ГЕРБ води на БСП с 5%, 15% от вота отива за малки партии

"Атака" се укротява, Кунева продължава да губи
Обновена: 19 апр 2013 10:19 | 18 апр 2013 17:15,
809
ГЕРБ води на БСП с 5%, 15% от вота отива за малки партии
Интригите за вота остават. Снимка: архив, Булфото

По-висока готовност за участие в изборите, запазваща се преднина на ГЕРБ пред БСП, укротяване на устрема на „Атака“, продължаващ спад в подкрепата за партията на Меглена Кунева и насочване на повече гласове към т. нар. „малки партии” - това са основните тенденции в електоралните нагласи, които „Алфа Рисърч“ регистрира на старта на предизборната кампания.

В дните около официалния старт на кампанията дистанцията между ГЕРБ и БСП е в рамките на  5.6%. Спрямо март подкрепата за ГЕРБ нараства от 21.9% до 22.5%, а тази за БСП спада от 17.4% на 16.9%. Трета политическа сила е „Атака“ - с 4.9% подкрепа, следвана от ДПС- 4.8%, „България на гражданите“ – 2.9%.

Ръстът на доскорошните управляващи се дължи основно на мобилизацията на техните симпатизанти в столицата и в по-големите, управлявани от кметове на ГЕРБ градове. Сред електорално най-силните за тях места са София, Пловдив, Бургас, Стара Загора, където постигат и най-добри резултати. В редица региони с икономически трудности обаче и в малките населени места ГЕРБ са изправени пред спадаща популярност.

Гражданските протести, вместо до консолидиране, доведоха до разпиляване на протестния вот, което стои в основата на по-слабите позиции, с които влизат в предизборната надпревара основните конкуренти на ГЕРБ, отчитат социолозите.

БСП започва кампанията с известна демотивация на своите привърженици и неспособност, поне на този етап, да привлече по-широка електорална периферия.

Още по темата
Отказът на Сергей Станишев от премиерския пост и новите лица в листите се възприемат противоречиво от традиционните избиратели на левицата. Тя запазва по-устойчиви позиции в малките населени места, но отстъпва в най-големите градове, където са концентрирани и най-висок брой избиратели.

След бурния подем на „Атака“ по време на протестите, довел почти до утрояване на подкрепата й, се наблюдава известно забавяне или стопиране на този процес. Към момента Атака събира 4.9% от гласовете на пълнолетните избиратели.

Националистическият вот се отлива обаче и към други формации – 1.3% за НФСБ, 1% - ВМРО-БНД, ГОРДа България – 0.7%. Други партии, с които представители на протестиращите участват в изборите, събират между 0.3% и 1% привърженици.

Незасегнати от динамиката в нагласите за момента са партиите с най-твърди ядра от симпатизанти. ДПС има традиционните си 4.8% последователи, но с висока готовност да гласуват, отбелязват от „Алфа Рисърч“.

Проблемите около съставянето на листите на Движение „България на гражданите“ и напускането на местни организации, на фона на общата слаба консолидация на неговите симпатизанти, се отразяват отрицателно и върху позициите на партията. Тя губи около процент подкрепа за месец - в началото на април за нея биха гласували около 2.9% от общия брой избиратели, отчитат социолозите.

Поради силно мотивираните си последователи подкрепата за ДСБ се запазва непроменена (1.8%) след скандала около несъстоялото се обединение със „Синьо единство“.

За по-малко от месец намерението за участие в изборите нараства с около 7-8% и достига до около 60% от интервюираните, или приблизително 3,5 – 3.6 млн. души.

С по-висока мобилизация и този път се открояват най-възрастните поколения и жителите на по-малките населени места. Обратното, най-младите, особено в големите градове, продължават да не намират мотивация или адекватно политическо представителство, поради което отказът им от гласуване остава твърде висок.

Разочароването от политиките на прехода, както и икономическите трудности от последните години, правят от поколението на 40-50 годишните най-несигурната в електоралните си предпочитания група. Сред тях колебанието кого да подкрепят на предстоящия вот и неувереността в избора са най-силни (36%).

От нагласите на тези групи в много голяма степен могат да бъдат предопределени крайните резултати, особено за прескачане на 4%-та бариера и при евентуално ожесточаване на спора за първото място.

Високата, но недостатъчна за постигане на абсолютно мнозинство подкрепа за водещите ГЕРБ и БСП, както и силната фрагментация на вота към по-малките партии (възможно е до около 15-18% от вота да бъде даден за партии, които не прескачат изборната бариера) очертава поредица от интересни интриги, отбелязват социолозите.

Сред тях са ще запази ли ГЕРБ аванса си пред БСП и ще успее ли левицата да вземе част от протестния вот. Други въпросителни са дали „Атака“ е достигнала своя таван на подкрепа,  дали ще спре ерозията партията на Меглена Кунева, дали и кои от по-малките партии ще преминат 4% бариера.

Според социолозите от техния развой ще зависи баланса на силите в следващия парламент, управленските формули, а вероятно – и колко дълъг живот ще има той.

