Вигенин скастри посланиците на Германия и Франция

„Очакваме диалог с партньорите, а не публикации"
Обновена: 10 юли 2013 18:21 | 10 юли 2013 18:18, Камелия Цветанова
202
Вигенин скастри посланиците на Германия и Франция
Кристиан Вигенин. Снимка: Булфото, архив

България, като член на Европейския съюз, очаква взаимодействието с партньорите да се съществява посредством утвърдените механизми на диалог и сътрудничество, а не с публикации в медиите. Това се посочва в изявление на министъра на външните работи Кристиан Вигенин по повод съвместната позиция на посланиците на Франция и Германия Филип Отие и Матиас Хьопфнер.

Вигенин посочва, че във връзка с огласената съвместна позиция на двамата посланици, в която се поставят важни за България въпроси, е провел по своя инициатива последователно срещи с Филип Отие и Матиас Хьопфнер.

Поставените от тях въпроси се отнасят до проблеми, трупани с години. Те са обект на загриженост от страна на българското правителство, което със своите действия се опитва стъпка по стъпка да ги решава.

Още по темата

Критичните оценки не могат да се отнесат към правителство, което е в управлението от месец и половина, заявява Кристиан Вигенин.

"Ние разбираме, че очакванията за промени са високи, и разчитаме на съдействието, доверието и експертизата на нашите партньори. В този смисъл виждаме в този необичаен и безпрецедентен акт сигнал за подкрепа на усилията за стабилизиране на институциите и реални действия за укрепване на демократичните устои на държавата и обществото", пише в изявлението на външния министър.

По думите му правителството, както и Народното събрание, от първия си ден водят невиждан досега диалог с всички НПО и граждански структури, които откликват на протегнатата ни ръка. Добре разбираме нетърпимостта на гражданите към решения, които не са основани на прозрачност и биха могли да ни отдалечат
от добрите европейски практики. Готови сме да приемем всички конструктивни предложения по конкретни въпроси и заедно да обсъждаме стъпките за решаване на големите структурни проблеми, заявява Кристиан Вигенин.

Според него България преминава през труден процес на преодоляване на деформации, тежко задълбочени през последните четири години. През това време станахме свидетели на поредица действия на предишните управляващи, които доведоха до засилено влияние на олигархията, укрепване на монополите, ограничаване на
свободата на медиите, подкопаване на демокрацията, потискане на гражданската активност и т.н. Влиянието на различни икономически кръгове върху моделирането на политическата система, върху формирането на нови политически субекти, целенасоченото обезсилване на демократично избрани институции категорично трябва да бъдат отхвърлени, защото са несъвместими с европейския модел на демокрация, посочва още външният министър.

Той добавя, че основата на европейската демокрация са честните и демократични избори и централната роля на парламентите. След като международните наблюдатели признаха изборите и техния резултат, след като

Конституционният съд отхвърли искането те да бъдат обявени за незаконни, разбирането ми е, че всички избрани народни представители трябва да изпълняват отговорно своите задължения, защото всеки парламент има нужда от активна опозиция, а парламентарната демокрация е обща отговорност и на мнозинството, и на малцинството, заявява Вигенин.

Той добавя, че тези въпроси ще бъдат обект на разговорите му в най-скоро време, както с външните министри на Франция и на Германия, така и на другите страни-членки на Европейския съюз.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


202
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
114
3
 
4
 
! Отговори
Nobody преди 10 години
До Одисей 1Я да споделиш с нас, тъпите селтици, кога по-точно Великите сили са се възмутили от зверствата при потушаването на Априлското въстание. Ама като официална позиция, а не като отделни пътеписи на случайно минаващи граждани. Ще съм благодарен също да споделиш как точно са спомогнали да не бъде опожарена София, докато са си изсипвали бомбите през 44-та. И накрая ще помоля за твоето мнение какво ще се случи с БГ посланика в Берлин, ако отърчи в DW да се жалва от политиката на Меркел.
113
4
 
13
 
! Отговори
megi 55 преди 10 години
Момче не се взимай толкова на сериозно!Нали знаеш,че си по член 64? И ако не си забелязъл цепнат ти е панталона отзад между двете "бузи"Не се навеждай толкова често или поне Сер-гейчо да ти купи нов!
112
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
По този повод, посланикът на Франция каза на посланикът на Германия:"СИГОТУРА НАКУРА"
111
1
 
0
 
! Отговори
европейски=еврейски преди 10 години
Като чета-106,102,109 и др.- Явно има има и някой-друг писател с мозък тук..все още...за сега
110
2
 
