Главчев: Членството на България в НАТО предложи гаранции за сигурност

Алиансът е незаменим гарант на нашата сигурност и просперитет
Обновена: 27 май 2024 12:41 | 27 май 2024 12:28, Инна Ангелова
43
Главчев: Членството на България в НАТО предложи гаранции за сигурност
Снимка: Правителствена информационна служба

„Членството на България в НАТО предложи на българските граждани най-солидните гаранции за сигурност. То беше цивилизационен избор, послужи за вдъхновение и мотивация на няколко поколения българи, бе мощен стимул за осъществяването на важни реформи и утвърждаването на демократичните ценности и допринесе за развитието, мира и просперитета в държавата“. Това заяви министър-председателят Димитър Главчев при откриването на пленарната сесия на пролетната сесия на Парламентарната Асамблея на НАТО.

Премиерът подчерта, че Алиансът остава незаменим гарант на нашата сигурност и просперитет и заяви, че в лицето на руската агресия срещу Украйна, държавите членки трябва да останат обединени и силно ангажирани с подкрепата си за Украйна, както и да инвестират много повече във възпиращи и отбранителни способности. Главчев изтъкна, че подкрепата на Украйна и възстановяването на суверенитета и териториалната цялост на страната са от съществено значение за траен мир в Европа.

„Наш колективен дълг е да продължим непоколебимата ни подкрепа за Украйна и нейния народ. Ролята на националните парламенти е от изключителна значимост за гарантиране на нашата дългосрочна и устойчива подкрепа. България остава твърдо ангажирана да подкрепя Украйна толкова дълго, колкото е необходимо“, категоричен бе премиерът.

По време на изказването си министър-председателят отбеляза, че няма друг регион в НАТО и ЕС, който да е бил така засегнат от войната на Русия срещу Украйна по толкова сериозен начин, както Черноморския регион. Необходимостта от  прилагане на стратегически подход към Черно море бе един от основните изводи на Втората черноморска конференция по сигурността в рамките на Международната Кримска платформа, която се проведе в София през април тази година, припомни премиерът. Димитър Главчев посочи, че България последователно се застъпва за такъв подход към региона на Черно море, който да изпълни със съдържание оценката за стратегическото му значение.

Премиерът отбеляза, че в последните години НАТО доказа още повече своята значимост и способността си да се приспособява към нарастващите предизвикателства пред сигурността. „Убеден съм, че трябва да продължим да следваме този курс на високи амбиции, особено на Срещата на върха във Вашингтон. Украйна следва да заеме централно място, като очакваме конкретни резултати за осигуряване на стабилен и предвидим дългосрочен механизъм за подпомагане сигурността на Украйна, който е адекватно и дългосрочно финансово обезпечен“, заяви министър-председателят.

Подобряването на оперативната съвместимост на украинските въоръжени сили ще осигури мост към бъдещото членство на страната в НАТО. Димитър Главчев очаква също в обсъжданията на срещата във Вашингтон да се обърне специално внимание на регионите на Черно море и Западните Балкани.

Пред участниците в пленарната сесия премиерът Главчев посочи, че участието в съюзнически и партньорски инициативи укрепва нашата устойчивост и насърчава един цялостен подход към тези предизвикателства. В тази връзка предложението за изграждането на Център за устойчивост на демокрацията в Главната квартира на НАТО, лансирано преди пет години и залегнало в Стратегическата концепция на Алианса, придобива все по-голямо значение в контекста на постоянните хибридни атаки на авторитарните режими срещу нашите демократични системи.

„Сега, повече от всякога, трябва да демонстрираме нашето единство и нашата решимост да се справим ефективно с настоящите и бъдещи предизвикателства и заплахи. НАТО не е създаден за противопоставяне, а с положителен дневен ред за защита на нашите ценности на свобода и демокрация“, заяви в заключение премиерът Димитър Главчев.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още от Русия
Експерти: Мерките за сигурност в Европа са закъснели
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
0
 
