Плевнелиев върна на депутатите прекроения бюджет*

Ветото е частично, има резерви към приходите, разходите и новия дълг
Обновена: 7 авг 2013 16:26 | 7 авг 2013 14:13, Веселина Йорданова
508
Плевнелиев върна на депутатите прекроения бюджет*
Росен Плевнелиев Снимка: БТА

Президентът Росен Плевнелиев налага частично вето на Закона за държавния бюджет за 2013 година. Държавният глава обяви на специално свикана пресконференция, че връща за ново обсъждане в парламента текстове от редакцията на основния финансов закон, свързани с приходите, с разходите и с предвидения нов дълг.

Президентът отговори и на атаките срещу него, като заяви, че се води кампания за очерняне, за делегитимиране на държавния глава. Ще понеса всичко в името на хората, отсече той.

Плевнелиев уточни, че не е против вземането на дълг.  Но съм против, ако този дълг се използва само за финансиране на текущи разходи, каза президентът, според когото парите трябва да се използват за политики за растеж и заетост.

Още по темата
Финансирането на текущи разходи на кредит е пагубно в дългосрочен план, предупреди президентът. Плевнелиев подкрепи социалния пакет, заложен в актуализацията, включително повишаването на месечната помощ за деца с увреждания, като посочи, че то е малко и може да бъде по-високо.

Държавният глава обаче беше категоричен, че не приема „аргументите и опитите, да се спекулира с нашите съграждани, които са в тежко материално и социално положение“.

„Искаме да знаем повече за всички разходи и за предвидения нов дълг“, беше категоричен той. Държавният глава каза, че не вижда сериозна заявка за политики и реформи в подкрепа на заетостта и конкурентоспособността. Плевнелиев е категоричен, че не разходите и дефицитът трябва да растат, а икономиката – за да живеем по-добре.

Държавният глава подкрепи и заявеното от кабинета, че държавата трябва да се разплаща навреме с бизнеса. Според него обаче законът не отговаря с кой бизнес точно ще се разплати тя. Надявам се Народното събрание да запише конкретно кой орган колко дължи на бизнеса, посочи той.

Плевнелиев смята, че когато разходите се посочат в конкретните пера, ще бъде много по-добре от гледна точка на прозрачността.

Президентът счита изменението на приходната част за преждевременно и неамбициозно, тъй като на практика държавата в средата на годината смъква летвата и занижава изискванията към приходните администрации.

По време на политическите консултации за съставяне на правителството обърнах внимание на партиите, които заявиха готовност да управляват, че са поели конкретни ангажименти към своите избиратели, и това не са празни приказки, които удобно забравяме веднага след сформиране на правителството, заяви държавният глава.

Според него, ако се погледнат предизборно приетите от управляващите ангажименти за борба със сивата икономика, с контрабандата, за повече приходи, всъщност в тази актуализация констатираме точно обратното.

Нещо повече, „Митническата администрация”, Националната агенция за приходи вече повече от месец и половина са в непълен състав или дори без ръководство, а ДАНС и ГДБОП са в процес на трансформация, която се планира да продължи до края на октомври месец.

Очаквам правителството да положи необходимите усилия и да подобри работата на приходните администрации, преди да ги освободи от отговорността за повече приходи, отсече той.

Президентът заяви, че нищо, записано в мотивите, както и от изговореното в парламента, и в публичното пространство във връзка с предвидената актуализация, не се съдържа в закона, а правителството може да изхарчи завишените разходи на практика както намери за добре.

Това е логиката да има бюджет и той да се приема със закон, а не в началото на годината всички държавни пари да се дадат на правителството и то просто да харчи едни 30 милиарда през годината, както намери за добре, посочи Плевнелиев.

Според него най-ярката липса е по отношение на задълженията на общините, за които няма  нито дума нито в мотивите, нито в разясненията, които  управляващите дават.

Президентът каза, че връщането на текстовете за бюджета за ново разглеждане от парламента не е прецедент и това вече е направил в миналото президентът Желю Желев.

Ще бъде прецедент, ако държавният глава има аргументи и позиция, може да добави стойност, и да си замълчи. Вярвам, че най-добронамерено се опитвам да помогна, беше категоричен той.

*Информацията е актуализирана в 15 часа

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


508
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
378
0
 
0
 
! Отговори
Божко преди 10 години
Росен КОСТЕНБРОДСКИ
377
5
 
6
 
! Отговори
MIMIK преди 10 години
bravo na prezidenta.Spria ograbvaneto na milioni ot axmet dogan
376
6
 
11
 
! Отговори
nina преди 10 години
Спомня ли си някой кога Плевнелиев започна да "жили" правителство и парламент? - когато в публичното пространство се появи информация за участието му в офшорки. И реакцията му показва, че в слуховете има нещо вярно!
375
11
 
10
 
! Отговори
il.trifonov преди 10 години
Браво на г-н Плевнелиев! Спря ограбването на стотици милиони левове от ДПС (преди всичко, тъй като правителството е функция на Етническата партия) и нейните лидери! Друг е въпросът дали управляващите ще се вслушат в аргументите на държавния глава и ще оттеглят меко казано непрозрачните мотиви в бюджета! Горд съм с българския президент! :-)
374
9
 
7
 
! Отговори
Непукист преди 10 години
Тоя ***,тая ***,вчера слезе от клона и го лапна на Б.Б и отиде в облаците . Б.Б го държи с някакви компромати,че прави,каквото му казва...нЕма начин просто
373
5
 
