За "Южен поток" може кредити от Русия, а за АЕЦ Белене - не. Защо?

Около проекта има много въпросителни, коментира Първанов
Обновена: 19 ное 2012 14:39 | 19 ное 2012 09:27,
140
За "Южен поток" може кредити от Русия, а за АЕЦ Белене - не. Защо?
Георги Първанов откри неясности по "Южен поток". Снимка: архив, БТА

Подписването на договора за "Южен поток" е положително за страната ни, но въпреки това около проекта има доста въпросителни, коментира бившият президент на България Георги Първанов в интервю за Нова телевизия.

Сред основните въпроси е защо приемаме руското кредитиране за проект "Южен поток", а за АЕЦ "Белене" такова беше недопустимо, обясни Първанов.

В тайна остава и един от най-важните аспекти на договора - за стойността на транзитните такси и тяхното разпределение. Не е ясно още и защо се променя трасето на газопровода, допълни Първанов.

Още по темата
"От изменението, което се налага край Провадия, губим 600 млн. лева и ще има ли компенсации за това?", попита той.

Първанов не изключи част от промените да са продиктувани от технически причини, но поиска ясно да бъде казано защо това става. "Трасето, което аз договорих с президента Путин, беше паралелно с настоящата мрежа в страната", заяви президентът Първанов.

Въпреки повдигнатите въпроси според бившия президент изграждането на газопровода е печелившо за страната, защото "това е един от най-големите инвестиционни проекти за последните години".

Чрез "Южен поток" България ще се превърне в енергиен играч, не само на регионално, но и на европейско ниво, обясни той.

Позитивно за България е и намаляването на цената на природния газ, допълни още Първанов. Той очаква печалбата за страната да дойде от транзитните такси и хилядите работни места, които ще бъдат създадени покрай изграждането и управлението на тръбопровода.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


140
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
71
14
 
10
 
! Отговори
George1 преди 11 години
Жълтозъбият сирищник за пореден път доказва че нагъл и дебелоок комунистически ***.Никой не иска да слуша неговите словоблудства.Кога най после този *** ще бъде подведен под съдебна отговорност.
70
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Така както беше договорен от Борисов печалбата от Южен поток е само за ЕС, Италия и Франция, защото им дава евтин газ. За България той е неизгоден, защото лишава страната от транзитните такси и не доставя евтин газ (пак е по-скъп от руския газ Германия).
69
13
 
4
 
! Отговори
RCI преди 11 години
Не разбирам как не се вижда очевидното!Потоци южни и северни;под морето,над морето;през Гърция,през Турция ...Централи козлудийски,централи беленски.Газове и петроли...Само за това говорим-ежедневно!Значи имаме проблем.От целия останал свят ние с никого нямаме проблеми!!Единствено с Русия!РУСИЯ Е НАШИЯТ ПРОБЛЕМ!
68
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Българските власти се правят, че защитават националния интерес по проекта Южен поток, а Газпром че прави отстъпки. Това посочва руският експерт Николай Марченко пред специализираното издание Енерджи експертс, цитирано от Фокус. Докато експертните групи по време двустранните преговори спорят по основните въпроси, политиците бързат да подпишат инвестиционното решение за строителството на Южен поток възможно най-скоро и без да се впускат в подробности. Но, бързайки да подпише документа, България нарушава основните закони на ЕС, а именно заобикаля Третия енергиен пакет на Съюза.Българският участък на Южен поток ще бъде незаконна част от тръбопровода на Газпром, смята Марченко. Според него нито Алексей Милер, нито Владимир Путин не трябва да се учудват, когато се окаже, че България е ахилесовата пета на проекта. Нарушаването на правилата на ЕС води до замразяването на финансови дотации, а България има какво да губи.Но защо София си позволява да нарушава законодателството на ЕС в изгода на Москва? Защото политическата партия ГЕРБ на премиера Бойко Борисов се грижи, както и предишното правителство на социалистите, само за собствената си изгода. За Борисов е важно да победи на изборите и отново да заеме премиерския пост през 2013 година. Подробностите особено не го интересуват. Дори и Бойко Борисов да загуби следващите избори, за неговата недалновидност ще трябва да плаща следващото правителство, посочва руският експерт.
67
8
 
