Разследват министри за конфликт на интереси

Преглед на печата на 10 декември 2012 г.
10 дек 2012 07:12,
82
Разследват министри за конфликт на интереси
Министър Нона Караджова Снимка: архив, Булфото

"Разследват министри", е водещото заглавие на "Стандарт". Трима действащи и един бивш министър се разследват за конфликт на интереси. Срещу екоминистър Нона Караджова, образователния шеф Сергей Игнатов, културния министър Вежди Рашидов и бившия енергиен шеф Трайчо Трайков има постъпили сигнали в Инспектората на Министерски съвет.

Те вече са изпратени в Комисията за конфликт на интереси, както е по закон. Екоорганизации обвиняват Караджова, че фирма, в която е работела, печели проекти в сектора на отпадъците. Игнатов ще бъде проверяван за участието му в бордове.

Трайков се разследва за облагодетелстване от частни фирми, когато е бил министър, а срещу Рашидов има жалби заради обществени поръчки. В момента комисията работи по още 400 сигнала срещу депутати и висши чиновници.

"Представете си учени от Оксфорд да протестират с домати и гащи", е заглавието на интервюто на министър Сергей Игнатов, дадено за "24 часа". "Целият протест на група учени е основан на слухове, на подхвърлени обвинения и на охулвания. Като историк знам, че спонтанен протест няма. В конкурса има победители и победени, няма раздаване на калпак", подчертава министърът.

Темата на "24 часа" проследява резултата от забраната за пушене в заведенията, половин година след влизането й в сила. "Кръчмите са пак рай за пушачи с "гръцки пепелници" - е констатацията от проверката на изданието. Масово не се спазва забраната за пушене на закрито. В повечето кафенета на бул. "Витоша" в София се пуши без притеснения. Подобна е ситуацията и в големите дискотеки и нощни клубове в центъра на столицата. "Не трябва да се пуши до 22 часа със сигурност", убеден е премиерът Бойко Борисов. "Депутатите ще решат дали да се пуши след 22 часа", смята Борисов. Така въпросът "за пушенето" се връща отново в парламента. Здравното министерство е представило в Народното събрание становище, с което аргументира защо е категорично против връщането на стария режим на пушене. Основният аргумент е свързан с различните по тежест и вид заболявания, до които води тютюнопушенето.

Правосъдният министър Диана Ковачева сподели: "Заварих много тежко наследство в министерството". Думите й са насочени към предшественичката й - Маргарита Попова, която сега е вицепрезидент, коментира "Стандарт". Ковачева обясни, че иде реч за много изоставени дела и много изтичащи срокове. Тя е заварила ведомството празно и без екип. Ковачева се оплака, че когато поела поста, забелязала, че никой не е работил по Закона за съдебната власт.

"Промените станаха дни преди да стартират изборите за ВСС. Предишният екип очевидно бе решил, че процедурите не са важни", допълни министър Ковачева. Въпреки това тя отказа да даде оценка на Маргарита Попова. Ковачева подкрепи президента Плевнелиев за бламирането на Венета Марковска за конституционен съдия. "Това е държавническо поведение", каза тя. Според Ковачева трябва доста да се дискутира по темата за доживотния затвор без право на замяна. Наскоро Маргарита Попова повдигна този въпрос за отпадане на тази най-тежка санкция от НК. Без да се произнася категорично, Ковачева даде да се разбере, че по-скоро е на друга позиция.

Имената на президента Росен Плевнелиев, премиера Бойко Борисов и външния министър Николай Младенов са споменати в писмо със заплахи за живота, което е получил председателят на ВМРО Красимир Каракачанов, съобщава "Труд". Писмото е от името на нелегалната организация "Македонска патриотска гарда", съобщиха от пресцентъра на ВМРО вчера.

В писмото се отправя и следното предупреждение: "В Македония никога повече да не идват и антимакедонците Бойко Борисов, Росен Плевнелиев, Николай Младенов, Волен Сидеров", допълниха от ВМРО. Джебел не иска работници християни. Това скандално решение дошло след обществено обсъждане на проекта за газова връзка между България и Гърция. Представители на общината са били против изграждането на лагери на тяхната територия с мотив, че така щял да се наруши моралът на местното население, защото мнозинството от работниците ще са християни. "Нямам информация за случая. Ако представител на общината е искал да няма лагер на работници, това е станало без мое знание", заяви пред "Преса" кметът на Джебел Бахри Юмер.

