Политиците да протегнат ръка към гражданското общество!

Партиите в НС да се обединят в търсене на решения, зове Плевнелиев
3 юли 2013 21:16, Елка Василева
42
Политиците да протегнат ръка към гражданското общество!
Дейвид Лидингтън и Росен Плевнелиев. Снимка: БТА

Моя отговорност като държавен глава e да продължа да търся диалог и консенсус за намирането на изход от днешната политическа криза в България. Вярвам, че ситуацията налага подобно отговорно отношение и от страна на всички институции, и от лидерите на политическите партии. Това заяви  президентът Росен Плевнелиев, който прие министъра по европейските въпроси на Великобритания Дейвид Лидингтън.

Държавният глава подчерта, че след 20 дни на безпрецедентни протести най-доброто решение е политиците да протегнат ръка към гражданското общество и да се вслушат в отправените ясни послания.

Росен Плевнелиев бе категоричен, че представените в 42-рото Народно събрание партии трябва да положат усилия и да се обединят в търсенето на общи решения, които да отговорят на очакването на гражданите за прозрачност и справедливост при решаването на въпроси като промяната на Изборния кодекс, реформите в енергетиката и сектор „Сигурност“.

Дейвид Лидингтън подчерта пред Росен Плевнелиев подкрепата на Великобритания за поведението и активната конструктивна роля на президентската институция в България в настоящата кризисна ситуация.

„България има интерес от още по-тясна интеграция със своите партньори в сферата на сигурността“, заяви държавният глава по време на срещата и отбеляза приноса на Великобритания за осъществения напредък в реформата на сектор „Сигурност“ у нас. Британска подкрепа и готовност за споделянето на опит от специалисти в сферата на вътрешните работи и сигурността изрази министър Лидингтън.

Обща бе оценката, че България и Великобритания споделят общи позиции по редица въпроси в европейския дебат за бъдещето на енергетиката и усилията за намаляване на парниковите емисии. Росен Плевнелиев отбеляза решимостта на страната ни да продължи модернизацията на своята атомна електроцентрала в Козлодуй, както и да реализира потенциала на интерконекторната връзка между България и Гърция за доставка на каспийски газ. „Готовността на Азербайджан да доставя газ за България дава гаранции за енергийна диверсификация и повишаване на конкурентоспособността на българската икономика“, отбеляза Росен Плевнелиев.

Съществуващите в момента трудови ограничения за български граждани във Великобритания ще отпаднат през 2014 г., в съответствие със законовите изисквания, потвърди по време на срещата Дейвид Лидингтън. Той подчерта пред президента Плевнелиев, че социалната система на Великобритания е в процес на реформа, но промените по никакъв начин няма да създадат дискриминационен режим спрямо гражданите на отделните държави-членки на ЕС. „България ще настоява за принципна позиция на своите европейски партньори, която да отчита факта, че българските граждани не представляват заплаха както за трудовия пазар, така и за социалните системи на държавите в Европа“, отбеляза президентът.

Държавният глава и министър Лидингтън потвърдиха подкрепата на България и Великобритания за процеса на разширяване на ЕС. Обща бе оценката, че присъединяването на Хърватия към Съюза и постигнатото споразумение между Сърбия и Косово са добри примери и създават благоприятни предпоставки за реализацията на европейската перспектива за страните от Западните Балкани. „Очакваме конструктивно отношение и конкретни действия и от страна на Република Македония за развитие на добросъседските отношения с България, което да даде нов тласък на процеса на европейска интеграция“, подчерта още българският държавен глава.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
1
 
1
 
! Отговори
koko_shanel преди 10 години
Ами ти Росене?! Няма ли да протегнеш ръка към гражданите, които те избраха, или си си харесал само тези, които протестират явно на площадите в София??? Нищо, че другите бачкат, че да ти изкарат заплата.
34
1
 
1
 
! Отговори
avram_bakalina преди 10 години
Този президент ми се струва, че не знае къде се намира.
33
1
 
0
 
! Отговори
borkoslav преди 10 години
Така ли, г-н Президент?! А защо Плевнелиев не протегна ръка на протестиращите през февруари, които далеч не му бяха толкова симпатични навярно, защото сред тях не беше и жена му, както и хората от краъга "Капитал". Я да си припомням тогава Росенчо каква направи с исканията на хората?! Прехвърли топката, понеже няма топки да отстоява позиция и да защитава интересите на народа си, вместо това пламенно защитава престъпния бизнес кръг, който го създаде.
32
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
тоя *** чехлю да го ду-а.....
31
4
 
0
 
! Отговори
H.Poirot преди 10 години
Мани го този национален предател - Росен Плевнелиев. Този скандал с ошфорките вече постави началото на края за неговата кариера като президент на България. Импийчмънт е крайно време да му се поиска.
30
1
 
