5% по-евтин ток – евентуално! Евентуално и от юли, но не от 1-ви

ДКЕВР още чака разчети, пък и промени в два енергийни закона
53
5% по-евтин ток – евентуално! Евентуално и от юли, но не от 1-ви
Ще падне ли цената на тока? Снимка: архив, Булфото

Държавната комисия за енергийно и водно регулиране не се ангажира твърдо с разчетеното от кабинета намаление на цената на тока с до 5% от 1 юли.

Считам, че е възможно да се случи, заяви председателят на регулатора Анжела Тонева, която уточни, че все още не са разглеждани конкретни цени.

Тя допусна, че новите цени на електроенергията може да влязат в сила не от началото, а от средата на юли например.

Вчера разгледахме възможностите за прилагане на такава схема на ценообразуване, която да отразява действителното състояние на пазара в момента и на присъединените мощности, както и сключените договори за задължително изкупуване на голяма част от енергията, заяви Тонева във връзка с обсъждания нов модел на ценообразуване.

Още по темата
Тя наблегна на две от промените като фактор цената да падне – финансиране на част от разходите за производство на електроенергия от възобновяеми източници чрез приходите от продажба на емисии парникови газове и оптимизиране на разходите за студен резерв.

От регулатора обаче предпочетоха финансовото министерство да даде данни в какъв размер може да са приходите от продажбата на емисии.

Комисията ще се стреми да бъдат определени такива цени на електрическата енергия, които да не доведат до скокове и промени в цените на парното и топлата вода. Евентуалното намаление на цените на тока с до 5% за домакинствата няма да е за сметка на стопанските потребители, увери и ДКЕВР, както вчера това направи енергийният министър Драгомир Стойнев.

Регулаторът обещава да продължат проверките във всички енергийни дружества, приоритет обаче в момента са цените.

Според регулатора настоящият модел при намаленото потребление в страната, ръстът на разходите за производство на енергия от възобновяеми източници и запазване на условието крайният потребител да плаща изцяло енергията, свързана със задължително изкупуване, би довел до минимум 16% ръст на цената за крайния потребител.

За да функционира новият модел на ценообразуване, са необходими промени в Закона за енергетиката и Закона за енергията от възобновяемите източници. От комисията не коментираха варианта по една или друга причина парламентът да не приеме новия модел на ценообразуване.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
1
 
33
 
! Отговори
steeefan преди 10 години
Каква стана тя от 15-18% на 5%,лъжци.
39
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Евентуално може би след 1 юли ако все още сме на власт към 15 юли тока може да поевтинее около 0.005%, ако пък ни изринете от властта като кирливи котета ще ви дигнем тока с 50% два часа преди да си подадем оставката. Гарантирано от Мутрогей Станишев, Лютви Мутрестан, Мутролен Сидеров и Пламен Мутрешарски.
38
1
 
41
 
! Отговори
bgsoldier преди 10 години
5% в ЛЕТНИЯ СЕЗОН е като 5 мравки в целия мравуняк! Никой няма да усети нищо от тези 5%. Това ли ви е ходът за разваляне на седянката, бесепари??? Излезте както излезе Бойко пред парламента и кажете, че си я подавате. Стига сте ни заплашвали с ГЕРБ, ние знаем какво да правим!!! НАГЛИ комунисти!
37
5
 
34
 
! Отговори
timi преди 10 години
на този етап ще стане от 1 ви юли по натам ще има по голямо намаление на цената за зимата но трябва да се промени изцяло кирлявите закони за енергетиката гласувани от герб дето за нищо не стават
36
2
 
41
 
! Отговори
zeddd преди 10 години
Гадините как се опитват да замазват положението с някакви кирливи 5%, дето наесен ще си ги вземат обратно, че и с повече дори...
35
2
 
40
 
! Отговори
Kos преди 10 години
Може би ще през юли ,но не от 1 и не този юли...
34
2
 
45
 
! Отговори
. преди 10 години
Ей така, евентуално, що не си е*ете майката кожодери :)
33
2
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Това ми напомня на една култова реплика от единн детски филм от социализма:Тати каза че ще ми купи колело...... ама друг път.Нормално е, социалистите пак са на власт.
32
1
 
