Рейтингът на Борисов пада с 3%, ГЕРБ също губи

НЦИОМ: Управляващите водят на БСП с около 5%
Обновена: 22 ное 2012 21:02 | 22 ное 2012 20:58,
647
Рейтингът на Борисов пада с 3%, ГЕРБ също губи
Борисов е харесван над 90% от симпатизантите на ГЕРБ. Снимка: архив, Булфото

Четири политически със сигурност влизат в Народното събрание, ако изборите бяха днес. Това показват данни
от национално представително изследване на НЦИОМ, направено  между 1 и 7 ноември сред 1000 души.

ГЕРБ остава с най-много привърженици - 24,5 на сто, но с 2 процента по-малко в сравнение със септември.

Близо 19% посочват, че симпатизират на БСП - с 1,5 на сто повече от септември. Подкрепа за ДПС декларират 6, 4 на сто. През ноември с 2 процента нарастват привържениците на "България на гражданите", които в момента са имат доверието на 6.2% от избирателите.

Като симпатизанти на Синята коалиция се определят общо 3.6 %  от участвалите в изследването.

НЦИОМ тества хипотеза, при която на парламентарните избори една срещу друга се явяват само БСП и ГЕРБ. В подобна ситуация електоратите на двете партии се втвърдяват максимално - по 96 на сто и от подкрепящите ГЕРБ, и от привържениците на БСП са категорични, че ще гласуват за своите.

71 на сто от  симпатизантите на ДПС биха подкрепили БСП. Ако трябваше да избират между ГЕРБ и БСП, 61 на сто от привържениците на партията на Кунева не биха гласували, 22 на сто биха дали вота си за ГЕРБ, а 17 на сто - за БСП.

Одобрението за работата на Бойко Борисов намалява с 3 процента и в началото на ноември е 43 на сто. Неодобрението към премиера в началото на ноември е 49 процента. Премиерът се ползва с висока подкрепа сред симпатизантите на ГЕРБ - одобряват го 91 на сто от тях.

Лиляна Павлова, Мирослав Найденов и Цветан Цветанов остават първите трима най-одобрявани министри.  Павлова е с рейтинг от 50 на сто, след нея са Найденов и Цветанов с по 42 процента.
Четвърти се нарежда Вежди Рашидов - с 34 на сто одобрение. Следват Николай Младенов /с 33 процента/, Сергей Игнатов /също с 33 процента/ и Свилен Нейков /с 31 на сто/.

От септември насам най-голям ръст - от 7 процента, бележи одобрението за работата на министъра на транспорта Ивайло Московски, който е с рейтинг 25 на сто.

В национален план политик "номер едно" през ноември е президентът Росен Плевнелиев с одобрение 52 на сто. Второто място се заема от министър Лиляна Павлова, одобрявана от 50 процента от анкетираните. Трети е премиерът с одобрение 43 на сто, следван от министъра на земеделието и от министъра на вътрешните работи с
по 42 процента.

Първанов е одобряван от 41 на сто и е шести по популярност сред политиците. Той повишава със седем на сто одобрението си в сравнение със септември.

Следващите места в "топ 10" на българските политици са за вицепрезидента Маргарита Попова, министрите Вежди Рашидов, Николай Младенов и Сергей Игнатов. Извън 10-те най-одобрявани български политици през този месец остава Меглена Кунева, която е одобрявана от една трета от българите.

Подкрепата за нея нараства с два процента, с толкова се увеличават и симпатизантите на партията й. Кунева запазва добри позиции сред левите избиратели - одобряват я 43 на сто от тях, но губи симпатии сред привърженици на ГЕРБ, коментират социолозите. 

От началото на лятото има тенденция към свиване на одобрението за работата на парламента и на правителството, като расте и неодобрението към тях.

В началото на ноември хората, които дават негативни оценки за работата на парламента, са четири пъти повече от преценяващите, че институцията работи добре /68 на сто към 17 процента/. Одобрението към дейността на Народното събрание намалява с 5 на сто спрямо септември, с толкова расте и неодобрението.

