Службите наблюдавали Борисов през 1997 г.

Естествено, че има дело - охранявал съм Живков и Царя, рече премиерът
Обновена: 5 фев 2013 14:34 | 5 фев 2013 09:51,
414
Службите наблюдавали Борисов през 1997 г.
Бойко Борисов. Снимка: архив, БТА

След като МВР отвори папка „Буда“, с която показа, че премиерът Бойко Борисов не се е съгласил да бъде вербуван за информатор на ЦСБОП през 1996 г., сайтът „Биволъ“ пусна нов документ, за който твърди, че липсва от изнесената папка. Източникът и автентичността на документа са неясни.

От приложеното факсимиле се вижда, че той е от дата 24 февруари 1997 г. и е за откриване на дело за оперативно наблюдение (ДОН) срещу Бойко Методиев Борисов. Делото е с номер 0996, с псевдоним "Буда". 

В мотива за делото е посочено: "Във връзка с непрекъснато изменящата се оперативна обстановка, разнообразната и динамична жанрова природа на дейността на силовите групировки, предполагат необходимостта от прилагане на нови, ефективни оперативни методи на работа и контрол. За разширяване на оперативните възможности на сектора и за придобиване на информация по отношение на процеси, представляващи оперативен интерес в силовите групировки и структури, за предотвратяване и пресичане на евентуална престъпна дейност от техни представители..."  

ДОН "Буда" е подписано от оперативния работник с код НБ-22. Това е Младен Георгиев, който е предложил Борисов за информатор, а в момента е главен секретар на ДАНС. Одобрението е от подп. Спас Спасов, бивш офицер от Шесто управление на ДС. И двамата са освободени от ЦСБОП от тогавашния директор Кирил Радев за нерегламентирани връзки с хора от подземния свят.

Вчера след като гръмна скандалът „Буда“, МВР отвори досието и обяви, че документите съдържат предложение за кандидат за вербовка като информатор и предложение за изключване на информатор поради „липса на среда“.

Още по темата
„Сред тях няма документи, които да сочат съгласие за вербовка от страна на лицето, не фигурират и подписи. Липсват и документи, показващи, че съответното лице е извършвало подобна дейност и е предоставяло информация“, посочиха още от МВР.

"Естествено, че ще ми образуват дело за наблюдение, като съм охранявал Тодор Живков, а после и царя. Тъй че не съм аз бил за тях интересния, други са били оперативно интересните лица за Костов и Атанасов", коментира пред "Дневник" премиерът Борисов. Той допълни, че не се притеснява от излизащите материали и "не е длъжен да им чете глупостите".

Бившият директор на ЦСБОП от 1997 до 2000 г. генерал Кирил Радев заяви пред bTV, че премиерът не е бил агент, информатор или сътрудник на службите за сигурност.

Според него премиерът едва ли изобщо е знаел за съществуването на документите, свързани с Буда. По думите на Радев те са безперспективни, защото по тях няма движение или развитие.

„За информатор не се иска знанието и съгласието на хората. Предложението изобщо не е стигнало до Борисов. Когато службата се насочи към дадено лице, се образува дело за оперативно наблюдение, свързано със събиране на информация. То може да се заведе и по единичен сигнал”, обясни ген. Радев. Според него документите за Борисов са от типа „чух, видях”.                                                                                                                 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


414
Още по темата: Бойко БорисовБуда
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
300
0
 
3
 
! Отговори
заплитане преди 11 години
Той се отказал, според "МВР отвори папка Буда",но никой не го е питал, според гех. Радев " предложението не е стигало да Борисов".
299
2
 
13
 
! Отговори
Дойн преди 11 години
До Гражданин 373Не факта, а времето на тази връзка е интересното.96-97 Живков вегетираше вкъщи, Царя си беше в Испания... защо точно тогава са го разследвали?Та той беше бодигард на Живков, защо тогава не са го вербували, защо тогава не са искали информация?И пак някой му бил виновен - Костов и Атанасов.... та те по това време си бяха чиста и непродправена опозиция от която не зависеше нищо.
298
1
 
