Оправданията на Панчев: За хипермаркетите бе просто идея!

Като столичанин бил доволен, че в квартала си имал четири вериги
Обновена: 28 авг 2013 15:09 | 28 авг 2013 09:12,
184
Оправданията на Панчев: За хипермаркетите бе просто идея!
Спас Панчев. Снимка: Булфото

Идеята хипермаркетите да не работят в събота и неделя бе само подхвърлена, не сме имали намерение да я вкарваме в закон, оправда се днес левият депутат Спас Панчев, който вчера взриви обществото и медиите у нас с идеята си големите вериги да не работят през уикенда, за да бъдат подпомогнати малките квартални магазинчета.

Пенчев настоя пред БНТ темата да не се измества и отново повтори, че това е просто идея, която не е залегнала в закона, по-важната тема била "производители, посредници, потребители".

Още по темата
"Ние държим да бъдат регламентирани отношенията "български производители - големи търговски вериги" и да защитим българските интереси", настоя той.

Панчев все пак допълни, в другите европейски държави големите хипермаркети не работят почивните дни и дават възможност на малките магазини да имат бизнес, да продължат да работят.

"В България се случи нещо по-различно, обикновено в центъра на големите градове е натрупано с търговски вериги, в моя квартал например има четири такива", продължи той и допълни, че това влияе на малкия бизнес.

"Аз обаче съм доволен като български гражданин и софиянец, че около мен има четири търговски вериги, откъдето винаги мога да купя каквото си искам", оправда се той.

"Едно такова предложение за изместване на хипермаркетите от центровете на големите градове означава хората, които живеят там да пазаруват на по-високи цени, а нека да не забравяме, че българският потребител е най-бедният в ЕС", каза на свой ред председателят на Сдружението за модерна търговия Йордан Матеев.

Той защити тезата, че малките магазини не могат да предоставят добри цени на потребителите, така както правят големите хипермаркети.

По думите му всеки може да сравни цената на олиото в квартален магазин и голяма верига и да види колко голяма разлика се получава.

Според него с евентуална подобна промяна ще пострадат най-бедните, защото богатите ще си запалят колите, ще отидат до покрайнините и ще си напазаруват, докато бедните няма да имат пари за бензин и ще са принудени да пазаруват по-скъпо от кварталните бакалии.

"ЕК излезе със Зелена книга, която се казва, че има проблем с нелоялни практики в отношенията между търговци и производители, но той не е в търговските вериги. Проблемът е във всички части на веригата, включително и в производителите", подчерта Матеев и добави: "ЕК ще излезе с решение по този въпрос до края на годината”, завърши председателят на Сдружението за модерна търговия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


184
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
16
 
2
 
! Отговори
Гастон Масакан преди 10 години
До лелееЗащо ми е да гледам в парламента, когато мога да погледна "умните, интелегентните и красивите" пиячи и пиячки на каафе пред парламента?!
32
1
 
12
 
! Отговори
лелее преди 10 години
ерата на гошо *** не свършва а продължава-докога ще ги траем тия.вижте излъчването и обаянието на този ***.и с такъв матрял в парламента какво точно очакваме
31
7
 
8
 
! Отговори
обективно преди 10 години
Принципно в България всичко което се произвежда е от фирми в които почти не се осъществява контрол защото са на еди кой си или ако се появи проблем той се решава под масата. Направете си труда да погледнете колко Е-та има във всеки колбас и изобщо във всичко.После прочетете в нета кое каква отрова е и се замислете какво ядем.А за хипермаркетите съм твърдо да не работят в събота и неделя.
30
8
 
5
 
! Отговори
Гастон Масакан преди 10 години
Това, че големите хранителни вериги работйата еджа ли не деноностно, не е нисто друго от поредното доказателство, че държавата не съществува, а България е просто географска област, върху която в най-добрият случай е разположена прото развиваща се бананова република ( но без бананите ).Драскайте минуси и бързайте да не изпуснете промоцийката!!!
29
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Дърт *** , дръж си идейте за себе си и по на скришно
28
1
 
20
 
! Отговори
тома неверни преди 10 години
Тоя с идеите,му трябва бой със сопи пред народното събрание.Като как си я представя той,зеленчуци и малотраъни колбаси,заредени вторник или сряда,да се продават чак в понеделник.И тези недоразумения,са призвани да коват свястни закони...пфуу.А като му е толкова скъпа кварталната търговийка,да си пазарува той там.А някой от вас ,да е получавал касова бележка,щото аз не съм(познават ме,и смятат,че е излишно)
27
1
 
