Службите наблюдавали Борисов през 1997 г.

Естествено, че има дело - охранявал съм Живков и Царя, рече премиерът
Обновена: 5 фев 2013 14:34 | 5 фев 2013 09:51,
414
Службите наблюдавали Борисов през 1997 г.
Бойко Борисов. Снимка: архив, БТА

След като МВР отвори папка „Буда“, с която показа, че премиерът Бойко Борисов не се е съгласил да бъде вербуван за информатор на ЦСБОП през 1996 г., сайтът „Биволъ“ пусна нов документ, за който твърди, че липсва от изнесената папка. Източникът и автентичността на документа са неясни.

От приложеното факсимиле се вижда, че той е от дата 24 февруари 1997 г. и е за откриване на дело за оперативно наблюдение (ДОН) срещу Бойко Методиев Борисов. Делото е с номер 0996, с псевдоним "Буда". 

В мотива за делото е посочено: "Във връзка с непрекъснато изменящата се оперативна обстановка, разнообразната и динамична жанрова природа на дейността на силовите групировки, предполагат необходимостта от прилагане на нови, ефективни оперативни методи на работа и контрол. За разширяване на оперативните възможности на сектора и за придобиване на информация по отношение на процеси, представляващи оперативен интерес в силовите групировки и структури, за предотвратяване и пресичане на евентуална престъпна дейност от техни представители..."  

ДОН "Буда" е подписано от оперативния работник с код НБ-22. Това е Младен Георгиев, който е предложил Борисов за информатор, а в момента е главен секретар на ДАНС. Одобрението е от подп. Спас Спасов, бивш офицер от Шесто управление на ДС. И двамата са освободени от ЦСБОП от тогавашния директор Кирил Радев за нерегламентирани връзки с хора от подземния свят.

Вчера след като гръмна скандалът „Буда“, МВР отвори досието и обяви, че документите съдържат предложение за кандидат за вербовка като информатор и предложение за изключване на информатор поради „липса на среда“.

Още по темата
„Сред тях няма документи, които да сочат съгласие за вербовка от страна на лицето, не фигурират и подписи. Липсват и документи, показващи, че съответното лице е извършвало подобна дейност и е предоставяло информация“, посочиха още от МВР.

"Естествено, че ще ми образуват дело за наблюдение, като съм охранявал Тодор Живков, а после и царя. Тъй че не съм аз бил за тях интересния, други са били оперативно интересните лица за Костов и Атанасов", коментира пред "Дневник" премиерът Борисов. Той допълни, че не се притеснява от излизащите материали и "не е длъжен да им чете глупостите".

Бившият директор на ЦСБОП от 1997 до 2000 г. генерал Кирил Радев заяви пред bTV, че премиерът не е бил агент, информатор или сътрудник на службите за сигурност.

Според него премиерът едва ли изобщо е знаел за съществуването на документите, свързани с Буда. По думите на Радев те са безперспективни, защото по тях няма движение или развитие.

„За информатор не се иска знанието и съгласието на хората. Предложението изобщо не е стигнало до Борисов. Когато службата се насочи към дадено лице, се образува дело за оперативно наблюдение, свързано със събиране на информация. То може да се заведе и по единичен сигнал”, обясни ген. Радев. Според него документите за Борисов са от типа „чух, видях”.                                                                                                                 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


414
Още по темата: Бойко БорисовБуда
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
240
2
 
9
 
! Отговори
Биволь преди 11 години
Дали да пусна още един документ?!
239
6
 
1
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 11 години
Я да се върнем малко назад... - имало ли е политик, който в края на мандата си да се радва на най-голяма подкрепа в държавата... - да си спомним за Виденов, който го свалихме с камъни, Софиянски, който се уср@ само за няколко месеца, Костов загуби влияние още на втората година, Царят след 6 месеца, а тройната ламя още, когато застъпваше...
238
1
 
11
 
! Отговори
Сашо преди 11 години
В хотел Орбита не съм виждал нито Станишев, нито Първанов.Но пък Бойко, беше постоянното присъствие.
237
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
БОЙКО, ПРАТИ ЧЕРВЕНИТЕ БИВОЛИ В БЛАТОТО ОКОНЧАТЕЛНО!
236
2
 
