За "Южен поток" може кредити от Русия, а за АЕЦ Белене - не. Защо?

Около проекта има много въпросителни, коментира Първанов
Обновена: 19 ное 2012 14:39 | 19 ное 2012 09:27,
140
За "Южен поток" може кредити от Русия, а за АЕЦ Белене - не. Защо?
Георги Първанов откри неясности по "Южен поток". Снимка: архив, БТА

Подписването на договора за "Южен поток" е положително за страната ни, но въпреки това около проекта има доста въпросителни, коментира бившият президент на България Георги Първанов в интервю за Нова телевизия.

Сред основните въпроси е защо приемаме руското кредитиране за проект "Южен поток", а за АЕЦ "Белене" такова беше недопустимо, обясни Първанов.

В тайна остава и един от най-важните аспекти на договора - за стойността на транзитните такси и тяхното разпределение. Не е ясно още и защо се променя трасето на газопровода, допълни Първанов.

Още по темата
"От изменението, което се налага край Провадия, губим 600 млн. лева и ще има ли компенсации за това?", попита той.

Първанов не изключи част от промените да са продиктувани от технически причини, но поиска ясно да бъде казано защо това става. "Трасето, което аз договорих с президента Путин, беше паралелно с настоящата мрежа в страната", заяви президентът Първанов.

Въпреки повдигнатите въпроси според бившия президент изграждането на газопровода е печелившо за страната, защото "това е един от най-големите инвестиционни проекти за последните години".

Чрез "Южен поток" България ще се превърне в енергиен играч, не само на регионално, но и на европейско ниво, обясни той.

Позитивно за България е и намаляването на цената на природния газ, допълни още Първанов. Той очаква печалбата за страната да дойде от транзитните такси и хилядите работни места, които ще бъдат създадени покрай изграждането и управлението на тръбопровода.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


140
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
91
5
 
14
 
! Отговори
Ангел преди 11 години
1. Според данните на HSBC дори и най-песимистичният вариант е положителен за АЕЦ Белене. Това гарантира че при всички положения централата е печеливша и конкурентноспособна. 2. Производствената цена на тока на АЕЦ Белене ще бъде два пъти по-ниска от пазарната цена през целия срок на експлоатация, което прави АЕЦ Белене равностойна на АЕЦ Козлодуй. 3. Има сериозни съмнения, че върху HSBC е оказан натиск за прикриване на изключително положителните резултати за АЕЦ Белене. Забелязани са тенденциозна подмяна и манипулиране на данните за анализа. Въпреки манипулациите обаче докладът е положителен и за най-неблагоприятния вариант.
90
2
 
10
 
! Отговори
до RCI преди 11 години
Направо се разсмях като ти четох коментара. Имаше един виц на времето когато имаше режим на тока. Бай Тошо викал: "Трайте си бе, само токът не ни връщат."Виж какво, за АЕЦ имаме разрешение от Брюксел. И пазар ще има и ще е държавна. А бг микрочипове никой в света няма да купи. Ако ще са заводи, не ни трябват нови. Само да възстановят консервните комбинати. Вярвай, 90% ще се справим с безработицата. То ще рече работа за много хиляди хора по села и градове. Но.... загубихме огромният пазар на Русия. Защото имаше едно политическо недуразумение, Стоян Ганев, което в момента, когато целият свят се бе "нахвърлил" на Русия да завладява пазари, "замрази" нашите отношения. Дори се изказваше, че БГ ще съди Русия. Спомням си разговор между германски бизнесмен и "недураземението". Германецът пита: Защо ще ги съдите? Нашият: Защото 45 години ни командваха. Пак германецът: А вие защо ги слушахте? Отговорът беше ... пълно мълчание. И какво да отговори комсомолският секретар?На нашите пазари в Русия веднага се настаниха германци, турци и какви ли не. А Стоянчо, вместо в затвора, го изпратиха в централата на ООН в Америка.
89
4
 
