Кьорав трябва да си, за да кажеш, че това е годно за строителство

Борисов: Покрай тази сделка ще видите още колко много дюни ще спасим
380
Кьорав трябва да си, за да кажеш, че това е годно за строителство
Срещата в Министерски съвет. Снимка: Правителствена пресслужба

Много хора ще понесат отговорност за тези безобразия, които са направили, заявява премиерът Бойко Борисов на срещата с екозащитници днес в Министерски съвет след скандала със строителството върху 29 декара дюни край Несебър. Според публикуваната стенограма министър-председателят уточнява, че директорът на екоинспекцията в Бургас ще бъде уволнен, защото „през 2007 година първият, който е виновен, е този, който е казал, че това не са дюни“.

„Вторият е сегашният - да си заминава – началникът на Агенцията по горите. Като е прочел Несебър, като е гледал тези цени, можело е да попита, можело е да дойде да ме попита, не сега да вървим след събитията. Ако ме бяха уведомили, всичко това щеше да е спряно много отдавна. Всяко зло за добро. Покрай тази сделка ще видите още колко много дюни ще спасим и какви промени ще направим“, коментира той.

Още по темата
Според Борисов „много кьорав трябва да бъде този, който ще отиде и ще каже, че това е годно за строителство”. За съседните терени главният архитект и кметът на Несебър ще бъдат викани и ще бъдат разпитвани.

Нали ни атакуваха и политически, поради което се поразрових, защото някои случаи бях забравил, казва Борисов.

Той обяснява и как си представя работата на бъдещата анкетна комисия за подобни сделки от 2003 година насам. Според премиера тя трябва да е с един представител от ГЕРБ, за да няма обвинения в бойкот, но с публични заседания за медиите и за неправителствените организации.

„Сиреч сделка по сделка вадим, показваме, казвате си мнението и след това хайде при прокурора“, заканва се Борисов и дава пример: „В момента, в който се каже, че това не е кабинет на Министерския съвет, а е плод-зеленчук, всички процедури тръгват за изграждането на плод-зеленчук“.

По думите му 707 декара са дадени на фирмата на брата на Станишев “фантастично място, продавано за седем лева декара”.

“А той говори за нас. Господ ни е свидетел, че всичко това чух от новините. В момента, в който го чух, се обадих на всички и им казах да спират веднага, докато не разбера какво става, на мига. Има две решения на Министерския съвет от 8 септември 2008 г. Донесоха ми ги. Всичко това за моя радост ще отиде в парламента и ще се връчи на анкетната комисия. Вие ще ги питате как земята е оценена за седем лева, защо е оценена с такава ниска цена, на кого е продадена. Прокурорите, които ще се занимават с тях, да бъдат любезни и да кажат кой им се е обадил, кой ги е натискал”, казва премиерът.

Борисов разказва пред еколози и министри и лична история: „В Банкя точно срещу моята къща разбрах, че един издигна десететажна къща, в смисъл – триетажна с покрива е десет метра, точно ми е пред терасата. И не стига, че я издигна до покрив на тухли, и така я заряза, явно му свършиха парите. И сега гледката ми е една къща, където само аз съм живял навремето, ние сме първите в Банкя там, където сме живели, около нас бяха ниви, в края на града. И сега, като изляза на терасата, пред мен има един огромен блок на тухла и керемида и вече десет години стои”.

Премиерът предлага на следващата среща на Националното сдружение на общините темата да се коментира, защото „като виждат, че се копаят дюните или се прави строеж, за всички това е държавата”.

Ние четири години не сме дали да се строи, но ако беше тройната коалиция, там вече щеше да има комплекси, нали не се съмнявате в това?! Говоря за Бяла и т.н. А Камчийски пясъци щеше да е вече комплекс, нали в това нямате съмнение, коментира още той.