15
 
! Отговори
Интересно преди 11 години
Колко ли от сега действащите гъзоблизци на Борисов, ще са му верни след като изгуби изборите.То *** мноооого, пак ще се уредят според мен.
235
4
 
5
 
! Отговори
анонимен преди 11 години
Биволе, искаме да видим досиетата на Гоце, на Овчаров, на Станишев и т.н.!!!
234
11
 
6
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 11 години
А уж СПИН-ът поразяваше само хората... - ето погна и Бивол-ите...
233
1
 
3
 
! Отговори
зоро преди 11 години
До Анонимен 259да, събуди ни, доведе популизма до нови невиждани нива, няма как да не отзвучи в обществото. тези след него ше трябва много да тренират за да са в крак.. боко е убедителен щото е луд, вярва си, повтаря едно и също. плоузъбъл динайъбилити му казват..
232
0
 
6
 
! Отговори
"Будисти" преди 11 години
Тия политици как лъжат не е истина просто. А за лудите в този форум - моля настанете се в някой диспансер!
231
6
 
4
 
! Отговори
анонимен преди 11 години
Комунистите станаха много активни! Станишев не спира да лае, Манолова грачи, Румен пиклльото и той взе да обикаля телевизиите! Започна истинска предизборна битка. Обаче, методите на червените *** - лъжи, демагогия и атентати будят отвращение! Не на БСП!!!
230
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"Естествено, че ще ми образуват дело за наблюдение, като съм охранявал Тодор Живков, а после и царя. Тъй че не съм аз бил за тях интересния, други са били оперативно интересните лица за Костов и Атанасов", коментира пред "Дневник" премиерът Борисов.От приложеното факсимиле се вижда, че той е от дата 24 февруари 1997 г.Иван Костов - Премиер на България от 21 маи 1997 до 24 юли 2001
229
0
 
4
 
! Отговори
anonimen преди 11 години
koito e xodil voinik znae 4e general se stava 4ak kam pensiq,za da stane6 takav mnogo po rano neznam kakvi vrazki trqbva da ima6,nqkoi zadkulisni xora go napravixa takav edin oxranitel i mutra i skrixa dosieto mu a prostiq norod se nadqva toi da opravi darjavata
228
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
За този на снимка има само една дума Бойко тиквата най некадърния премиер в историята на България.А тези които го защитават са същите егоисти като Мухобойко на тях им пука единствено само за себи си но не и за другата част от българския народ.
227
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
автогол е както беше с ония предизборни клипове с брадвите,учудвам се,че в бсп не са научили нищо ново
226
0
 
9
 
! Отговори
топала преди 11 години
след като на боко службите не са му предлагали да сътрудничи как са разбрали че не е съгласен и е отказал като и тоий не знае нищо ха ха *** ченгета сами се оплитате в простотията си
225
0
 
2
 
! Отговори
до 244 преди 11 години
Това, което си написал е най - важното, а останалото са глупости на хора, които се опитват да гадаят какви досиета са съхранени, какво е останало в тези досиета и дали това заплашва Борисов. На тях бих им казал, гледайте си доходите, хладилниците и цената на тока и парното, а каквото има за Борисов рано или късно ще бъде огласено, нека този въпрос не Ви тормози предварително. Мислете за семейството си, за децата си, за майките и бащите си, това е по - важно ...
224
1
 
8
 
! Отговори
от ШОПско преди 11 години
Ей тва тиквата голем шоп, ти го плюиш, то вика летен дъжд роси......
223
0
 
1
 
! Отговори
цаца преди 11 години
До До БСП и Биволъ.ти се сецна бе - виж си постинга, обиди, псуване и злост.. усерщаш ли иронията?
222
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Буда събуди заспалия български народ и той видя че държавата ни може да се управлява много по-добре от предишните и това че сме бедни са виновни не отрудения ни българския народ, а крадците на прехода, които приватизираха цялата държава и станаха червени капиталисти мултимилионери! Той събуди желанието на хората за просперитет и върна надеждата им че има политици които работят за тях, а не само за родата си до 9-то коляно! ГЕРБ втори мандат!
221
2
 
11
 
! Отговори
Луд преди 11 години
Както казва Буда, когато цифрите говорят и боговете мълчат!! Да погледне цифрите след тройната, да ги сравни със сегашните, и да замълчи за винаги..