Няма официално искане от Турция за вакъфските имоти

Зинаида Златанова не е разговаряла с турския вицепремиер по темата
Обновена: 13 авг 2013 09:59 | 13 авг 2013 09:58,
76
Няма официално искане от Турция за вакъфските имоти
Зинаида Златанова. Снимка: архив Булфото

Няма официално искане от турската страна за стопанисване на вакъфските имоти, обясни вицепремиерът и министър на правосъдието Зинаида Златанова пред БНТ.

Както Dnes.bg вече писа, турската страна предяви искане за имоти у нас. В неделя мюсюлманското настоятелство в Пловдив  обяви, че претендира в съда за връщането на три вакъфски имота – една джамия, една баня и турските гробища.

Златанова беше категорична, че срещата й с турския вицепремиер Бекир Боздаг е била протоколна. Той беше на посещение у нас миналата седмица, а визитата му предизвика скандал, защото представители на българските медии не бяха допуснати до нея. На вечерята беше и президентът Росен Плевнелиев. По-късно стана ясно, че срещата е била работна и не е било предвидено на нея да присъстват журналисти. Появиха се спекулации, че на въпросната среща Плевнелиев и Боздаг са обсъждали вакъфските имоти. Тези твърдения бяха категорично отхвърлени от прессекретариата на държавния глава.

Не мога да отговарям кой и какво е говорил извън тази среща, заяви днес Зинаида Златанова. Въпросът с турските имоти е решен още 1909 година, категорична бе тя и допълни, че мястото на подобни спорове е в съда.
Златанова коментира и реформата в съдебната система.

"Съдебната система не се нуждае от пари за реформа, а от усещането за справедливост у гражданите. Реформата трябва да върне усещането за върховенство на закона и държавност, което не може да бъде купено с пари", отбеляза  още Зинаида Златанова.

От думите й стана ясно, че тя иска по-голямо гражданско участие в съдебната система. Това може да стане най-вече чрез института за съдебния заседател. Така гражданите ще могат да участват равноправно в съдебните дела, защото по закон съдебният заседател има равни права със съдията, обясни още тя.

"Всеки гражданин, който желае, може да се впише в специален регистър и да участва в съдебни дела", заяви още министърът. Тя допълни, че така ще бъде повишено доверието в системата.

По думите на вицепремиера, който отговаря за еврофондовете, в новия програмен период 2014-2020 приоритетни за страната ни ще бъдат науката, образованието и иновациите. Тя припомни, че този път ще имаме ОП “Образование и наука“.

Имаме нужда от инвестиции във всяка сфера на икономиката и социалната среда, коментира още Златанова.

България е най-бедният член на Европейския съюз (ЕС) и европейските фондове са един от източниците на средства за развитие, подчерта тя и отбеляза, че страната ни има нужда и от програма за наука и образование.
Министърът призова научните среди „да помогнат да убедим Брюксел за нуждата от тази програма”. "Науката и иновациите са сериозен приоритет за страната ни", обясни Златанова.

"Ще бъдем по-подготвени за нова програмен период, който започва през 2014 година", убедена е тя и допълни, че е много важно как ще напишем оперативните програми, защото те ще бъдат ползвани от поне две правителства.
Важното  обаче не е толкова каква е сумата сега, а колко ще бъде усвояването в края на периода. „В момента усвояeмостта на средствата е 35% и България е на предпоследно място по този показател в ЕС”, коментира Златанова.

Екипът на Златанова работи много активно за облекчаване на правилата по отношение на усвояването на европейски средства, стана ясно от думите на министъра.

