Рейтингът на Борисов пада с 3%, ГЕРБ също губи

НЦИОМ: Управляващите водят на БСП с около 5%
Обновена: 22 ное 2012 21:02 | 22 ное 2012 20:58,
647
Рейтингът на Борисов пада с 3%, ГЕРБ също губи
Борисов е харесван над 90% от симпатизантите на ГЕРБ. Снимка: архив, Булфото

Четири политически със сигурност влизат в Народното събрание, ако изборите бяха днес. Това показват данни
от национално представително изследване на НЦИОМ, направено  между 1 и 7 ноември сред 1000 души.

ГЕРБ остава с най-много привърженици - 24,5 на сто, но с 2 процента по-малко в сравнение със септември.

Близо 19% посочват, че симпатизират на БСП - с 1,5 на сто повече от септември. Подкрепа за ДПС декларират 6, 4 на сто. През ноември с 2 процента нарастват привържениците на "България на гражданите", които в момента са имат доверието на 6.2% от избирателите.

Като симпатизанти на Синята коалиция се определят общо 3.6 %  от участвалите в изследването.

НЦИОМ тества хипотеза, при която на парламентарните избори една срещу друга се явяват само БСП и ГЕРБ. В подобна ситуация електоратите на двете партии се втвърдяват максимално - по 96 на сто и от подкрепящите ГЕРБ, и от привържениците на БСП са категорични, че ще гласуват за своите.

71 на сто от  симпатизантите на ДПС биха подкрепили БСП. Ако трябваше да избират между ГЕРБ и БСП, 61 на сто от привържениците на партията на Кунева не биха гласували, 22 на сто биха дали вота си за ГЕРБ, а 17 на сто - за БСП.

Одобрението за работата на Бойко Борисов намалява с 3 процента и в началото на ноември е 43 на сто. Неодобрението към премиера в началото на ноември е 49 процента. Премиерът се ползва с висока подкрепа сред симпатизантите на ГЕРБ - одобряват го 91 на сто от тях.

Лиляна Павлова, Мирослав Найденов и Цветан Цветанов остават първите трима най-одобрявани министри.  Павлова е с рейтинг от 50 на сто, след нея са Найденов и Цветанов с по 42 процента.
Четвърти се нарежда Вежди Рашидов - с 34 на сто одобрение. Следват Николай Младенов /с 33 процента/, Сергей Игнатов /също с 33 процента/ и Свилен Нейков /с 31 на сто/.

От септември насам най-голям ръст - от 7 процента, бележи одобрението за работата на министъра на транспорта Ивайло Московски, който е с рейтинг 25 на сто.

В национален план политик "номер едно" през ноември е президентът Росен Плевнелиев с одобрение 52 на сто. Второто място се заема от министър Лиляна Павлова, одобрявана от 50 процента от анкетираните. Трети е премиерът с одобрение 43 на сто, следван от министъра на земеделието и от министъра на вътрешните работи с
по 42 процента.

Първанов е одобряван от 41 на сто и е шести по популярност сред политиците. Той повишава със седем на сто одобрението си в сравнение със септември.

Следващите места в "топ 10" на българските политици са за вицепрезидента Маргарита Попова, министрите Вежди Рашидов, Николай Младенов и Сергей Игнатов. Извън 10-те най-одобрявани български политици през този месец остава Меглена Кунева, която е одобрявана от една трета от българите.

Подкрепата за нея нараства с два процента, с толкова се увеличават и симпатизантите на партията й. Кунева запазва добри позиции сред левите избиратели - одобряват я 43 на сто от тях, но губи симпатии сред привърженици на ГЕРБ, коментират социолозите. 

От началото на лятото има тенденция към свиване на одобрението за работата на парламента и на правителството, като расте и неодобрението към тях.

В началото на ноември хората, които дават негативни оценки за работата на парламента, са четири пъти повече от преценяващите, че институцията работи добре /68 на сто към 17 процента/. Одобрението към дейността на Народното събрание намалява с 5 на сто спрямо септември, с толкова расте и неодобрението.

Българите, които през ноември одобряват работата на кабинета, са 29 на сто - с 2 процента по-малко от септември. Неодобрението към правителството е двойно по-високо от одобрението /57 на сто към 29 на сто/. Управляващите са критикувани най-често от възрастните и бедните. Оценките за работата на кабинета все повече се оказват политически оцветени.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


647
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
439
4
 
4
 
! Отговори
ДО ЧИСТО И ПРОСТО преди 11 години
А АКО ТЕ БЯХА ПИТАЛИ, ЩЕШЕ ДА СЕ ЗАКЪЛНЕШ,ЧЕ ЩЕ ГЛАСУВАШ ЗА БОЙКО, НАЛИ ?
438
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
КАК СЕ КУПУВАТ ГЛАСОВЕ- ЛИЧНО АЗ ГО ИЗПИТАХ НА ГЪРБА СИ ПРЕДИ БРОЕНИ ДНИ- РАБОТЯ ПО ЕВРОПРОГРАМИ И ЕДИН КМЕТ НА ЕДИН ОТ ГОЛЕМИТЕ БЪЛГАРСКИ ГРАДОВЕ ОТ ГЕРБ МИ КАЗА СЛЕДНОТО- ЕЛА ТУК, В ТОЗИ ГРАД- ДАВАМ ТИ АПАРТАМЕНТ, ВИСОКА ЗАПЛАТА, ЩЕ ТЕ НАПРАВЯ ШЕФ НА ДВА-ТРИ ПРОЕКТА- САМО СТАНИ ОТ ГЕРБ.
437
0
 
