Цвете, сълзи и аплодисменти на отчета на Цветанов

МВР шефът в оставка отрече да има режисура
Обновена: 12 мар 2013 18:43 | 12 мар 2013 15:04, Веселина Йорданова
123
Цвете, сълзи и аплодисменти на отчета на Цветанов
Цветанов приема поздравления. Снимка: БТА

Пререкания, обвинения и обяснения между жертви на престъпления и журналисти съпътстваха отчета на Министерството на вътрешните работи, направен от вътрешния министър в оставка Цветан Цветанов в присъствието на професионалното и политическото ръководство на ведомството.

За около два часа и половина Цветанов отчете четири години и даде думата на близки на жертви на престъпления да представят своята гледна точка.

До един взелите думата гости отрекоха да са били поканени от МВР на днешния отчет, като заявиха, че разбрали за събитието и дошли по собствена инициатива. Тук сме, за да застанем в този състав пред вас журналистите, защото рядко се случва да отделите време на жертвите, на свидетелите, на потърпевшите от престъпността, коментираха те.

Макар че получи само похвали за работата на вътрешното министерство и дори цвете, Цветан Цветанов отрече изказванията да са режисирани. На въпрос защо не присъстват близки на Мирослава от Перник и на Яна, убита в Борисовата градина, престъпленията към които не са разкрити, той заяви, че ще се обади и ще разговаря и с тях.

По последното отвличане на дъщерята на сочения за кокаинов крал Евелин Банев – Брендо, чиято престъпна кариера Цветанов засегна по-рано в отчета си, той каза само, че се работи много интензивно. Детето не е открито, а информация ще бъде дадена, когато това няма да пречи на разследването, уточни министърът в оставка.

Нито един от тях не сме имали намерение да му казваме какво да говори, беше категоричен той. По думите му това е част от българското общество, станала жертва на престъпления и видяла до голяма степен липсата на държава през годините.

Още по темата
Има слабости във всяка една секторна политика, призна министърът. Затова като основен приоритет ще бъде заложена битовата престъпност. Да се бориш срещу организираната престъпност не е приятно удоволствие, да назоваваш проблемите с истинските им имена не е приятно удоволствие, беше категоричен той.

Думата първа взе Мария Димитрова, която се представи като майката, която е направила организация с всички почернени майки, чиито деца са били убити на пешеходни пътеки, тротоари и спирки. Тя благодари на Цветанов „че близо две години живя с нашите болки и с нашите мъки“. Радвам се, че споразумението с прокуратурата вече го няма, пешеходната пътека вече е като квалифициран състав и се надявам да носи голяма тежест в съда, за да имаме ефективни присъди. За съдии и за прокурори условната присъда е чудесна и добра, за нас това не е присъда, заяви тя.

Персонални обвинения отправи към журналистката от bTV Миролюба Бенатова друга жертва на престъпността – Данка Митева, свидетел по делото „Октопод“, която заяви, нито един от журналистите не написал това, което тя като свидетел по делото е изложила.

Митева заяви, че в коридора на първата мярка срещнала „госпожа Любомира Бенатова“, която й казала, че много бърза и не може да й отдели време. Забележки имала в това отношение и към журналиста от Канал 3 Сашо Диков, защото не била поканена да изрази своята гледна точка. Който не познава Алексей Петров, той не познава неговите методи, беше категорична тя и заяви, че е инвалид първа група благодарение на рекета на бившата барета.

Бенатова заяви, че не си спомня за такъв разговор и че не отразява делото „Октопод“. Имате нещо против жертвите на престъпността ли, намеси се и министърът в оставка в последвалите реплики от двете страни и от други журналисти.

Катрин Маркова, майката на Джорджо, отвлечен от „Наглите“, благодари през сълзи на Цветанов и на премиера в оставка Бойко Борисов.

Тодор Ангелов от пострадалото от наводнение село Бисер, при което загинаха 11 души миналата година, заяви, че в продължение на 15 дни министри са били селото в най-големия февруарски студ. В Цар Калоян като стана наводнението нямаше нито един управник да отиде на място и да вземе отношение. Никоя друга партия не даде пари, освен ГЕРБ, може би ако се бяха дали повече пари от БСП, от ДПС, от някои други партии, да участват повече фирми, може би за една година щяха да се направят всички къщи, заяви Ангелов.

От вертолета, който кръжеше над Бисер, не слезе Батман, а Бойко Борисов с почти цялото си правителство, добави друга жителка на Бисер. За нас те са майка и баща, допълни тя.

Като някои жертви на престъпления, взели думата, и Ангелов отправи критики към съдии и прокурор, като заяви, че на пострадалите главният прокурор на Харманли казал, че за скъсването на язовирната стена нямало виновен.

Стоянка Стоянова от Шумен, леля на убития Румен Рачев, обаче благодари на прокуратурата за съвместната работа с МВР, довела за година и половина до залавяне на извършителите на убийството.

В последвалите журналистически въпроси министърът в оставка отказа да отговори на въпрос на радио К2. В разговора се намеси и свидетелката по делото „Октопод“ Иванка Рашайкова, която заяви, че радиото „изпълнява поръчки на хора, които са подсъдими, а други най-вероятно разследвани“ и това вече е заявила в съда.

