За ГЕРБ, популацията от "калинки" и скандала с дюните край Несебър

Йотова иска оставката на Найденов, Борисов: Съчувствам й!
Обновена: 3 яну 2013 20:21 | 3 яну 2013 20:14,
313
За ГЕРБ, популацията от "калинки" и скандала с дюните край Несебър
Илияна Йотова Снимка: архив, Булфото

Премиерът Бойко Борисов незабавно да вземе оставката на земеделския министър Мирослав Найденов и да каже дали ГЕРБ взеха милионите от скандалната сделка в Несебър. За това настоя членът на ИБ на НС на БСП Илияна Йотова по повод сделката за продажбата на 29 дка дюни край Несебър.

Точно преди Нова година еколози алармираха, че върху 29 декара защитена площ е започнал строеж на жилищен комплекс. Теренът е част от мрежата "Натура 2000", защото на територията има изключително редки сиви дюни. По разпореждане на премиера строежът беще спрян, а днес земеделският министър обяви, че експерти от няколко министерства и представители на екоорганизации започват проверка по случая. 

Йотова изрази подозренията си, че ГЕРБ продават държавата на безценица, за да си купят предстоящите избори. „Имаме информация от наши структури по места, че голяма част от тези пари се отчисляват, за да се финансира касата на ГЕРБ за предстоящите избори”, изтъкна евродепутатът.   

Според Йотова Борисов дължи обяснение за този грабеж като за последно, при положение че държавата е ощетена с милиони, а в далаверата вече публично са замесени кръгове около ГЕРБ.

Още по темата
„Очевидно премиерът толерира популацията на "калинки" в администрацията, като целта е да се  облагодетелстват близките до ГЕРБ за сметка на останалите хора и на държавата”, коментира Йотова.

Тя остро критикува опитите на Мирослав Найденов да избяга от отговорност, оставяйки оправданията на заместниците си. Йотова се възмути от стремежа на министъра в края на годината, около коледните празници, да прокара една апетитна сделка за доста пари. Според нея скандалът е показателен за схемите на облагодетелстване, които управляващите са създали. 

„ГЕРБ са експерти в технологията на измамата”, каза още Йотова и подчерта, че домогването им до властта минава през провала на България. Тя напомни, че неслучайно в анализа си агенция Ройтерс посочва неуспеха в борбата с корупцията като основен проблем за ГЕРБ. „Корупцията и кризата в съдебната система очевидно ще предизвикат междинен доклад на ЕК”, прогнозира Илияна Йотова.

"Разбирам съжалението на евродепутатката Илияна Йотова за това, че никога досега не е имала такъв премиер, който е готов да спре сделка като тази в Несебър, и й съчувствам", коментира обвиненията й премиерът Бойко Борисов.

„Когато говори за подписването на оставката на министъра на земеделието Мирослав Найденов, тя най-напред трябва да поиска оставката на тогавашния премиер на тройната коалиция Сергей Станишев, на тогавашния министър на земеделието Нихат Кабил и на тогавашния кмет на Несебър Николай Димитров, който беше опонент на последните избори на кандидата на ГЕРБ”, добави Борисов пред "Фокус". 

„Утре аз съм изпратил министър Найденов да отиде на място в Несебър. Нека евродепутатът Йотова да изпрати на място Сергей Станишев, тогавашния земеделски министър, за да може да се разбере кой какво и как е направил”, каза още премиерът.

"Атакуват ме, след като обявихме категоричното си намерение да проверим всички изваждания от горския фонд до средата на 2009 година", коментира и земеделският министър Мирослав Найденов пред „Фокус“.

Мините избухват днес, но са заложени по време на управлението на партията на г-жа Йотова, допълни той. „Тя говори, че ние сме продали дюни, но това не е така. През 2007 година тези дюни са станали урбанизирана територия, и тъй като Министерството на земеделието няма интерес от урбанизирани територии, това е финализиране на една сделка, започната през 2007 г., която се финализира с продажбата на вече урбанизирана територия. А как – тази територия е урбанизирана и какво се е случило, ще каже тази междуведомствена комисия, която днес вече е назначена”, каза Мирослав Найденов. 

„Съветвам г-жа Йотова да пита своите министри по онова време, своя директор на Държавната агенция по горите, който е направил възможно това да се случи”, допълни той.