0
 
! Отговори
щирлиц преди 10 години
Колко мутанти има по тоя свят... и то на ръководни постове...
29
1
 
0
 
! Отговори
NERON преди 10 години
OFSHORLIEV KAJI NA BOSSA SI BOKO I CVUKO 4E KOITO NE HODI V PARLAMENTA NA RABOTA E YVOLNEN. NIE NARODA SME IM RABOTODATELI NA TEZI SVINI. NARODA GI E IZBRAL ,NIE IM DAVAME ZAPLATAI OT NASHITE DANUCI , PRI 3 SAMOOTLU4KI OTRABOTNOTO MIASTO RABOTNIKA ILI SLYJITELIA SE YVOLNIAVA ,DORI PRI 3 ZAKSUNENIA V RAMKITE NA EDNA GODINA .A TEZI GERBERSTI ISKAT DA SI STOJATA V TIAX I PAK DA LAPAT NARODNA PARA- DA GI IZMETEM NA BYNISTETO NA ISTORIATA, PLEVELA DA SE SUDI ZAYKRIVANE NA DANUCI I V ZATVORA BELENE
28
2
 
2
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 10 години
Шъ са...упрайм,ама трябва...еволюция.Видя се че с...революция,повече я...забатачваме.
27
1
 
4
 
! Отговори
Зигмунд Фройд преди 10 години
Ботев, стреляй!!!
26
4
 
7
 
! Отговори
ХА ХА ХА преди 10 години
голям смях! като гледам, платените *** си лягат малко след полунощ, съдейки по часа на коментарите! сега спинкате ли спинкате ли? айде ставайте че пак се налага да пишете глупости! да ви....***...***...**(цензурирано!) ***, нормалните хора в 1 през нощта спят, защото сутринта са на работа! долни червени драскачи!
25
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
България вижда възможности в успеха на съседна Турция, заяви президентът Росен Плевнелиев . Успехът на Турция е много важен за България.
24
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До ДобрякТо отдавна е известно, че Америка няма нищо общо с демокрацията и свободата на словото. Не ни съобщаваш никаква новина.
23
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Под гражданското общество *** разбира кръга "Капитал". Дет' освен с икономическите далавери на Прокопиев се е овързал и с един бюлюк соростутки от всякакви работещи против интересите на България НПО - та. Айсиктир бе, Офшорски!
22
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
da ta i boje prosti GUNUSNAta raka....litcemerni lain....ari
21
12
 
12
 
! Отговори
анти бсп дпс атака преди 10 години
Президенте не се прави на по дипломатичен от колкото трябва ами кажи директно че олигарски трябва веднага да даде оставка!
20
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
АКО НЕ ДАЙ БОЖЕ В АМЕРИКА НАСТЪПИ КРИЗА КАКТО ПОСЛЕДНИТЕ 23 ГОДИНИ МАФИОТСКИ УПРАВЛЕНИЯ В БЪЛГАРИЯ КАУБОИСКИТЕ ФИЛМИ ЩЕ СТАНАТ РЕАЛНОСТ А ГРОБИЩАТА ЩЕ СЕ НАПЪЛНЯТ С НАИ РАЗЛИЧНИ ИНТЕЛИГЕНТНИ,И БОГАТИ *** С така НАРЕЧЕНИТЕ ДЕМОКРАТИ!!!!!!!!!!!
19
16
 
13
 
! Отговори
ЕВРОПА преди 10 години
Този сайт е налазен от червените,бягайте от него и отивайте да протестирате.В Европа вече точат сатъра да ни отрежат еврофондовете.Да не са луди да спонсорират червената ни олигархия.Вече веднъж ги рязаха на тези същите крадци, които толкова се натискат пак да ни управляват.Като няма европари,червените казаха,че ще теглят кредити,които после ние ще връщаме.Я да си ходят навреме,докато не са ни фалирали!
18
10
 
15
 
! Отговори
ДО ДОБРЯКА преди 10 години
УВАЖАВАТ ЗАЩТОТО НЕ СА ЛИШЕНИ ОТ Нищо а НЕ КАТО ТОЯ И ОНЯ ВИНЕТУ ТВОЯТ ВОЖД!!!!!!!!И ТАКА ТРЯБВА ДА Е АКО НЕИСКАТ ДА ВИДЯТ 100% АМЕРИКАНЦИ ДО ЗЪБИ ВЪОРАЖЕНИ КАК БЕСЯТ ПО УЛИЦИТЕ КОРУМПИРАНИ ПОЛИТИЦИ И БАНКЕРИ
17
13
 
21
 
! Отговори
Най-големият скандал преди 10 години
Най-големият скандал е, че ку*тизанът на агент Буда е президент!
16
16
 
22
 
! Отговори
По-добре Пламен преди 10 години
По-добре Пламен Орешарски, отколкото Роско Офшорски!