Провал на референдума, под въпрос е дали отива в НС

По данни от екзит пол гласували са около 20%, над 60% подкрепят нова ядрена централа
Обновена: 27 яну 2013 22:52 | 27 яну 2013 19:00,
727
Провал на референдума, под въпрос е дали отива в НС
Националният референдум се провали. Снимка: БТА

Първият национален референдум в демократичната ни история история се провали. Все още не е ясно дали въпросът ще се гледа в парламента.

До урните днес да отговорят на въпроса “Да се развива ли ядрената енергетика в Република България чрез изграждане на нова ядрена електроцентрала?“ отидоха само 20.3% от имащите право на глас според "Алфа рисърч", според "Галъп" избирателната активност е 19.5% към 18 часа. 

От тях 60.3% са отговорили с „да“, 39.7% са зачертали отговор „не“ в бюлетината, сочат екзит пол резултатите.

За да е валиден референдумът, своя вот трябваше да дадат поне 4 345 450 души, колкото на последните парламентарни избори, и повече от половината да са отговорили с "да".

Ако все пак се окаже, че наистина 20 % от хората с право на глас са отишли до урните и повече от половината са казали "да", парламентът трябва отново да разгледа въпроса за строителството на нова ядрена централа. Все още се очакват официалните данни от ЦИК.

95 процента от симпатизантите на БСП са гласували със "за" на референдума, а едва 5% са казали "не" на нова АЕЦ, показват данни на "Алфа рисърч". Електоратът на червените е бил най-мобилизиран.

При ГЕРБ обаче резултатите са обърнати, макар разликата да не е толкова голяма - 32% са казали "да", а 68% - "не". Само 30% обаче от привържениците на управляващите са отишли до урните.

Симпатизантите на друга партия, която се обяви "за" строителството на "Белене" - "Атака", са гласували със 77% "за" и 23% "против".

При ДПС процентите сочат 74% „за“ и 26% „против“. При Синята коалиция резултатите наподобяват тези на симпатизантите на ГЕРБ, но са още по-категорични – 24% с „да“ и 76% с „не“

По данни на "Алфа рисърч" гласоподавателите на възраст между 18 и 30 години са разделили мненията си за нова ядрена централа на 50:50. От гласувалите между 31-60 г. 57% са казали „да“ на референдума, а 43% са отговорили с „не“.

Избирателите над 60 години категорично са дали своя вот за нова ядрена централа – 72%, а само 28% са отговорили с „не“.

Референдумът беше иницииран от БСП, която събра над 770 000 подписа за провеждането на референдум с въпрос „Да се развива ли атомната енергетика в България чрез изграждане на ядрена централа на площадка "Белене"?“. От ГЕРБ обаче промениха формулировката и извадиха от въпроса „Белене“.

Референдумът струва на държавата близо 14 млн. лева. Прогнозите на премиера бяха за над 30 млн. лева.

Информацията е актуализирана в 19.50 часа
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


727
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
475
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
2012гАЕЦ - български ток - евтинЕВН, ЧЕЗ и ЕОН чужденци - непосилно високи такси2020гБелене - български ток - евтинЕВН, ЧЕЗ и ЕОН чужденци - непосилно високи такси
474
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Днес Бай *** имаше възможност да прекрати цирка наречен АЕЦ Белене. Просто трябваше да каже: - стига сте се дръвчили - правете я тая централа или: - 24 годни надлъгване стигат - спрете строежа Но бай *** предпочете да си подвие опашката и после пак други да са му виновни!
473
3
 
2
 
! Отговори
до SF преди 11 години
Къде са по интелигентните хора?В София е най-високата избирателна активност (като изключим Плевен), а най-ниската в Кърджали.
472
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Няма да плащат нашите деца и внуци , за да може да има от къде да крадат другарите като Р. ОВЧ----- Ми да плащат "зелената енергия" на Цеца Секса тогава :)
471
6
 
4
 
! Отговори
До до МАГИ преди 11 години
Защото Ви е по-лесно да криете решенията си зад масовата анонимност на мрънкащите недоволници, вместо да кажете "Не" на референдум ли? Е, тогава може да се гордеете, че сте част от 79% сива маса на хората, които нямат гражданска позиция и се крият зад лозунги и политически прокламции!
470
5
 
3
 
! Отговори
123 преди 11 години
БЕЗ *** И ТУРСКИ АВТОБУСИ БОЛШЕВИШКИЯ ТУМОР БС*П/ДПС Е МЪРТАВ !МЪРТАВ !МЪРТАВ !МЪРТАВ !
469
4
 
