Съветът към президента - буламач с ченгета!

Прокопиев ще е служебен премиер в сянка, смята лидерът на РЗС
Обновена: 1 мар 2013 14:57 | 1 мар 2013 10:27,
125
Съветът към президента - буламач с ченгета!
Яне Янев Снимка: БТА

Поредна порция критики и остри обвинения отправи лидерът на РЗС Яне Янев. Този път причина за недоволството му беше Общественият съвет към президента за бъдещото служебно правителство, който явно никак не му се харесва.

Кой е изпратил тези лица в този съвет? Повечето от тях би трябвало да са клиенти на прокуратурата. Може би президентът трябва да покани и главния прокурор, скочи Янев. Той изрази недоволство и за начина, по който са подбрани членовете на въпросния съвет.

Тези, които се афишират като представители на протестиращите, кой ги избра, на какъв форум, риторично попита той. По негови думи съветът е ”каша буламач” от хора, които са ”бивши ченгета, ДС и БКП функционери и синдикални босове, които не декларират доходите си”.

Янев стигна доста далеч, като обясни, че президентът най-вероятно подбира контактите си на база това кой има най-висока парична гаранция и кой е клиент на прокуратурата. Вижте колко е гаранцията на Огнян Донев, заяви още Янев, нападайки шефа на КРИБ.

Още по темата
Янев направи две сравнения за Обществения съвет. По думите на лидера на РЗС от една страна, той прилича на болшевишките съвети от 1917 година в Русия. Ние какво искаме - анархокомунизмът да вземе властта, попита риторично Янев.

Другото сравнение, което той направи, беше с „тройката – Кобурга, Станишев и Доган“.  Ние считаме, че този съвет е извънконституционен орган. Според Янев чрез този съвет президентът се опитва да си присвои права, които не му е отредила Конституцията.

Ние питаме на база на кой действащ закон ще се уреди действието на този съвет. Президентът чрез легитимиране на нелегитимни органи драстично нарушава Конституцията, допълни още лидерът на РЗС.

Янев подчерта, че лицата от съвета се опитват да ”яхат” властта. Той призова председателят на парламента Цецка Цачева да се намеси и да запази институционалния характер на републиката. България е парламентарна република, заяви Янев.

Той дори успя да прогнозира кой ще е служебният премиер, но в сянка. По негови думи над Обществения съвет е надвиснала дългата ръка на Иво Прокопиев, който ще бъде служебен премиер в сянка.

Господин президент, признайте си, за да ви олекне, обърна се Янев към държавния глава Росен Плевнелиев. Според лидера на РЗС президентът трябва да си свери часовника.

Ако целта му е просто да прехвърли отговорността му към съвета, няма как да се случи, категоричен беше Янев.
РЗС настояват президентът да се върне в конституционните си правомощия. Опитът да легитимирате едно сборище от хора е много опасно начинание, допълни той. По негови думи това може да доведе до още по-голяма дестабилизация и делегитимация на цялото държавно устройство.

Прави впечатление, че оценките на Янев за съвета доста приличат на оценките на премиера в оставка Бойко Борисов. Той днес също обясни, че Общественият съвет му напомня на тройката  Станишев, Доган и Сакскобургготски.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


125
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
111
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Съветът към президента - буламач с ченгета! Яне и ти имаш вина колкото Б.Борисов за 4 години дето ни докарахте на това положение а Сидеров да не забравяме о тий подкрепи правителството вот на доверие
110
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Това е малкия Буда!
109
1
 
2
 
! Отговори
murmashka преди 11 години
Ако Янето до вчера не беше облизваше ежедневно *** на Бойко и Цветанов,да му повярва човек.А така на ,,Герберската ***" не му харесва вече си губи копанята от която лочеше.За Плевналиев какво да кажа? Ако тоя човек направи риска и наруши конституцията като обяви МАЖОРИТАРНИ ИЗБОРИ за Народно събрание без партийни списъци,ще остане в историята на страната ни като прежидент радеещ за демокрация и справедливост.Иначе мястото на бунището на историята му е обезпечено!
108
1
 
