Финансите на държавата са стабилни, теши ни Дянков

По думите му фискалният резерв е 4,7 млрд. лева към днешна дата
Обновена: 26 фев 2013 17:26 | 26 фев 2013 14:28,
227
Финансите на държавата са стабилни, теши ни Дянков
Снимка: БТА

Фискалният резерв е 4,7 млрд. лева към днешна дата. Няма никакви причини да се спекулира с финансовата стабилност на България, заяви пред журналисти вицепремиерът и министър на финансите в оставка Симеон Дянков преди началото на днешния КСНС при президента.

"Подготвили сме анализ, който сочи, че финансите на държавата са стабилни. Той показва, че в сравнение с началото на мандата просрочените задължения на централно ниво са намалени с 83 процента, на местно ниво в общините - с 21 процента", каза Дянков.

По думите му общо просрочията са намалени с 66 процента.

"Анализът показва, че към днешна дата фискалният резерв има 4 млрд. и 100 млн. лева плюс 600 млн. - авансови плащания, които ни дължи Брюксел", уточни Дянков.

По думите му в момента България е една от най-стабилните държави в Европа.

"Всички опити това да се дестабилизира са политически настроени, просто както в миналото социалистите винаги са водили държавата до фалит и сега се опитват да я доведат до фалит", коментира той.

На въпрос дали има дългове към общини и неразплатени средства към фирми, Дянков каза, че просрочените задължения на държавата към частните фирми в момента са 102 млн. лева, а в началото на мандата са били 780 млн. лева.

Общините към вчерашна дата дължат 175 млн. лева, заварили сме ги на около 200 млн., така че навсякъде сме намалили тези просрочия, посочи Дянков.

По-късно от финансовото министерство изпратиха отчета, който Дянков е представил на КСНС. В него се посочва, че малко над 4 млрд. лева е бил фискалният резерв към вчерашна дата (25 февруари).

За сравнение, през миналата година размерът му е бил малко над 3,8 млрд. лева, но от 2009 г. насам той е намалял наполовина.

„Традиционно в началото на годината размерът на фискалния резерв се намалява поради календара по обслужване на дълга и по-ниските приходи в началото на годината“, посочва се в съобщение на финансовото министерство, разпространено до медиите.

Изключение правят предкризисните години 2007-2009 г. през които в месец януари има нарастване на фискалния резерв поради по-високи постъпления от ДДС в резултат на огромните разходи в края на предходната година, посочват още от ведомството.

Още по темата
От министерството припомнят, че в началото на тази година бяха направени плащания в размер на около 1,9 млрд. лева по дълга на правителството на Симеон Саксксобургготски. Резервът беше натоварен и с директните плащания на земеделските производители в размер на 840 млн. лева. От данните е видно, че през 2011 г. през януари и февруари не е имало плащания за земеделците, а миналата година 644,3 млн. лева са изплатени през януари и още 35,2 млн. лева – през февруари.

Общият размер на платените до сега през 2013 г. суми от фискалния резерв е със 120 млн. лева повече от 2012 г., което също трябва да се има предвид при съпоставката на двете години, поясняват от министерството.

В края на 2012 г. пък фискалният резерв е намалял заради трансферите по оперативните програми, допълват от финансовото ведомство.

По време на консултативния съвет Симеон Дянков е подчертал, че в сравнение с началото на мандата просрочените задължения на централното правителство са намалели с 83%, или с 500 млн. лева, а на общините – с 11%, или 21 млн. лева. Общите просрочени задължения са се свили с 65%, сочат данните.

Министерството на отбраната например е свило просрочените задължения от 109 млн. лева до 68 млн. лева в края на януари, а това на регионалното развитие – от 238 млн. лева до 3 млн. лева. Министерството на вътрешните работи е свило просрочените задължения три пъти за мандата на кабинета – от 45 млн. лева до 15 млн. лева.

Най-сериозно влияние върху дълговете на военното ведомство оказват задълженията на Военно медицинската академия (ВМА), които са били 66 млн. лева към края на януари.

Що се отнася до общините, въпреки че Столичната община свива дълговете си с най-бърз темп, все още е първенец по просрочени задължения (18,4 млн. лева), следвана от Перник – 13,7 млн. лева, и Кърджали – 11,3 млн. лева.

