Обама кани Борисов в Белия дом през декември

Американци ще ни обучават на върховенство на закона
Обновена: 20 ное 2012 08:57 | 20 ное 2012 07:44,
134
Обама кани Борисов в Белия дом през декември
Снимка: архив, Reuters

По време на работното си посещение във Вашингтон вицепремиерът Цветан Цветанов се срещна в Белия дом с Джон Бренън, специален съветник на президента Обама по въпросите на контратероризма, съобщи МВР.

В началото на срещата министър Цветанов предаде поздравления от името на министър председателя Бойко Борисов към президента Барак Обама във връзка с преизбирането му за втори президентски мандат и пожеланията му за успешни нови четири години начело на американската държава и лидер на демократичния свят.

Джон Бренън прие поздравленията и изказа мнение, че администрацията на президента Обама и американският народ като цяло винаги са считали България за важен стратегически съюзник в Европа и света.

В самият край на срещата Бренън предаде покана на президента Обама към министър-председателя на Бойко Борисов да се срещнат в Белия дом през месец декември 2012 г. Джон Бренън специално подчерта, че това ще бъде една от първите срещи на президента Обама с чуждестранен ръководител след преизбирането му за президент.

По време на визитата си във Вашингтон министър Цветан Цветанов се срещна и с директора на „Сикрет Сървис”.

По време на нея Марк Съливан и Цветан Цветанов изразиха общо становище, че нивата на сътрудничество между МВР и „Сикрет Сървис” са на изключително високо ниво. В подкрепа на подобно твърдение могат да бъдат приведени редица съвместни операции по противодействието на финансови престъпления, най-вече по отношение на т.нар. скимиращи устройства, посредством които се придобиват по престъпен начин парични средства и лични данни от кредитни и дебитни кредитни карти.

И двамата ръководители споделиха мнението, че посредством подобен тип престъпна дейност се акумулират огромни по обем финансови средства, които захранват организираната престъпност със свежи капитали.

Директор Съливан изрази задоволство от наскоро проведените съвместни операции между „Сикрет Сървис” и ГДБОП по контролирани доставки на скимиращи устройства от България към Западна Европа и САЩ.

В същото време обаче изрази безпокойство, че са налице примери, когато на лица, уличени в престъпна дейност, някои от които и подлежащи на екстрадиция в САЩ за извършени конкретни престъпления, биват променяни мерките им за неотклонение от „задържане под стража“ на „домашен арест“ или „подписка“, след което тези лица се укриват и по този начин избягват правосъдието.

В тази връзка министър Цветанов, главен комисар Флоров и прокурор Петрова направиха предложение за организиране на обучения, двустранни срещи на експертно ниво, както и обсъждания на най-добри професионални практики между представители на американската правоохранителна и правораздавателна общност от една страна и представители на МВР, прокуратурата и съда от друга, с цел извеждане на общи принципи и визии, утвърждаващи волята и върховенството на закона.

Директорът на „Сикрет Сървис” изрази висока оценка за ролята и мястото на звеното по противодействие на киберпрестъпленията в ГДБОП – МВР. Израз на такава висока оценка е взетото решение и стартиралата подготовка за създаване на съвместна оперативна група, състояща се от паритетен брой агенти на „Сикрет Сървис” и служители на ГДБОП, които да работят от България по противодействието на кибер-престъпления.

Идеята за подобно специализирано, високотехнологично и добре подготвено звено беше лансирана по време на посещението на секретаря по вътрешната сигурност на САЩ Джанет Наполитано в България, но след срещата днес вече се дава ход на конкретни действия в тази насока. В заключение директорът на Сикрет Сървис заяви, че „ние сме представители на две държави, но работим като един отбор“.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


134
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
4
 
47
 
! Отговори
за редовен инструкта преди 11 години
Съветникът на американския президент Обама, Бренън, пристигна за редовен инструктаж на българската туземна администрация.
54
3
 
42
 
! Отговори
благодарност преди 11 години
Съветникът на американския президент Бренън е изразил благодарността на Израел и на САЩ, за това, че МВР още не е открило кой е атентаторът.
53
4
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ДАНО ДА ГО НАУЧИ КАК ДА НЕ СЕ ПОГАЗВА КОНСТИТУЦИЯТА.
52
3
 