3
 
! Отговори
въпрос преди 11 години
По каквито и да е причини малко под 80% от гражданите (в това число и ромите) не изразиха мнение по въпроса, то тогава защо трябва тези да определят бъдещето на малко над 20 - те процента, които заявиха мнението си, каквото и да е то?! То така си се случва по принцип, трайкаш си, скатаваш се и все си недоволен от това, което са свършили другите 20%. Ама какво да се прави принципа на Вилфредо Парето ... Валиден и за *** даже ...
468
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Няма да плащат нашите деца и внуци , за да може да има от къде да крадат другарите като Р. ОВЧ-----Да бе, много те е грижа за твоите деца и внуци, ама че ще ти изплащат ипотеката и потребителските заеми, не ти идва на акъла!
467
5
 
4
 
! Отговори
смях преди 11 години
*** са толкова жалки , че нямам думи.Днес това било връх на демокрацията , всичко било честно - защото повечето от гласувалите са гласували както иска Станигей.Сега от ГЕРБ не били фалшифицирали нищо и бил най честния вот - нищо , че по телевизиите даваха репортажи как в Кюстендил , коли със списъци на гласуващи ги карат до избирателните урни и ги предрожават да гласували за ЕВТИН ТОКТова са честни избори за БСП Смях
466
8
 
3
 
! Отговори
SF преди 11 години
Маги, всичко си има изключения. В случая, по изключение по-интелигентните хора не отидоха да гласуват, поради естеството на избора който трябваше да се направи. В случая казахме не голямо "НЕ" на безмисленото разхищение и политически игрички. За съжаление има и хора които са взели нещата насериозно а и явно не са имали какво да правят в неделя :) Преценявай следващият път преди да се затичаш към урната!
465
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Aз нещо не разбирам... ние и сега си имаме АЕЦ... пък плащаме на EVN, Eon и ЧЕЗ.... Какъв евтин ток ви гони, някои от вас, от Белене???
464
5
 
2
 
! Отговори
GEro преди 11 години
Наистина е много интересно да се слушат политическите партии и техните "върли" привърженици как се надвикват, че били спечелили от референдума. За мен истината е, че като цяло референдума беше едно фиаско за моите "любимци" - червените кхмери, тези "мили" предатели на родината. И точно затова те сега се опитват да изкарат референдума голяма победа и вот на недоверие на народа към Бойко Борисов и партия ГЕРБ. Тази тяхна истерия вече почва да става жалка. Само комуниодите мога да видят в 12% от гласувалите причина Бойко Борисов да подаде оставка. Абе, мили обирджии на мандри, нали ако народъ
463
10
 
8
 
! Отговори
до МАГИ преди 11 години
АЗ се гордея , че мнозинството от българите не отидоха да гласуват , както и аз.Благодарение на нас - сега този референдум е невалиден и няма да се строи нещо което не ни е нужно.Няма да плащат нашите деца и внуци , за да може да има от къде да крадат другарите като Р. ОВЧ
462
7
 
10
 
! Отговори
Спонги преди 11 години
Референдумът е успешен. Показа как се печелят избори - с *** гласове. Това е единственият чсен извод от днешния ден. Прав е Петко Георгиев. Трябва електронно гласуване, Тогава всички бастуни които днес казаха ДА на енергийната мафия, няма да могат да определят бъдещето на младите хора в тази държава. Ще могат да гласуват и прокудените от комунистите наши сънародници.
461
6
 
3
 
! Отговори
SF преди 11 години
594, Както и да им го кажеш, който упорито иска да види под вола теле, няма да те разбере. Въпреки, че дори да имаше необходимите гласове, Борисов неслучайно формулира въпроса генерализиращо. Тоест пак имаше възможност да не се строи ако зависи от ГЕРБ. Този референдум на БСП беше направо колосално насиране и разхищение. Колко хора са достатъчно запознати , че да дадат информиран отговор на въпроса за Белене?!? Избори ще си има лятото, за какво са ни допълнителни :) Сещайте се :)
460
5
 
10
 
! Отговори
Маги преди 11 години
Според мен важното от този референдум е, че стана ясно кои хора в държаваа ни имат мнение и демократично го изразяват - без платените гласове и тези, на които им е безразлично. Без значение дали "За" или "Против" са гласували, на 21% им пука за държавата и се гордея, че съм една от тях!
459
7
 
8
 
! Отговори
до 600 преди 11 години
ГЕРБ е протурска, проромска, а следователно и проамериканска партия, но каквито и да са, то е ясно, че не са българска партия. Според мен е това.
458
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
САМО ГЕРБ!!!
457
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Интересно ми е за кого гласуват ***.Когато гласуват 99% от *** печели ГЕРБ.Когато гласуват 1-2% ГЕРБ губи!За съжаление на следващите избори те пак ще гласуват масово.
456
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Преди малко Мишо Константинов каза, че негласувалите са 75%. Това значи, че гласувалите са вече 25%. ;)