2
 
! Отговори
RCI преди 11 години
Към Европа: Европо,когато това гръмне;защото въпросът е не `дали`,а `кога`/Термоядрен разпад не се контролира и не всичко от протичащите процеси е ясно на физиците/,та КОГАТО гръмне от детонацията гърмят всички атомни единици на континента.Централи,бомби,експериментални реактори...Всичко!Европа се изпарява.Период на полуразпадане 500 000 000 години(за някои изотопи).Пак ще се срещнем след половин милиард години!
88
2
 
2
 
! Отговори
RCI преди 11 години
Отчайващо ни е повредил комунизма.При много от пишещите се забелязват две основни неразбирания.Основополагащи.Първо България не е самостоятелна единица в Космоса и ние,8млн НЕ сме текезесе!Второ-тока е стока!По първото:непрекъснато чета НИЕ!Какво значи ние-всеки има акции,така ли?Като имаш акции в дружесво по форумите ли го коментираш.Няма ние-има частна инициатива!Второто-`на свещи ще останем`,какви свещи ,бе ток се продава.За 10млд правя 10 завода за микрочипове и ще купя так за 100г.напред!
87
1
 
2
 
! Отговори
ДО 102 преди 11 години
ЮП Е СБЪДНАТА МЕЧТА НА ГОЦЕ- БОЙКО МУ Я СБЪДНА !!!!!!! СМЯХ !
86
3
 
4
 
! Отговори
до 71 преди 11 години
"има такива инсталации в Австрия и Швейцария"Че то и в България ги има. Казват се ПАВЕЦ - Помпено-акумулираща ВЕЦ. Напр. ПАВЕЦ "Чаира". Не разбирам защо са всички тия приказки за Белене.Какъв трябва да си, че да си против БЕЛЕНЕ:1. ***, за да не разбереш, че централата ще е печеливша.2. ЕРГЕН /мома/, без никаква перспектива за наследници, че да не те е хич еня какво ще оставим след себе си.3. Пълен НИХИЛИСТ - такива отричат всичко. Дори и очевидната истина.
85
2
 
2
 
! Отговори
RCI преди 11 години
Към живеещите по краибрежието:продаваите и се изселаваите.Руснаци ще правят тръбопровод при 100 атм налягане?!Безавариино?!Морето ще подпалят тези ,не ги ли знаете колко са кадърни?!Клечка за зъби не могат да издялкат-ще се счупи!Спасяваите се докато не са ви закрепостирли с някакво`жителство`.Комунистите са способни и на това,о колко са способни!
84
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
tozi na snimkata e agen toino ypravliva banditskata partia bsp stanishev e po nisko nivo v grypirovkata tezi taka narecheni socialisti sa banditi ,ne se zablyjdavaite s komynisti a sa kradci i moshenici raboteshti v yshtarb na darjavata .
83
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До до 56Когато си купя Уиндос или антивирусна, те не са мои, а само ги ползвам!!! Нямам и "схемата" на сътворението им!:)))))) ТОВА Е ФИРМЕНА ТАЙНА!!!!
82
3
 
0
 
! Отговори
-- преди 11 години
Има Американска империя и Руска империя-коя империя е по от значение за мнозинството бедни бьлг. граждани.На кого да се кланяме в момента.
81
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Костов се радваше на страшен медиен конфорт докато Надежда "ги нахранваше". След като се срина му го връщат тъпкано до днес. Така че тая медийна обич престорена ще се върне като искрена медийна злоба. Медийния цикъл от осанна до разпни го е ясен. И повечето БГ силно се влияят от медийните внушения и са като ветропоказателчета. Внимавайте за посоката на вятъра!
80
0
 
