Провал на референдума, под въпрос е дали отива в НС

По данни от екзит пол гласували са около 20%, над 60% подкрепят нова ядрена централа
Обновена: 27 яну 2013 22:52 | 27 яну 2013 19:00,
727
Провал на референдума, под въпрос е дали отива в НС
Националният референдум се провали. Снимка: БТА

Първият национален референдум в демократичната ни история история се провали. Все още не е ясно дали въпросът ще се гледа в парламента.

До урните днес да отговорят на въпроса “Да се развива ли ядрената енергетика в Република България чрез изграждане на нова ядрена електроцентрала?“ отидоха само 20.3% от имащите право на глас според "Алфа рисърч", според "Галъп" избирателната активност е 19.5% към 18 часа. 

От тях 60.3% са отговорили с „да“, 39.7% са зачертали отговор „не“ в бюлетината, сочат екзит пол резултатите.

За да е валиден референдумът, своя вот трябваше да дадат поне 4 345 450 души, колкото на последните парламентарни избори, и повече от половината да са отговорили с "да".

Ако все пак се окаже, че наистина 20 % от хората с право на глас са отишли до урните и повече от половината са казали "да", парламентът трябва отново да разгледа въпроса за строителството на нова ядрена централа. Все още се очакват официалните данни от ЦИК.

95 процента от симпатизантите на БСП са гласували със "за" на референдума, а едва 5% са казали "не" на нова АЕЦ, показват данни на "Алфа рисърч". Електоратът на червените е бил най-мобилизиран.

При ГЕРБ обаче резултатите са обърнати, макар разликата да не е толкова голяма - 32% са казали "да", а 68% - "не". Само 30% обаче от привържениците на управляващите са отишли до урните.

Симпатизантите на друга партия, която се обяви "за" строителството на "Белене" - "Атака", са гласували със 77% "за" и 23% "против".

При ДПС процентите сочат 74% „за“ и 26% „против“. При Синята коалиция резултатите наподобяват тези на симпатизантите на ГЕРБ, но са още по-категорични – 24% с „да“ и 76% с „не“

По данни на "Алфа рисърч" гласоподавателите на възраст между 18 и 30 години са разделили мненията си за нова ядрена централа на 50:50. От гласувалите между 31-60 г. 57% са казали „да“ на референдума, а 43% са отговорили с „не“.

Избирателите над 60 години категорично са дали своя вот за нова ядрена централа – 72%, а само 28% са отговорили с „не“.

Референдумът беше иницииран от БСП, която събра над 770 000 подписа за провеждането на референдум с въпрос „Да се развива ли атомната енергетика в България чрез изграждане на ядрена централа на площадка "Белене"?“. От ГЕРБ обаче промениха формулировката и извадиха от въпроса „Белене“.

Референдумът струва на държавата близо 14 млн. лева. Прогнозите на премиера бяха за над 30 млн. лева.

Информацията е актуализирана в 19.50 часа
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


727
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
455
3
 
7
 
! Отговори
ИСТИНАТА преди 11 години
Сега ще ви го кажа простичко за да го разберете ...Тези 22% са достатъчни само за да се гласува наново от НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ В ТРИМЕСЕЧЕН СРОКРеферендума се явява като един вид Вето , което ни струва 20 мнл и ще допринесе само за прегласуването от парламента.Тоест пак ГЕРБ , ще решават дали да се строи АЕЦ БЕЛЕНЕ или НЕВсички знаем как ще гласуват - така че си е неуспешен отвсякъде референдума. . . НО АКО БЯХА ГЛАСУВАЛИ КОЛКОТО НА МИНАЛИТЕ ИЗБОРИ - РЕФЕРЕНДУМА ЩЕШЕ ДА Е УСПЕШЕН И ДА СЕ СТРОИ
454
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ами резултатите са такива, защото *** не отидоха да гласуват - те знаят, че с Белене или без, ток за тях ще има и той ще е безплатен !!!
453
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До До 572 (579)Ама тия не търчаха в САЩ да молят за увеличаване на американските войски, разположени на територията на България, а Аню Ангелов, по заръка на Бойко Борисов. Аз, доколкото си спомням за времето, за което говориш дори нямаше съветски войски в България. Капиши?!
452
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Добре,че изборите са скоро
451
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Тази вечер Станишев каза, че ако се стори ще трябва 51% държавно участие. А сега да ни обясни тоя *** откъде ще извади 10 милиарда лева? Ще ги вземе от Р.Овч. и другите червени милиардери? - Не!Ще ги вземе оттам откъдето БКП(БСП) ги е взимала винаги - от гърба на народа!Ще има яко сваляне на кожи, ще има мизерия, глад и смърт, само да имаме АЕЦ Белене, от която ще се окаже по-късно че няма кой да купува ток. Тогава ще я превърнем в "Музей на българската глупост" и уредник историка Станишев!
450
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Б.Б. призова да се гласува с не на референдума и 8% от народа го послушаха. ЧЕСТИТО!
449
9
 