Премиерът дава и примери от София. Южният парк щеше целият да е с молове. Аз с моята воля съм го спрял. И сега виждате, че пак по всяка една тема – това е бъдещите поколения ще дойде ден, ще кажат: Добре, че е бил жив Тома Белев, а и за мене и всички вас, че са ни  оставили „Камчийски пясъци”, че са ни оставили Черноморието, да има някъде да се разходят, да видят врабчета, птички, червеношийки. Хубаво, ще отиде до магистралата до морето, но ако има археология, ако има дюни, ако има атракции, тогава е истинският туризъм, това е истинската дестинация. И тогава като дойдат - и българите като отидат, и от чужбина като дойдат, ще кажат: Ей, тая държава върви по правилен път. Като отиде в Слънчев бряг да се напие с бира и уиски, той почва да я прави тази дестинация с друго разбиране, обяснява Борисов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


380
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
274
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Те такова нагло същество, какъвто е *** Б..о няма! Потресен съм!
273
0
 
1
 
! Отговори
ДЮНИ преди 11 години
Във Велико Търново също номинираха Доган за предател на ДПС
272
0
 
1
 
! Отговори
Гочо преди 11 години
"Спасителят на дюни"...за кратко Дюн."Дръжте крадецаааа!!!..."Някой се изкряска.
271
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ТЕРМИНАЛ 2Тръгвай сине! Напред, и... късмет!Тук надежда за теб не остана.Скътах тези пари за билети поплаках си малко зарана...Все си вярвах, че мойто момчев тоз несигурен свят ще сполучи.Но животът надолу течеи напомня помия за куче.Някой вече ни сложи черта.Като мъртви дори ни посече.Щом преминеш след тази врата -не се връщай тук никога вече.Даже вън да е тежко - ще знам,че синът ми със труд ще успее.Тук да прося за нас ме е срам,а оттатък - поне се живее.Малка пенсия имам. Уви!И за двама се никак не връзва.Тръгвай, моя любов, и върви,че сърце ми от болка измръзва.Ще намериш все нещо, нали?Армаган да изпратиш на време.Вересията свърши. Боли!Левче никой не ще да заеме.Тръгвай, сине, от тоз терминал!Колко други навън отлетяха...Не поглеждай баща си през жал!Тя, в сърцето, е родната стряха!Щом превърнаха родното в ад,то чистилище вънка поне е...Ти си силен и толкова млад,а на мен старостта ми тъмнее.И да пишеш... Ще чакам, до дни!Ето, виждам за теб самолета...Усмихни, сине мой, усмихнина баща си душицата клета...Ясен Ведрин(Бакърена паничка)
270
2
 
2
 
! Отговори
Бай Вълчо от Хисаря преди 11 години
Днес изпратих писмо до ПАПИОНКАТА от СЕМ.Да се проверат правилата на този сайт. Обещанието ми е от вчера.Та, според стенограмата една от думите е КЬОРАФ ,а не кьорав.Почти всеки ден се налага радакторска намеса от моя страна./ без пари ?/Е, т'ва си е тесла по демокрацията.Нека да се изпише нещо както си е било, без доп.редакции.
269
3
 
11
 
! Отговори
Плям преди 11 години
Плям плям плям плям и народа ръкопляска
268
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Борисов,намали транквилантите! Само птички и бръмбари са ти в главата,а хората мизерстват и знаеш ли колко им пука кой строи на дюни и на песъка? Точно николко!
267
1
 
7
 
! Отговори
Конспиратора преди 11 години
Странно защо всички управляващи се увъртат винаги около терени,магистрали и др. недвижими имоти.Явно докато разделят баницата цените на НАШИТЕ имоти ТРЯБВА да е ниска(защото били коптори) Да не се окаже,че нашите имоти са обезценени заради вийната на някои лобита? Защото друга причина май няма.Вече и "КРИЗА" не хваща дикиш.
266
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Скоро ще започне да става ясно и за всички безконкурсни поръчки на общината в София.А това, че ГЕРБ спряха строежа на собственият си кръг от фирми и инвеститори, не може много да ме впечатли.И да не се окаже накрая, че Георгий Станишев е работил рамо до рамо с Плевнята, в някои проекти.Срааааааам
265
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ЦЕЦО КУМЕЦО НЕЩО МИ СЕ ГУБИ НАПОСЛЕДЪК :(ЯЗЪК ЗА ИМОТЧЕТО НА ПЯСЪКА КОЕТО ИЗТЪРВА!
264
4
 