25
 
! Отговори
Чисто и просто преди 11 години
Имам много приятели и познати. Сред тях има един с шестица от ТОТО.Но нямам нито един,който да сподели ,че е питан от някаква социологическа агенция по някакъв въпрос, още повече по този с който ни заливат всеки месец! Вие колеги, какво ще кажете? Който не е питан - с пръста нагоре!
436
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ТРЕТА АГЕНЦИЯ ДАВА СЪЩИЯ РЕЗУЛТАТ- ЗНАЧИ Е ВЯРНО. А СЛЕД ОЩЕ 6 МЕСЕЦА И ЕДНА ЗИМА ЩЕ БЪДЕ ТАКА- БСП ВОДИ С 5 %
435
0
 
26
 
! Отговори
До 532 преди 11 години
Прав си. НЦИОМ е подчинен пряко на Народното събрание, разбирай на Мутрата от с. Хераково, общ. Божурище (той твърди, че е от Банкя). Може да се предполага, че 5-те процента разлика са измислени, за успокоение на Свинаря-полиглот. Хващам се на бас за два лева, че Тиквата ще си удари *** в тавана (от радост), ако ГЕРБ спечели 5% догодина. Друг е въпросът, как ще го изтърпим до тогава.
434
0
 
10
 
! Отговори
dragko преди 11 години
На тия цифри не вярвам.Да не стане обратното?
433
2
 
25
 
! Отговори
Социолог преди 11 години
Е, щом и НЦИОМ дава такива резултати, ГЕРБерастите вече си стягат куфарите за пътуване към отвъдното!
432
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
И на Бойко вече започна да му пада)),само Искра Фидосова - монтански хипопотам може да му вдигне
431
1
 
18
 
! Отговори
тома неверни преди 11 години
борис of
430
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Той общия му рейтинг е 3%...кви ги дрънкате...
429
0
 
40
 
! Отговори
Той вече пътува ! преди 11 години
Няма как доц. Борисов да получи втори мандат. Трудно ще издържим още четири години походката му на двукопитен ***, лигавщините му с ленти и ножици, беднотията която ни нахендри, безкрайната му простотия и срама, който му берем вътре и навън от държавата. На всичкото отгоре ни крои нов кюляф-данък върху земеделските земи и затвор от една до шест години за неплатилите осигуровки. Първите са около 700 хиляди а вторите са около 1,6 млн. човека. Въпросът е , в кои затвори ще бъдат настанени ?
428
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
e ne e 4estno da go nari4ate pede=ras. ako ste da e ***+as na kvadrat ili u krevat, nemate nikakvo pravo da mu se brkate v mentqlnite vazmojnosti, sexualnata orientacia, kradlivostta, banditizma, prostatstinite i menteneto.toi i niko drug v momenta e e Ministr Predsedatel. ami ako se okaje lud i natisne kop4eto, ami ako se okaje naistina ***+as pedo+fil i zaru4a vseki den da mu vodiat decata ot 2A do 6C. A?ostavete go da vodi drjavat ako ste da e kam ***, kam onistojavane-samo mir da e
427
40
 
6
 
! Отговори
Телета преди 11 години
Управляващите водят на БСП не с 5 %, а с 5 процентни пункта.Очевидно, че тези които са правили това изследване са пълни лайци, така че не пишете глупости. А колко са процентите ще получите като разделите 24.5/19 и умножите по 100. Така ще получите, че резултата на ГЕРБ е с 29 % по-висок от този на БСП.Стига комунистически материали в този форум -- аман ДГД
426
2
 
16
 
! Отговори
kuni преди 11 години
O6te 6te izgubqt tiq mizernici gerb 6te gi izmetem na izborite
425
17
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Волен Сидеров президент.
424
2
 
33
 
! Отговори
111 преди 11 години
в страната на безмозъчните и боко е цар..
423
8
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Тиквения мрази много комунистите, защото не са му давали да се издигне във властта и е бил нискоразряден офицер. Докато след падането на комунистите, алчният и властолюбив Борисов използва борбите между партиите за властта и подкрепата на ЕС и успява с антикомунизъм да излъже народа и да стигне до върха на властта. За зла участ обаче на подлата Тиква в ЕС настава тежка икономическа криза и той е принуден да падне от власт поради явната си некадърност.
422
24
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
статията е жалък опит да се покаже че комунистите все още съществуват.
421
7
 
5
 
! Отговори
666! СУПЕР... преди 11 години
...ГАСИМ И МЕСТИМ...!
420
4
 
5
 
! Отговори
ДО 514 преди 11 години
ОТ 03.03.1878 ГОДИНА УПРАВЛЕНИЕТО В ЗАДУНАЙСКАТА ТЕРИТОРИЯ Е ЕДНО ЕДИНСТВЕНО.