11
 
! Отговори
бг преди 10 години
ХА СТИГА БЕЕЕЕ,ТИЯ НЕ СЕ ЛИ КОНСУЛТИРАТ ПРЕДИ ДА ИЗРЪСЯТ НЕКОЯ ГЛУПОСТ ИЛИ МИСЛЯТ ЧЕ НИЕ ПАСЕМ КОЗИ........ЧЕ И БАБИТЕ ОТ БКП РАЗБРАХА КАКВО Е ХИПЕРМАРКЕТ А НЕ БАКАЛИЯ
26
1
 
15
 
! Отговори
Мистър Х преди 10 години
като го видях този и се сетих за това което коментирахме в самоот начало - повече от два мандаат да не си депутата, обастен управител или кмет.вижте го този, той е най-малок на 65 години и искате да ви дава нови идеи. Нямам нищо поритв възрастта му, но не може да задава тона на обещството, човек е в иделаната възраст за помощник или експерт между 30- и 40 г. а за ръководител - между 40 и 50, с леки уточнения от една 1-2 години нагоре или надолу (за всеки е специфично).
25
0
 
21
 
! Отговори
от мен преди 10 години
Писна ми от *** ! Събуди се народе !
24
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
В тоя кабинет няма нито едно изказване, което после да не се е нуждаело от уточнения и извинения - как па така никой не ги разбира незнам. Явно много сме затъпели напоследък. А идеите дето им идват ме навеждат на мисълта за кумунизъм, феодализъм и всякакъв друг - изъм но не и за съвременна пазарна икономика.
23
2
 
19
 
! Отговори
Алоооу преди 10 години
А, искате ли да Ви ?б?м само през събота и неделя, долни ***?!
22
1
 
8
 
! Отговори
obrazovan преди 10 години
nai-posle da se dade glasnost na problema s verigite. tova predlojeniet e mnogo tupo - to samo bi navredilo na bulgarskiq proizvoditel. trqbva da se tursi drugo reshenie ot sorta na 70% bulgarska stoka po raftovete kakto e v rumaniq ili chisto i prosto zabrana na idiotskite taxi varhu proizvoditelite.
21
0
 
9
 
! Отговори
pepeko преди 10 години
navremeto davaha kuponi za maslini po250 gr. na chovek sega kuponi za magazinchetata s namalenie -tova e KOMUNISTI
20
1
 
32
 
! Отговори
Възмутен преди 10 години
Или тоя мазен канцеларски плъх е много *** или аз съм много умен!?До кога ще избираме такива недоразумения в Парламента?Някой вярва ли,че подобни *** могат да ни управляват и да направят нещо смислено за нас?Също като един от миналото НС,който искаше да облага с данък пенсиите.Държа да отбележа,че коментара ми не е свързан с предпочитания,към никоя политическа сила.
19
3
 
41
 
! Отговори
S.T.A.L.K.E.R. преди 10 години
Господа управляващи откакто сте на власт само безумни идеи,назначения и след това извинения. Управението на държавата не е опитно поле. Като не знаете какво да правите сдавайте властта.***
18
20
 
11
 
! Отговори
enchoss преди 10 години
Да се затварят тия вериги за постоянно - качеството на продуктите в ***-ланд е супер ниско, на ръба на закона.. така е и в Була и Пуни ... КарФур е с една идея напред но според мен скоро ще просмучи помията на другите...
17
0
 
28
 
! Отговори
vesko02 преди 10 години
Този е заместник председател на парламентарната група.
16
19
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Знам сега,че ще нацъкате минуси,обаче хирермаркетите са за бедняци,да им пробутат стоките с изтичащ срок,взети на безценица,ровите като *** в остарелия заразават,купен на най-ниската цена на борсата,вие помислете защо е на най-ниската,вместо наистина да отидете при баба Пена,която е отгледала вкусен български домат,ако не можете да познаете българското от вносното,значи заслужавате участта си на ***!Цъкайте минуси сега,искате само да ядете евтино,без да мислите какво ядете !
15
17
 
12
 
! Отговори
ххххх преди 10 години
Абе няма какво да се оправдава правилно решение.Хипермаркетите на 20км. от центара на градовете.Ще им купуваме стоките на ЕС а нашите не може защото трябва да спазваме техните правила.Какво сме видяли добро от тоя ЕС само квоти и плащаме вноски,единствено да ходим свободно в европа а мерси.Като стигнем тяхното ниво тогава ще спазваме правилата на ЕС.
14
0
 
17
 
! Отговори
Мистър Х преди 10 години
най-доброот което може да се направи за бизнеса е1) да се премапхнат административните пречки)2) ад се изсветли бизнеса (да е ясон кой е мръсен и кой - чист) - зо което всичко трябав да влезе в регистри3) да се намали корупциятаако тези условия се справят бизнеса ще налее доста инвестиции, но засега няма такива предпоставки