Българите, които през ноември одобряват работата на кабинета, са 29 на сто - с 2 процента по-малко от септември. Неодобрението към правителството е двойно по-високо от одобрението /57 на сто към 29 на сто/. Управляващите са критикувани най-често от възрастните и бедните. Оценките за работата на кабинета все повече се оказват политически оцветени.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


647
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
459
3
 
13
 
! Отговори
румен221 преди 11 години
До пост 543Виж какво Батьовото, биваше вече да разбереш, че хората са готови да гласуват дори за Йоло Денев, само и само Боросив да го няма. Не може повече да служим за посмешище на света с Борисов и в това време държавата ни да продължи да се разпада. Да, изгаврихме се със себе си, като го избрахме през 2009 г. Нищо обаче не ни пречи да махнем през 2013 г. И това ще стане !
458
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ако си мислите че някой ви вярва
457
33
 
8
 
! Отговори
Кака Лара преди 11 години
Никакво сбогом!ГЕРБ ще продължи да управлява и другият манадат и не заради друго,а заради това че,четата на Станишев е най-краливата за всички времена.Та хората не са балами и за това избират по-малкото зло,а именно ГЕРБ!!!!!
456
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Как се пише ПРУСТАК или *** +\- Сигнализирахте за неуместен коментар Не е коментар а общо образователен въпрос
455
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Какъв "интелект",какво "благородство" лъха от този човек .
454
12
 
27
 
! Отговори
Жорж преди 11 години
Ами пада и ще продължи да пада рейтинга на Слънцето! Само напоследък неговото вице Дянков е.а мамата на пенсионерите, а ББ си замълча! Той беше един от инициаторите Марковска да стане Ксъдия и добре че президентът се намеси и не позволи да падне реномето на КС с тази спорна кандидатура. Сетне ББ си присвои заслугата. Другото му вице - ЦЦ - пък си е поставило задачата да внедри милиционери навсякъде в съдебната система. ББ чрез мин.Диди не поиска мултимилионерите и олигарсите , завзели земи по морето и гори по цяла Стара планина, да върнат заграбеното или да заплатят имотите до продажните им цени и по този начин БГ ще загуби няколко милиарда лв. В интерес на истината, тези земи и гори бяха раздадени от царчето, да ни е живо и здраво, и от кабинета на Станишко. Ама Борисов не посмя и не смее да накара дружките им начело с Ротманса да си бръкнат в джобовете и да предадат на държавата над 10 млрд. лева за проявената им наглост и алчност! Накрая, чрез майната Менда Ст. И пак Симо Д. закла дребните вложители, въвеждайки данък депозити. Е заради това засега рейтингът му пада, а догодина животи здраве ще падне и парвителството. Заради Цецо, Симо от ловешко, Н.Караджова, Д.Атанасова, египтолога Игнатов, Делянчо, Диди юристката и сие.
453
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Това може да го каже само идиотче
452
28
 
26
 
! Отговори
историк преди 11 години
Чудна работа сме Българите. Да искаш да се върнат доказани крадци като тройната ламя, небългари и ***, които за пари и майка си ще продадат е повече от срамно. Какво искате от Б.Борисов . Това е първия премиер, който работи в полза на държавата , а вие ще го разпънете за някакви кирливи 50 лв. коледни добавки.И като си купиш 2 кг. кайма ще ти пораснат рога. Затова търпяхме 60 г. да ни колят и стрижат прости и нагли комунисти сега удобно прекръстили се на социалисти.
451
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До 549Не са МАСТИТИ...*** са...
450
0
 
6
 
! Отговори
аватар преди 11 години
НЕ на политическите партии в България,желая свободна гражданска алтелнатива в тази държава която се състои от отрудени и умни хора !!! Стига сме хранили политически МАСТИТИ !!!!
449
5
 