Проучването на „Алфа Рисърч“ е направено в периода 10-14 април 2013 г. сред 1030 пълнолетни граждани. Изследването е по поръчка на „Дневник“ и е направено преди скандала с незаконното подслушване.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


809
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
548
3
 
3
 
! Отговори
2 преди 10 години
ГЕРБ Е БЕЗ АЛТЕРНАТИВА В МОМЕНТА В БЪЛГАРИЯ.НЯМА КОЙ ,НЯМА ДРУГ.
547
0
 
10
 
! Отговори
vali преди 10 години
партията на Кунева е партия на предатели
546
4
 
6
 
! Отговори
samo преди 11 години
мафията герб и под.огите им от рзс, атака, сдс, отиват на майната си- това е реалността! и платената социология няма да ги спаси от народния гняв! а реалното положение е, 4е дбг-кунева е най- свястната партия у нас и няма на4ин да не спе4ели-реално- изборите!! останалото са заклинания на губещите, но те нямат ве4е шанс!!! това е истината и др. няма!!!!!!!!
545
6
 
6
 
! Отговори
Dundi преди 11 години
ГЕРБ показа, че има волята да работи за народа, за хората които са дали своят глас за тях
544
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
управлението на ГЕРБ е върнало страната ни с 20-25 години назад. Бяха изхарчени над 8 милиарда лева, с които спокойно можеше да бъде преодоляна финансовата и икономическата криза в страната. Задушиха малкия и среден бизнес, а най-голямата им гордост - строителството на автомагистрали, също се оказа пълен провал, защото за разлика от предходния мандат, когато бяха построени 121 км. магистрали, ГЕРБ построиха 111 км."
543
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Сигурно е че не всеки има ум в главата.дори явно са малко хората с ум.ако българина беше умен нямаше всеки път да си избира крадци да управляват държавата. И браво само ВМРО
542
9
 
4
 
! Отговори
Стоян преди 11 години
Крадеца вика " дръжте крадеца.". Който пишел в защита на ГЕРБ бил платен. Всеки си има ум в главата и решава на кой да симпатизира. А ГЕРБ нямат алтернатива за момента, колкото и да се пънат някакви поставени лица да ги плюят.
541
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Факт е че който пише в защита на ГЕРБ е платен. То останалите им малко избиратели са толкова неграмотни или луди,че едва ли могат да пишат. То нормален и интелигентен човек няма логика да бъде за тях. Но вярно е и това, че за да дойдат на власт такива некадърни и престъпни личности вината е в политиката водена от предишните правителства. Никои от тях не заслужават вниманието на нормално мислещ човек. Аз съм за ВМРО - единствените последователни и верни на народа.
540
3
 
3
 
! Отговори
Тиквичката преди 11 години
Сходството е очеизвадно, а сега и последния пример: Анонимен - абе тия гербавите постове са много смешни. типично по комсомолски звучат. такива *** са герб, че станишко бледнее пред тех. за бсп съм - стига мутряги... Извинете очевидно е във всяка медия червените драскачи или по-скоро червеният, платен драскач ползва "думата" - гербавите... И стига сте ползвали проблемите на майките - обиждате ни...
539
3
 
3
 
! Отговори
Тиквичката преди 11 години
Други примери: "Анонимен - Не са хора, а един човек. Стилът на всичките постове е еднакъв. Това е някакъв платен *** от младежкия герб, който явно не са му казали, че кампанията свърши, защото участниците й са следствени". А именно МБСП прибягват към този тип работа има доста материали в медийното пространство по този въпрос, които да подкрепят думите ми, моля Ви - потърсете ги и ги прочете...
538
3
 
5
 
! Отговори
Тиквичката преди 11 години
Еее... разочарована съм, а си мислех, че заради "по-добрата" си подготовка, младежите от БСП ще измислят по-остроумни коментари и закачки, но не умеят нущо друго - освен да преписват собствените си действия върху другите с мнение... Примери: "Анонимен - Под мен са писали абсолютно ненормални хора, които подкрепяйки ГЕРБ подкрепят наркотрафика, липсата на свобода на словото и престъпленията в големи размери. Борисов го няма на картата вече. Преориентирайте се".
537
8
 
6
 
! Отговори
Чочо преди 11 години
Подкрепям ГЕРБ и ще продължавам да го правя. ГЕРБ показа, че има волята да работи за народа, за хората които са дали своят глас за тях, а относно БСП да се позамислят те какво направиха и в какво състояние оставиха държавата.
536
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ако ГЕРБ победи и ако направи правителство, това ще бъде не само катастрофа, но и края. Но това е народът: невежество и обърканост, а след това вика: "Кой ми са в гащите.
535
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
И Буда рече да додат тракторите
534
5
 
8
 
! Отговори
милиционер преди 11 години
Само герп
533
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Преди гласувах за Герб но сега ще гласувам за БСП
532
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Майка съм на три деца преди гласувах за Герб но повече никога няма да допусна тая грешка !!!
531
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
абе тия гербавите постове са много смешни. типично по комсомолски звучат. такива *** са герб, че станишко бледнее пред тех. за бсп съм - стига мутряги
530
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Тия проучвания са отпреди скандалите с Флоров, Козлодуй и подслушванията. А сега да видим каква ще е преднината или по-скоро изоставането. Все по-малко хора вярват на герб. Останали са само такива, които не са толкова спрели мозъци, че не съзнават размерът на злото. Анатема, Буда, анатема!!!!
529
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Не са хора, а един човек. Стилът на всичките постове е еднакъв. Това е някакъв платен *** от младежкия герб, който явно не са му казали, че кампанията свърши, защото участниците й са следствени.