30
 
! Отговори
румен221 преди 11 години
ДА КАЖЕМ ИСТИНАТА - Защо без евтин ток от АЕЦ-Белене няма живот!!!- Ако доклада на HSBC за Белене е верен и 2 реактора струват и 4,55 милиарда, (от които 1,39 милиарда вече са вложени), и за целият си жизнен цикал от 60 години,10.3 милиарда, ако преместим единя в Козлодуй ще похарчим още ПОНЕ 6 милиарда евро или ЩЕ ИМАМЕ 1 РЕАКТОР ЗА ПОНЕ 8 МИЛИАРДА ВМЕСТО ДВА ЗА 10 И ЩЕ Е ГОТОВ СЛЕД ПОНЕ 15 ГОДИНИ- ТОЙ ПАК ЩЕ Е РУСКИ, НО МНОГО ПО-СКЪП И ТОГАВА ЗАЩО ГО МЕСТИМ???- Спроред консултанта HSBC усреднената цена на тока от АЕЦ Белене за 60 години при която печалбата е нула е само 2.42 ст/кВч. (доклада стр.11 долу в ляво)- Цената на тока през най-тежката година която покрива всички разходи и вноски по заема е 4.4 ст/кВч. Днес Козлодуй продава по 6,5 ст!!!ОБЩО ПО СВЕТА СЕ СТРОЯТ 43 РЕАКТОРА, КАТО САМО НАШИТЕ БИЛИ ГУБЕЩИ!?!?- ИСТИНАТА Е, ЧЕ МОЖЕМ ДА СТАНЕМ ЯДРЕНИТЕ ГОСПОДАРИ НА ЕВРОПА!!!До 1992 г. в България се е добивал триураниев осмооксид, който е обогатяван в тогавашния СССР и се е връщал в България като гориво за Козлодуй и затова цената на тока е била 0,2 стотинки!!!.- В България има достатъчно количество уран, за да се осигури Българската и Европейската ядрена енергетика 100 000 години напред!!! Горивото стои и чака УМЕН ДЪРЖАВНИК (поне колкото бай-Тошо селянчето), 2. До сега са произведени и двата и половина реактора за АЕЦ-Белене (чехския, готовия и втория полусглобен), повечето от съпътстващите съоръжения и основите на единя реактор, чието разбиване струваше колкото направата основите на втория и това само за 1,39 милиарда!!!- С разликата до 4,55 милиарда, само български ***-гербаджия или седесар-кюмурджия не ще може да дострои АЕЦ-Белене!- СМЕШНО И ЖАЛКО САМО БЕЗМОЗЪЧНА АМЕБА МОЖЕ ДА НИ УБЕЖДАВА, ЧЕ ФОТО-ТОК 79,0 СТОТИНКИ, Е ПО-ЕВТИН ОТ ЯДРЕН ТОК със себестойност 1,169 СТОТИНКИ (за справки страницата на НЕК)- А НАЙ-СТРАННОТО Е, ЧЕ ИМА И НЯКОЛКО ХИЛЯДИ БЕЗМОЗЪЧНИЦИ, С ОБЪРКАНИ ПРИЧИННО-СЛЕДСТВЕНИ ВРЪЗКИ, КОИТО ГО ВЯРВАТ!!!
66
1
 
15
 
! Отговори
Nemeca преди 11 години
До 78Прав си за жалост. В България се гледат само две думи САЩ и Русия. И единия лагер казва САЩ е лошо, другия Русия е лошо. Ама никой не гледа България да е добре. Един АЕЦ е инвестиция за бъдещите поколения. Да се подсигурят децата на България с ток, независимост която трудно някой ще им отнеме. А АЕЦ-а яе донесе само приходи. Най-малкото целия регион ще живне. Хората ще имат препитание и то доста добро, имайки предвид района около Козлодуй - там няма някой който да се оплаква.
65
2
 
5
 
! Отговори
RCI преди 11 години
Рускиня,безброй пъти съм казвал,аз в личен план с руснаци проблем нямам,аз лош човек руснак не съм срещал!Това го приеми като обяснение в любов(лично обаче,не към държавата Ви).`Себир`е мануална грешка,съседен клавиш;когато съм ядосан пиша бързо,а нямам навик да проверявам-темпераментна нация.Но както и да изпишем Сибир,там по-топло няма да стане.В ИЧС имах приятели преди години.Вие руснаците правите впечатление,че най-трудно усвоявате Бълг.ез.(тук май развалих`обяснението`).Приятен ден.
64
0
 
5
 
! Отговори
до 78 преди 11 години
С почи всичко съм съгласен, но централа на газ, не е замърсител. Проблема там е че пак газта трябва да дойде от някъде ;)
63
0
 
