За "Южен поток" може кредити от Русия, а за АЕЦ Белене - не. Защо?

Около проекта има много въпросителни, коментира Първанов
Обновена: 19 ное 2012 14:39 | 19 ное 2012 09:27,
140
За "Южен поток" може кредити от Русия, а за АЕЦ Белене - не. Защо?
Георги Първанов откри неясности по "Южен поток". Снимка: архив, БТА

Подписването на договора за "Южен поток" е положително за страната ни, но въпреки това около проекта има доста въпросителни, коментира бившият президент на България Георги Първанов в интервю за Нова телевизия.

Сред основните въпроси е защо приемаме руското кредитиране за проект "Южен поток", а за АЕЦ "Белене" такова беше недопустимо, обясни Първанов.

В тайна остава и един от най-важните аспекти на договора - за стойността на транзитните такси и тяхното разпределение. Не е ясно още и защо се променя трасето на газопровода, допълни Първанов.

Още по темата
"От изменението, което се налага край Провадия, губим 600 млн. лева и ще има ли компенсации за това?", попита той.

Първанов не изключи част от промените да са продиктувани от технически причини, но поиска ясно да бъде казано защо това става. "Трасето, което аз договорих с президента Путин, беше паралелно с настоящата мрежа в страната", заяви президентът Първанов.

Въпреки повдигнатите въпроси според бившия президент изграждането на газопровода е печелившо за страната, защото "това е един от най-големите инвестиционни проекти за последните години".

Чрез "Южен поток" България ще се превърне в енергиен играч, не само на регионално, но и на европейско ниво, обясни той.

Позитивно за България е и намаляването на цената на природния газ, допълни още Първанов. Той очаква печалбата за страната да дойде от транзитните такси и хилядите работни места, които ще бъдат създадени покрай изграждането и управлението на тръбопровода.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


140
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
111
0
 
1
 
! Отговори
А преди 11 години
Седефчо, ама ти от коя дупка пак изпълзя?
110
0
 
2
 
! Отговори
2 преди 11 години
Първанов,гиди пернишки селянино..ако не беше Богомил Бонев навремето да предаде СДС и да раздели гласовете -ти никога нямаше да си президент.Сега същият този Бонев е на служба в прървата ти дружка дето му ходиш на рожденните дни-бай Георги Гергов,червения милионер дето успя да заграби ЦУМ и Пловдивският панаир.Има ли нещо "случайно"другарю ..
109
0
 
1
 
! Отговори
RCI преди 11 години
Умерен,ако бяха платени щяхме да имаме обяснение,но тези,огромната маса,"базата"им са бедни.И вместо да си отворят очите и да се запитат,те невероятни глупости говорят.Единственото по-страшно нещо от робството е когато робът възхвалява робствотоТова са увредени хора!А не може и да подминаваме слабоумията им защото лъжат младите.Тези нескончаеми лъжи за "какво било"са отправени към тях.Не трябва да допускаме да ги отровят!Приятна вечер.
108
2
 
4
 
! Отговори
умерен преди 11 години
Пусинчата не спират да агитират за самовара на ''братушките'' им..............интересно кремлинския чобанин как плаща за национално предателство, навярно с презрени американски хартийки....
107
2
 
4
 
! Отговори
RCI преди 11 години
125,какво повече да ти дават?Политическа подкрепа,военна,финансоВа.КОЛКО пари е изсипала тук Европа само за последните няколко години?БЕЗВЪЗМЕЗДНО!Комунизмът ти не е сънувал толкова през цялото си съществуване.Пари-истински!!!Не онези с петолъчките ,дето и да си избършеш *** не стават.А тези насила ти набутват заем с 8%лихва,при 5% в нормалния свят!Ако не можеш да различиш 5 от 8,значи *** *** е родила.... Не мога да понасям вече малоумията на такива като теб!
106
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Aко българската инвестиция в "южен поток" беше печеливша, то западните банки щяха да се надпреварват коя да кредитира , но щом руснаците ще отпускат парите значи проекта е много "изгоден". Но комисионните ще са тлъсти.
105
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
za6toto bai maerikanec ne dava kakto i bai francuzin i ko6o tur4in su6to e za tva 6tot demokrati4niq rejim ni napraviha gnidi i sa ni ma4kat i ni tretirat
104
7
 