8
 
! Отговори
коментар преди 11 години
Естествено, но ,,,, не чак толкова.Знаел, не знаел , едва ли нна някой ще му хрумне да се опитва да те вербува , както и за охраната на Живков, така и за Царя.Доколкото разбирам , вербовката му/ита дор и опитът/ с във връзка сус СИЛОВИТЕ групировки.А като гледам и чета за доста близки отношения с тях и засилената му охрана във връзка със заплахата ,отправена от сърбина,останалото си идва на място.Стахът,страхът , че ще те издадат и убият.Ами кажи си го, щото на Костов и Атаносов , не им пу
297
2
 
9
 
! Отговори
Гражданин преди 11 години
Най-много ме учудва,че някои се учудват на връзката Борисов и Службите. Някои мисли ли, че човека охранявал Живков и Симеон не е проучен и проверен отвсякъде.
296
5
 
5
 
! Отговори
Карагьзова преди 11 години
До всички фенове от ГЕРБ! Жива съм ! Не се безпокойте
295
3
 
11
 
! Отговори
НАПОМНЯНМ преди 11 години
"Службите наблюдавали Борисов през 1997 г. " Абе СМЕШНИЦИ, какви служби имаше през тия години бе, ПРОСТИ МРЪСНИ КОМУНИСТИ? Та тогава беше златния период на мутрите - силово застраховане и палежи на мазазини, ако не се съгласиш да бъдеш "охранявана" - сиреч рекетиран ... ченгетата бях инструктирани да на правят нищо и в страната вилнееше ЧУВСТВО за ТЕРОРОР и БЕЗНАКАЗАНОСТ... СЛУЖБИ - ИМАШЕ СЛУЖБА на хората от бившата ДС, и това е САМАТА ИСТИНА и ПЪЛЕН ТЕРОР и заплата от 5 долара . .
294
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Не виждам логика и смисъл да се наблюдава някой по такава сложна система,само защото е контактувал с политици ? При положение,че веднъж е отказал категорично да сътрудничи,няма да се надяват поче на него! Пък и Бай Тошо и измисления Цар едва ли са от хората,които да не могат да се наблюдават директно ! Тъй че тиа приказки ББ да ги разправя на шапката ми!Баш в него са се били вторачили службите и в тия около него,щото кой знае,какви са ги вършили !
293
0
 
3
 
! Отговори
За Борисов преди 11 години
е естествно полицаите да наблюдават някой, който контактува с политици. Е тоя си е направо за съд за правата на човека. Ало "Humans Right Watch" тоя сте го изтървали. Голям ваш фен е
292
4
 
22
 
! Отговори
МУТРАТА ПРЕМИЕР преди 11 години
Борисов направо натопи Кирил Радев и Рангел Геровски, че са изпълнявали политически поръчки на Иван Костов и използването на МВР от СДС като политическа полиция. Което не значи, че оперативно интересното лице ББ / на жаргона на Цветанов значи бандит/ не е имал връзки с престъпния свят. Карагьозова неслучайно е взривена. Намесили са се с Борисов в бандитския бизнес
291
5
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ДОСТА СИ КЛЕПАЛ МУТРИТЕ БОКО,ЗАТОВА СТАНА И ГЛ. СЕКРЕТАР НА МВР,А ТВОЯТ КОЛЕГА ОТ ДС-ГОЦЕ ТЕ НАПРАВИ ГЕНЕРАЛ НЕ ПОМНИШ ЛИ?ТОВА БЕШЕ БЛАГОДАРНОСТА НА СЛУЖБИТЕ ЗА ДОНОСНИЧЕСТВОТО ТИ!"МУТРА- ДОНОСНИК"-ГАДИ МИ СЕ ОТ ТЕБ!
290
2
 
