ГЕРБ запазват преднина въпреки скандала с подслушването

Разликата между тях и БСП е 5,9%, смятат от НЦИОМ
Обновена: 28 апр 2013 18:24 | 28 апр 2013 15:20,
940
ГЕРБ запазват преднина въпреки скандала с подслушването
60 на сто изразяват готовност да гласуват. Снимка: архив Булфото

Няма промяна в подреждането на първите пет партии въпреки изнесения от прокуратурата доклад за нерегламентирано подслушване, става ясно от проучване на НЦИОМ. То е проведено направено между 19 и 25 април сред 1120 души.

Разликата между ГЕРБ и БСП към 25 април е 5,9 на сто. Това означава, че избирателите на тези партии, независимо от публичните дебати и тълкувания на случващото се, по-скоро стоят зад своите ръководства. Друг е въпросът дали в случая става дума за убеждения или за лоялност, отбелязват социолозите.

Ако изборите за Народно събрание бяха на 25 април, сигурни участници в следващия състав на парламента са ГЕРБ /23,6 на сто/, БСП /17,7 процента/ , ДПС - 6 на сто, и "Атака" - 4,9 процента. "Движение България на гражданите" с 3 процента остава най-близо до групата на партиите, които със сигурност попадат в новия парламент, въпреки известния спад в електоралната подкрепа за тази формация, коментират социолозите.

На този етап от кампанията е несериозно да се твърди, че партиите, които са в граничната зона /между 2 и 4 процента/, нямат своите шансове да се борят за място в бъдещия парламент, отбелязват от НЦИОМ. Такива партии са ДСБ-БДФ, НФСБ, РЗС, ВМРО и Коалиция "Център-Свобода и достойнство".

Данните показват, че както сред гласувалите за ГЕРБ, така и сред избирателите на БСП от 2009 г, намалява готовността да повторят вота си за своята партия. Това означава, че от началото на кампанията не укрепват ядрата от избиратели на тези две партии. ГЕРБ продължава да има по-голям резерв от БСП, когато става дума за привличане на вота на разколебани бивши избиратели.

Между една пета и една четвърт от избирателите не са решили още за кого да гласуват и дали да гласуват. Един от ефектите на негативната кампания е ръст в дела на колебаещите се българи, коментират социолозите.

Днес колебаещите се са значително по-висок дял от парламентарните избори през 2009 година - през 2009 г. те са били 15 на сто, а днес са 22 процента.

Малко над 60 на сто от имащите право на глас заявяват, че имат готовност за гласуват. На основата на тези данни от НЦИОМ допускат, че активността ще бъде между 52 и 56 процента.

Досега кампанията се развива по начин, който по-скоро отблъсква колебаещия се и политически неизкушен избирател, коментират от НЦИОМ. Те регистрират симптоми на разколебаване дори сред твърдите ядра на големите партии.

66 на сто от българите твърдят, че следят предизборната кампания единствено от медиите. 27 процента посочват, че изобщо не следят предизборната кампания. Сред тях преобладават интервюирани на възраст от 18 до 39 години, роми, както и хора, които заявяват, че няма да гласуват.

Само 6 процента твърдят, че са присъствали на предизборни срещи с политически сили в своето населено място, а едва 1 процент посочват, че лично са ангажирани в организацията на кампаниите на отделни партии.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


940
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
735
0
 
0
 
! Отговори
mmdxglechem преди 11 години
LkqMWk <a href="dqxrcmcirhpy/">dqxrcmcirhpy</a>
734
0
 
0
 
! Отговори
Tatyana преди 11 години
It's much eiaser to understand when you put it that way!
733
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ЕЙ з......к ще си говорим на 13май и ако ГЕРБ загуби ти ще черпиш ако спечели аз.БЪЛГАРИЯ е кръчма--да седнем на една маса.
732
6
 
5
 
! Отговори
начо преди 11 години
Бойко сам си призна! "Колегата Цецо ходи с един багер и копа трупове". Досега Цвъкхаузен е изкопал къде 900 000 мъртви души и си ги води да гласуват!
731
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Никога няма да гласувам за ГЕРБ! Не ми вдъхваха доверие още от самото начало, а сега вече знам със сигурност, че не могат да управляват!
730
1
 
2
 
! Отговори
И още нещо, българин преди 11 години
Ако имахте малко акъл в главите, нямаше да гласувате нито с не, нито с невалидни бюлетини и така да вдигнете процента на гласувалите. Ако изобщо разбираш какво ти говоря
729
2
 
2
 
! Отговори
slu4aino minava6 преди 11 години
Volen Siderov e ANTIKOMUNIST no e psihi4no bolen!Zaradi tova i Ataka i GERB sa kato vliubena dvoika!Balgarin da tarsi agenti na DS w SKAT i NFSB koito sa krainolevi staliniski nacionalisti
728
2
 
3
 
! Отговори
До "българин&qu преди 11 години
В НФСБ повече от половината кандидат-депутати са съвсем млади хора, които нямат нито като идеология, нито потомствено нищо общо с бившите комунисти и агенти, а хора като Велизар Енчев и Стефан Солаков винаги са работили честно за националната сигурност и никога не са си префасонирали биографиите като Костов,Надежда Михайлова, Борисов, Плевнелиев, Марин Райков и др. сега управляващи демократи. Най-голямата глупост на ДСБ беше, че изобщо гласуваха на референдума.
727
6
 
