Депутатите с две ръце за плана "Орешарски"

Премиерът обеща редовен отчет на мерките
Обновена: 19 юни 2013 15:34 | 19 юни 2013 14:30,
85
Депутатите с две ръце за плана "Орешарски"
Пламен Орешарски. Снимка: БТА

Парламентът прие пакет от стабилизационни неотложни мерки, предложени от Министерския съвет. 108 депутати гласуваха, като 107 бяха ”за”, а един от ”Атака” се въздържа. 

Спешният пакет от мерки предвижда действията на правителство за стабилизиране на държавата през следващите месеца. В пленарната зала почти отсъстваше дебат поради липсата на опозиция. ГЕРБ не дойдоха в парламента, както се заканиха вчера.

Само ”Атака” бяха малко по-критични, като призоваха управляващите да изчетат плана ”Сидеров” и да взаимстват мерки оттам.

По думите на Станислав Станилов от националистите планът на Орешарски все пак се доближавал до плана на ”Атака”. Националистите настояваха да се направи ревизия на концесионните договори. Те поискаха и засилване на мерките срещу битовата престъпност.

Още по темата
Орешарски обясни, че вече е разговарял с министъра на вътрешните работи, за да се засили борбата с битовата престъпност. Заявяваме готовност периодично да отчитаме всички мерки, заяви Орешарски и каза, че се надява да няма забавяне.

Програмата можеше да бъде и по-активна, с повече амбициозни цели, ако не се намирахме в средата на един бюджетен период, добави премиерът.

Спешният пакет е разделен на три части – за гражданите, за бизнеса и за демокрация на управлението.

Планът на Орешарски предвижда да не се допуска увеличение на цената на тока, предвижда се нов модел за ценообразуването, което да доведе до 5% намаление на цените на тока от 1 юли.

Заложени са и пакет от мерки в социалната сфера – увеличаването на майчинските за отглеждане на дете от 1 до 2 години от 240 лева на 310 лева от 1 юли, както и еднократната помощ за учениците, които сега ще бъдат първи клас, от 150 лева на 250 лева.

Планът предвижда да се разшири системата за енергийно подпомагане, както и да се предприемат мерки за създаване на нови работни места, въвеждане на швейцарското правило за индексации на пенсиите - до 30 октомври, в рамките на бюджетната процедура за 2014 г.

Друга приета мярка е увеличаване на минималната работна заплата след съгласуване с Тристранния съвет със срок до 1 октомври. 

Правителството ще настоява да се увеличи и защитата на потребителите от монополите.

За бизнеса спешните мерки предвиждат да се подобри бизнесклимата чрез намаляване на административния натиск.
Правителството предвижда да се направят и промени в Закона за обществени поръчки. Кабинетът ще разработи и график за разплащане на всички забавени плащания към бизнеса.

Планът на Орешарски за следващите месеци предвижда още да се облекчи достъпа до ресурси за малките и средни предприятия.

Голяма част от мерките са свързани с усвояването на еврофондове и различни начини средствата да достигат по-бързо до бизнеса.

Мерките против контрабандата също са заложени в плана.

Краткосрочните мерки за демокрацията на управлението предвижда промяна на Изборния кодекс, като се намалят субсидиите на политическите партии, въвеждане на машинно гласуване, облекчаване на изискванията за независими кандидат-депутати, равнопоставеност при медийното отразяване, безплатно участие на кандидатите в обществени медии, както и въвеждане на преференциална пропорционална система.

Спешните мерки предвиждат още свикване на обществени съвети, както и подписване на споразумение за сътрудничество между МС и НСОРБ.
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


85
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
66
0
 
2
 
! Отговори
румен преди 10 години
Къде мога да прочета "План Орешарски"?Къде мога да прочета "Кабинета Орешарски"?Има ли нещо такова някъде?Моля, помогнете на ***!
65
2
 
3
 
! Отговори
Киро Камикадзето преди 10 години
Да му дадем шанс,все пак.
64
0
 
3
 
! Отговори
Неук преди 10 години
Прочетените от мен мерки показват едно - монистър председателят мисли как да не падне от власт, а не как да подобри положението. Всикчи мерки са мижай да те лажем. Вместо да раздава помощи да направи така, че да не се нуждаят от тях. Нали великите леви експерти тръбяха по време на иправлението на предишната мафия, че ако сега токът не поскъпне после ще ни излезе прескъпо. Сега давай социализъм, контролирана икономика и енергетика и айде в батака. Всички със закон да им се забрани да говорят!
63
0
 
3
 
! Отговори
7 преди 10 години
*** продължават да се пенят тук :))) Истински *** сте, но ще го разберете по-късно и пак ще бъдете ****аните камилчета :)))
62
1
 