47
 
! Отговори
няма никаква разлика преди 11 години
Бренън: Не виним българските служби, а терористите. Г-н Бренън, то между българските служби и терористите няма никаква разлика! Само че първите бездействат, а вторите действат!
51
3
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ааа да си го взема да му държи маркуча.
50
1
 
34
 
! Отговори
кик преди 11 години
До бивш бесепарти си доказателството, че не можем да се самоуправляваме, гласувал си грешно преди, възнамеряваш да правиш същото и занапред.. много емоция, никаква мисъл, изхвърляне по балкански.
49
2
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ако Боко тиквата вземе със себе си в самолета Фидосова, Цецка Цачева и Вежди Рашидов американците ще пукнат от смях.Такава трупа *** събрани на едно място рядко се вижда.
48
1
 
46
 
! Отговори
за отчет и за инстру преди 11 години
Другарят Борисов за отчет и за инструктаж в Белия дом през декември!
47
1
 
42
 
! Отговори
муцо преди 11 години
До Фен на Генералане, просто хилари няма път насам, след подписването за южен поток ще има парни чукове, идващи отвъд океана, както и от брюксел. какъв фейс ли е направил обама прочитайки сводката на цру за нашия 'генерал'
46
3
 
51
 
! Отговори
3 преди 11 години
Такова скоропостижно привикване на *** 'на бегом' при господаря не е на добро...Най-вероятно ще му набиват канчето за 'Южен поток', ще го инструктират да повиши обгрижването на родните магнали и ще искат бази за евентуален удар срещу Сирия.... във всички случай, ще го отесеме ние .... обикновенните хора, който плащат кървавата цена за глупостите на *** ни политици....
45
0
 
38
 
! Отговори
111 преди 11 години
подходящ пример за това колко е важно държавата да се ръководи от знаещ и можещ - когато те поканят, правиш добро впечатление, говориш умни неща, рекламираш страната си, въобще създаваш симпатии към себе си и народа си. борисов може ли такива неща?
44
3
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
добре,че не съм закусил,че след тази снимка щях да се издрайфам
43
18
 
35
 
! Отговори
бивш бесепар преди 11 години
Братя Българи, след дълги години на заблуда най-сетне прогледнах. Досега винаги съм гласувал за престъпната клика наречена БЕСЕПЕ. Но чак сега при управлението на ГЕРБ видях че в България има мъдри,далновидни и безкористни хора готови да работят за благото на народа си. Хора които наистина строят нова БЪлгария. Да сте живи и здрави Бойко и целия ГЕРБ оттук нататък аз и моето семейство сме с вас.
42
11
 
34
 
! Отговори
Фен на Генерала преди 11 години
А Гоце и Пикльото кога в Америка?Кога/
41
3
 
42
 
! Отговори
men преди 11 години
ърни и бърт от улица сезам. погледнете ги само, *** импотентни мъпети, убийци на народа си. ше увеличаваме трафика на херо от афганистан ли цвъкня или ше требва пушечно месо за иран и сирия? дърветата в балкана няма да стигнат за всичките продажни женски полови органи които трябва да избесим преди да тръгнем нагоре.
40
5
 
59
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Каква покана???Ама вие *** ли сте ?Говорим за даване на отчет пред господарите ,а се преставя като положително!
39
4
 
55
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Където щат да го канят, втори път няма да се излъжа да гласувам за Герб!
38
0
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Тея освен за външна политика и да им удряме рамо в тея 23 години друго не ги е интересувало от нас.Най-грозно беше когато бяхме в ООН и се правихме на глупави за да им играем по свирката.Борисов или които и да е маи и избор нямат в случая ,продали сме си *** на САЩ и за съжеление си берем негативите.Както споменах и примиера има такова минало ,че всеки може да го върти на пръста си и да изнудва цялата държава за всичко.
37
0
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
а ще дойде ли обама ако го покани бирисов с предварително определен термин?
36
1
 
45
 
! Отговори
ЗОРО преди 11 години
Тази снимка направо ме убива....още се смея....ще я проявя и сложа в АЛБУМ...)))))))))))))))