Борисови разсъждения: За фискалния резерв и лошото наследство

Премиерът отговаря на критиките на левицата
Обновена: 9 ное 2012 14:33 | 9 ное 2012 13:00,
405
Борисови разсъждения: За фискалния резерв и лошото наследство
Борисов пак критикува опозицията. Снимка: БТА

Поредната порция критики към БСП изсипва премиерът Бойко Борисов към БСП на последното заседание на Министерския съвет, става ясно от правителствената стенограма.

Този път той критикува изказванията на лидера на опозицията Сергей Станишев за фискалния резерв, невъзможността на предишните управляващи да усвояват евросредства. Премиерът не пропуска да вметне и любимите си теми – АЕЦ “Белене“, Цанков камък, БДЖ и заема към БНП Париба за влаковете и водното огледало на Кърджали.

Повод за излиянията на Борисов е внесеният Доклад относно информация за изпълнението на републиканския бюджет за деветмесечието на 2012 г. от вицепремиера и министър на финансите Симеон Дянков.

“Завършихме деветмесечието с фискален резерв от 7 милиарда и 200 милиона. Бюджетното салдо е положително в размер на около 240 милиона. В последното тримесечие в последните две години обикновено месеците са по-тежки, защото има по-големи разплащания по европейските програми, част от парите, които се връщат в началото на следващата година“, обяснява Дянков на правителственото заседание.

В думите му колко добре се справя страната ни във финансовата си политика се присъединява и министърът по еврофондовете Томислав Дончев.

Премиерът Борисов от своя страна пък веднага се присеща за думите на Станишев за “опоскването на фискалния резезрв“. Според министър-председателя левицата години наред е правила точно това, в което обвинява правителството на ГЕРБ - “изяждали са парите“.

Според Борисов обяснението за думите и критиките на левицата е “простичко“.

“Те никога не са работили с европейски фондове, с европейски пари, не им беше ясен инструментът, че от фискалния резерв, за да гоним 22-годишното пропуснато строителство в България на големи инфраструктурни проекти, използвахме пари от фискалния резерв, за да финансираме предварително програмите си. А сега фискалният резерв е 7 милиарда и 200 милиона и съответно очаквам още близо милиард лева да бъдат разплатени от Брюксел“, обяснява Борисов.

Премиерът започва веднага и любимата си тема – лошото наследство на предишното управление. Той разказва, че една от гордостите на Станишев – парите във фискалния резерв, които е оставил, всъщност дори не могат да покрият дълговете.

“Само че от техните пари, които са ни оставили във фискалния резерв, ни оставиха дългове от половин милиард в заема от „Париба”, 300 милиона и нагоре за мотриси, милиард за „Цанков камък” и разплащанията, които направихме там, плюс „Белене”, плюс кърджалийското „огледало”, плюс толкова много, което доплатихме, за да стане факт АМ „Люлин”, Дунав мост 2 и т. н.

И като се прибави, че на последното им заседание вдигнаха пенсиите, които са близо милиард. Да не препусна и хеликоптерите, там са 300 милиона и нагоре. И ще видите, че ако те са си платили, са щели да ни оставят фискален резерв сигурно под критичния минимум, без да са построили нищо, а само са похарчили парите“, развихря се Борисов в икономическите си сметки.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


405
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
233
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
TOP SECRET
232
17
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Алоу цоциалистите надничари.Бае ви Тошо ви го казваше още приживе.."Това което ние сме построили, вие няма да можете само да го боядисате". Нали сте му първоприемници, що сега като строи Бойко го плюете?
231
2
 
3
 
! Отговори
Държавен съвет на НР преди 11 години
Арестуван е на 18 януари 1990 г. и е обвинен в редица престъпления. През юли 1990 г. мярката му за неотклонение "задържане под стража" е заменена с домашен арест.Главната прокуратура започва срещу него 5 дела.През 1990 г. е образувано дело за насилствената смяна на имената на българските турци и принудителното им изселване от 1984 г. до 1989 г. В периода до 1998 г. Върховният съд връща делото 4 пъти за доразследване във Военната прокуратура.На 25 февруари 1991 г. започва процес за незаконно раздаване на апартаменти, коли и представителни пари от УБО. На 4 септември 1992 г. Върховният съд го признава за виновен и го осъжда на 7 год. лишаване от свобода и да върне на държавата 7 млн. лева. През януари 1994 г. присъдата е потвърдена. На 9 февруари 1996 г. общото събрание на наказателните колегии отменя присъдата му.На 8 юни 1993 г. е образувано делото за т.нар. лагери на смъртта.Привлечен е като обвиняем и по делото за отпускане на несъбираеми кредити и помощи на развиващи се държави и комунистически партии, с което е ощетен държавният бюджет.Обвинен е и по т.нар. дело Фонд Москва (Дело 2) за подпомагане на международното комунистическо движение.След смъртта му всички обвинения срещу него отпадат.
230
4
 
