ГЕРБ не губи доверие, но и не печели, БСП изостава

„Атака“ удвоява подкрепа, Кунева върви надолу
Обновена: 12 апр 2013 12:30 | 4 апр 2013 12:03,
711
ГЕРБ не губи доверие, но и не печели, БСП изостава
ГЕРБ все още води на Борисов. Снимка: архив, БТА

ГЕРБ запазва без промяна електоралното си влияние – 24,4% от имащите право на глас, в сравнение с края на месец януари 2013. Това показват данните от национално представително проучване на НЦИОМ, направено в периода 21-26 март.

БСП губи част от подкрепата, която беше спечелила около референдума, и сега получава доверие от 17,5%. ДПС е на трето място с 6,5% и не променя електоралната си тежест от началото на годината.

Партията на Волен Сидеров удвоява влиянието си в резултат на протестите. "Атака" е на четвърто място с дял от 5% от имащите право на глас.

Движение „България на гражданите” на Меглена Кунева е петата партия, която към края на март би влязла в следващия парламент (с подкрепа от 3,5% от всички имащи право на глас). Тази формация е загубила 2,4% от началото на годината.

ДСБ и Съюз "Единство" (изследването приключи преди крайния срок за регистрация на предизборни коалиции), както и НФСБ на Валери Симеонов, получават по 2% електорална подкрепа. Шансовете им зависят до голяма степен от развоя на предизборната кампания.

Още по темата
15% от българите, имащи право на глас, твърдят, че биха променили решението си коя партия да подкрепят в полза на очаквания победител. Конформистки вот по-често заявяват високообразованите и жителите на столицата.

Протестите, както се вижда от данните, не са разколебали симпатизантите на традиционните партии. Въпреки регистрираното недоволство от политическото статукво и масово заявените симпатии към исканията на протестиращите, натрупаната обществена енергия не намери приемлива за мнозинството форма на политическо представителство.

Доколкото исканията на протестиращите са основно икономически, всяко следващо правителство, което не се съобразява с тях, може да очаква нови протести. Тогава натрупаното обществено недоволство може и да се сдобие със собствено политическо представителство.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


711
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
524
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
БСП или гроб !!!Герберасти,пак ще стягате колните до насиране !!!Кажи НЕ на МУТРИТЕ и КАЛИНКИТЕ НЕ на гроб!!!
523
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ние българите сме големи мазохисти.
522
8
 
18
 
! Отговори
Свиркаджии преди 11 години
Пълна манипулация. Аз контактувам с доста хора и не съм чул никой от тях да казва, че ще гласува за ГЕРБ. Това са поръчкови статистики. На изборите ще се види истината. Гласувайте всички, за да имат по-малко значение купените гласове.
521
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
то е ясно,че който и да спечели ще яде камъните,протести ще има,кризата и бедноста тепърва идват
520
4
 
9
 
! Отговори
до 599 преди 11 години
Не Господ, а Сретен Йосич има да дава нещо на Будьо-Тиквата.
519
0
 
9
 
! Отговори
до даката преди 11 години
защо децата ни да бягат,ние да грабваме камъните и да ги почваме,всички гадове политици до крак
518
3
 
9
 
! Отговори
!!!!! преди 11 години
Измислени проценти от измислени "социолози" - НФСБ ще има поне 3пъти по-голям процент !!!
517
3
 
14
 
! Отговори
Внимание пенсионери! преди 11 години
Социологическите агенции правят анкети по телефона. Пенсионерите са над 2 млн. , а само 4-5 % от тях носят мобилини телефони или имат стационарни телефони. Тези хора живеят в мизерия. Последните четири години не получиха нито лев повече. От началото на 2013 г. бяха увеличени както възрастта, така и трудовият стаж за пенсиониране. Наскоро баламосаха пенсионерите с от 2 до 12 лева към пенсиите, при 43-62 % уваличение на цените за последните 4 г. Едва ли някой от тези хора ще гласува за ГЕРБ.
516
5
 