11
 
! Отговори
дърт комунист преди 10 години
На Станишевото правителство май скоро ще му резнат квитанцията от Европата.
109
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
*** е изнервен. Любовника му сърГей е родил син.
108
14
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
БРАВО на младежа!!!Прецизен в изказа ,праща тези самозванци където им е мястото.Трябва да отиде и по-натам а именно да поиска ОТЗОВАВАНЕТО на такива измислени герои които демонстрират БЕЗПРЕЦЕДЕНТНА намеса във вътрешните работи на СУВЕРАННА СТРАНА!!Да подкрепяш Боко-тиквата и ЦецУ-бандитУ си е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ!
107
3
 
4
 
! Отговори
мама и тате преди 10 години
*** е модерното име на ...уткин .то и момчето много "модерно" се изказва непрекъснато!
106
10
 
4
 
! Отговори
до 113 преди 10 години
Какво си видял ти от германия ве тъ*унгер, те ако нямаха файда нямаше да са у тоя съюз...или ти за будали ги имаш тези твои "мотори"! Н агърция са дали много, но на нас какво... аре пали си мотора и на село, аман от промити еврейски-европейски мозъци .... били му дали, еврей да дава :) ти нормален ли си ?
105
8
 
4
 
! Отговори
Сияна преди 10 години
До ИвоАбе Иво, а с кое поведение ще ни искат някъде? Може би трябва да клякаме на всеки евробюрократ или какво? Айде малко да си мерят приказките тези така наречени посланици... А на мене Вигенин направо ми се издигна в очите!!!
104
3
 
8
 
! Отговори
эллл бэнди преди 10 години
Вигенин давай увреме кандидатурата ни за Африканскияя съюз ,че от Европейския скоро ще ни изгонят.
103
6
 
7
 
! Отговори
европейски=еврейски преди 10 години
Мразя комунистите до дъното на душата си, но реакцията на този недораслек е напълно адекватна! И аз не искам тези еврейски ****али от германия и франция дето си честитят като рожден ден, когато спят с жените си да ми дават наклон на ****! Като им пълнеше гушите и черните партийни каси оня банкянския пожарникар(като го знам къв пожарникар е да не ми се налага да ходя на лекар) нищо не казваха, само му се радваха на изцепките, ама сега кат секна контрабандата и рекета и парите към тях ореваха сичко
102
5
 
10
 
! Отговори
Сияна преди 10 години
Абе, защо изобщо се вдигна толкова шум за тези посланици и онова което изприказваха не разбирам... Ако беше официална позиция намаше да го пускат през медиите! Това е пълно безумие да изказват лично мнение и да ангажират цялата държава снего! А за Вигенин - много дипломатично дори се е изказал, трябваше да бъде по-остър!
101
3
 
4
 
! Отговори
Nobody преди 10 години
До ааЕй затова ще сме си вечно в киреча - щото сме склонни да разрешаваме на всеки, дето е временно на мода, да ни дава акъл. Вчера руснаци, днес ЕС, утре китайци.
100
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Абе Вагино,*** проста ако не е Германия ,която е мотора на ЕС, да си умрял от глад бе ***!
99
5
 
6
 
! Отговори
аа преди 10 години
До Nobody - не сме руска губерния, а държава в Европайския съюз. Затова е едно европейски държави да ни дават акъл, друго - руски посланици. Мина времето, когато съветският посланик еше вицекрал на България!
98
6
 
6
 
! Отговори
Nobody преди 10 години
Ако руския посланик се изреже като тея двамата, всичките тъдява евролизчета ще ореват махалата как не сме руска губерния, колко сме независими и как никой няма право да ни дава наклон на почвата. Ама сега, понеже са евронедоклати, юруш да си кълнем министъра.
97
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Лъжлив министър!Как може да твърди ,че Парламента и правителството водят диалог от първия ден? С какъв диалог тогава назначиха Пеевски?
96
8
 
13
 
! Отговори
Усмивката преди 10 години
Вигенин е прав. Официалният език на посланиците е връчване на нота. Само тогава те могат да изразяват волята на правителството, което ги е пратило. Всичко останало е тяхно лично мнение, което могат да изказват на ухо или на пиянски сбирки, но нямат право официално да обявяват лично мнение. Айде стига ни тъпанарят Уорлик.
95
7
 
10
 
! Отговори
Shop преди 10 години
Ем грозно, ем нахално, що е то? Социалист.