1
 
! Отговори
МЪРФОЛОГИЯ преди 2 седмици
ЩОМ ЕДНА ХИПОТЕЗА (ЕДИН АКТ) НИКОГА НЕ Е ОБСЪЖДАНА,ЗНАЧИ ЧЕ ПОСТОЯННО Е ОБСЪЖДАНА ОТ УПРАВЛЯВАЩИТЕ В БГ ТБП-ДОЛИНАТА,КОИТО СЕ ПРАВЯТ НА ПО-ГОЛЕМИ Б*У*Д*АА*Л*И ОТ Б_У_Д_АА_Л_И_Т_Е,КОИТО УПРАВЛЯВАТ!!!
34
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
В БГ ТБП-ДОЛИНАТА ВОЕНЩИНАТА ВЗЕМА ВСЕ ПО-ЯСНО ВИДИМА ПОЛИТИЕСКА ПОЗИЦИЯ,НЕЩО КОЕТО ИМ Е ЗАБРАВЕНО СЪС ЗАКОН. ОЗНАЧАВА ЛИ ТОВА, ЧЕ ИМА СИЛИ ОТ ТБП, СТРАХУВАЩИ СЕ ОТ ПОЛИТИЧЕСКА ЗАГУБА И ПОРАДИ ТОВА СТРЕМЯЩИ СЕ КЪМ ВЪОРЪЖЕН ДЪРЖАВЕН ПРЕВРАТ??!!!... АКО - НЕ, АДМИРАЛ ЕМИЛ ЕВТИМОВ ТРЯБВА НЕЗАБАВНО ДА ПОДАДЕ ОСТАВКА!!! АКО - ДА, ПРИ НЕВЪЗМОЖНОСТ ЗА ПРОТИВОДЕЙСТВИЕ ОТ РАЗЕДИНЕНИТЕ ГРАЖДАНИ - БОГ ДА ПАЗИ БЪЛГАРИЯ,ЗАЩОТО САМО ТОВА И ОСТАНА!!!...
33
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Tиквата на Буци съвсем се е вкиснала. Какво членство, какво НАТО? Те ни ползват само за територия на която да се наспят и да поемат нанякъде. Кръгла 0 е получила и получава България от НАТО. Да не говорим, че ако някой ни нападне никой няма да си прави дори труда да идва до тук. Големи ПРЕДАТЕЛИ на майка България са от партия ГЕРБ!
32
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Главоч аман от ***
31
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
На коя страна Нато са гарант за сигурност? Или може да питам, коя страна, членка на нато е била застрашена от страна нечленка? Нато създава конфликтите, за да държи членовете си в страх и подчинение!
30
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Главанакът: Членството на България в НАТО предложи гаранции за сигурност?! Напълно е изкукал или е с изостанало мозъчно развитие тоя. Нали НАТО даде гаранции за сигурност на Украйна? Къде е сега укро-райхът и каде отива???? Изглежда, че това ни чака и нас, с гаранциите на НАТО и САЩ
29
0
 
1
 
! Отговори
ПроСоТо преди 3 седмици
мосю Главочев,като достоен дипломант на КОМУНИСТИЧЕСКИЯ икономически университет "Карл Маркс",в който м/у другото приемаха САМО "ДРУГАРИ",разбира и от сигурност,и от политика,и от прогрес,...абе изобщо :-Разбира човяка!
28
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Гарант, друг път. Тъкмо да станем военен полигон като Украйна, това почти са ни го гарантирали.
27
0
 
2
 
! Отговори
до 25 преди 3 седмици
До Какви гаранции бетака или иначе у БГ няма народ така че няма кво да се косиш толкова !
26
0
 
6
 
! Отговори
Гошо преди 3 седмици
Главчев, сигурност от кого? Наистина ли смяташ че ако Турция ни нападне някой от НАТО ще си мръдне пръста да ни защитава? Пълни глупости и ти го знаеш. Войната на НАТО против Русия в Украйна е показателна за агресията на този блок. Украйна не е член на НАТО какво прави тогава там? Какво правеха САЩ в Авганистан, Ирак, Либия, Виетнам, Сърбия и сега ние страдаме от мигранти? Който не вижда по-далеч от носа си е пълен слепец. Не Русия, а НАТО воюва в Донбас които обяви независимост.
25
0
 
4
 
! Отговори
Главчев преди 3 седмици
не го слуша главата -за пари и власт какво ли не прави
24
0
 
8
 
! Отговори
Какви гаранции бе преди 3 седмици
Не мога да повярвам! Луди ли сте всички, или болни от неизлечима болест и знаете че до месеци ще умрете. Приета е декларация на асамблеята да се използва оръжието предоставено на Украйна по руски територии. Окончателното решение юли, на върховна среща на алианса във Вашингтон. България познайте какво е казала. Варна, Ямбол, те са първи. Само Господ може да ни помогне, ако след 9 юни тези същите бъдат преизбрани.
23
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Ще се молим на Бог да ни спаси друго не остана
22
1
 
6
 
! Отговори
ААА 2 преди 3 седмици
СЛЕД Българският " народ " не разбира как НАТО И САЩ го доят и колонизират вие какво ще направите !?!???
21
1
 
10
 
! Отговори
Malii kak ni lxjat преди 3 седмици
Главчев гниду ку-а, как ще се пази НАТуу България от хиперзвукови ядрени ракети? Имаш ли отговор ***-мпир-н п-мияр пре-ател на България!
20
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Бог да пази България опустяло муи НАТОТО
19
1
 
15
 
! Отговори
Главчо, преди 3 седмици
БЕгай да се биеш за Украйна.Ние не те искаме.
18
0
 
3
 
! Отговори
до 1 преди 3 седмици
До Анонименкакаъвто народа - такива му и упрваниците , БРО !
17
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Гаранцията ти е само кражбата!! Изнасяйте се с 200 докато още можеш, Глафчооо! Бягай бърже от поста министър-председател!
16
0
 
12
 
! Отговори
Ивза преди 3 седмици
Тъ, по, ти,,я и половина.Припомням му Кипър и нека ми каже нещо смислено. Ще сме последните в Европа докато ни управляват такива.