1
 
! Отговори
задник преди 11 години
До Боян приятел, държава отдавна няма. има разградено ТКЗС, свеки лъже че ще га загради и възстанови , на практика краде каквото е останало , а някои го прогадоха по няколко пъти вече
107
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Донев==Прокппиев=Кунева=Шулев=Цветелина Бориславова=Плевнелиев
106
0
 
4
 
! Отговори
Майа преди 11 години
И Донев,и Прокопиев са инвестирали доста мангизи в името на Кунева,което са смятали,че хората ще прегърнат.Определено са се прицелили във власт,идва момент,когато парите не са достатъчни
105
0
 
3
 
! Отговори
levskarcheto77 преди 11 години
Другарят Донев е решил да става министър на нещо в служебния кабинет на Росен, а? А Прокопиев не ме учудва и ако служебен премиер го направят, та той е карал дори курс за министър-председател в чужбина, нали се сещате, че му се иска, ама няма кой да му даде, мародът няма да позволи, както БНБ не му позволи навремето да си направи собсвена банка.
104
0
 
1
 
! Отговори
Боян преди 11 години
Аз имам много идеи за направата на парламентарна република без партии , организации и движения. Някой знае ли към кой мога да се обърна за да дам гласност на идеите си?
103
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
потрива ли, потрива ръце Прокопиев, този олигарх в немилост, чака Бориславова и Плевнелиев да го извикат, дано това не стане, ама като гледам, че Огнян Донев е в Обществения съвет и се обезверявам
102
0
 
4
 
! Отговори
twin_peaks преди 11 години
След скандалните приватизации на софарма и каолин, каква работа имат Иво Прокопиев и Огнян Донев в евентуален слубжебен кабинет, пък било то и от порядъка на сиви кардинали с техни поставени лица! Ами направо да се обаждат и на партньорката си Цветелина Бориславова и да си вземат държавата! Тогава ще изринем улиците!
101
0
 
7
 
! Отговори
Геш преди 11 години
Президентът Плевнелиев, е бил служител и съдружник на Иво Прокопиев. Главният еко-рекетьор на държавата Тома Белев - също. И всички те са от котилото на Джордж Сорос - фондацията Отворено общество, един от главните виновници за мизерията на българите.Честито
100
1
 
3
 
! Отговори
Стефка преди 11 години
Янето уж е смешен и малко луд,ама много правилно се ориентира в политическата обстановка.Прокопа яко точи зъби,иначе за какво наля толкова пари в България за гражданите?
99
0
 
10
 
! Отговори
Боян преди 11 години
С всеки изминал ден надеждата ми за бъдеще в тази държава умира.
98
1
 
3
 
! Отговори
Кво се прави на удар преди 11 години
Ей Яне агент Хлапето да не би да си ти?
97
0
 
4
 
! Отговори
МАФИИ преди 11 години
ОЩЕ ПО ГОЛЯМ БРЪТВЕЖ ЗЛАТНИТЕ ИМЕНА В МАФИИТЕ-ОГНЯН ДОНЕВ,ИВО ПРКОПИЕВ,........ДАНО НЕ Е ПРОРОК ЯНЕ?
96
0
 
7
 
! Отговори
вария преди 11 години
Да действително е безобразие, в този съвет са олигарси, хора разследвани за финансови престъпления, Прокопиев, Донев!Президентът ако има малко разум и иска да успокои държавата трябва да разбере, че не може тези хора да изпълняват каквито и да било функции!Нека вземе професори, учени за правителството, които спокойно и умерено да подготвят изборите!Толкова ли е трудно това!
95
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Този Яне направи ли досега нещо или само говори
94
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Нали влезе този протестиращия Дончо на него ли не вярвате
93
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
до 98 а ти кой предлагаш
92
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
започвам да уважавам Янев - много точно казано