Още ще "затягат коланите" по министерства

Обсъжда се дефицитът да нарасне до 2% в края на годината
Обновена: 7 юли 2013 13:45 | 7 юли 2013 13:45, Веселина Йорданова
23
Още ще "затягат коланите" по министерства
Петър Чобанов. Снимка: архив, БулФото

Финансовият министър Петър Чобанов съобщи, че продължава оптимизацията на разходите по ведомства. От 1 юли те са намалени с 5%, което осигурява допълнителен буфер от 66 млн. лв. Отделно се търсят допълнителни резерви по министерства.

Работи се активно и за повишаване на приходите, като мерките в тази посока са свързани с намаляване на административната тежест за бизнеса, извършването на интензивни проверки в идентифицирани рискови сектори и промяна в законодателството за предотвратяване на кражби на ДДС.

Още по темата

„Една от основните причини за актуализацията на бюджета, е да не повтаряме провежданата от правителството на ГЕРБ политика, която беше издигнала ниския дефицит в самоцел и това доведе до потискането на редица сектори. Фискалната стабилност е важна и за нас тя остава приоритет, но не по начина, по който я разбираха предишните управляващи”, заяви пред БНР. Той посочи, че отсъствието на дългосрочна инвестиционна политика за стимулиране на растежа в последните четири години е задълбочило проблемите, в резултат на което са загубени 400 000 работни места, а над 100 000 микропредприятия са изчезнали от пазара. С 8 млрд. лв. са свити и публичните финанси от намаляването на фискалния резерв и от емитирания в този период дълг.

„Ние можем и да не актуализираме бюджета, но ако не го направим, ще продължим тази политика и това ще стане на цената на орязване на разходи. Но не оптимизация, а директно неплащане на бизнеса или прехвърлянето на тези разходи за следващата година и задържането на ДДС – пример, който ни се демонстрира най-ярко през 2009 г., когато неразплатените плащания към бизнеса достигнаха 800 млн. лв. и когато имахме икономически спад от 7,6%”, коментира министър Чобанов.

Той посочи още, че сегашният бюджет не е разчетен както трябва – има надценяване на приходите и доказателство за това е ревизираният през м. март т. г. БВП в посока надолу с 1,5 млрд. лв. „Това директно се отразява на приходите. Освен това има промени в данъчното законодателство, които отлагат мерки и приходи за следващата година. Липсват и буфери в бюджета”, изтъкна финансовият министър. По думите му, за да се стъпи на реална база за следващата година, е необходима актуализация в бюджета, с която, от една страна, ще бъдат намалени очакваните приходи, а от друга – ще се предвидят допълнителни разходи за реално разплащане с бизнеса за редица непланирани в бюджета извършени дейности.

Министър Чобанов беше категоричен, че при актуализацията ще бъде спазен Маастрихският критерий за дефицит, който е 3 на сто. „Обсъжда се дефицитът да нарасне до 2% в края на годината при 1,3% планиран към момента. Това е около 500 млн. лв. Няма нищо драматично, няма да нарушим Маастрихтските критерии”, посочи Чобанов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
1
 
3
 
! Отговори
пенсия преди 10 години
Този хапльо е от "скамейката" на Дюдянков. Същия ***.Пъпчив ***.
17
0
 
2
 
! Отговори
Вагнер преди 10 години
Поредния чафутин представител на Бсп.....Бсп(Бкп) е създадена от чафути,и до ден днешен се ръководи и поддържа от чафути.Бай-Тошо Живков,беше само,чист българин..те и затова го натириха алчните чафути,начело с чафута Луканов и стария чафут Д.Яков Станишев(баща на сегашния СерГЕЙ еврейски)
16
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Докъде я докара работата чобанче? Спряхте ли експертно контрабандата и да напълнихте ли бюджета с 1млрд? 250 хил нови работни места - какво стана, май и 250 не сте? 100 хил малки фирми щяха да заработят - май и тук греда ударихте.Вместо +1млрд вече имаме -1мрлд, 200-500млн еврофондове нямало да бъдат усвоени до края на годината. Що така бе експерти? Кавко стана с инвеститорите, дето чакаха само вие, експертите, да дойдете на власт и да донесат чантите с мангизите?Гола вода и кал по гърба сте!
15
0
 
1
 
! Отговори
!!!!!!!!!!! преди 10 години
Tam si deficita da ne raste a BVP
14
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
този колко трудов стаж има и къде? Май са го взели за "лимонка" за да обере пешкира накрая
13
1
 
5
 
! Отговори
nero43 преди 10 години
този изглежда наистина като ***,другият икономиста пък постояанно заеква абе отново ни управляват ***
12
4
 