Още новини от България четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


76
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
0
 
1
 
! Отговори
bgsoldier преди 10 години
67, сякаш пък няма да разберем ние тук в България кво е говорил Плевнелиев в Турция, пред турските *** - та нали сме пълни с турци тука, все някой ще се намери да преведе. Нередно се било случило... нереден си ти!
58
0
 
1
 
! Отговори
sokrat62 преди 10 години
до 65твоя мозък може и да е 2кг. ама е без гънки щото е шлайфан, не съм от СДС, апропо мразя Костов от 93г. когато като финансов министър продаде демокрацията, Плевналиев не е винове, че няма досие като Първанката в ДС, явно обаче е едно такива разбирачи като теб си рисъват мечки и после се страхуват от тях
57
1
 
4
 
! Отговори
Булгар преди 10 години
Одрин не е бил наш никога.Лесно за проверка в интернет.А е бил Османска столица още през 1356 година.Това не ни попречи да ги дразним с Европа и искания за милиарди.Наши църкви построени незнайно как с ,,робски "си седят в другата столица Истанбул непокътнати.Умниците предявили искания да дадат рецепта как да се справим сискания на владетели на тези земи 530 години.Имамеме съборени 28 джамии само в София.Превърнатите на църкви с друга една история.Учим ги на поведение и ги бием при молитва.Еееее
56
3
 
1
 
! Отговори
viktoria35 преди 10 години
Нещо нередно се е случило на тази среща, убедена съм, за да изгони българските медии псевдо президентът значи е правил или говорил нещо, което не трябва да става обществено достояние. Плевнелиев е народен предател и най-доброто, което би могъл да направи е да си подаде оставката.
55
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
За какви "Вакъфски имоти" претендират тези нахалници?!?Преди да попаднем под турско робство не е имало никакви вакъфи по нашите земи!На какво основание се позовават на някакви права, предоставени им от поробителя?!?Трябва да е ясно, че каквито и собствености да е имала тук Отоманската империя, те не могат да бъдат нищо друго освен нищожниЛуди хора! Идва някакъв *** от турция, вади отомански документи и глупоците му приватизират парчета от земянат на България. Президента и той - *** мухи!
54
1
 
0
 
! Отговори
До Сократ62 преди 10 години
Явно мозъкът ти е 62 грама, както си го написал и си от сините талибани, един от които- от СДС, през 90-те год. на упрека, че СДС узаконява ДПС, заяви:"Не ме интересува дали границата с Турция ще стигне до София, важно е СДС да е на власт" Сега същите сини фашизоиди са в коалиция с Касим Дал, който прекарва повече време в Турция, отколкото в България и с когото и с Плевнелиев се бяха събрали обвинените за радикален ислям имами и ислямски талибани от съседните държави, където обучават Ал Кайдисти
53
3
 
15
 
! Отговори
sokrat62 преди 10 години
до 63Доган и Местан са в немилост пред Ердоган не защото Касим Дал е турски агент а защото те са агенти на ДС доказано и архивирано, етницеския турчин Дал е 300 пъти по-голям българин от тебе а симбиозата БСП-ДПС сега вече и Атака са най-голямото зло за българския народ и неговия етнически мир
52
2
 
7
 
! Отговори
СДС узакони ДПСи Кас преди 10 години
Касим Дал и Корман Исм. придружаваха тур. вицепремиер Боздаа. Дал е турски агент и е човекът на Ердоган в Б-я, докато ДПС от много год. е в немилост пред Ердоган, защото е светска партия, с християни в нея и няма отношения с тур. управляващи, за разлика от партията "Свобода и достойнство" на Касим Дал, която е част от Реформат. блок, в който Сините продължават националното предателство от 1992г. когато съдиите от квотата на СДС узакониха ДПС в Конст. съд, а съдиите от БСП гласуваха против ДПС.
51
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Да вярно да върнат и нивите и къщите и цялата територия защото са я владели.То това Ботев Левски ряпа да ядат и техните идеали.А НА ТРАКИЙСКИТЕ БЪЛГАРИ ИМОТИТЕ И НИВИТЕ ДОБИТЪКА И НА ЦЪРКВИТЕ ПО ТЕХНИТЕ МЕСТА КОЙ ЩЕ ГИ ВЪРНЕ.ДА НЕ ГОВОРА ЗА МОРАЛНИЯ ТОРМОЗ И ОТНЕМАНЕТО НА ЧОВЕШКИ ЖИВОТ.
50
3
 