Към края на януари спрямо началото на мандата на правителството са се свили просрочените дългове на общините Хасково, Ямбол, Бургас, Шабла, Приморско и други и са нараснали тези на Перник, Дупница, Сливен, Велинград и други.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


227
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
159
1
 
15
 
! Отговори
цъъъсс преди 11 години
вчера платих 15лв за документи/ превод 2.70ст / а познайте коя банка / първите букви започват с / си==========к /
158
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
По думите му фискалният резерв е 4,7 млрд. лева към днешна дата ..........с 3 000 000 000 на Боко ли са или без тях?
157
13
 
5
 
! Отговори
Иво преди 11 години
Стига глупости.Който и да дойде няма как да оправи за 3.5 г 23 години бездействие. Бъдете реалисти.Всичко което се случва е постановка на комунистите защото почна да им става тясно около врата.
156
0
 
14
 
! Отговори
КОКО преди 11 години
Ами стабилни са финансите на държавата,като изцедиха народа ,а общинита за една подадена бланка искат по 50 лв. как няма да са добре,алчността на държавния служител е над всичко .
155
4
 
20
 
! Отговори
Пешо преди 11 години
***.Разходи се по улиците да усетиш народната любов.
154
1
 
14
 
! Отговори
тоя смешник преди 11 години
аз пък друго не мога да разбера,защо когато сме наи добре финансово пред европа живота на хората е трагедия,щом ще е така то маи ще трябва да направим държавата трагедия че ние да живеем добре,а тоя *** горе на снимката заслужава затвор,не за това че на кое място сме били в европа по дисциплина ами за финансовия геноцид над една държава,в някои държави за такова нещо е предвидено растрел,дано тук мине само със затвор,но трябва някои бързо да го хване докато не е избягал
153
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ако не беше тоя сипаничав пор,Борисов можеше да управлява още,ама не би!
152
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Министър Дянков,на когото във финансовото министерство викат Министър Трите Милки, заради някакви 3 милиона.! Дребна сума във сравнение със другите му кражби!
151
1
 
21
 
! Отговори
SS преди 11 години
Аз не мога да разбера защо този пъпкав плазмодий все още не е подсъдим?И защо го титуловат като "финансов министър в оставка"? - Та нали лично Буда увони този *** цели три дни преди да подаде правителството му оставка? - Значи е изгонен, изхвърлен, а не като другите в оставка.Тази гнида трябва да се омете
150
4
 
8
 
! Отговори
аз до 190 преди 11 години
Преди 2 месеца беше над 6 милиарда. Какво всъщност се пънеш да кажеш? Пънеш се но само гъргорене на диария се чува.
149
17
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Браво Дянков нека си вият.
148
3
 
18
 
! Отговори
Доктор Вучков преди 11 години
а ,преди три и половина години БЕШЕ 7.5 МИЛИАРДА ЛЕВА
147
23
 
10
 
! Отговори
1 преди 11 години
Ами аз ще гласувам за ГЕРБ за да не гледам коалиции 4г. И най-после хората трябва да проумеят, че Бойко не е създал енергийната мафия и че е единственият дето им се противопоставя, те и затова изманипулираха обществото и правителството падна. Едно знам щом всички в хор грачат срещу Бойко и се мъчат до сега безуспешно да го омаскарят значи той е нашия човек.
146
2
 
6
 
! Отговори
БРАТ пит преди 11 години
стабиуен е ,може да го отнесе
145
8
 
29
 
! Отговори
Коко преди 11 години
На снимката е мазното лице на- най-големия виновник за положението на страната. За мен това е глупав човек. Не можеш да товариш всичко върху гърба на народа и да очакваш развитие на икономиката.
144
19
 
9
 
! Отговори
справедлив преди 11 години
Дянков е полезен за България държавник.Ако остави на съвестта на българите финансите няма да има за пенсии и за соц. дейности .
143
8
 
2
 
! Отговори
ШИМОН ВДЯНКОВ преди 11 години
НЕБЛАГОДАРНИЦИ НЕ ВИ ЛИ СТИГА ВСИЧКО ,КОЕТО НАПРАВИХМЕ ЗА ВАС ? СЕГА МИ ЯЖТЕ "ОЧИЛЦАТА".И МОЖЕТЕ ДА МИ СЛУШАТЕ ГЛАСЕЦА.
142
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Как имат СУРАТА да се показват тези хора. Провеждаха политика и финансов и социален геноцит. и натрупване на колосални богатства в определени хора през последните три години. БОЙ С КАМЪНИ за него.
141
2
 
22
 
! Отговори
Пешо преди 11 години
Герберасти...не разбрахте ли че фюрера и хер Флик фалираха държавата България. Този резерв от под 4 млрд е заедно с "национализираните" 2 млрд от здравните ни осигуровки.......Отидете си с мир и не говорете повече...докато не са ви линчували по улиците! сТига Станишев, Доган, Костов и Енвер Ходжа да са ви виновни...Вие окрадохте България!
140
2
 
13
 
! Отговори
Някой преди 11 години
Айде пак отново - тия не разбраха ли, че и ние живеем в тая държава?! Като ми заобясняват тия от ГЕРБ колко ни е цветущо положението и тоя ми се прави на ощипана госпожичка всеки път - все едно ние не живеем тука и незнаем какво е да взимаш 300-500лв заплата и да плащаш сметки, че и семейсто да гледаш!