Десятъкът идва с такса

Новият данък разцепи ГЕРБ на две
Обновена: 12 окт 2012 10:00 | 12 окт 2012 07:06, Елка Василева
565
Десятъкът идва с такса
Според депутати новият налог няма да мине безболезнено през парламента. Снимка: архив, Булфото

Новият данък върху лихвите ще ни удари и с допълнителна такса. Банките ще си я удържат, защото трябва да пресмятат колко да преведат в хазната от влоговете, пише в. „Стандарт“.

Данъкът от 10% върху доходите от влоговете ще бъде удържан от банката при начисляване на лихвата и ще отива в НАП. Той ще започне да се начислява от 1 януари 2013 г. Това означава, че депозити, направени през 2012 година, чийто падеж е догодина, ще бъдат облагани с 10%  само върху дохода, начислен през 2013 г. Налогът ще обхваща както депозитите, така и спестовните сметки, тъй като по дефиниция те се причисляват към определението "влог". Общият брой на депозитите е 12 262 067, като средствата в тях към края на юни са на обща стойност 32 431 731 000 лв. Броят на депозитите е по-голям от населението на страната, тъй като много хора имат по няколко влога. До 2500 лв. са 10 301 163 депозита на обща стойност 2 770 407 000 лв.

Още по темата

Новият налог няма да мине безболезнено през парламента, разкриха депутати. Групата на управляващите е разделена на "за" и "против" новия налог. ГЕРБери признават, че годината на парламентарни избори не е най-подходящото време за въвеждане на ново облагане. "А и начинът, по който бе представен данъкът, не бе най-добрият - първоначално финансовото министерство лансира идеята, след остра обществена реакция я отхвърли и в крайна сметка я заложи в проектобюджета за 2012 г.", коментираха депутати от икономическата комисия.

И да сме против "десятъка", 120-те милиона лева, които се очаква да влязат в бюджета от него, ни трябват, допълни избраник от управляващата партия пред "Стандарт". На заседанието на кабинета в сряда пък идеята на финансовото министерство не била дебатирана, разказаха участници. Те допълниха, че Дянков е обявил намерението си за новия налог, но дебат в залата не е имало. Премиерът също не е изказал мнението си за десятъка пред министрите.

Президентът Росен Плевнелиев също остана изненадан от идеята. "Предложението на вицепремиера и финансов министър Симеон Дянков за данък върху лихвите на депозитите дойде малко неочаквано. По темата е нужен сериозен дебат с факти и цифри в парламента, за да се вземат предвид всички аргументи", коментира държавният глава. Според него мярката на правителството е продиктувана от световната криза, чийто изход не се вижда и след пет години от началото й. В тази ситуация няма лесни решения и на икономиката й предстои труден период, допълни държавният глава.

Същевременно, ако не се поставят кредитите на устойчиви нива, ще падне цялата планета и цялата система такава, каквато я познаваме, допълни той. Според него основната цел на мярката е да се стимулира потреблението в момент, когато инвестициите в световен мащаб са ограничени и износът е свит заради забавянето на Китай и Бразилия. Според вицепрезидента Маргарита Попова обаче въвеждането на този данък не е нужно, още повече че от него няма да има и голям ефект. Според нея също има нужда от сериозен дебат, но все пак хората не бива да се товарят допълнително и да се нарушава спокойствието им, подчерта Попова. Според нея ако данъкът се приеме, хората ще открият начини да го избягнат.

Междувременно стана ясно, че властта започва ударна разяснителна кампания за новия налог. Затова и по-голямата част от депутатите смятат, че след нея налогът ще бъде приет в пленарна зала. "Защото внася справедливост в облагането. И хората просто се страхуват от него неоснователно, тъй като не го познават", обясниха депутатите.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


565
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
389
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
***, по-***, най-***, милиционер. Супер *** - Цецо ***.
388
22
 