14
 
! Отговори
Ибрикчията Плевню преди 10 години
не беше ли същия, дето "забрави" да спомене на 3 март за ОСВОБОДИТЕЛКАТА РУСИЯ. Май в главата на тоя предател Турция сама ни е дарила свободата. Сега ходи да се прегръща с най-ислямизираното турско правителство. ИМПИЙЧМЪНТ ЗА ТОЗИ НАЦИОНАЛЕН ПРЕДАТЕЛ!!
49
2
 
12
 
! Отговори
мишонка преди 10 години
ми по тази логика,България като е била под турско робство,дайте цялата българска земя да им върнем....
48
2
 
10
 
! Отговори
хаха преди 10 години
герб и бсп са марионетки в ръцете на Турция и Ахмед Доган, помнете ми думата ;) Ако искат, ще ни разграбят държавата и никой няма да се възпротиви.
47
4
 
9
 
! Отговори
12345 преди 10 години
До bulemandaМай по-голямо предателство имаше от страна на Борисов. То не бяха изнесени заседания в Турция, то не бяха съвместни правителствени заседания, то не ба кланяне на Ердоган. Или си забравил, че наш Боце го наричаше "приятел"? А сега ми обясни, по каква причина на тази вече "прочута" вечеря не бяха дапуснати български медии, а имаше турска такава? Или и тук ти е виновна БКП? Хайде стига сте повтаряли едни и същи приказки, ами вземете и започнете да мислите, а пък може и да родите нещо.
46
4
 
9
 
! Отговори
хх преди 10 години
Най-накрая разбрахме за какво става въпрос - гафът е на министърката златанова, но много по-удоабно е да бъде пришит на Плевнелиев.Наистина всички медии са комунистическа собственост и това е много лесно.Ние наистина сме много наивен народ и винаги тежко си патим от това, сега за пореден път
45
1
 
0
 
! Отговори
Shop преди 10 години
Какви са тия глупости?
44
9
 
16
 
! Отговори
1 преди 10 години
От познати в общинската администрация Пловдив разбрах ,че проблеми абсолютно никакви не е имало.Както българската, така и турската администрация прекрасно знаят, че нещата са решени още през 1908 г. Просто комунистите държат всички медии и след злепоставянето на герб, цветанов и борисов, следва очернянето и на плевнилиев.Комунистическите пиари прекрасно знаят колко *** и истеричен народ сме и с няколко лъжи могат да наклонят везните в своя полза. Някоя мдия да е отразила отговора на президентството - няма такава, няма и да има.
43
2
 
23
 
! Отговори
очите ми горят преди 10 години
Не трябва и да има, ако изкукалото правителство на Ердоган има поне капка мозък в главата си. Това са имоти от времето на Османската империя. Значи, когато става въпрос за робството, Турция все се разграничава и се прави на света вода ненапита, а когато става въпрос за материални и финансови интереси, провокирано от османското наследство на Балканите, все се застъпва като наследник на империята. Е, да избира вече - или е наследник на Османската империя, или не е. Стига с тази двойна игра.
42
0
 
26
 
! Отговори
Люси преди 10 години
Когато, преди около 10-15 год. моя близка отиде в Турция да си потърси правата върху свой имот, за който има даже нотариален акт , турците и казаха " ДАА...ААА ТАКА Е ,ВАША Е КЪЩАТА , ВЗЕМЕТЕ СИ ТУХЛИТЕ И ЦИГЛИТЕ И СИ ГИ ЗАНЕСЕТЕ В БЪЛГАРИЯ- ЗЕМЯТА Е НА ТУРЦИЯ"...........
41
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Bsp se prodava na rysnaka sergei
40
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Bsp nesa6testvuva ima samo sergei