3
 
! Отговори
БСП преди 11 години
Ти да траеш бе *** граовец!!!
103
9
 
8
 
! Отговори
до 122 ВВВ преди 11 години
Ако АЕЦ-Белене е надеждата да ти се оправи живота-върви и се застреляй някъде тихо за да не тежиш на роднините си.
102
8
 
10
 
! Отговори
ВВВ преди 11 години
СЕВЕРНА БЪЛГАРИЯ Е ЗА АЕЦ БЕЛЕНЕ ТОЙ Е ЕДИНСТВЕНАТА И НАДЕЖДА
101
1
 
4
 
! Отговори
benevolent преди 11 години
От картелът на банките регистрирани около Австрия: Райфайзен, Уникредито. ДСК и Телеком Австрия се опитаха да ме отровят и сплашът защото разкрих публично картелите в банките и телекомуникациите, и че контролират съзнанието на централни банкери и правитество с импланти на мрежата на Мтел. Участват Стати Статев, Калин Христов, Мариела Ненова, Андей Василев, Росен Розенов, Григор Стоевски, Кристина Карагьозова, Цветан Цалински ... Така изчезнаха 20 млрд от фондова борса, 10 млрд лоши кредити ...
100
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
PARVAN E GOLIAM RAZBOINIK !
99
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
скрйй се-завинаги!
98
2
 
6
 
! Отговори
RCI преди 11 години
МИ ,страхът е страхотен мотиватор;като на разбирате от други аргументи ще ви страхувам!И колкото един човек е по-богат ,толкова повече има какво да губи.Това пренесено при държавите,означава-богата държава-много страх.Бой се,Европо!Белене ще те ликвидира!!
97
2
 
3
 
! Отговори
RCI преди 11 години
108,Благодаря за реакцията.Така се говори-умно и аргументирано.Дори и грубата ми закачка си приел с шега.И да не съм съгласен за нещо с теб(АЕЦ)съм готов да те изслушам с уважение.Мога да се подпиша под всичко(без Белене)написано от теб.Само,моля те,не слагай Русия и България от онова време и думичката `пазар`на един ред.Точно онзи "пазар"ни ликвидира като конкурентна държава.Те си правят Запорожец,ние електрокари и си ги разменяме!Това НЕ Е пазар.Ако беше, тези стоки и сега щяха да се продават.
96
1
 
4
 
! Отговори
me преди 11 години
до RCI: това което си написал за Белене и АЕЦ-ите е ПЪЛНА ГЛУПОСТ!!! В света има десетки ако не и стотици АЕЦ-и. Сериозно ли смяташ, че някой щеше да ги строи ако въпросът беше не дали, а кога??? Физиците не разбирали всичко в процесите в АЕЦ?! Ти си ***. Сериозно! Ако има нещо, което физиците наистина разбират, то това са точно процесите в АЕЦ-ите. Винаги съществува вероятност за грешка, но това важи за всяка технология на Земята.А изпаряването на Европа си е просто твоя фантазия. Нищо научно
95
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Колко работни места по 'тръбата' създава един малък газопровод до един блок за жителите на блока и съседите, през чиито имоти минава? Нула. Има лека работа за поддръжка, осигурена от фримата доставчик. И ако фирмата доставчик на Южен Поток е руска, и специалистите по изграждането за руски, колко работни места ще се отворят, да речем в Провадия? Смешковци. С кофи ли ще пренасят газа през България?
94
4
 
3
 
! Отговори
глупости преди 11 години
..Tой очаква печалбата за страната да дойде от транзитните такси и хилядите работни места, които ще бъдат създадени покрай изграждането и управлението на тръбопровода....управлението на тръбата се извършва автоматично, от Русия, и оттам се подава газ. Нула работни места! Управлението на проекта се извършва от този, който дава парите - Русия. Също нула работни места. Транзитните такси не носят работни места. Единствената 'българска' печалба е комисионната, която някой е нагушкал...
93
8
 
8
 
! Отговори
до 103 преди 11 години
А какъв трябва да се за да вярваш на БСП ? - пълен будала - *** който се продава за едно кебапче - наивна червена бабичка
92
5
 
4
 
! Отговори
до 103 преди 11 години
След няколко години ще се убедите , че еко енергията е най-добрия вариант