5
 
! Отговори
Утре няма днес.бг преди 11 години
До Дръндер до 235Кой каквото иска да вижда, всеки си има право на мнение за премиера. Обаче в случая ми е много смешно, новинарски сайт да излиза с такива некадърни и *** заглавия. Стига бе *** прости, колко по-смотани можете да сте. Който държи да гласува за Борисов, ще го направи. Пропагандите ви могат да заблудят само някой полудебил. Останалите които са срещу Борисов, са си срещу него, пак няма смисъл да ги надъхва някой. За много хора това е пътя, несъгласни винаги ще има.
229
6
 
2
 
! Отговори
TOP SECRET преди 11 години
Todor Jivkov umira prez 1998 , interesno za6to ne e bil saden do togava , koi stoi zad nego i negovite PRESTAPLENIA
228
1
 
26
 
! Отговори
Правист преди 11 години
В правото човек, който не може да носи отговорност, т.е не може да му се вмени вина, се нарича невменяем.. Батко ви Бойко се държи точно като такъв. Никога за нищо не е виновен, се виновни са или предните или някой от неговите, които на момента опират пешкира.. Ако на вас си е готино да ви управлява ***, който не зачита нито правата нито гони интересите ви, човек без никакво образование, обинковен пумиар, мутра с пари, на мен не ми е ок да ме управляват подобни хора.. ГЕРБ - срам за БГ
227
1
 
24
 
! Отговори
Тодор преди 11 години
Цялата власт е съсредоточена в техни ръце и той все още обвинява другите. Борисов, вече никой не Ви вярва, хората са все по-бедни, безработицата все по-толяма, от ЕС ни режат все повече. Някои ще кажат само плюете, кумунисти. Не е така аз гласувах за него, но сега дълбоко съжалавям, на достатъчно години съм и съм видял много управления, по-зле от сега не е имало.
226
15
 
7
 
! Отговори
ясен преди 11 години
в червения сайт пълно с червени хейтъри..... колко изненадващо!
225
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Куха,***,дебела,празна тиква боко банкянски.Мутрафон пожарникарски.
224
2
 
6
 
! Отговори
бай Иван полицая преди 11 години
Немъ ъ псувате началнико,оти запалим патрулката и у кауша.
223
4
 
28
 
! Отговори
килия номер 6 преди 11 години
Жалко за герб, любимата ми партия! Няма да има за кого повече да гласувам. Янев ще унищожи с комисията си цялата герб! Какво ще стане с Лъчо, Фидосова и Менда? Цецо със 6-те апартамента ще се прехвърли в килия номер 6. Цветелинка ще стане безработна! Върховният лидер, пожарникарят, ще проси на улицата!
222
4
 
23
 
! Отговори
murmashka преди 11 години
На тоя льольо все някой друг за нещо му е виновен.Сега пък лошото наследство? Абе той поне веднъж ще си признае ли че е сгрешил в нещо?
221
4
 
32
 
! Отговори
Обичам другаря Борис преди 11 години
Обичам другаря Борисов, защото той, още докато говори, най-малко пет пъти се отмята, шест пъти си сменя мнението, седем пъти извърта, осем пъти усуква, девет пъти заблуждава, десет пъти лъже!
220
32
 
7
 
! Отговори
Белият Негър преди 11 години
*** от Позитано 20,не могат да си намерят място под слънцето.Ужас,няма вече да видят власт,няма да си пълнят червените гуши.Поне още един мандат за Борисов,и след това Президент.Успех на ГЕРБ.
219
3
 
27
 
! Отговори
правото на живот преди 11 години
След като пожарникарят, според съда в Страсбург, един път е нарушил правото на живот на Тодоров-Чакъра, следователно пожарникарят ще продължава да нарушава това право на всички останали българи.
218
2
 
23
 
! Отговори
Дръндер до 235 преди 11 години
Утре няма Днес.бгПич герболетков, това е истината твоят Вожд не струва и не струва защото е добър само в оправданията! До сега не сме имали премиер, който през два дни само се оправдава и за 5 пари работа не върши!
217
2
 
27
 
! Отговори
по цял ден и по цяла преди 11 години
Другарят Борисов така лудо се е влюбил в Станишев, че по цял ден и по цяла нощ повтаря само неговото име. От сутрин до вечер! Сигурно вече го сънува и наяве.
216
0
 
4
 
! Отговори
Благодаря ти преди 11 години
До ДръндерБлагодаря ти за сполучливото допълнение!
215
15
 
7
 
! Отговори
Утре няма Днес.бг преди 11 години
Не знам защо още влизам в този тотално червен сайт, в който *** са на мода! ***, новина не се започва с "Борисови разсъждения" бе, издава пристрастност и простащина. Откъде се взехте бе нефелни индивиди изкуфяли !? Борисов е на светлинни години пред останалите, колкото и да ви е неприятно, ще ядете Борисовия още доста време.
214
2
 
13
 
! Отговори
един невменяем преди 11 години
Човек, който не носи никаква отговорност, за нищо, се нарича невменяем. Искаме ли да ни управлява един невменяем?