Вигенин скастри посланиците на Германия и Франция

„Очакваме диалог с партньорите, а не публикации"
Обновена: 10 юли 2013 18:21 | 10 юли 2013 18:18, Камелия Цветанова
202
Вигенин скастри посланиците на Германия и Франция
Кристиан Вигенин. Снимка: Булфото, архив

България, като член на Европейския съюз, очаква взаимодействието с партньорите да се съществява посредством утвърдените механизми на диалог и сътрудничество, а не с публикации в медиите. Това се посочва в изявление на министъра на външните работи Кристиан Вигенин по повод съвместната позиция на посланиците на Франция и Германия Филип Отие и Матиас Хьопфнер.

Вигенин посочва, че във връзка с огласената съвместна позиция на двамата посланици, в която се поставят важни за България въпроси, е провел по своя инициатива последователно срещи с Филип Отие и Матиас Хьопфнер.

Поставените от тях въпроси се отнасят до проблеми, трупани с години. Те са обект на загриженост от страна на българското правителство, което със своите действия се опитва стъпка по стъпка да ги решава.

Още по темата

Критичните оценки не могат да се отнесат към правителство, което е в управлението от месец и половина, заявява Кристиан Вигенин.

"Ние разбираме, че очакванията за промени са високи, и разчитаме на съдействието, доверието и експертизата на нашите партньори. В този смисъл виждаме в този необичаен и безпрецедентен акт сигнал за подкрепа на усилията за стабилизиране на институциите и реални действия за укрепване на демократичните устои на държавата и обществото", пише в изявлението на външния министър.

По думите му правителството, както и Народното събрание, от първия си ден водят невиждан досега диалог с всички НПО и граждански структури, които откликват на протегнатата ни ръка. Добре разбираме нетърпимостта на гражданите към решения, които не са основани на прозрачност и биха могли да ни отдалечат
от добрите европейски практики. Готови сме да приемем всички конструктивни предложения по конкретни въпроси и заедно да обсъждаме стъпките за решаване на големите структурни проблеми, заявява Кристиан Вигенин.

Според него България преминава през труден процес на преодоляване на деформации, тежко задълбочени през последните четири години. През това време станахме свидетели на поредица действия на предишните управляващи, които доведоха до засилено влияние на олигархията, укрепване на монополите, ограничаване на
свободата на медиите, подкопаване на демокрацията, потискане на гражданската активност и т.н. Влиянието на различни икономически кръгове върху моделирането на политическата система, върху формирането на нови политически субекти, целенасоченото обезсилване на демократично избрани институции категорично трябва да бъдат отхвърлени, защото са несъвместими с европейския модел на демокрация, посочва още външният министър.

Той добавя, че основата на европейската демокрация са честните и демократични избори и централната роля на парламентите. След като международните наблюдатели признаха изборите и техния резултат, след като

Конституционният съд отхвърли искането те да бъдат обявени за незаконни, разбирането ми е, че всички избрани народни представители трябва да изпълняват отговорно своите задължения, защото всеки парламент има нужда от активна опозиция, а парламентарната демокрация е обща отговорност и на мнозинството, и на малцинството, заявява Вигенин.

Той добавя, че тези въпроси ще бъдат обект на разговорите му в най-скоро време, както с външните министри на Франция и на Германия, така и на другите страни-членки на Европейския съюз.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


202
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
134
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Нито Вигенин става,нито "посланиците" на тези долни еврейски държави! Все евреи!
133
16
 
10
 
! Отговори
Васко преди 10 години
Браво на Вигенин, трябва да си отстояваме независимостта.
132
5
 
21
 
! Отговори
Nasko преди 10 години
"На гол тумбак, чифте пищови"На Вигенин/интересна фамилия, от кои Българи е този?/, не искал по медиите, ами на 4 очи, така ли бе *льо, все на 4 очи ли ще водите диалозите, когато идвате на власт бе мамка Ви и Комунистическа ***?Имахте един Комунист с ДОСТОЙНСТВО - Виденов, и го прогонихте и свалихте самите Вие, че е като Краставо магаре сред Вас, сега май и Кадиев ще гоните, взимайте си чукалата и се изнесете в Русия, ама там не ходите а някъде все на Запад Ви тегли - Нещастници!!
131
0
 
3
 
! Отговори
Hasan преди 10 години
I kak gi skastri.Porednata laza/manipulacija/.Iskam da vidia video na sreshtata im i da gi vidia kak gi kastri.Dokoga statij za glupaci.Lesno e da se laze prost i beden narod.Psevdopatriotizma e vidim
130
17
 
6
 
! Отговори
анонимен преди 10 години
браво все някой трябав да размнаха пръст на тези фашисти а вие дето пишете глупости сте предатели гъзпблизци на запада такива като вас предадоха България и сега сме зле браво на човека ето така трябав да се говори учете се на характер а не да ближите ***
129
3
 
25
 
! Отговори
Nicolas_1 преди 10 години
Сега пък се опитваме да пикаем срещу вятъра и то докато са ни пълни гащите... Успех, комунистически отпадъци!
128
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Taq puk dobra zhena, Vigenina, kakvo se e obarkala ta da se kara na poslanitzite... Sigurno sekretarkata i e napisala izyavlenieto pred mediite
127
3
 