8
 
! Отговори
Вето Паричков преди 10 години
Прав е човекът ,като са толкова ербап кумунягите ,да вземат заем за разкриване на работни места ,за инвестиции ,за да има приходи ,не само разходи.Инак нема лошо,да се помогне на социално слабите ,да им се дават пари на ръка ....Повечето от тия хора могат и искат да работят да са полезни на нацията.Трябва да е ясно за какво ще се разходват тия един млрд. лв. Някой да е наясно ЗА КАКВО И КАК ??!!Може и паметника на Бузлуджа да оправят ,а а а кой ще ПЛАЩА ЗАЕМА И ЛИХВИТЕ ...... КОЙ ???????
372
10
 
8
 
! Отговори
Боби преди 10 години
Кога ще отговори за Офшорките на него и жена му.До кога ТОЯ ще бъде над Конституцията. явно ТОЯ е забравил, че сме Парламентарна Република.Да остави да чете и той "Винету" и да вземе да прочете Конституцията на Р.България.И най-важното да я спазва.
371
16
 
14
 
! Отговори
Анна преди 10 години
Браво, Росен!!!!:)
370
10
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Офшорските далавери на Плевнелиев - Прокопиев и източването на пенсионния фонд "Доверие" тепърва ще се разплитат. Тоя е кукла на конци и като всяка марионетка ще го отнесе най-много накрая. Посредствено лапацало, което се е оплело в толкова зависимости и далавери, че му треперят гащите постоянно. Каквито и чупки да прави си е един *** Маринкин, с чиято политическа кариера е свършено. А ако не иска да свърши в панделата, трябва час по-скоро да бяга при червенобузото си приятелче в Сингапур.
369
6
 
14
 
! Отговори
Офшорко преди 10 години
Това не е вето на Офшорко,а на западните корпорации.
368
18
 
18
 
! Отговори
Kostadinova преди 10 години
Bravo gospodin Plevneliev !! Vie ste mojat Prezident !!!
367
3
 
3
 
! Отговори
hehee преди 10 години
до лоло 458-збъркал си си ника.трябвало е да се пишеш лъолъо.много ще ти ходи на разсъжденията:)))
366
20
 
17
 
! Отговори
aco преди 10 години
Мафиотската шайка е побесняла,че някой се осмелява да им попречи да РАЗГРАБВАТ на воляи са пуснали цялата си платена глутница от дребни безродни душички да плюят и псуват!!!Мръсната *** може само да руши и унищожава...окото им няма да мигне на тези *** БезРодни-ще доунищожат България!!!Р.П. може да е всякакъв,но в случая е абсолютно прав в опита си да спре ГРАБЕЖА на 1 МИЛИАРД и трябва да бъде подкрепен...социопатската шайка трябва да бъде изметена до крак иначе няма да спре-ще грабят,ще пю
365
23
 
21
 
! Отговори
лоло преди 10 години
ТЪПО ГЕРБЕРСКО КЮМБЕ, *** НА ГЕРБ, СКРИЛ МИЛИОНИ В ОФШОРКИ, НЕРЕЗ РАЗЮЗДАН С 3 ЛЮБОВНИЦИ, РАБОТЕЩ ЗА ПАШАТА И БОЙКО ТИКВАТА, РАБОТЕЩ ПРОТИВ БЪЛГАРИЯ, КОМСОМОЛСКИ СЕКРЕТАР - ЩЕ ВИДИШ НА ДРУГИТЕ ИЗБОРИ, КОГАТО НЯМА КОЙ ДА ТИ НАПЕЧАТА БЮЛЕТИНИ! ЧЕТЕТЕ БАРЕКОВ - ТОЗИ ПЛЕВНЯ ИСКА ДА РАЗПАЛИ И ЕТНИЧЕСКИ РОДИНАТА НИ!!!!
364
20
 
25
 
! Отговори
Коко преди 10 години
Този президент работи за интересите на ГЕРБ! Той не работи за народа! Затова трябва да си ходи! С удоволствие ще подпомогна такава инициатива.
363
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Частично вето и частично бременна жена няма.
362
9
 
24
 
! Отговори
123 преди 10 години
Ще поживеем и ще видим!Между другото,aко Борисов отново се върне нa влaст,ще изтегли зaем и хич нямa и дa рaзбереме!A пък зa кaкво ще го изхaрчи,aмa никогa нямa дa рaзбереме!
361
13
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Щом недоволстват крадците участващи в управлението на държавата ни през изминалите години, значи нещата в държавата тръгват на по-добре !!! Ура-ура-ура другари !!!! като няма какво и как да се краде какво може да се измисли за да може пак да се барне и разпредели кокала ??? и то пак на гърба на бедния ти народ !!! жалки., просто жалки !
360
9
 
29
 
! Отговори
4x4 преди 10 години
Ох, колко са ви плоски сценариите и на Ирландската пастирка и на Будата....не е истина просто. Единия алчен за власт, та две не вижда, върти се покраи софрата, души мръвката, дето му я отнеха, лигата му се точи, езикът му увиснал от глад, зъбите му оголени от злоба. Насъсква умния, интелигентния и красивия да направи нещо по въпроса и тои милия пелтечи нечленоразделно по телевизора, обяснява ни нещо си с тон на учителка от предучилищната, чете ни приказки за лека нощ деца....До къде стигна, Българиоооооо драга, до къде се срина....
359
9
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Тоз като Чаушеску-по бързата процедура!