"Сега" алармира: "НЗОК работи с два пъти повече чиновници от европейските". В сравнение със страните от ЕС, които имат подобна на нашата организационна здравна структура, работят два пъти по-малко чиновници, отколкото у нас. Това отчита анализ на международната одиторска компания KPMG по проект "Провеждане на оптимизация в държавни институции" по оперативна програма "Административен капацитет".

На базата на анализа трябва да се разработят критерии за оптимизиране на администрацията у нас. В три държави от ЕС - Полша, Естония и Унгария, функциите на централните каси и регионалните звена са сходни с тези в България. И в трите страни регионалните звена са по-малко от нашите 28. Особено рязък е контрастът с Полша, чието население е над пет пъти по-голямо от българското, а здравната й каса има само 16 териториални поделения за 37.1 млн. осигурени. Изчисленията показват, че там на 10 000 души се падат 1.34 чиновници. У нас според данните към средата на 2012 г. в НЗОК работят 2273 щатни служители при 6.274 млн. осигурени, или 3.62 на 10 000 души. 337 чиновници в родната каса работят в централното управление, докато в Полша те са 361 души.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


82
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Всичко що е член на гЕРБ и всичко предложено от него е КОРУМПИРАНО НЕКОМПЕТЕНТНО обикновено без диплома или нужната квалификация НАГЛО КРАДЛИВО ЛЪЖЛИВО ПРОСТО
53
0
 
6
 
! Отговори
АНТИ ГЕРБ преди 11 години
До хи-хи-хиНЕ Е СМЕШНА БРАТО - ЖАЛКА Е !!!ПРЕЗРЯЛА КРАВА ПАРЯСНИЦА СЕ ПРАВИ НА СЕДЕМНАДЕСЕТ ГОДИШНА ДЕВОИКА ?!?!?!?ЯВНО ОГЛЕДАЛАТА В КЪЩИ СА И КРИВИ !!!!
52
0
 
7
 
! Отговори
хи-хи-хи преди 11 години
Нещо смешно са видели в Нона жените на снимката.Тя изглежда като надута въшка на тъпан.Наистина е смешна.
51
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Джебел не иска работници християниИ аз не исакм *** с разбирания от феодализма, ама са ми се натрапили тук, че и си позволяват да се разпореждат. аман от терористи с фесове- не си заминаха един пъут завинаги оттук ид а отдъхнем от тях
50
1
 
23
 
! Отговори
Бай Вълчо от Хисаря преди 11 години
Преди 11 месеца румънците излязоха на протест при -20*.мраз и студ в Букурещ.Резултат:1.Върнаха си министър на здравеопазването създал -първа помощ в държавата.2.Има 6 ефективно осъдени министри/зам.министри с лопата да ги ринеш./3.Заплати в пъти по-големи спрямо България.Много сте отворени тук във форума,но КОЛКО ОТ ВАС ЩЕ ИЗЛЕЗНАТ НА ПРОТЕСТ?Е, по това се различаваме от другите.Ако не протестираме , няма как да свалим това престъпно правителство.
49
2
 
15
 
! Отговори
румен221 преди 11 години
"Мнистър" Игнатов...,ТОВА... МОЖЕМ...:" - "Представете си учени от Оксфорд да протестират с домати и ***", е заглавието на интервюто на министър Сергей Игнатов..."НО НЕ МОЖЕМ СА СИ ПРЕДСТАВИМ Игнатов ДА Е МИНИСТЪР НА ОБРАЗОВАНИЕТО В АНГЛИЯ...!!!И ПОСЛЕ... РАЗСЛЕДВАЛИ МИНИСТРИ ЗА КРАЖБИ...- ЧЕ ТЕ НАЛИ ЗАТОВА СТАНАХА МИНИСТРИ...!!!
48
2
 
14
 
! Отговори
кУнстетоцеонен сът преди 11 години
Гугушката ша опрай рабутътъ...
47
2
 
21
 
! Отговори
Що ще харчат парите преди 11 години
Цялото котило на гранатомета -пужарникар в кауша. И който беше писал: Чичо Линч - май трябва да дойда, е прав.
46
2
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
За 23 години не успяхме да улучим верният път. Вината е много повече в политиците, отколкото в народа. Всяко правителство допускаше грешки. Но си помислете и честно си отговорете: ИМА ЛИ ДРУГО УПРАВЛЕНИЕ, КОЕТО ДА Е ПРАВИЛО ТОЛКОВА ГАФОВЕ, КОЛКОТО ТОВА НА ГЕРБ???Според мене няма. То бяха смени на министри, то бяха Калинки, то "изцепки " на Бойко, от които да те хване срам, че си българин, то промени на важни позиции на 180* само за часове и каквото му дойде на ума на човек.4 изгубени години
45
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Джебел не иска работници християни. ... Представители на общината са били против изграждането на лагери на тяхната територия с мотив, че така щял да се наруши моралът на местното население, защото мнозинството от работниците ще са християни.По тая логика населението на Джебел да не е стъпило в София или някой друг по-значим град, защото и ние не искаме да ни се разваля морала ...
44
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Министър найлонова торбичка!
43
21
 