7
 
! Отговори
ДО РУМЕН 211 преди 11 години
Какво им обясняваш и защо се хабиш, не виждаш ли че по-*** народец от нашия няма никъде. Остави го да си стяга примката колкото иска. При Станишев страната за 4 години е имала бюджет 67 милиарда, сега има 84 милиарда. Къде е разликата от 17 милиарда. Ето ти пари за цяла АЕЦ. Да не би да са дадени на пенсионерите? Заслужавате си беднотията.
79
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
кАК СЕ ЧУДЯТ НА ЕДНИ ПОЛИТИЦИ КАК ДА ИЗКАРАТ МАКСИМАЛНО НЕУГЛЕДНА СНИМКА А НА ДРУГИ ПОЗЬОРСКА.сВОБОДНИ МЕДИИ АМА ДРУГ ПЪТ.
78
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ЗА ЦЕНАТА НА ГАЗА НЯМА ДА ГОВОРИМ- И АНДОНОВ НА БЕХ, И ГОГОВ НА БУЛГАРГАЗ КАЗАХА, ЧЕ НАМАЛЕНИЕ НА ЦЕНАТА НА ТОПЛОТО НЯМА ДА ИМА, ДАЖЕ ЩЕ ИМА 10% УВЕЛИЧЕНИЕ ЗАРАДИ ВИСОКИ РАЗХОДИ НА ТОПЛОФИКАЦИИТЕ. ДА ИМ.... ! БОЙКО Е ЗА ВЪЖЕТО !
77
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ЗАЩО МЪЛЧИ АМЕРИКАНСКИЯ ПОСЛАНИК- ПОДПИСАХМЕ НАЙ- ЗАГРОБВАЩИЯ ДОГОВОР- 15 ГОДИНИ СМЕ ВЪРЗАНИ С РУСИЯ. ЗАЩО МЪЛЧИ И КАКВА Е СДЕЛКАТА ? ЗА КАКВО СА НИИЗТЪРГУВАЛИ НА РУСНАЦИТЕ ?
76
3
 
1
 
! Отговори
ДО 88 преди 11 години
НЕ СЕ ВЪОДУШЕВЯВАЙ ТОЛКОВА- ВНУЦИ И ПРАВНУЦИ- СРОКЪТ НА ЕКСПЛОАТАЦИЯ НА ЮЖЕН ПОТОК Е 25 ГОДИНИ. 15 ОТ ТЯХ ИЗПЛАЩАМЕ, АКО ИЗПЛАТИМ. ИМА КЛАУЗА, ЧЕ АКО НЕ Е ДОСТИГНАТА ТЪРГОВСКАТА ПЕЧАЛБА НА ГАЗПРОМ, ТОЗИ СРОК МОЖЕ ДА БЪДЕ УДЪЛЖЕН. ЗНАЧИ 20 ГОДИНИ ИЗПЛАЩАМЕ 6 МИЛИАРДА - ТОВА ИНВЕСТИЦИЯ ЛИ Е ВЪОБЩЕ ? САМО ПЕТ ГОДИНИ ,ЕВЕНТУАЛНО, ЩЕ ПОЛУЧИМ ОКОЛО 1 МИЛИАРД В НАЙ-ДОБРИЯ СЛУЧАЙ. ПЛАЩАМЕ 6 МИЛИАРДА, ПЕЧЕЛИМ 1 МИЛИАРД- КЪДЕ НИ Е СМЕТКАТА ? 15 ГОДИНИ РУСКО РОБСТВО.
75
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Борисов прецака българския народ с Южен поток зарад натиска на Барозу и Брюксел и да може да се задържи на власт. Ако беше защитил българския интерес в Южен поток, Борисов щеше да бъде свален от власт като Жан Виденов, защото не е удобен на Брюксел.
74
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
След 15 години тръбата ще ръждася и България ще загуби.
73
5
 
6
 
! Отговори
ха преди 11 години
А след 15 години, няма ли да тече газ през тръбите, животът на страната не свършва след този период, това е мислене за нашите деца и правнуци. Те ще имат изгода, а ние ще им помогнем да живеят по-добре, с такива ясни проекти и изхвърлени последници
72
12
 
4
 
! Отговори
Аз съм преди 11 години
Турция, Гърция и Македония внасят ток вече над 50год. и пак е по евтин. Защо да произвеждаме нещо, което след 40год. няма да ни е нужно. Вместо да строим парите да ги влагаме в алтернативни мощности и до 10години ще сме пак по добре и ще можем да закрием 5 и 6 блок, без дори да внасяме ток от някъде, а дори и да внесем няма да е толкова много и ще можем да го договорим евтино. Така няма да плащаме на хрантутници и обирджии.