8
 
! Отговори
123 преди 11 години
ЧЕТЕТЕ ЗАГЛАВИЕТО И СТРАДАЙТЕ ГНУСНИ ЧЕРВЕНО-ТУСКИ ПАЧАВРИ !БС*П/ДПС УМРЯ ! БЪЛГАРИЯ ЛИКУВА ! 4 345 450 ДУШИ КОГА ? СМЯТАТЕ ЛИ КОЛКО *** И ТУРСКИ АВТОБУСИ ТРЯБВАШЕ ДА ДОКАРАТЕ ? ЕСТЕСТВЕНО ЧЕ НЕ :) БЕЗМОЗЪЧЕН КОМУНИСТ КАК ДА СМЕТЕНЕ ДО ТОЛКОВА :))
448
3
 
3
 
! Отговори
SF преди 11 години
Анонимен компире, ти самият си противоречиш с коментара, че не си отишъл да гласуваш. Айде няма сега да ти обяснявам как и защо, че не си ми интересен.
447
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Голям рев и сълзи ще има лятото
446
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
dobre de boiko si otiva ama koi 6te doide de horaaa
445
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ДА ЯДЕТЕ НА БОЙКО МЕЧА ДРУГАРИ!!!
444
3
 
6
 
! Отговори
до другарите преди 11 години
Я ми кажете , какво се случи с референдума в Румъния другари ...не успяха да съберет 50% от правоимащите и Бъсеску си остана президент.ТочкаИма си праг с който се зачита или не се зачита референдума..при парламентарните избори е друго няма изискване колко % трябва да са гласували за да се признаят резултатите ...Как по ясно да ви го кажа ....Днес се похарчиха едни 20 мнл , а резултата е нулевНЕ СЕ ПРАВЕТЕ НА ЛУДИ
443
4
 
3
 
! Отговори
SF преди 11 години
562, ти си *** моето момиче. Даже и *** не си, то си трябват качества за да си. Като ти казвам, че е бойкот значи е бойкот *** ***. Човек пише и ти отваря очите а ти блееш. Разгледай социалните мрежи и статистическите агенции, виж инициативите които са създадени с идеята референдумът да се бойкотира и може и да вденеш. Всичко което е по инициатива на бсп ще бъде "Бойко" тирано от сега нататък. Това е!
442
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До АнонименЕНИЧАРИ се пише и изговаря на български, на "помашки" може и да е еничъри, ама те "помаците" май са за ГЕРБ, както и ромите, та ...
441
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Това заглавие е манипулативно!
440
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
БСП=ЕНИЧЪРИ!!!
439
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
558Смешника си ти!*** провинциален.Аз съм ЗА Белене но не отидох да гласувам.Кво става сега с твойта логока??Да те е..ба в глафона!
438
11
 
5
 
! Отговори
един преди 11 години
С ръка на сърцето Ви казвам , че днес не отидох да гласувам , защото резултатите бяха ясни - няма как да бъде успешен референдума с тези правила , но на изборите Юли месец - ще гласувам с НЕ за Станигей и Местан тоест ще гласувам за ГЕРБ
437
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До Анонимен 560Абе, то е очевидно, че няма да се строи Белене, ама кой ще ти плаща тока след 1 -ви Юли тази година или и ти като *** не се вълнуваш от тая тема?!
436
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Съвсем сте изперкали.