Борисови разсъждения: За фискалния резерв и лошото наследство

Премиерът отговаря на критиките на левицата
Обновена: 9 ное 2012 14:33 | 9 ное 2012 13:00,
405
Борисови разсъждения: За фискалния резерв и лошото наследство
Борисов пак критикува опозицията. Снимка: БТА

Поредната порция критики към БСП изсипва премиерът Бойко Борисов към БСП на последното заседание на Министерския съвет, става ясно от правителствената стенограма.

Този път той критикува изказванията на лидера на опозицията Сергей Станишев за фискалния резерв, невъзможността на предишните управляващи да усвояват евросредства. Премиерът не пропуска да вметне и любимите си теми – АЕЦ “Белене“, Цанков камък, БДЖ и заема към БНП Париба за влаковете и водното огледало на Кърджали.

Повод за излиянията на Борисов е внесеният Доклад относно информация за изпълнението на републиканския бюджет за деветмесечието на 2012 г. от вицепремиера и министър на финансите Симеон Дянков.

“Завършихме деветмесечието с фискален резерв от 7 милиарда и 200 милиона. Бюджетното салдо е положително в размер на около 240 милиона. В последното тримесечие в последните две години обикновено месеците са по-тежки, защото има по-големи разплащания по европейските програми, част от парите, които се връщат в началото на следващата година“, обяснява Дянков на правителственото заседание.

В думите му колко добре се справя страната ни във финансовата си политика се присъединява и министърът по еврофондовете Томислав Дончев.

Премиерът Борисов от своя страна пък веднага се присеща за думите на Станишев за “опоскването на фискалния резезрв“. Според министър-председателя левицата години наред е правила точно това, в което обвинява правителството на ГЕРБ - “изяждали са парите“.

Според Борисов обяснението за думите и критиките на левицата е “простичко“.

“Те никога не са работили с европейски фондове, с европейски пари, не им беше ясен инструментът, че от фискалния резерв, за да гоним 22-годишното пропуснато строителство в България на големи инфраструктурни проекти, използвахме пари от фискалния резерв, за да финансираме предварително програмите си. А сега фискалният резерв е 7 милиарда и 200 милиона и съответно очаквам още близо милиард лева да бъдат разплатени от Брюксел“, обяснява Борисов.

Премиерът започва веднага и любимата си тема – лошото наследство на предишното управление. Той разказва, че една от гордостите на Станишев – парите във фискалния резерв, които е оставил, всъщност дори не могат да покрият дълговете.

“Само че от техните пари, които са ни оставили във фискалния резерв, ни оставиха дългове от половин милиард в заема от „Париба”, 300 милиона и нагоре за мотриси, милиард за „Цанков камък” и разплащанията, които направихме там, плюс „Белене”, плюс кърджалийското „огледало”, плюс толкова много, което доплатихме, за да стане факт АМ „Люлин”, Дунав мост 2 и т. н.

И като се прибави, че на последното им заседание вдигнаха пенсиите, които са близо милиард. Да не препусна и хеликоптерите, там са 300 милиона и нагоре. И ще видите, че ако те са си платили, са щели да ни оставят фискален резерв сигурно под критичния минимум, без да са построили нищо, а само са похарчили парите“, развихря се Борисов в икономическите си сметки.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


405
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
213
4
 
7
 
! Отговори
PENSIONER преди 11 години
АЛО,ЛПШИЯ МАТРЯЛ СПРЕТЕДА РУГАЕТЕ ГЕЕНЕРАЛ,ДОКТОР БУРИСУФ ЗАЩОТО КАТО СИ ПОДАДЕ ОАТАВКАТА НЯМА ДА ИМА КОЙ ДА ПРАВИ ШОУ И ШЕ ГЛЕДАТЕ САМО ШОУТО НА СЛАВИ
212
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Борисови разсъждения: За фискалния резерв и лошото наследствоПремиерът отговаря на критиките на левицатаКОЙ МИ С..................РА В ГАЩИТЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕ, СТИГА ДЕ, ТО ПЪК ВЕЧЕДРУУГАРКУУУ ОНИЯ ЧЕРВЕНИТЕ ПАК СА МИ ВИНОВНИИИ ! СТИГА ВЕЧЕ ОПРАВДАНИЯ, СМЕШНИ СТАВАТЕ
211
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
работата е ясна за всички:)
210
2
 
17
 
! Отговори
Дръндер преди 11 години
До боковата менаджериязабрави *** на пожарникаря, назначена от пожарникаря за президент иовцата на пожарникаря, назначена от пожарникаря за кметица на София!
209
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
първите две думи са Оксиморон
208
3
 
