Финансите на държавата са стабилни, теши ни Дянков

По думите му фискалният резерв е 4,7 млрд. лева към днешна дата
Обновена: 26 фев 2013 17:26 | 26 фев 2013 14:28,
227
Финансите на държавата са стабилни, теши ни Дянков
Снимка: БТА

Фискалният резерв е 4,7 млрд. лева към днешна дата. Няма никакви причини да се спекулира с финансовата стабилност на България, заяви пред журналисти вицепремиерът и министър на финансите в оставка Симеон Дянков преди началото на днешния КСНС при президента.

"Подготвили сме анализ, който сочи, че финансите на държавата са стабилни. Той показва, че в сравнение с началото на мандата просрочените задължения на централно ниво са намалени с 83 процента, на местно ниво в общините - с 21 процента", каза Дянков.

По думите му общо просрочията са намалени с 66 процента.

"Анализът показва, че към днешна дата фискалният резерв има 4 млрд. и 100 млн. лева плюс 600 млн. - авансови плащания, които ни дължи Брюксел", уточни Дянков.

По думите му в момента България е една от най-стабилните държави в Европа.

"Всички опити това да се дестабилизира са политически настроени, просто както в миналото социалистите винаги са водили държавата до фалит и сега се опитват да я доведат до фалит", коментира той.

На въпрос дали има дългове към общини и неразплатени средства към фирми, Дянков каза, че просрочените задължения на държавата към частните фирми в момента са 102 млн. лева, а в началото на мандата са били 780 млн. лева.

Общините към вчерашна дата дължат 175 млн. лева, заварили сме ги на около 200 млн., така че навсякъде сме намалили тези просрочия, посочи Дянков.

По-късно от финансовото министерство изпратиха отчета, който Дянков е представил на КСНС. В него се посочва, че малко над 4 млрд. лева е бил фискалният резерв към вчерашна дата (25 февруари).

За сравнение, през миналата година размерът му е бил малко над 3,8 млрд. лева, но от 2009 г. насам той е намалял наполовина.

„Традиционно в началото на годината размерът на фискалния резерв се намалява поради календара по обслужване на дълга и по-ниските приходи в началото на годината“, посочва се в съобщение на финансовото министерство, разпространено до медиите.

Изключение правят предкризисните години 2007-2009 г. през които в месец януари има нарастване на фискалния резерв поради по-високи постъпления от ДДС в резултат на огромните разходи в края на предходната година, посочват още от ведомството.

Още по темата
От министерството припомнят, че в началото на тази година бяха направени плащания в размер на около 1,9 млрд. лева по дълга на правителството на Симеон Саксксобургготски. Резервът беше натоварен и с директните плащания на земеделските производители в размер на 840 млн. лева. От данните е видно, че през 2011 г. през януари и февруари не е имало плащания за земеделците, а миналата година 644,3 млн. лева са изплатени през януари и още 35,2 млн. лева – през февруари.

Общият размер на платените до сега през 2013 г. суми от фискалния резерв е със 120 млн. лева повече от 2012 г., което също трябва да се има предвид при съпоставката на двете години, поясняват от министерството.

В края на 2012 г. пък фискалният резерв е намалял заради трансферите по оперативните програми, допълват от финансовото ведомство.

По време на консултативния съвет Симеон Дянков е подчертал, че в сравнение с началото на мандата просрочените задължения на централното правителство са намалели с 83%, или с 500 млн. лева, а на общините – с 11%, или 21 млн. лева. Общите просрочени задължения са се свили с 65%, сочат данните.

Министерството на отбраната например е свило просрочените задължения от 109 млн. лева до 68 млн. лева в края на януари, а това на регионалното развитие – от 238 млн. лева до 3 млн. лева. Министерството на вътрешните работи е свило просрочените задължения три пъти за мандата на кабинета – от 45 млн. лева до 15 млн. лева.

Най-сериозно влияние върху дълговете на военното ведомство оказват задълженията на Военно медицинската академия (ВМА), които са били 66 млн. лева към края на януари.

Що се отнася до общините, въпреки че Столичната община свива дълговете си с най-бърз темп, все още е първенец по просрочени задължения (18,4 млн. лева), следвана от Перник – 13,7 млн. лева, и Кърджали – 11,3 млн. лева.

Към края на януари спрямо началото на мандата на правителството са се свили просрочените дългове на общините Хасково, Ямбол, Бургас, Шабла, Приморско и други и са нараснали тези на Перник, Дупница, Сливен, Велинград и други.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


227
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
119
0
 
2
 
! Отговори
trakiika преди 11 години
До хио ne parvo da si plati i da varne kakvoto e otkradnal ot naroda ni---podloga na evreite
118
1
 
5
 
! Отговори
СТОЛИЧАН СОФИЯНСКИ преди 11 години
ДЯНКОВ НАИСТИНА ,МОЖЕ ДА ОПРАВИ БЪЛГАРИЯ.НО ПЪРВО ЩЕ ТРЯБВА ДА СЪКРАТИ 500-600 Х.БЕЗРАБОТНИ,2,5МЛН.ПЕНСИОНЕРИ И ИНВАЛИДИ И ОКОЛО МИЛИОН ВСЕВЪЗМОЖНО БОЛЕДУВАЩИ.
117
2
 