8
 
! Отговори
1 преди 10 години
*** СБОГОМ !!!
61
0
 
8
 
! Отговори
МОРСКИЯ преди 10 години
АМИ ЯВНО ЗА ТОВА МУ Е БИЛО ПЛАТЕНО НА ДРУГАРЯ ОЛИГАРСКИ,МОЖЕ И ЦЕЛИЯ ЦИРК ДА Е БИЛ ЗА ТОВА ,ЗА ДА МОЖЕ МИРИЗЛИВАТА *** ДА ПОЛУЧИ ИНФОРМАЦИЯТА,КОЯТО МУ Е ТРЯБВАЛА,А МОЖЕ И ДА Е УНИЩОЖИЛ НЯКОИ ДАННИ ЗА СЕБЕ СИ. Г-Н ГЛАВЕН ПРОКУРОР,ТОВА ДЕЯНИЕ НЕ Е ЛИ НЕЗАКОННО И ПОДСЪДНО????ИЛИ ВИЕ ОЩЕ БРОИТЕ БЮЛЕТИНИТЕ,ЗА КОИТО ПРЕДВАРИТЕЛНО КАЗАХТЕ,ЧЕ СА ЗА ФАЛШИФИКАЦИЯ НА ИЗБОРИТЕ? ИНТЕРЕСНО ЗАЩО СЕГА ОБАЧЕ МЪЛЧИТЕ КАТО ЦАЦА?!?!?
60
0
 
8
 
! Отговори
nero43 преди 10 години
Орешарски обаче не демонстрира неудобство от ролята си на подписвач на решения. Не демонстрира и срам от това, което се случва. Засега ролята на отсъстващ му помага, защото многохилядните протести не се фокусират лично срещу него. Но преди да е побързал да се зарадва на това, някой трябва да му каже, че задкулисието много по-лесно ще пожертва него, отколкото някого от доказаните анонимни схемаджии, които сега го принуждават да назначава.
59
0
 
8
 
! Отговори
nero43 преди 10 години
Колкото повече Пламен Орешарски се държи като отсъстващ, толкова повече безобразия ще се случват и толкова по-нестабилна ще става държавата. Елементарната логика изисква той да си пожелае повече власт. И повече да зависи от него. Все пак лицето и подписът му стоят зад всяко действие на правителството. В противен случай той би трябвало да пожелае успех на БСП и ДПС и да си тръгне.
58
1
 
7
 
! Отговори
3333 преди 10 години
След изгонването през годините на редица инвеститори КТБ успя да закупи оценяваната на половин млрд. евро компания за сумата от 100 мил. евро при положение ,че годишните печалби на предприятието се оценяват на близо 50 мил. евро. Интерес факт е спада в легалния пазар на цигари с 10% след приватизацията предприятието. В годините след приватизацията на българския пазар се пласират големи количество цигари с фалшив бандерол с което ощетява държавната хазна с близо 200 мил. лева годишно.
57
1
 
8
 
! Отговори
2222 преди 10 години
Дълги години групировката чрез своите медии и приближени лица във властта яростно се противопоставяше на приватизацията на БУЛГАРТАБАК. Чрез тези си ходове групировката успя да изгони редица чуждестранни инвеститори като най-производител в този бранш в света British American Tobacco (BAT).
56
1
 
9
 
! Отговори
1111 преди 10 години
Защо им е ДАНС!?Интересен е начина по който кръга около КТБ (Цветан Василев, Ирена Кръстева и Делян Пеевски ) придобива активи и разширява икономическото си влияние през последните години.
55
1
 
14
 
! Отговори
ami sega преди 10 години
Аве стига само обещава ве, обещавам, обещавам, обещавам. То нали безплатно. И аз също обещавам
54
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
между редовете на великия план олигарски пише че ще се вдигат данъците
53
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
браво депутатчетата, получавате първа награда за популизъм
52
12
 
7
 
! Отговори
Ива преди 10 години
Нормално беше да го подкрепят, всички искат страната да излезе от кризата!
51
5
 
19
 
! Отговори
tangra преди 10 години
Като чета мерките, *** ще почнат не по 10 а по 20 деца да имат.И сега като им узаконят и къщите. Така се прави електорат .
50
3
 
15
 
! Отговори
Rado преди 10 години
До Anti-GerbСъмнявам се да си бил на протеста, защото майките с деца не са за параван както ти и партията ти мислите. Не сме наркомани, не сме клошари не сме и безработни. Ние сме просто български граждани който изразяват любовта си към това правителство. А това, че ти за някакви мижави парички се продаваш и плюеш по хоарата си е твой проблем. Аз лично не искам сегашното нито миналото правителство както и много от протестиращите.
49
5
 
12
 
! Отговори
BG преди 10 години
I gerb bqha nagli v nqkoi momenti ama tiho i krotko dadoha vlasta v racete na naroda . Ama teq *** ot bsp neq puskat 6toto 4i4ko Lutiv Mastan ot dps 6te im se kara i 6te gi 6lqpka bez vazelin .
48
0
 
5
 
! Отговори
Меси преди 10 години
Да се подкрепят,нали за това са там!
47
11
 
26
 
! Отговори
Джедай Мастър преди 10 години
Да си взема *рания план и да си го завре заедно с двете ръце отзад! Чупка крадлива ***!