15
 
! Отговори
Дръндер преди 11 години
Драги герболетки не си хабете труда и 3-те да защитавате Бойко *** 1-ви. Той вече е отписал изборите на 2013-та и ще си останете само с идиотските му оправдания и обещания, обаче обещанията и оправданията няма да ви топлят през зимата!
207
3
 
17
 
! Отговори
боковата менаджерия преди 11 години
Кучето на пожарникаря назначено от пожарникаря за световен шампион!Пуделът на пожарникаря назначен от пожарникаря за министър на МВР!Папагалът на пожарникаря назначен от пожарникаря за президент!*** на пожарникаря назначена от пожарникаря за банкерка!Свинята на пожарникаря назначена от пожарникаря за депутатка!Магарицата на пожарникаря назначена от пожарникаря за председателка на парламента!
206
2
 
18
 
! Отговори
начело със себе си преди 11 години
Пожарникарят трябва да уволни цялото си "правителство", начело със себе си!
205
1
 
15
 
! Отговори
вентилатор преди 11 години
Пожарникарю, когато хвърляш ла*на срещу някого, внимавай, защото срещу теб има вентилатори!
204
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
На кого да вярвам,на очите си или на приказките и оправданията на Боко Тиквата ?
203
1
 
15
 
! Отговори
Р.П.Г. преди 11 години
КОЙ ЩЕ Е ВИНОВЕН ЗА ПОСЛЕДСТВИЯТАТРЯБВА ЛИ ВСЕКИ КОЙТО СЕ Е БАРИКАДИРАЛ ДА МУ ТЕГЛИМ ПО ЕДИН КАЛАМ ОТ РПГ-ТОКОЙ Е ИЗДАЛ ЗАПОВЕДТТАТОЙ ВИНОВЕН ЛИ Е, ИЛИ НЕВИНЕНТРЯБВА ЛИ ДА БЪДЕ СЪДЕН
202
2
 
17
 
! Отговори
ВИЕ КАК МИСЛИТЕ преди 11 години
ДАЛИ ЗА ПЪРВИ ПЪТ В НАЙ-НОВАТА НИ ИСТОРИЯ ЩЕ ИМА ОСЪДЕН ПРЕМИЕР, ДАЛИ ТРЯБВА ДА ИМА ОСЪДЕН ПРЕМИЕР?!ДА ПИТАМ САМО........... .............. АКО МОЖЕ ?!
201
4
 
21
 
! Отговори
електорат преди 11 години
Борисов, по-добре не разсъждавай - защото мисленето не ти е силната страна - оди да риташ топка или да гърмиш с гранатомет - там си супер...Може и да чупиш кокосови орехи с глава - тя и без туй за друго не става!
200
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Всеки следващ ден е по-лош от предния. Българският народ е нещастен с такива управляващи.
199
2
 
16
 
! Отговори
НЕЩА НЯМА ВИД, А ?! преди 11 години
БОЛНАВ, ПРИТЕСНЕН ИЛИ УПЛАШЕН НЕЩО МИ СЕ ВИДИ
198
2
 
14
 
! Отговори
народната обич преди 11 години
Борисови разсъждения: За фискалния резерв и лошото наследство -хей Тикво зелена вече ще станат 4 години от както си на власт и все други са ти криви , нали все заплашваше народа че оставката ти е в джоба и ще си я поддадеш е хайде ,че вече нямаме нерви да те гледаме и все едно и също да си повтаряш
197
2
 
12
 
! Отговори
НЕ Е ЛИ ТАКА ?! преди 11 години
НА КАЛПАВА РАКЕТА, КОСМОСЪТ Е КРИВКОЙТО НЕ МОЖЕ ДА ПЛУВА, НЕ СИ СВАЛЯ ГАЩИТЕ
196
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
bolnav i izmu4en vid ima premieratuka go obijdat kak li neeto i dneska 4etem obidi, obidi i obidi po nego adres- s r a m o t a!a toi ima razsyjdenia, misli i izpalniava za blagoto
195
1
 
18
 
! Отговори
До кога ли преди 11 години
До 111"Защо не гледат те какво правят и какво могат"Ами щото тоя нищо не прави сал глупости ръси и весели гладния народ
194
3
 
13
 
! Отговори
до гербера... преди 11 години
Тая къртичина- метрото, нема да са изплАти и да спре да тече сто гОдин, ако ще сите софийски пеони по цЕл ден да са возАт на него.Коги карат кану са сЯщат и за околоМръсното...Новата магистрала при Стара Загора е неравна, докато улегне технологично...А куцата Тимеец...от 30 вида спорт, Боко я поевтини, та става само за 18, а паркирането е ча у другия квартал...За мосто, нема да ти редим...Личи, че си пъпчасал, на заплата при Цвъко...