14
 
! Отговори
аз съм 71 преди 11 години
до 74Имаме мощности които ще закрием - 5 блок до 2 години а 6-ти до 10, и после какво ? Ще горим *** в Мариците (дето са Американски вече). Или тогава ще му мислим, ама АЕЦ не се строи за 1 година. Трябва да се мисли и в перспектива. Заблудения си ти. И е по добре да ползваме аец а не ток от въглища или газ защото е доста по-евтино и няма да плащаме за въглеродни емисии. Абе накратко мислете малко (ако ви се удава)
62
0
 
7
 
! Отговори
До 59 преди 11 години
Реакторът не е закупен от нас, защото не сме го платили. Точно затова е този иск за 1 млрд. евра. Въпреки, че примерът ти е несравним, телевизора ти го продават с инструкция за експлоатация, а схемата я дават на специализиран сервиз. Дори и да го платим, по договор реакторът се монтира от производителя. Американците никога няма да видят техническата му документация, това руснаците го заявиха недвусмислено.
61
0
 
2
 
! Отговори
до 74 преди 11 години
Значи само хората консумират ток, а бизнеса не. Според теб, кои са достатъчните мощности и колко от тях ще почнат да плащат и за замърсяването, което правят. На каква цена се купува тока от тези мощности? Всичко си е публична информация и може да се намери.
60
4
 
3
 
! Отговори
sk преди 11 години
за къщата на първанов:и този е за прокурор за много още неща
59
4
 
4
 
! Отговори
до 71 преди 11 години
още един заблуден или манипулатор. ние имаме достатъчно мощности. токът от белене е за износ. то в държавата хора не останах
58
8
 
5
 
! Отговори
sk преди 11 години
Първанов строи къща за 3 милиона край банкия, ясно е от къде са дошли парите.
57
1
 
10
 
! Отговори
до 53 преди 11 години
Пич тука не е проблема на кой ще продаваме тока от АЕЦа - проблема е че ако няма АЕЦ ще трябва да купуваме- което е по-лошо. Ако можем да си покрием нуждите от ел енергия - излишъка може да се ползва за качване на вода с помпи на високо (от ниско езеро се катери в -по -високо язовирче)и при нужда се водата се пуска да върти ВЕЦ - има такива инсталации в Австрия и Швейцария, така може да се складира енергия и от слънчеви колектори за през нощта. Козлодуй е безопасен - издържа 9 по Рихтер
56
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Защото ни управляват неуки хора
55
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До Дедо Гошо:Явноне си го слушал, обажда се достатъчно често. А на Станишев се репчеши сигурно повече от колкото на Боко, е вярно, че и отношенията са по този начин.
54
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
НЕ МОЖЕ ЗА АЕЦ БЕЛЕНЕ ,ЗАЩОТО ЕВРЕЙСКАТА ЗМИЯ КИЛАРИ КЛИНТЪН НЕ ДАВА,ЗАТОВА ББ ПЕЕШЕ ЕДНА ПЕСЕН ЗА АЕЦ БЕЛЕНЕ, ЧЕ Е ЖИЗНЕНО НЕОБХОДИМ ЗА БЪЛГАРИЯ И ВЕДНАГА СЕКД ВИЗИТАТА НА ХИЛАРИТО ЗАПЯ ДРУГА ПЕСЕН ВСИЧКИТЕ НИ ПОЛИТИЦИ БЕЗ ВИДЕНОВ СЛЕД 89 Г . СА ЦИОНИСТКИ *** И КАТО ТАКИВА ОСТАВИХА НАЙ ДОЛНОТО ПЛЕМЕ БРОДИЛО НЯКОГА ПО ЗЕМЯТА -*** ДА СЕ РАЗПОРЕЖДАТ КАКВО ДА СТАВА В БЪЛГАРИЯ,ЗАТОВА СТИГНАХМЕ ТОВА ОТВРАТИТЕЛНО ПОЛОЖЕНИЕ
53
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ЯЕЦ Козлодуй има същата мощност като проектната на Белене и има печалба 60 милиона евро на година при подадена електроенергия за 330 милиона евро, годишните лихви по кредита за Белене са 300 милиона евро. След 60 години Белене ще се е изплатила на 30% и ще трябва да се спира.
52
5
 
4
 
! Отговори
Дедо Гошо преди 11 години
Ей смешен ти като беше 10г там що не се обади един път ами сега говориш МИШКА ЧЕРВЕНА !!! Ходи да Спиш *** !