14
 
! Отговори
Обикновен Човек преди 11 години
До 63. Повечето хора гласуваха за ГЕРБ на принципа "по-малкото" зло. Просто някой трябваше да разкара от властта крадливата коалиция. Това което сега е най-страшно, че паритзаните се завръщат, не са ограбвали цели 4 години. Представям си какво ще стане, ако пак вземат властта.
42
9
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ГЕРБ са асфалт,калинки,лъжи,схеми и циркаджии!
41
0
 
29
 
! Отговори
екото на Караджова преди 11 години
Вижте умния поглед на министър Караджова,многокатната и шия и си дайте сметка какво направи тази персона ,освен гафове и далавери за своя употреба
40
0
 
26
 
! Отговори
Радул Мисирков 3 преди 11 години
.... А когато подчинените на шефчетата по така наречената БЪЛГАРСКА ДЪРЖАВНА АДМИНИСТРАЦИЯ все пак разберат какви солидни "коледни бонусчета" си делкат така наречените им крадливи шефчета разбира се мълчат като пукали.... защото по добре да висят и да взимат някаква...доста често и малка... заплатка БЕЗ ДА ПРАВЯТ ПОЧТИ НИЩО цял месец ;) отколкото да висят вкъщи ако се обаждат много и да подпират телевизора да не падне ;).... И после ми говорят за "конфликт на интереси"... ПЪЛНИ СМЕШНИЦИ!!!!! ...
39
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Какви са плюсовете и минусите на това управление се вижда добре от всички. Управлението на Борисов е провал и най-лошото е, че "дръпна" България силно назад. Що се отнася до прословутите магистрали - да, има повече построени километри. Но за сметка на това е занемарена второ и третокласната пътна мрежа. Там отстъпват не в проценти, а в пъти от управлението на царя и след това на тройната. Пълна липса на социална политика, само популизъм.И мислят, че ще спечелят изборите. Боже опази.
38
0
 
33
 
! Отговори
Ега си цирка! преди 11 години
Абе, те министрите не си внасят осигуровките и данъците, вие искате да са коректни в работата си! Всичките са доказани престъпници и колкото са по-значими престъпленията им, толкова по-висок пост заемат! Всичките са за затвора!
37
1
 
34
 
! Отговори
Радул Мисирков 2 преди 11 години
.. Знаете ли как се работи в БЪЛГАРСКАТА ДЪРЖАВНА АДМИНИСТРАЦИЯ Дами и Господа ?!?! Ха ха ха.. по 10-15 човека някакви измислени отдели,от който 2-3 най много! знаят изобщо за какво става дума като естество на работа... 5-*** седят и си бъркат в носа и си лакират ноктите.. а другите 5-*** са чисто и просто "наши хора" ,чувстват се "недосегаеми" и просто висят там за заплатките си,за които разбира се нищо НЕ правят.. :) А шефчетата по Държавната Администрация си делкат солидни "коледни бонусчета"!
36
0
 
31
 
! Отговори
стефанова преди 11 години
Абе няма ли честни хора да поведат тоя изстрадал народ напред!Това ли заслужаваме наследниците на Левски ,и всички знайни и незнайни герои, които са умирали с думите:Майко България!!!!!! СРАМ!
35
4
 
29
 
! Отговори
Радул Мисирков преди 11 години
.... Разследват Министри за "конфликт на интереси" ?!?! Ха ха ха.... Тия хептен ни взеха за майтап... Все едно сме егати *** стадо овце... ( Не че 70-80 процента от нас НЕ са де... при положение,че все още има балъци,които да им ходят да гласуват на смешните избори...!!!!) И кой мислите,че ще "хванат" след разследването?!? Мисля,че ви е ясно още от сега... НИКОЙ РАЗБИРА СЕ! :) Но това ще бъде разтръбено как се работи здраво в смехотворната Държавна Администрация.... ПЪЛНИ СМЕШНИЦИ... !!!!!