6
 
! Отговори
Rad преди 11 години
С две ръце за Ахмед Доган, но никога повече за комунисти, ченгета и обирджии.
387
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
и да се тръшкаме, и да не се, всичко е на наш *ъз.По-скоро съм учуден за липсата на връзка и коментар в медиите между тази новина и отказа на КС, отхвърлил жалбата на омбудсмана срещу привилегията на банките и на НАП да събират взиманията си от длъжници по облекчен ред и без съдебно решение. И ако все пак НАП под някаква форма се грижи за интересите на държавата/обществото, то ТБ са изцяло ЧАСТНИ ИНИЦИАТИВИ с ЧАСТНИ ИНТЕРЕСИ, които се привилетизират.Пресечени 2-те новини не вещаят нищо добро.
386
14
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Само БСП е алтернативата и силата, която ще измете тия комунисти. За разлика от социалистите, които през мандата си 4 пъти индексираха заплати и пенсии, тавана скочи от 500 на 700 лв, нямаше година без 13 заплата и пенсия, тия *** не само че и стотинка не дадоха, но взеха и това, което остана от тях.
385
14
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Този данък не ме засяга, защото нямам депозити, а и не се очертава да имам.Но никога няма да простя на Станишев и БСП, че въведоха ПЛОСКИЯ ДАНЪК! Точно те посегнаха върху заплатите на работещите бедни.
384
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До 442/Не пиши измишльотини. Каква пенсия плащаш ти та драскаш глупости. Нали пенсионерите са наливали в хазната, когато са се осигурявали. Я пресметни с елката. А има и такива не малко, които са се осигурявали за разлика навярно от теб и на 2000 лева, а с наложеният таван вземат минимума. Вземи елката и смятай.
383
0
 
0
 
! Отговори
ip преди 11 години
До Didiвсеки път така си казвахме....
382
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Да ви разцепят *** дано! Андрешковци шопски!
381
2
 
7
 
! Отговори
Бременен мъж преди 11 години
Национализация на всички банки. Включително и буркан банк.
380
1
 
14
 
! Отговори
Даси преди 11 години
ГЕРБ изяде наследения резерв, посегна на пенсионния фонд и зароби хазната със заем. Сега се чуди как да закърпи бюджета, който издъни с некадърната си икономическа политика. Задава се поредното ограбване на спестяванията и десятъкът на Дянков е само началото.
379
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До бг - защото му падна рейтинга. Възможно е, но рейтинга му няма да се вдигне.
378
14
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Тук има хора, макар единици, които се изказват на експертно ниво, те дават солидни аргументи за това, че ако не необходим, то поне този данък е справедлив. Останалите са от типа хора които като чуят, че трябва да дадат 50 лв вдигат врява до небесата и само псуват, обиждат и мразят. Тези същите, дават за пример някои страни в които живота е добър и държавите подредени. Това е постигнато с данъци и работеща икономика. Държавата сме ние и ние трябва да я градим, тя не е нещо имагинерно извън нас.
377
4
 
1
 
! Отговори
до 438 преди 11 години
Човече, ти съвсем си психясал!Каква е тази паника, дето те е обзела? Ако имаш големи влогове, може да се паникьосваш.
376
0
 
7
 
! Отговори
Сергейчо преди 11 години
ха такааа! не само ние можем да си вкарваме автоголове, и бат Бойковия отбор можееел...
375
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До Анонимен 435а ако причината /а не повода/ е в некадърността на управляващите ?
374
2
 
8
 
! Отговори
до 434 преди 11 години
така е, по добре нещо да се вземе отколкото нищо......това е една малка стъпка за Дянков и голяма стъпка към национализация......затова теглете си парите, да не остане и без тях...
373
5
 
5
 
! Отговори
бг преди 11 години
Все още Бойко не се е изказал по въпроса с данъка.Убедена съм, че той ще каже НЕ на данъка ЗАСЕГА!Или поне ще наложи необлагаем минимум, за да не са ощетени дребните вложители.
372
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Най-хубавото е че всеки ден се вижда уродливото лице на ГЕРБ!
371
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Хубав е този геноцид! Харесвам ми! В името на справедливостта!:))) Лозунги от комунизма!:)) Там беше в името на народа и съда още съди в името на народа:))) Какви съвпадения:)
370
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Мишо Шамара: Взеха ни душите, искат и сърцата ни! Не говоря по телефона с моите момчета, *** съм ви ченгетата и вашите СРС-та!