30 млн. лв. пръснал Борисов за рязане на лентички

ДБГ: 960 хил. лв. годишно харчило правителството за командировки
Обновена: 8 май 2013 18:17 | 8 май 2013 18:00, Камелия Цветанова
215
30 млн. лв. пръснал Борисов за рязане на лентички
Бойко Борисов режеше ленти при откриването на нови обекти. Снимка: Булфото, архив

“Кабинетът “Борисов” е изхарчил 30 милиона лева за рязане на ленти, откриване на чешмички и за...мотокрос-екскурзии. Това пресметна секретарят на “Движение България на гражданите” и водач на листата в Пловдив-град Калин Томов.

Той и Димитър Танев – член на Националния съвет и водач на листата в Пловдив-област, изнесоха данни за командировките на политическите кабинети на министерствата по време на Бойко Борисов. Данните са предоставени по реда на Закона за достъп до обществена информация.

Още по темата

Сред нарушенията Калин Томов посочи, че като зам.-министър на МВР Веселин Вучков е бил командирован в Индия без посочена задача, каквото е изискването на Наредбата за командировките в чужбина. “В десетки негови заповеди не са вписани никакви задачи и конкретна работа”, поясни Томов.

Той добави, че е фрапираща заповедта за командироване на Румен Миланов като съветник по сигурността на Борисов, в Денвър, щата Колорадо, САЩ. В нея пише, че той ще участва в церемония по награждаване на полигони за мотокрос и супермото. За същото празненство е командирован и зам.-министърът на спорта Иван Ценов, за сума от над 4 000 лева.”

“Друг забележителен случай е командироването на министъра на спорта Свилен Нейков и екип за откриване на чешмичка в Хайд Парк в Лондон. В случая само рязането на лентичката на чешмата в Лондон излиза 7416 лева на българския данъкоплатец”, коментира Калин Томов.

Като министър на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова е подписала командировъчна заповед на съветника в политическия си кабинет Татяна Пройчева за Косово, като пътните разходи са за сметка на “Главболгарстрой” АД.

“Когато частна фирма плаща командировки в чужбина на политическия кабинет на министерство, в което
изпълнява обществени поръчки, това е конфликт на интереси. Нищо чудно, че спечелиха толкова поръчки в МРРБ”, каза още Томов и призова Бойко Борисов и Лиляна Павлова да дадат обяснение какви са им отношенията с тази фирма.

Той изброи и командировки през 2011 г. за сметка на “Мини Марица – Изток” ЕАД и АЕЦ “Козлодуй” ЕАД на зам.-министъра на енергетиката и туризма Иво Маринов и екип от ведомството, както и подписани от Мирослав Найденов заповеди в Министерството на земеделието и храните за присъствие на мини селскостопански панаир в Брюксел на съветника му Мирослав Иванов, директора на пресцентъра  Веселина Евдокимова, танцьори и промоутърки.

Томов напомни, че “Движение България на гражданите” от месеци изнася официални данни, получени като достъп до обществена информация, за 60 % заети места в администрацията от “калинки”, за бонусите в министерствата, за нарушенията при полетите на “Авиоотряд 28”, а сега и за командировките на ГЕРБ.

Той коментира, че не е редно “Бойко Борисов да казва, че няма пари за майките, а да дава над 30 млн. лева за рязане на ленти на чешмички, мотокрос и екскурзии на министерствата.”

“Пряко това е коствало на българската държава над 30 млн. лева за мандата му, а за майките бяха нужни по-малко средства”, коментира още Танев.

По думите му, около 3 пъти са се повишили за 2 години разходите на Министерския съвет за командировки – от малко над 300 хиляди лева, при Борисов те са стигнали до над 960 хил. лв. годишно. “Министерството с най-големи
разходи, след Външно министерство, е това на вътрешните работи с над 4 млн. лева годишен разход за пътувания в чужбина.

Сред лицата, които не са слизали от самолетите, са съветникът на Борисов Ангел Чолаков със 64 командировки за общо 220 дни, бившият зам.-министър  на околната среда и водач на листата на ГЕРБ в Бургас Ивелина Василева с общо 135 дни командировка при 49 задгранични пътувания, част от които изобщо не фигурират в плана за командировки на МОСВ, както и зам.-министърът на икономиката и туризма Иво Маринов, който вместо да наблюдава работата на изнесената в Пловдив администрации, е прекарал почти 80 дни от годината в чужбина”, отбеляза Димитър Танев.