11
 
! Отговори
Яко преди 11 години
Не мога да избирам между Хамстер и Тиква...Когато на българския политически пазар се появят представители на Хомо Сапиенс ще участвувам в избори...
448
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
кога ще се отървем от всички тези там ,от всички ?
447
5
 
5
 
! Отговори
ДО До малчо Пост 544 преди 11 години
Защо се срамиш да се наречеш комунист след като си в червата такъв. Признай си - няма да те бием. Само ще те съжаляваме.
446
3
 
28
 
! Отговори
Големия Малчо преди 11 години
До пост 543Виж какво Батьовото, биваше вече да разбереш, че хората са готови да гласуват дори за Йоло Денев, само и само Боросив да го няма. Не може повече да служим за посмешище на света с Борисов и в това време държавата ни да продължи да се разпада. Да, изгаврихме се със себе си, като го избрахме през 2009 г. Нищо обаче не ни пречи да махнем през 2013 г. И това ще стане !
445
2
 
25
 
! Отговори
ДО МАЛЧО преди 11 години
ТИПИЧЕН КОМЕНТАР НА ГЕРБЕРАСТ- КОЙТО НЕ Е С НАС Е КОМУНИСТ ! ПФУ ! ПИСНА МИ ДА МЕ ИЗКАРВАТ КОМУНИСТ ХОРА, КОИТО НАИСТИНА СА ТАКИВА БИВШИ.
444
28
 
5
 
! Отговори
Малчо Големия преди 11 години
*** наводниха форума. Да им припомня - гласуваш за Станишев, получаваш Доган с порциите. Честито. Айде сега дерзайте червенушковци с кърваво червени ***.
443
6
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
КОГА ЩЕ КАЖЕМ "СБОГОМ" НА ГЕРБ ? НАЙ- КЪСНО НА РЕДОВНИТЕ ИЗБОРИ ПРЕЗ ЛЯТОТО.
442
4
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ИМА ЛИ СЪСЛОВИЕ, КОЕТО ДА Е ДОВОЛНО ОТ ГЕРБ, ОСВЕН МУТРИТЕ И НАРКОДИЛЪРИТЕ ? ПОЛИЦАИ, ЛЕКАРИ, УЧИТЕЛИ, ПЕНСИОНЕРИ, МАЙКИ, ЕКОЛОЗИ, РЕСТОРАНТЬОРИ, ВОЕННИ, РАБОТЕЩИТЕ НА МАГИСТРАЛИТЕ КАТО СТРОИТЕЛИ, ХОРАТА ОТ ОЦК КЪРДЖАЛИ, СЕЛСКОСТОПАНСКИ ПРОИЗВОДИТЕЛИ - ВСИЧКИ СА НЕДОВОЛНИ, БОЙКО ВИКА- ХАРЕСВАТ МЕ- КОЙ ТЕ ХАРЕСВА ?
441
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ДАНО В СЪБОТА ВСИЧКИ СВОБОДНИ ПО ДУХ ХОРА ОТИДАТ НА ПРОТЕСТА В СОФИЯ - А ТЕЗИ, КОИТО СА ОТ ПРОВИНЦИЯТА КАК ДА СЕ ВКЛЮЧИМ ?
440
1
 
28
 
! Отговори
Правя си сметката... преди 11 години
Пенсионирах се със 148 лв. пенсия. От 2004 до 2009 г. пенсията ми се увеличи на 202 лева, тук не включвам няколкото добавки преди Коледа или Нова година. Днес пхолучавам 202 лв. с които купувам 40 % по малко продукти от колкото през 2009 г. Премиерът обеща да увеличи пенсията ми от 1-ви апри догодина (три месеца преди да падне от власт) с 9.8%. Ще го спася от падането с моя глас, само ако увеличи пенсията ми с 41%. Мисля, че това се отнася до всичките - 2 млн. пенсионери. Хайде Бойко, мисли !