7
 
! Отговори
noent преди 11 години
707 декара са дадени на фирмата на брата на Станишев фантастично място, продавано за седем лева декара.
263
7
 
18
 
! Отговори
Не на нас тея преди 11 години
БРАВО НА ГРОБ!ТАКА СЕ ПРАВИ - ЗА ЕДИН ДЕН ДА СЕ ОЗАКОНИ НЕ САМО ПРОДАЖБАТА НО И РАЗРЕШИТЕЛНИТЕ ЗА СТРОЕЖ ВЪРХУ ДЮНИТЕ.А ние обикновените честни Българи за един ден едно свидетелство за съдимост не можем да си изкараме.ГЕРБАВИТЕ ГРАБЯТ КАТО ЗА ПОСЛЕДНО ЗАЩОТО ЗНАЯТ, ЧЕ ЩЕ ИМ Е ЗА ПОСЛЕДНО.ВЪН НАГЛЕЦИТЕ ОТ ВЛАСТТА- ВЕДНЪЖ И ЗА ВИНАГИ!
262
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
А досега спахте ли?Явно не знаете какво става в държавата.Или много добре знаете,но трябва някой да ви извади кирливите ризи за да вземете отношение и да се направите на герои.
261
3
 
7
 
! Отговори
187 преди 11 години
колко го отнесоха доган и сие, толко и тия ще го отнесат...не ставай смешен...
260
1
 
13
 
! Отговори
до 270 преди 11 години
Много правилно реагират хората. Искаме икономика, производство, а не натрапен слугинаж и тотално унищожаване на природата.Искаме достойно заплащане и достоен живот!
259
9
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Браво Боци !!!В Бг за 20г.,само заменки,далавери ,търгаш,....*** !За това и реве ---опозицията ,НЯМА ГЮВЕЧ!
258
10
 
13
 
! Отговори
П.С.Ц преди 11 години
''Ей, тая държава върви по правилен път'' - Бойко върви се прегледай
257
6
 
9
 
! Отговори
Rumen Petkov преди 11 години
Излезе на светло поредната далавера на предходното правителство.Отново главни действащи лица са Сергей Станишев и брат му Георгий Станишев.През 2006г. е сключен договор за реконструиране на държавната болница в Русе. Преобразованията трябва да извърши Домостроене АД, чиято собственост си поделят две фирми, едната от които е Проджетс на Георгий Станишев. Сумата, която взимат е 8 млн.лева, а в замяна трябва да изградят съвременен акушеро-гинекологичен блок и прилежащ към него двор с паркинг.Проектът би трябвало да е готов още в края на 2008, но до ден днешен няма и помен от модерното здание. Всичко е занемарено в един начален етап на градежа. Обаче до май 2009, в последните дни на правителството на Станишев, продължават да се превеждат тлъсти суми на фирмата-изпълнителка.Skandalno.net ви припомня, че министъра на земеделието Мирослав Найденов осветли и друга далавера на братоците. По неведоми пътища фирма Проджетс е спечелила конкурс за изграждане на ваканционно селище в защитената територия на Кара Дере. Земята е получена чрез заменка, а мега-проектът струва над 1 млрд.лева.
256
1
 
7
 
! Отговори
tishko преди 11 години
До Анонимен 304ДНСК само проверяват законността на всички издавани разрешения за строеж, които се издават от общините, областните администрации или от Министерството за регионално развитие и благоустройствоВ случая стана ясно, че документите са редовни, а проблемът е, че умишлено са определени като годни за строеж земи, но които не би трябвало да се строи
255
6
 
5
 
! Отговори
clever преди 11 години
Колко заблуден народ имало тук с писания Браво господин Борисов, не сме имали такъв премиер:))Той ТОЯ в Бургас издал разрешението да не е кадър на някой друга партия?!.Гербава работа, недъгава.