35
 
! Отговори
До 39 Оставка ли? преди 10 години
Хуаво сте ги казали нещата но силно се съмнявам, че точно това правителство ще го постигне. Още повече, че ако го направи после ще е трудно да бъде сменено самото то. В България има ясно изразено привличане между мафията и властта и в последните години просто сменяме едни мафиоти с други(хайде да не се обиждат " бизнесмени с бели якички" )Само дето от всичките години на хората така и не им стана по-добре. А само да спомена за зелената енергия че я докараха точно сегашните управляващи.
31
8
 
36
 
! Отговори
аааа преди 10 години
ако падне това правителство тогава се връща най-богатият олигарх Б.Б., а БСП ще бъде поета от неговия достоен конкурент в богатсвто - Г.П.! Да дадем шанс на това правителство!
30
8
 
35
 
! Отговори
ОСТАВКА ЛИ? преди 10 години
Оставка на Орешарски ли? Да, но не сега! Да, но след като не се позволи на Борисов,Цветанов, Флоров, Танов, Пашата и мафията им да се измъкнат безнаказано! Да, но след като се спре контрабандата, разбие се олигархията в зелената енергетика, в лекарствата и в медиите! Да, но след като се стабилизира икономиката на България, спре се рекета над малкия бизнес и се гарантира оцеляването на мизерстващите българи!
29
1
 
34
 
! Отговори
До прос БСП преди 10 години
800 хил бсп 1 100 хил герб 900 хил партии под 4% 400 хил за дпс = 50% другите 50% от имащите право на глас не са гласували въобще Олигархията са 1- ви и 2- ри ешалон на бкп/бсп малко от грб малко от сините един от атака приблизително 1000 човека максимум и то 100 млрдера и 900 млнера. Кой ще победи ако ги подгоним по списък, а как мислиш
28
0
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Първото нещо, което трябваше да направи Орешарски е не да се занимава със службите, а да закрие всички тези комисии и агенции, които не вършат нищо, лапат заплати за по 200 души всяка, играят си на важни и т.н. След като има Министерство на енергетиката, за какво изобщо е създадена тази ДКЕВР? Това е една изкуствена кръпка от която няма никаква нужда.
27
1
 
40
 
! Отговори
float преди 10 години
По-евтин, ама евентуално, от юли, ама не от 1-ви, не били 5 %, ами "до 5%", което значи, че може и 0,5 да са. Евтин, нефелен кризисен ПР. Тия *** така ли не разбраха, че тоя път не е за цената на тока?
26
0
 
43
 
! Отговори
Protopopov преди 10 години
Е как така от "аргументираното" искане на ЕРП-тата до скоро да увеличат тока с близо 40 процента сега пък открили, че имало възможност да се намали с 5??? Някой в тая държава може ли да обясни на хората колко всъщност е реалната цена, която трябва да плащаме, след като само за месец боравят с проценти + - 45??? Само заради това, което звучи като признание за опит за съдиране на кожи без покритие трябва да се разкарат всички.
25
0
 
32
 
! Отговори
бай Петко преди 10 години
Ти пък от къде допълзя ?
24
14
 
35
 
! Отговори
varg преди 10 години
Браво на БСП.Ето,че може стига да се остави да работи на спокойствие правителството.
23
12
 
34
 
! Отговори
Про БСП преди 10 години
Няма да успеете да се преборите с олигархията защото сте малцинство. Болшинството са апатични негласуващи. А от гласуващите 50 % искат БСП и ДПС. Така че негласуващи + 50 % гласуващи искат управление на БСП и ДПС, като сложим и 7-те % на Волен, не виждам накъде сте тръгнали. Затова си налгайте парцалите, а ние ще се отплатим на тези които ни подкрепят, като за начало с 5 % спад в цената на тока, а после и 13-та пенсия може да има.
22
2
 
49
 
! Отговори
Българин преди 10 години
Евентуално викам вече да ви извадим от парламента ВСИЧКИ ПАРТИИ до сега и на съд !!! НАРОДЕН СЪД ... Че нашия сте си го купили. НАРОДЕН СЪД !!! ВЪН ОТ ПАРЛАМЕНТА !!! ВСИЧКИ ВЪН !!! ЛИНЧ !!!
21
0
 
40
 
! Отговори
Мистър Х преди 10 години
българинът по принцип има слаба памет - споменет си на кого беше ТВ7 в самото начало - на Диляна Грозданова, съпругата на любо пъката, оратака на Ст.софиянски, шефа на общинска Банка. тя се опитваше да влиза в политиката със Софиянски (ССД) и като не усяп продаде Тв 7... това винаги е била една мафиотсак телевизия.