Няма да има чистки в МВР, може би съкращения

Йовчев: В сделки не участвам, властта не ме изкушава, лесно я захвърлям
Обновена: 31 май 2013 11:26 | 31 май 2013 11:23, Веселина Йорданова
42
Няма да има чистки в МВР, може би съкращения
Цветлин Йовчев. Снимка: БТА

Няма да има чистки в МВР, увери министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев. Може би ще има съкращения, но реформата трябва да бъде насочена натам, че да подобрим условията на работа и заплащането на тези хора, които са на улицата, заяви министърът пред БНТ.

По думите му към момента средният управленски състав не е подготвен за задачите, които трябва да изпълни.
Йовчев заяви, че трансформацията на ДАНС ще бъде извършена така, че да не затрудни дейността на службите срещу организираната престъпност. Той обяви, че е нужна нормативна уредба, която много прецизно да урегулира взаимодействието между МВР и Агенцията за национална сигурност. Изваждането на ГДБОП от системата на МВР няма да попречи на нейната дейност, нито на дейността на МВР, смята министърът.

По думите му през последните години имаше фаворизиране на ГДБОП, което предполага самостоятелна структура и действия. Това позволява, освен по-голяма гъвкавост, и планиране на цели извън контекста на цялостната дейност на МВР.

Още по темата

Йовчев смята, че ще се отговори и на обществените опасения, като се дадат гаранции, че върху дейността не само на ГДБОП, а и въобще за всички структури ще има стриктен контрол.

По думите му гаранциите, че няма да бъде извършвано незаконно подслушване, освен в много по-засиления граждански и парламентарен контрол, ще се търсят и на организационно ниво, като комплект от мерки в МВР и в ДАНС. Йовчев каза, че една от основните му цели ще бъде да създаде такива гаранции.

Предложиха ми да подпиша искане за подслушване на един полицай, който взема подкуп на магистралата. Разбирате колко безумно е да се хаби един толкова скъпоструващ ресурс за нещо, което може да бъде решено по друг начин, посочи той.

Йовчев заяви, че не е напуснал ДАНС „точно заради случая с Мишо Бирата“. Той допълни, че не е напуснал поста на началник на кабинета на президента с идеята да става вътрешен министър и посочи научен проект като една от причините.

Министърът обясни, че си дал сметка, че в тази ситуация „един отговорен експерт, който има куража, няма право да откаже“. Това беше причината да приема този пост, в личен аспект за съжаление отложих тези проекти, които исках да реализирам, за след мандата, каза той.

В сделки не участвам, заяви Йовчев в отговор на въпрос има ли политическа сделка зад назначението му.
Ще правя това, което считам за необходимо. Доказах няколко пъти, че за мен властта не е самоцел, не е изкушение и много лесно я захвърлям, допълни той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още по темата: МВРЦветлин Йовчев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
бързо да събира всички областни шефове на МВР и да им иска оставките. Нека не пищят че това било чистка, тъй като те са най-големите слуги и изпълнители на политически поръчки в МВР от страна на Цветанов. Да припомнил ли как той събра по същия начин като дойде на власт всички началници и ги накара да си напишат молбите за напускане, за да може да настани свои послушници? Така че айде сега да бъдат така добри да си ходят с добро
9
11
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Тоя нямало да прави чистки, а вече половината областни директори си стягат багажа. Така ли разбираш реформите бе Йовчев, с поредните смени и отстраняване на доказани специалисти. Никога няма да се оправи МВР, никога. Докато действително не се извърши деполитизация на тази система, така ще я караме, всеки полицай да живее на тръни, какво ще стане с кариерата и семейството му след четири години. И сега някакви Пеевски и Местан ще кадруват в поркуратурата и МВР. Божичкоо!
8
19
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Национален протестЕй тъпънар, ни бойко нито болен могат да управляват. Този вариант е най-добрия за българия!!!!!!!!!
7
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
БРАВО, ИМА БАЯ ЗА МАХАНЕ И РЕЗАНЕ И НИКВО СЛУШАНЕ ЗА КАТАЖИЙ НЕКВИ - ТЕ НА ПРОВЕРКА И ПО БЪРЗАТА ПРОЦЕДУРА, ЧЕ ИМА ЛИ ТАКЪВ ДЕТО ДА НЕ ВЗИМА?!!!!!!!
6
23
 
18
 
! Отговори
мaорa преди 10 години
До протестирaщи: чaкaйте бе хорaтa не сa зaпочнaли дa бaчкaт a вие ще протестирaте. Вие нормaлни ли сте.....мръсни предaтели и ***. Остaвете хорaтa дa се опитaт дa нaпрaвят нещо бе изверги долни. Искaте хaос и нестaбилност ли......мaлоумници прости. Aбе нямa ли кaк всички *** дa се мaхнaт от тaя стрaнa бе......aмaн от тъпaци
5
8
 
15
 
! Отговори
Сотир преди 10 години
идва новия, реформира (разбирай съкращава, пенсионира) маса народ и всичко заработва :)и тъй до следващия
4
13
 
20
 
! Отговори
georgi.ishkitiev преди 10 години
Още в първите си дни на работа започват с промени в законите, с които да се бетонират във властта. ДАНС си е точно инструмент за рекет от страна на държавата. Сега ако се появи някой опонент, могат да изпратят ДАНС и съвсем законно да му *** майката.А до преди няколко дена разправяха, че ще подобряват социалната среда. И ще се борят с бедността. Кажете ми кога комунистите ги е било грижа за народа ? А уж вече са "СОЦИАЛИСТИ" :)
3
8
 
20
 
! Отговори
ф-1 преди 10 години
''НАУЧЕН ПРОЕКТ'' разработен от МИЛИЦИОНЕРДЪРВЕНО ЖЕЛЯЗО!!!
2
33
 
29
 
! Отговори
Национален протест преди 10 години
Тази неделя от 12:00 Национален протест срещу кабинета Орешарски. ВЕЧЕ СМЕ 16 000 ПОТВЪРДИЛИ! ИМА И НАД 130 000 ПОКАНЕНИ! НОВИНАТА ЗА ПРОТЕСТА СЕ ПОТУЛВА ОТ ЕЛЕКТРОННИТЕ И НЕ САМО, МЕДИИ! facebook com/events/532165210163884
1
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Kakvi 4istki nqma da ima be? Te ve4e gi iz4istiha...