16
 
! Отговори
вагинин 2 преди 10 години
вътрешните работи на една страна от ес не са външни работи за другите страни от ес. в рамките на ес чужденци няма, чужди държави съшо няма. така че това въобще не е намеса, а да се иъкарва глупоста и простотията на ва*ината @геройство@ - това вече не мога не мога да го разбера! и последно - бъдете сигурни - това не е лично мнение на един немец и един французин. никой дипломат не действа на своя глава, без заповед от шефа. жалко е, че *** това не го разбира...
126
17
 
10
 
! Отговори
анонимен преди 10 години
Най-после,след толкова години на безличие и безхаберие на българските политици и правителства и никаква защита на държавните и икономически интереси на страната, България и български министър дават знак,че и ние сме ДЪРЖАВА достойна за уважение и респект!Браво на Вигенин-заслужава шанс да покаже дали ще се опълчи и на следваща намеса. Какво като е Германия или Франция - ние не им се месим за протестите.. Време е да започнем да се Чуваме и уважаваме НИЕ!Не само да плюем клишета като папагали..
125
8
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Мухльото Вигенин вместо да си подаде оставката и да си плюе на петите към Москва, се прави на мъж пред Станишев и останалите български комунисти които го подкрепят с нестихващи овации. Това само доказва че БСП всъщност си е БКП, а български социалист всъщност си е закоравял комунист. Явно тази партия трябва да се забрани, а за комунистическа пропаганда с която непрестанно се занимават т.н. социалисти трябва да се лежи в затвора, това е единствения път за излизането на България от блатото.
124
13
 
28
 
! Отговори
Димитър преди 10 години
Млади момко,Венегино,наистина ли си позволил да размахваш пръст на едни от най-силните икономики в света?Кой ще инвестира тук,бре?Та тези и други европейски страни са приели до 2 000 000 българи в страните си?Това намаля безработицата в ограбената ни от комунистите Родина и дава шанс на млади,умни и трудолюбиви българи да показват дарбите си по света.Тези българи правят за България повече от теб и такива като теб,защото са достойни чеда на Майка България.
123
28
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
рядко симпатичен , че пък и умен и смел
122
4
 
7
 
! Отговори
Nobody преди 10 години
Така българските области са отдръпнати от Егейско море и извън тях остават Воденско , Кукушко и Дойранско, Западна Тракия, по-голямата част от Източна Тракия и по-голямата част от Родопите.Аргументът, който британските представители Солсбъри и Елиът изтъкват за вертикалното разделяне на българските земи, е, че в Източната област живеят предимно турци и гърци и тя трябва да се управлява отделно. Толкова за изключителната загриженост на Великите сили. Хайде, оди и сей. Лека нощ.
121
0
 
3
 
! Отговори
Nobody преди 10 години
Руско-американският проект, изработен от княз Алексей Церетелев и американският консул Юджийн Скайлър, предвижда единна българска автономна област, включваща Дунавския вилает, Софийски санджак, Пловдивски и Сливенски санджак от Одринския вилает и населените с българи части на Македония. Срещу него обаче възразяват представителите на останалите Велики сили и особено австро-унгарският външен министър граф Андраши и британският представител маркиз Солсбъри. Така в окончателния план на конференцията
120
0
 
2
 
! Отговори
Nobody преди 10 години
До Одисей 1. Щом ще се целим с цитати...По време на предварителните заседания посланиците на великите сили излизат с общ план за решаването на проблемите в Западните Балкани и установяване на мир между Сърбия и Черна гора и Османската империя.Планът предвижда създаване на автономна област от Босна и по-голямата част на Херцеговина с един главен управител. Сърбия получава малка поправка на границата си, а Черна гора се разширява териториално в Южна Херцеговина и Северна Албания.По отношение на българските земи участниците в конференцията предлагат различни решения......Руско-амери
119
2
 
23
 
! Отговори
эллл бэнди преди 10 години
Предупреждението на Франция и Германия при дискретната подкрепа на Великобритания,ние ги игнорираме.Дали сме готови да понесем последиците от изключването ни за назидание.Готови ли сме да приемем всички които работят там обратно,обучаващите се,липсата на всякакви пари и невъзможност за заеми,визи при пътуване,възстановени мита,и още куп други силно позитивни явления.Мислете къде ни водят.
118
8
 
23
 
! Отговори
БАЙ КОЛЬО преди 10 години
ТОЗИ, КОГА СЕ ОПИЛИ, КОГА СТАНА МИНИСТЪР, ЧЕ ВЗЕ ДА УЧИ СТАРИ ДИПЛОМАТИ ?
117
6
 
11
 
! Отговори
някой си преди 10 години
Ух на мама нежното моме!!!!! И той в голямата политика са нареди!!!! Ух на мама нежното коте!! И да не забрайш мама утре събахлян си изпийш млекцето,че нали голям трябва да пораснеш.....и ти някой ден мъж да станеш.....кът батко си Станишев!!! Цалувам та мама и чау!!!! От семейството!!!!!!!
116
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Абе, като сте толкова независими и велики, що се редите за европейските субсидии, а?????Както се казва на български, който дава парите - той поръчва музиката.....
115
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ама "нашия комсомолец" много се засяга от "другарската" критика ! ...дали нама да поиска замразяване членствато на Германия и Франция в ЕС !?