Тагарев: Не се дискутира изпращане на български военни в Украйна

До 10-15 г. няма да разполагаме с мобилизационен резерв, предупреди той
27 май 2024 11:11, Елка Василева
186
Тагарев: Не се дискутира изпращане на български военни в Украйна
Снимка: архив, БГНЕС

Има категорично продължение на политиката, която водеше кабинетът "Денков" в областта на отбраната и помощта за Украйна. Това констатира в интервю за БНР бившият военен министър проф. Тодор Тагарев.

Според него "Украйна има значителен човешки потенциал", но "мобилизирането на хора само на възраст над 27 години вече не е  достатъчно", затова е било решено да се свали границата. По думите му човешкият потенциал "няма да бъде проблем", а големите въпроси за Украйна касаят въоръжението и боеприпасите.

Още по темата
По повдигнатата от френския президент Макрон тема за присъствие на военни сили на НАТО в Украйна Тагарев коментира, че така Западът ще държи по-голям брой отворени опции, включително изпращане на военнослужещи. Бившият министър на отбраната обаче разграничи изпращането на военнослужещи от изпращането на войски.

"В натовски формат няма такива дискусии. Аз не очаквам такова решение в обозримото бъдеще. Очевидно е, че има страни, които не са склонни дори да дискутират въпроса. България е от тези страни. Българската позиция е ясна – ние нямаме намерения, не дискутираме изобщо възможността за изпращане на български военнослужещи в Украйна", каза бившият военен министър.

Във връзка с т.нар. хибридно въздействие на Русия Тодор Тагарев изтъкна, че в информационното пространство се виждат опитите за намеса, "включително в политическите процеси".

Относно отбранителните способности на страната ни доскорошният военен министър отбеляза, че е приключил периодът на усвояване на  т.нар. мирен дивидент и трябва да се увеличават възпиращите способности. В тази посока някои страни са решили да се върне наборната военна служба или да има под някаква форма задължителна военна подготовка, обясни Тагарев.

Няколко страни по източния фланг вече върнаха военната подготовка. При нас също трябва да бъде отделено внимание на това, защото до 10-15 години няма да разполагаме с мобилизационен резерв, аргументира се той.

"Трябва да има общо разбиране в демократичния свят какво означава мир в Украйна", смята Тодор Тагарев.

"Това още не са преговори за мир. Няма условия за преговори за мир", подчерта той относно провеждането на международна конференция в Швейцария, посветена на Украйна.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


186
Още от Политика
Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг пристигна в България
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
148
0
 
1
 
! Отговори
Аз преди 3 седмици
До анонимен 161 Не коментирай текстове, които не си прочел. Чл. 5 от устава на НАТО касае САМО страните-членки на съюза. Намеса във военните действия на територията на страна-членка е с упражняване на свободен избор на друга страна да изпрати войски. Не ако някой им НАРЕДИ. Иначе съм солидарен с теб, че изпращането на военни части от други държави в Укр. ще изостри военния конфликт и ще го прехвърли (евентуално) на териториите на "помагачите".
147
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Този в ролята на какъв изявява мнения? И защо не е на фронта да защитава родината си?
146
0
 
8
 
! Отговори
Истина ви казвам! преди 3 седмици
Хитлер не е успял да изкара българската армия срещу Русия та тия ли?
145
0
 
9
 
! Отговори
АК-47 преди 3 седмици
Първият военен който ми връчи автомат за да ме праща в чужда държава , ще е първият който ще падне в боя, след това тръгвам за София на лов за депутатчета
144
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
тоя сма5рдялник е завършил съветска академия после американска и ако талибаните кацнат у нас ще се строи пръв за обрязване пред джамията- марш в украйна
143
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
ние ви пускаме и без разрешение евроатлантически по8длоги краваршингтонски - да се изчисти българия от смр7адта ви
142
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
По-доллен лъжец от този няма ! Защо премълчава за член 5 от устава на нато , който задължава страните членки да пращат аскер там, където им кажат еврейте от сащ ?
141
3
 
3
 
! Отговори
Железният Феликс преди 3 седмици
Този човек като му гледам визията и излъчването, ми прилича на умен, широкоскроен, спокоен демократ-родолюбец и радетел за добруването. Вдъхва ми доверие. Говори меко и спокойно. Чувствам се защитен и сигурен, всеки път когато го гледам. Защитени са моите човешки права и ценности в ЕС и съм благодарен, че такива Защитници има Майка България. Преди време имахме един президент който говореше меко и спокойно, но беше твърд. Тогава се чувствах Мега Защитен. Върнете го обратно!
140
2
 
5
 
! Отговори
Вълканов преди 3 седмици
Господин Тагарев, без значение е какво мислите Вие и какво мислят обикновенните граждани. Член 5 на НАТО ни задължава, ако страна от, НАТО е в конфликт с Русия, останалите солидарно да и помогнем.
139
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Тя и другарката Нинова преди две години се кълнеше, че не продаваме или изпращаме оръжия и оборудване на Украйна, ама после се оказа друго.
138
1
 
11
 
! Отговори
Асан преди 4 седмици
Тагара бил изкарал много паре тия години! Купил си е Остров! Има и параходче! Малей - министер на войнъта да си!
137
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Магаренко е ВЕЛИК!!!! Най - голямото МАГАРЕ от всичките по света!
136
0
 
5
 
! Отговори
aZ-ът преди 4 седмици
Господ Гледа !!! Гледа и пише !! Оная другата мрacница Елисавета Белобрадова (Летящата Козила) четох оня ден се оперирала от рак на гласните струни. Страшно е човек да си го помисли дори!!! На никой не го желая !!! Просто казвам - има Господ, Господ гледа и пише. И накрая на всеки от нас - му се носи сметката за плащане.
135
0
 
7
 
! Отговори
aZ-ът преди 4 седмици
Кирияк Стефчо и Гошо Обтатното на Острото са щастливи. Най-после някой по-мразен и с по-смешен прякор от техния. Няма в българската история българин (или литературен герой) който да е наричан с чуждестранно именце. Тоя красавчик Тагаренко е първият.
134
2
 
8
 
! Отговори
Хюго Бос преди 4 седмици
Много мразя военни, учили в СССР, писали дипломни работи за ЧА, завършили в СССР да ме учат на европейски и натовски ценности.
133
0
 
11
 
! Отговори
Хюго Бос преди 4 седмици
Да се чете, Обмисляме изпращане на войници". Някой вярва ли на тези лъжци?
132
0
 
7
 
! Отговори
Даскал Кольо преди 4 седмици
Този *** още ли се изхожда по въпросите?
131
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Тагарев, ти си работил за Украйна и работиш за Украйна, нямаш работа в българския парламент, предател!
130
3
 
6
 
! Отговори
НЯКОЙ преди 4 седмици
Трябва да се знае, че този е хибриден евроатлантик защото е завършил Военна академия в Русия, затова и не трябва да му се дава думата.
129
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Абе тия касапи у натото докат не затрият не само украина като държава а и народа дето живее там нема да мирнат. Какво толко са ги намразили украинците и у америката и тука всички т0леp***стни държави не ми е ясно.