За финал Цветанов се извини за различните мнения през мандата. Това е принцип на демокрацията, заяви министърът в оставка. Жертвите на престъпления го изпратиха с аплодисменти.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


123
Още по темата: Цветан Цветановотчет
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
104
1
 
7
 
! Отговори
Дебелоочлив гнусар преди 11 години
Много мазен, и кух !
103
1
 
5
 
! Отговори
Един старчок преди 11 години
До tarikatcki Стари сме,живи сме, много сме.Само 2 300 000 човека които няма да гласуват за ГЕРБ.Ако можеш да смяташ към тази цифра прибави и пушачите.А да ти казвам ромите за кои гласуват мисля,че няма смисъл.Със сигурност шанса на герб е нулев.
102
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
MUTRITE SI OTIVAT URA
101
2
 
10
 
! Отговори
алекс преди 11 години
Цвинокьо и Седянков трябва да бъдат съдени за геноцид спрямо българите.
100
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
абе туй гюбелс си е направо аматьорче пред нашто герберче
99
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
отчета пред прокуратурата
98
10
 
3
 
! Отговори
bg преди 11 години
BRAVO GERB !!!
97
8
 
2
 
! Отговори
mimi преди 11 години
svetanov nie sme s teb .gore glavata niama da ni pobediat mrasnite komunisti
96
2
 
12
 
! Отговори
До 109. преди 11 години
*** ***, Цветанов си позволяваше не критики, а ВМЕШАТЕЛСТВО и КАДРУВАНЕ в съдебната система!!!! Схавщаш ли тънката разлика? Това не може да се случи в нито една нормална Европеиска демокрация! За това има една дума и тя е Фашизъм. Ако на теб ти е комфортно да живееш в държава от Руско-Азиатски или Ориенталски тип, на мен НЕ! Няма ли наи-накрая да поумнеете? Нямате ли да почнете да мислите? Няма ли да прогледнете за очевидните неща? 23 от годините ми минаха да гледам как мъдрият народ се е омотал в шизофрения и безумие
95
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Давайте правете циркове. Колкото повече - толкова по-добре.
94
3
 
14
 
! Отговори
axa преди 11 години
Хитлеровият министър на Пропагандата Иозеф Гъобелс и в наи-смелите си мечти не би могъл да съчини днешното жалко театро на бъгарския си наследник Цв. Цв.! Това милиционерско недоразумение е хиляди пъти по-опасен от Тиквата, понеже Буда е чистосърдечно глупав и алчен ***, а тоя на снимката е комплексирано нищожество с изключително зли помисли - балкански *** между Ришелъо, Фуше и Берия.
93
2
 
11
 
! Отговори
Танев преди 11 години
Бибко и Цвъ - готови за кастинг в Холивуд! У нас се справят прекрасно - като в "Сълза и смях". Титани, великани! Чарли /Чаплин/ ряпа да яде!
92
11
 
6
 
! Отговори
до всички преди 11 години
Посочете ми един министър на вътрешните работи,който си е позволявал супер остри критики към съдебната система и към лица от престъпния контингент,един министър,който лично се е срещал с жертви на престъпление.Цв. може да е всякакъв,но неговите критики се споделяха и от част от българския народ.Никой друг не си е позволявал това.По време на тройната ламя престъпниците казваха:ние вярваме в бълг. правосъдие,а след това-не не вярваме.
91
8
 
4
 
! Отговори
tarikatcki преди 11 години
До Анонимен Не само ти ще гласуваш за ГЕРБ. Червената смрад, дето се е събрала тук са толкова стари, че до изборите са пътници :)
90
2
 
8
 
! Отговори
До анонимен 104: преди 11 години
Опааа, още един избегал от психото!
89
12
 
8
 
! Отговори
РЕАЛИСТ63812 преди 11 години
Неможещите комунисти стоят пред компа и цъкат минуси, опитвайки се да манипулират обществото. Истината е , че по времето на герб което още не еотминало нещо се случваше в държявата. Сега е време за можещите и работните ,а не за далавераджиите които са се облажвали от чуждият труд.ХАЙДЕ ЦЪКАЙТЕ МИНУСИ ПОЗВОЛЯВАМ ВИ:)))
88
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Сюжета ми напомня за времената и пропагандата по времето на БКП , едни чавдарчета бягат с букети които поднасят на другаря Тодор Живков, малко момиченце сяда в скута му с книжка в ръка. Работниците се ръкуват бодро с първия а възрасни жени му целуват ръка и го благославят. Целия български народ радостен и възроден празнува... група пионери правят пирамида а учениците сформират петолъчка... Консомола пръв приятел на младежда, тимурувски команди помагат на възрастните хора по кварталите идилия..
87
29
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ПРИ УПРАВЛЕНИЕТО НА ГЕРБ ИМАШЕ НЯКАКЪВ ДУХ И МОРАЛ В ОБЩЕСТВОТО !!! ДОРИ САМО ТОВА ДА БЕШЕ Е НАПЪЛНО ДОСТАТЪЧНО ЗА ДА ГЛАСУВАМ ОТНОВО ЗА БОЙКО И ГЕРБ !!!
86
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Е как пък те разбраха, а ние не?!
85
14
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Червените ***, кхмери, тиквеници, ***, кратуни ГАЗ ПИКАЯТ.Да, ГЕРБ падна от власт,НО от това броят на червените бабички не се увеличи..,даже предвит "младостта" им се намалява.