„По отношение на цената – данъчната оценка, която беше приложена към документите от юни 2009 г., е за 11 320 лева. Те са го били приготвили за толкова. След това ние променихме наредбата и начина за определяне на тези оценки, и след това този имот, но вече не като дюни и не като горски фонд, е продаден за 1 140 000 лева.  Искам да уточня, че вече не е продаден само теренът. Продаден е инвестиционен проект, с всички разрешителни и утвърдени планове, така че – нека не се правят тези спекулации, сравнявайки цената на земята и цената на този инвестиционен проект“, подчерта земеделският министър.

„Ние не бягаме от отговорност. Ако констатираме, че има данни за извършено престъпление, ще сезираме прокуратурата“, увери той.

Междувременно природозащитниците от Коалиция "За да остане природа в България" настояха да се прилага реално Законът за устройство на черноморското крайбрежие (ЗУЧК), да се направят незабавни промени в Закона за устройство на територията (ЗУТ), който противоречи на международните договори, по които България е страна, и да се актуализират продажните цени и оценките на държавната собственост.

Сделката в Несебър нямаше да се случи, ако Агенцията по геодезия, картография и кадастър беше изпълнила своето задължение и след 1 януари 2008 г. беше картографирала всички дюни, крайморски езера, лагуни и плажове, както изисква ЗУЧК и наредбите по неговото приложение, пише в съобщението.
Природозащитниците искат и подобряване в работата на институциите, които са длъжни да прилагат законодателството за защита на природата.

По Конституция и съгласно специалния закон всички морски плажове, лагуни, крайморски езера и дюни са публична държавна собственост и съответно не могат да бъдат обект на продажба и застрояване. Благодарение на липсата на графична информация административните органи трудно могат да ги идентифицират и така са възможни злоупотреби, пише още в съобщението.

Скандално е, че никой в държавата, включително и Дирекцията за национален строителен контрол, не може да разбере какво предвижда Общия устройствен план на община Несебър, допълват от коалицията.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


313
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
161
2
 
9
 
! Отговори
Бизнесменка преди 11 години
Аз предлагам да бетонираме всичко веднъж завинаги. Тия дюни , гори и паркове само пречат на "бизнеса"
160
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
На Съсело брат не успял да награби, ама сега хората на Цецо Крадецо успяли.Туй е то геберастката логика! И след това се явява Бог Бойко....и раздава интервюта, решава виртуално проблема....а накрая....се строи поредният хотел върху забранена за строеж зона!
159
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Снимките и репортажите на телевизиите местността показват само пясък,пясък и малко да го наречем храсталак. земя не видяхме, ама изобщо не видяхме!После ГЕРБ и БСП се обясняват кои са по-големи бандити!Изводът е *** - и двете партии са бандитски!И двете не са нужни на България, защото са само двете страни на един и същ медал, на червеният престъпен медал!
158
0
 
4
 
! Отговори
5 преди 11 години
Докторе,не намисай името Божие!Матрял какво да правиш!
157
3
 
22
 
! Отговори
Жител на Несебър преди 11 години
Утре един ветеринарен доктор ,ще дойде в Несебър да реши пясъците дали са дюни или не,а може би са крави
156
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Как извърта нещата тази проста тиква ахахах е не наистина няма по-голям лъжец, лицемер и самовлюбен селски *** от този
155
5
 
16
 
! Отговори
Д-р Ох Боли преди 11 години
БОЖЕ ТАЯ ЩО НЕ СЕ ГРЪМНЕ - ГЕРБЕР ДА СИ ПОДАДЕ ОСТАВКА И ДА СИ ПРИЗНАЕ ГАФ.ТЕ СА КАЛИНКИ ПОРАСНАЛИ В КОЛОРАДСКИ БРЪМБАРИ.ДЕТО МИНАТ НЕ НИКНЕ ПОВЕЧЕ.БОЖЕ КОЛКО МЪКА ИМА ПО ТОЯ ПУСТИ БЪЛГАРСКИ СВЯТ. НАЛЕГНАЛИ СА НИ ЕДНИ ГЕРБЕРИ ТА СМУЧАТ ЛИ СМУЧАТ КАТО ЗА ПОСЛЕДНО, ТА И НЕНАСИТНИ И НЕ ДАВАТ НА ДРУГИТЕ ДА ЦИЦАТ. ЛАКОМИ БРЕЙ. КАКВА ЛИ МАЙКА ГИ Е РАЖДАЛА? ЕХ НАРОДЕ БЪЛГАРСКИ КОЙ ТЕ ОРИСА В ТЕЗ ТЕЖКИ ТЕГЛИЛА! НИ ДОР НИ НАДЕЖДА СЕ ВИДИ. ЩЕ ИМА ДА ТЕГЛИШ С ТОЗИ ПУСТА МУ ТВОЯ БЮЛЕТИНА. ОХ !
154
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Точно представител на БСП да говори за тази сделка си е наглост,та наглост!В този случай поне някакви пари са влезли в държавата,какво да кажем за заменките и за "възстановяване"на апетитни парцели на самия бряг на мними наследници?Схемата с девета категория земя беше практика...Да имат поне малко срам,мамка му!
153
10
 