“Това е кабинет на екскурзиантите”, категоричен бе Калин Томов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


215
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
158
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Какво стана с цехчето за отпадаци ?Вече 7-8 години го чакаме ББ да се накани да го построй... а колко плач и пискане беше на времето. Добре че младите не помнят толкова време.
157
2
 
16
 
! Отговори
ядсан преди 11 години
да реже лентички за глупости, павильончета и чешмички в страната и в чужбинаправителство от екскурзианти, а за майките и децата нямаше нито левче!***, вън!
156
16
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Пръснал е главитеви прости червени ***. Как не се спряхте да пишете глупости.Колко е пръснало предишното правителство на серГей или колко е откраднало защо не пишете това в платения си сайт. Ето от такива като вас сме на този хал. 23години пропаганда , лъжи , конспирации и прочие похвати на ДС . И вие тук платено сайтче продължавате да изпълнявате поръчките на вашите кукловоди от ДС
155
3
 
20
 
! Отговори
Иде 12-ти май! преди 11 години
Проклети, триклети да са тези парвенюта, които харчат нашите (и на заблудените герберофили!) кървави пари! Всичко ще си платят!
154
0
 
18
 
! Отговори
аз преди 11 години
Какво като е построил няколко метростанции, аз живея на метростанция младост- 1. На тази метростанция Младост 1 (предсрочно открита от Бившия премиер Бойко Борисов( тогава кмет на СОФИЯ)) има едно недоразумение: един от изходите на метрото няма асансьор. Направени са някакви безумни приспособления по стълбите на изхода от метрото, които трудно се ползват от хора возещи бебетата си в колички, да не говорим, че хора в неравностойно положение не могат да ползват "услугата" подлез.
153
1
 
11
 
! Отговори
az преди 11 години
Tozi muxal e putnik ve4e skapan gerberastki kradliv ped.l
152
0
 
13
 
! Отговори
Дедо Ташунко преди 11 години
А колко милиона издимяха през комина за създаването на "Боркор' от която няма никаква полза, знае ли някой? Там "работеше" Руменчо Милайнов и други хубавци, пък нещо сгазиха лука...
151
6
 
8
 
! Отговори
svejarov преди 11 години
Безобразие.Сигурен съм дойде Движение България на гражданите на власт ще намерят възмездие за всички нередности направени от статуквото..
150
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До ТиховНе е важно колко работа си свършил. Важното е колко си се похвалил, че си свършил.
149
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До язонПравилният въпрос е:Кой от посочените не е бил член на БКП ?
148
5
 
23
 
! Отговори
Тихов преди 11 години
Магистралата от Ветрен до Карнобат кога беше построена? От Девня до Шумен пак ли по времето на Борисов? А при Долна Диканя. Колкото до гьолът *** да видиш какво е построено, дори блоковете за строителите бяха почти готови. И много повече км. основен ремонт на пътища. Признавам му само ускореното изграждане на метрото. Всичко друго е повече пропаганда и манипулация. А Цанков камък е най големия обект строен в Б-я през последните 23 г. Е не приемам комисионната на Доган, но това не променя факта.
147
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До СпонгиЕ кой каквото може.
146
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Народ, който не иска да храни своя армия, скоро ще храни чужда армия. Опонентите на тази мъдра и потвърждавана многократно в човешката история фраза, повтарят като папагали, че членството на България в НАТО е гарант за нейната сигурност. Но те изглежда забравят случилото се преди трийсетина години в Кипър, където турски войски извършиха десант. От тогава северната част на острова е окупирана и на нея е провъзгласена непризнатата от никого Кипърска турска република. Нашенските геостратези освен, че забравят, вероятно и не знаят, че Гърция също е член на НАТО и че на Кипър имаше и има англий
145
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До ЪЪСлед толкова много отрязани лентички Борисов може да отиде при приятеля си Ердоган и да стане сюнетчия или ***.
144
0
 
22
 
! Отговори
моя преди 11 години
Борисов, за "еволюцията" на почтен полицай като Цветанов си виновен само ти. Не знам какво ще прави без тебе, но ти без него си добре закръглена НУЛА!
143
1
 
5
 
! Отговори
COMMUNE преди 11 години
ДА ВИЕ ЧЕСТИТО И СЛАДКО!
142
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Тихов построихте гьол и огледало за друго се не сещам с 2-3 обекта откраднахте милиарди.
141
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ще отреже след изборите и пътеката за отегляне към помията на песовете спинозни. Вече се знаят всички компромати кой ги е поръчал и кой доставил.
140
2
 
18
 
! Отговори
Тихов преди 11 години
Строеше се и то повече през годините преди Герб, но управляващите не вдигаха толкова пушилка и не пътуваха да режат лента за едното платно на магистралата. Смешни и жалки сте гербери и дано никога да не сте вече във властта. По предпресъединителните програми се построи много повече с много по малко пари отколкото при Борисов. В града, в който живея всички училища, ДГ, ДЯ и основни пътни артерии бяха реновирани, а при Герб само един салон започна да се строи.И стига лъжи пари по ОП не са спирани
139
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
-Цецо, намислил съм да подаря лентичките на Станишев!-Недей Шефе, това са си 30 милиона!