8
 
! Отговори
Ядосан преди 10 години
Плюха по Герб, а сега казват че са имали правилна политика. А сега пък ще теглят заеми, които ще скрият в сметките си в чужбина, малкото което ако остане ще свърши, после ще си отидат и ще се хилят на това как новите ще се потят. Аз не съм забравил времето на комунистическа демокрация. Забрави ли Народе! 1989.... заплати по един два долара, глад и немотия! Забрави ли защо Герб спечели? Защото никой не иска повече крадливи комунисти. Те казваха тогава - тази власт с кръв сме я взели, с кръв ще я
11
0
 
6
 
! Отговори
Гецов преди 10 години
До benevolentВ Германия плащам 14,80 евро и говора с цяла европа безплатно. Изключение е само Бълкария за която плащам 13 цента. С Америка и Япония говоря на 4,4 цента. Немските мрежи са ми безплатни.
10
2
 
12
 
! Отговори
БГ преди 10 години
На Олигарски и другите "експерти" им помня предизборните обещания. Едното беше, че щом дойдат и ще спрат контрабандата възлизаща на 1 млрд. лева. е на власт ств, и какво стана? Ще теглим заем. По данни на БНБ бюджета и м. май включително се изпълнява неговата приходна стрна. Нещо си траят за този факт БСП, ДПС и новообрязания *** гьотферен сидер ага. Оставка на вредното безпринципно правителство!Бойкот на медиите на Пеевски. Некадърници, готови само да крадат, а ние да плащаме грешките им.
9
2
 
7
 
! Отговори
fen преди 10 години
Изтрайте само до коледните бонуси,а после какъв живот ви чака,че само си викам:дано.
8
1
 
24
 
! Отговори
Нещастници преди 10 години
Ами то във Факултето ще се намерят по добри експерти от тия. Другарю Орешарски стягайте коланите щото ви паднаха гащите и ви се видяха зачервените срамотии.
7
3
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
По-смотани от тези няма! А как си вярват, че са "експерти"! Некадърни ***! Как ще решат проблемите? Ще вземат заем... който не те ще плащат, а ние!! Не просто ги мразя - направо ги презирам! И тоя смешен гном на снимката... без коментар!
6
5
 
41
 
! Отговори
x2x3x преди 10 години
Егати министъра. Тоя майка му го е шамарила поне до 35 годишен и сигурно още му казва к'ви дрешки да си пазарува. И прическата яка - модна линия "овчарска /чобанска/ гугла".
5
3
 
33
 
! Отговори
Parcuc преди 10 години
И гръмките слова за милиардите, които не събираха предишните, отидоха в небитието. Долни комунисти !
4
3
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ПОЛИТИЦИТЕ И ЕКСПЕРТИТЕ,които преди ЕДИН МЕСЕЦ НИ убеждаваха колко е необходимо Пеевски да стане шеф на ДАНС ,АБСОЛЮТНО СЪЩИТЕ ПОЛИТИЦИ И ЕКСПЕРТИ сега(около месец след казуса Пеевски) НИ убеждават колко е необходимо държавата да изтегли 1 МЛРД. ЗАЕМ(който ще бъде изплащан от данъците,единствено и само от онази част от народа,която е работеща,на останалите им е все едно,те няма да плащат нищо,щото нямат доходи)!!!КАК ДА ИМ ВЯРВАМ????!!!!???????
3
4
 
40
 
! Отговори
4321 преди 10 години
БКП са експерти по фалиране на България. Това е тяхната специалност - идваме на власт и максимално бързо фалираме държавата. Този ще им е петия поред фалит. А вие пак им вярвайте на популистките обещания за вдигане на пенсии и помощи. Ще ви ги вдигнат с 5-10 лева за да ви замъглят очите, и всичко това ще бъде с цената на огромен заем (около 1млрд), които отново ще плащаме вие. Ако БКП остане на власт, фалитът и краят на България са сигурни!
2
1
 
44
 
! Отговори
DeDe преди 10 години
Вижте му физиономията ,прилича ли ви на нормална.То от там идва всичко.Фройд го е казал,физиономията говори.
1
3
 
55
 
! Отговори
Богдан преди 10 години
Сергей,Зинаида, Чобанов - какви българи са това!? Ама тези въобще се объркаха. Нищо не разбирам. Имало предвидени пари ,ама нещо Герб не направили .4 год. слушахме ,че държавата не се управлява добре ,че не се събират приходите правилно ,че има безработица ,че има замразени пенсии и заплати и какво ли още не. Искахте властта . Ето Ви я .Хайде сега действайте . Нали знаете как. Нали единствено Вие имате експерти и специалисти. Спрете контрабандата и съберете приходите. Нали така лъжехте нон -стоп