6
 
! Отговори
РАД преди 11 години
Все повече се убеждавам,че наистина има хора, които се опитват да сеят анархия на гърба на справедливо протестиращите хора. Ясно се очерта и един от политически най-безотговорните и радетел на скандалите и кризите-Волен СидеровЧета тука разни постове за едва ли не Армагедон в България-военно положение,гражданаска война, национална катастрофа и пр... АЛООО,Къде видяхте такова нещо???Последно вчера на Орлов мостимаше 200-300 души.Хората започват да излизат от унеса на улицата и да мислят!
116
2
 
2
 
! Отговори
mmm преди 11 години
TOZI AKO GO XVANA STE GO IZNASILIA GEI MRASEN MALOYMNIK
115
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До да живее ГЕРБ браво на подлизурко колко ти дават за тези думи
114
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
България е в Анархия,в тежка политическа и духовна криза ,на прага на военно положение и гражданска воина.Икономически срината и разпокъсвана от външни и вътрешни икономически интереси!Нарада е отчаян и на прага на бедноста ,промиван психически и озверял ,основни ценности биват забравяни!
113
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До господин вярващия:русофилството датира по-българските земи от началото на 18-ти век.А комунистическият манифест е публикуван за първи път през 1848 в Германия,докато стигне България минават още 20-на години !Т.е.разликата е около 150-години.Защо слагате равенство между русофилство и комунизъм и,ако е така дали случайно и ПАИСИЙ НЕ Е БИЛ КОМУНИСТ ?
112
3
 
7
 
! Отговори
хио преди 11 години
тоя да ми се маха от очите и да си заминава за щатите. Не изкам и минута повече да го гледам. За 4 годни разбра, че тази държава не му е някоя корпорация, защото точно така управлява държавата, а народа буквално измря.
111
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
bravo diankov ,otnovo shte glasyvam za vas ,no malko poveche vnimanie i kam naroda koito mizerstva a raboti v chastnia sektor za jalti stotinki .
110
4
 
8
 
! Отговори
CVETA преди 11 години
Финансите на държавата може и да са стабилни,но моя джоб е празен и продънен/с твоя помощ Дянков/,както и на целокупния български народ,за разлика от твоя джоб.Но както казва една поговорка"ситият на гладния не вярва"
109
3
 
3
 
! Отговори
Дянков преди 11 години
Фискалният резерв е 4,7 млрд. лева към днешна дата. За сметка на това пък увеличихме в пъти ФЕКАЛНИЯ резерв и ще го използваме незабавно при необходимост.
108
1
 
6
 
! Отговори
men преди 11 години
мони цункай люси и се потаптяй. да видим хазарските ти братя дали ще те спасят от бесилото изпоружен лъскач такъв.
107
4
 
4
 
! Отговори
ДА преди 11 години
Защо така, бе, Дянков? Червният фюрер каза, че е 3.1 милиарда, дори че България е фалирла.и ще иска вето за "малкото" пари от Европа. Смили се, току виж Станишев станал клиент на психиатрията без време.
106
1
 
2
 
! Отговори
БОГ ДА ПАЗИ преди 11 години
Бъдете разумни.БОГ ДА ПАЗИ БЪЛГАРИЯ-КНЯЗ АЛЕКСАНДЪР БАТЕНБЕРГ-ОБЕДИНИТЕЛ НА БЪЛГАРИЯ.Това са думите на Българския Княз когато русофилите (КОМУНИСТИТЕ) гопринуждават да напусне България.Нека всеки разумен човек разбере че Русия винаги е искала България да бъде зависима от нея.
105
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ние и от кризата излязохме преди 1,2,3 години. В затвора е мястото на този недоучил ***.
104
0
 
5
 
! Отговори
ДЗЕН-БУДА преди 11 години
Тихо бе ***,какво" окате" срещу правителството в оставка.Станишев и Доган ли ви изпратиха,то няма кой друг.Какво искате сега "любимият ни вожд да вземе да пометне ли" ?
103
5
 
6
 
! Отговори
да живее ГЕРБ преди 11 години
Всички които са против Борисов са мн.некомпетентни.Света е в ужасна икономическа криза,благодарение на финансовите икономии държавата ни е стабилна,на хората които им хварлят прах в очите пречат да се исчисти тоя зародиш на КОМУНИЗМА и партизаните са мислели че правят добро на народа,под влиянието на съветския строй са направили най долния преврат с/у Царя на България-Борис.Исторически погледнато се ражда КОМУНИЗМА ,това правят тези смешни лидерчета в момента,да живее ГЕРБ
102
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Мазник лъжите ти вече имат опашка на Орлов мост.
101
2
 
3
 
! Отговори
я преди 11 години
е как няма да получи,наи големите крадци БСП викаха дръжте крадеца и нали народа ни е *** и повярваха то и на мене кръвното ми се вдига като ви слушам
100
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Министър-председателят е приет в болницата в прединфарктно състояние и е на системи.