4
 
! Отговори
замбо преди 11 години
До българинБелене ще се строи, така решихме на референдума! А Черен Ваньо скача срещу АЕЦ-а, защото неговите пари са във ВЕЦ-овете!
726
1
 
4
 
! Отговори
българин преди 11 години
До 861:Не си ти, което ще каже дали аз съм българин. Аз просто съм, а ти само не знаеш, какво си. Не ми драскай неща, от които хал хабер си нямаш. Изобщо не ме интересува "синята идея", а ГЛАВНОТО - ДА НЕ СЕ ЗАПОЧНЕ КАТАСТРОФАЛНИЯ ЗА БЪЛГАРИЯ СТРОЕЖ НА АЕЦ Белене. Единствени ДСБ са твърдо против него (освен това, там има изглеждащи читави хора като Радан Кънев, който стана публична личност СЛЕД "синята идея"). А "Атака", НФСБ, Пръмово-Куневите и ВМРО са съставени от агенти на ДС и РУМНО/ВКР.
725
3
 
2
 
! Отговори
българин преди 11 години
До РУМЕН221:Руменчо, вече смърдиш нетърпимо, пак си се наакал от напъни да агитираш за БСП. Интелигентните хора НЕ СА нито в БСП, нито в ДПС, нито в ГЕРБ, нито в Атака, РЗС, НФСБ, ГОРД ..., нито пък при Пръмова-Кунева. Всички тези сте НИСКОИНТЕЛИГЕНТНИ НАГЛИ ЛАПАЧИ, които лъжете още по-простите от вас.
724
1
 
3
 
! Отговори
До "българин&qu преди 11 години
Никакъв българин не си ти щом слагаш в общия кюп партия, която никога досега не е била в парламента и никога не е управлявала. ДСБ просто няма шанс, а идеологът й съсипа синята идея!
723
2
 
1
 
! Отговори
българин преди 11 години
До mrazq turci:Волен и "Атака" са престъпници, вербувани от ДС. А това, че ти "мразиш" турците (по форумите), показва НЕ че си националист, а просто ***. Турците са хора като нас, някои от тях (по-простите), понеже нямат с какво друго да се пъчат, се правят на велики османлии и гледат на българите като на "***". Срещу тях скачат *** като тебе и така в БЪЛГАРСКИЯ парламент влизат КОМУНИСТИ от ДС - и турци и българи.
722
4
 
1
 
! Отговори
РУМЕН221 преди 11 години
Според едни тайни, но мащабни,изследвания сред протестиращите през февруари, потвърдени многократно през март и 26-ти април, на агенция "РУМЕН221 РИСЪРЧ, с въпрос:- Ако БСП, Атака и ДПС премахнат плоския данък, въведат за 4 г. МРЗ от 1 000лв., Мин. пенсия от 500лв., направят ревизия на приватизацията и при неизпълнение реприватизация за кого ще гласувате?Се получиха резултати, публикуването им е забранено от "където трябва", но- БСП- 37% (17 + 20% интелигентни хора ОТГОВОРИЛИ ОТ СТРАХ НЕ СЪМ РЕШИЛ)- ГЕРБ - 19%- Атака - 9%- ДПС - 6%.
721
1
 
1
 
! Отговори
българин преди 11 години
До Славян:"ВМРО" днес са ПОЗОР за тези чисти и исторически славни инициали на македонската българска организация от миналото. Днес те са ОЯДЕНИ НЕНАСИТНИ КОМУНИСТИЧЕСКИ ЧЕНГЕНЦА (Каракачанов, например). Всеки, който гласува за тях, ПРЕДАВА и България и паметта на ПАДНОЛИТЕ и СТРАДАЛИ в борбата за национално освобождение македонски български комити като дядовците ми.
720
4
 
1
 
! Отговори
българин преди 11 години
БСП, ДПС, ГЕРБ, Атака, "гражданите" на Пръмова-Кунева, РЗС, НФСБ, ВМРО, ГОРД и пр. ***, са мръсни комунисти и техни заблудени слуги, които месят МНОГО НАГЛИ ЛЪЖИ с по малко истина (така са ги учили в ДС, РУМНО/ВКР, Народната милиция, профсъюзите и т.н.). Това са НЕНАСИТНИ ГРАБИТЕЛИ, командвани от ЦК на БКП (Тошовото). Главната задача на БСП и Атака е ДА ЗАПОЧНАТ ГОЛЯМАТА КАТАСТРОФА - СТРОЕЖА на АЕЦ Белене, т.е. ГРАБЕЖА НА МИЛИАРДИТЕ.Спасението е в ДСБ, ВЪПРЕКИ Костов. Други, по-читави няма!
719
1
 
5
 
! Отговори
zambo преди 11 години
Гастроезофагеалната рефлуксна болест(ГЕРБ) е хронично страдание. Веднъж започнала тя се проявява в различна степен през целия живот. Ето защо е необходимо стриктно да спазвате съветите на Вашия лекар и да приемате необходимите медикаменти продължително време.
718
3
 
4
 
! Отговори
mrazq turci преди 11 години
samo волен ще ги оправи...Атака
717
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Въпрос с повишена герберастия? Колко процента ще са невалидните бюлетини, бе мутри?
716
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Нали и на НЦИОМ е сложен директор калинчо... Ако трябва и 60% ще получат.