9
 
! Отговори
Петър преди 11 години
До къде може да стигне червената наглост ?
152
9
 
8
 
! Отговори
ahmet преди 11 години
Илиянче, много внимателно с плюенето по бат Бойко защото ако сега развали тази сделка нали разбираш , че на изборите ще прибави още 5-6 депутата към ГЕРБ, депутати които , ако не са твойте тъпите изцепки, биха отишли при нашите сателитни партийки.По- добре си върши това за което сме те сложили, облекчавай другарките и другарките от висшия партиен съвет и не се занимавай с политика, за това си имаме Мая и ***.
151
6
 
9
 
! Отговори
Зигмунд Фройд преди 11 години
Гледам, жалки са напъните на някои герберастици.Чак ще им фръкнат зъркелите от напън!Хи-хи--хи!
150
6
 
9
 
! Отговори
Гацо преди 11 години
Малииии, тая Йотова, ако си събере нструментите на мираклиите от пъртията, ша напрай двойна ограда около Позитано...
149
2
 
6
 
! Отговори
GARANTIRANO OT GERB преди 11 години
GERB NI GARANTIRA-NAKAZVANE NA VINOVNITE ZA OGROMNITE KRAJBI, RAVENSTVO I DEMOKRACIQ, POVI6AVANE NA STANDARTA, OTKRIVANE NA NOVI RABOTNI MESTA, UVELI4AVANE NA PENSIITE, PO-DOBRO ZDRAVEOPAZVANE, RAZVITIE NA OBRAZOBVANIETO,DEMOKRATI4NOST NA IZBORITE, OBEKTIVNA OCENKA PRI TURGOVE I VSI4KO S RAZPREDELLQNE NA PARITE OT EU PO PPROGRAMITE...I KAKVO NAPRAVI ZA TOVA/ EDNO GOLQMO NI6TO,EDNO OGROMNO MIRIZLIVO LA-NO!!SEGA BG E NAI-BEDNA I NE6STASTNA, NAI-OT4AQNA NACIQ.I TOVA SE GARANTIRA EDINSTVENO OT GERB.
148
0
 
13
 
! Отговори
Танев преди 11 години
Хора, на Коледа моят син се сдобил с фототипното издание от тефтерчето на Левски! Описвал човекът - толкова за зоб на коня, толкова за куршуми, колкова за навуща, толкова за оръжие! Накрая теглил чертата - изхарчих толкова гроша! И препоръчал в нарочно писмо всеки да си води отчетност с входящ номер и дата! Още тогава! ...За какво говорим днес - за крадци, лъжци и хайдути, които ни тровят цели 23 години и са поставили държавата и народа си на колене! Те не се отчитат, те просто ни крадат!
147
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
28 dekara za 1,4 mln izliza po 20 evra na kv. metyr. I az iskam dasi kupq na tazi vena, pyk moje i da ne e na 1va liniq.
146
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Знаех си аз, че Станишеф е виновен кога калинките на Станишеф крадили, Станишеф е виновен, кога калинките на Боко, тиквата крадили пак Станишеф е виновен.
145
5
 
13
 
! Отговори
СърФист преди 11 години
Явно родата на Цветанов колекционира недвижими имоти, както Бойко Борисов лентички. За съжаление, този спорт зарази и Плевнелиев , който обяви Колорадските планини за Български природни забележителности.
144
2
 
6
 
! Отговори
ффаа преди 11 години
БВП на България стагнира за трета поредна година през 2012 г. - на пръв поглед имаме ръстове с 0,4% за 2010 г., 1,7% за 2011 г. и 0,5% за 2012 г. (по данни за деветмесечието), но всяко повишение под 3% не подкрепя заетостта.От 2010 г. са загубени 13,6% от работните места у нас, или над 300 000, което доведе до ръст на безработицата от 11,5% за третото тримесечие на 2012 г.
143
2
 
12
 
! Отговори
ANONIMEN преди 11 години
Йотова я бяхме забравили ,наближават избори и напомни за себе си,баба Масларка добър урок им дава , КРАДЕТЕ И ВИКАЙТЕ СИЛНО ,ДРЪЖТЕ КРАДЕЦА.
142
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Илияна иска да е Калинка-ка -лин-ка-ка-лин-ка мая.......