23
 
! Отговори
Лицето преди 11 години
Бойко Методиев Борисов е бил оперативно интересно лице. Да питаме Цвък Цвък какво означава този термин в смисъла на оперативен жаргон. Той много често го употребява по отношение на бандитите. Лицето БМБ е бил БАНДИТ и затова е представлявал интерес. А че бившите ченгета го защитават още един път показва колко тясно са преплетени МВР и бандитизма. Сраставането на бандитите с политическите дейци и държавната машина започна 1990 и днес е огромно зло. Щом начело на ДАНС и НСО стоят лични протежета
289
0
 
1
 
! Отговори
Muto преди 11 години
OFff,ogladnqx ot Chester na komentari :)
288
3
 
17
 
! Отговори
РУМЕН221 преди 11 години
БОКО, НЕ ЛЪЖИ...ЛЪЖЕШ, ЗАЩОТО...:"...МВР отвори папка Буда, с която показа, че премиерът Бойко Борисов НЕ СЕ Е СЪГЛАСИЛ да бъде вербуван за информатор на ЦСБОП..."- АМИ КАТО "НЕ СЕ Е СЪГЛАСИЛ"..., ЗНАЧИ СА ГО ПИТАЛИ... И ЗНАЕ..., ЧЕ ИМА ДОСИЕ... ДОРИ ДА Е ДАВАЛ ИНФОРМАЦИЯ "НА ТЪМНО"...(КОЕТО Е СИГУРНО, ДОКАТО Е БИЛ "ПАЗАЧ" ИЛИ "ТЪМНИЧАР" НА БАЙ ТОДОР И САКСА...)БОКО, БУДА..., НЕ СЕ ПРАВИ НА "ЧЕСТНА МАРИЙКА ОТ ДОЛНАТА МААЛА"..., НЕ СИ "ДЕВСТВЕН"...
287
2
 
26
 
! Отговори
кк преди 11 години
Агент Буда, като си охранявал Т.Ж., защо не го попита защо са убили "дедо" ти, а питаш Станишев? Кой човек, с малко морал, ще се съгласи да охранява убиеца на "дедо" му, за каквито и пари да става въпрос? Ей за това трябва да се проведе референдум със следния въпрос: "Бихте ли се съгласили да охранявате човек, след като сте убедени, че неговата партия е убила дядо ви?" Искам в нашите държавници да има морал, а не единствено вълча стръв към властта...
286
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Стига, лъжльо! Знаем, че си наглец, ама поне малко срам нямаш ли? Буда???
285
1
 
21
 
! Отговори
Гогата преди 11 години
Буда, какви ги бращолевиш??! Никой не те пита дали си бил шодьор на Живков или царя.Достоверни источници като ЦРУ и ДС те свързват с организираната престъпностВ момента човекът,който ти разкрива досието(Младен Георгиев),първо те е вербувал.после са го уволнили за връзки с мафията т.е. с теб.След това си го назначил като шеф в "Ипон", а сега е шеф на ДАНС при твоете управление !!!!Цялата схема е от ясна по-ясна
284
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Наблюдавали са те Боце, "интересна" Мутра си бил! Ама с какъв акъл комунистите те набутаха после във властта? Стига циркове, старо комунистче и Десар си Боцка! И всеки си предавал!
283
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
към 339:Какви мутри да натика човеко-слънце бе хуманоид!Нали ТОЙ е баш мутрата!
282
0
 
0
 
! Отговори
Сашо преди 11 години
До PRF.CIGO SEKSAА ти си техният пророк!
281
0
 
12
 
! Отговори
1 преди 11 години
Показателно в тази насока е дългогодишната му обща дейност, включително ползването на общ офис в парк хотел "Москва", с Младен Михалев "Маджо", Румен Николов "Пашата" и др.Налице са данни от много източници и публикации в пресата, че охранителната фирма на Бойко Борисов "Ипон" също е съпричастна към криминални деяния, в т. ч. и