9
 
! Отговори
иван преди 11 години
герб наистина води на БСП в момента но истинските цифри в са 21,4 на 20,5 за будалите.По време на кампанията хората ще се ориентират по добре по програмите и изпълнителите и тогава са възможни всякакви промени.Сега будалите ни облъчват насочени към вота който се дава на тези които мислим че ще са победители.В момента той е около 15% и практически той ще посочи победителя.В края на краищата на каквото си постелем на това ще лежим 4 години.Глас народен глас божи!
515
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
атака са най големия фалш, пишман патриота сидеров скатал военна служба с фалшиви медицински,че е сляп,после станал фотограф,как сме а,сляп-фотограф
514
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
криза има там където има административен терор над стопанската инициатива
513
0
 
2
 
! Отговори
даката преди 11 години
е затова казвам на децата да гледат навънка,тук се самоунищожаваме,съгласен на 100%,всичките ни политици са гадове
512
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До Анонимен 587Za6to ne iskate da razberete 4e krisata e v svetoven ma6tab i 6te prodalji mnogo mnogo godini. A v BG 6te prodalji o6te po-dalgo. Vapros na mantalitet a ne na agresivnost, zloba i ve4no pljuvane
511
0
 
6
 
! Отговори
до 590 преди 11 години
за *** са всичките ни политици.в квартала имахме обущар на 70 и няколко години,плащал е патент,сега с новите апарати го отказаха и затвори,резултата е -ние без обущар и бюджета без неговия патент
510
0
 
2
 
! Отговори
даката преди 11 години
всички са гадове и лъжци,дали ще са тия или ония,все едно и също,унищожават ни и едните и другите.стига административен тероризъм,патент трябва да има за дребни занаятчии,ремонтни,обслужващи дейности,малки заведения и др.,а не бумаштини,касови апарати с връзка с нап и всички други пречки,дивотии,които отказват хората от живот в тази държава. тогава и само тогава ще се реши въпроса с безработицата,безпаричието,демографската криза,а в бюджета ще постъпват много повече средства.сега фирмички с 4-5 човека трябва да назначават още двама да се занимават с административния произвол
509
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До Атака 567Mislite 4e otgovori DA na tezi vaprosi sa dostata4ni, no ne e taka. -Zenite Lidl i Kaufland na zapad sa mnogo po-visoki ot tezi v BG. -Zenite na gorivo i el.energiq v BG sa takiva, kakvito sa na int.pazar i ne mogat da badat drugi.Te ne se opredelqt v Bg a na int.borsi- Neimoverno razdut personal, administraziq i neefektivni proisvodstva = niski zaplati t.e.Lidl DE i BG s ednakav oborot i saotno6enieto na rabotni mesta e= 1:4Pravete si isvoda
508
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
52 % za Gerb na 12 05 2013.POBEDA
507
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ако говорим сериозно -АЕЦ Белене не е толкова проста работа. Енергетиката е забатачвана с десетилетия. Старите централи в Марица Изтокса на предела на физическото износване. В перспектива до 5 години ТЕЦовете на Ковачки ще трябва да се закриват. А Тиквата направи избор в полза на соларната и вятърната енергетика - един скъп лукс от 850 мегавата (почти половин АЕЦ Белене), който ни струва 300 милиона грешни пари годишно. Ако се договорим с италианците за износ на електроенергия и ако икономиката се развива АЕЦ Белене не е излишна. Кризата няма да е вечна.
506
9
 
2
 
! Отговори
до Андрей Райчев преди 11 години
Искам да ги накажа, искам да ги нараня! Но тъй като нямам възможност да го направя, ще гласувам за Атака. Волен е моят коктейл ***. Волен е моята бомба!
505
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Бедните и свръхбогатите, олигарсите и патриарсите, елитите на бандитите, комунистите и антикомунистите, *** и фашетата, демократите и демокрадите, сините и червените, крадливите и лъжливите... Е, спирам, че вече взех да се обърквам.