Оправданията на Панчев: За хипермаркетите бе просто идея!

Като столичанин бил доволен, че в квартала си имал четири вериги
Обновена: 28 авг 2013 15:09 | 28 авг 2013 09:12,
184
Оправданията на Панчев: За хипермаркетите бе просто идея!
Спас Панчев. Снимка: Булфото

Идеята хипермаркетите да не работят в събота и неделя бе само подхвърлена, не сме имали намерение да я вкарваме в закон, оправда се днес левият депутат Спас Панчев, който вчера взриви обществото и медиите у нас с идеята си големите вериги да не работят през уикенда, за да бъдат подпомогнати малките квартални магазинчета.

Пенчев настоя пред БНТ темата да не се измества и отново повтори, че това е просто идея, която не е залегнала в закона, по-важната тема била "производители, посредници, потребители".

Още по темата
"Ние държим да бъдат регламентирани отношенията "български производители - големи търговски вериги" и да защитим българските интереси", настоя той.

Панчев все пак допълни, в другите европейски държави големите хипермаркети не работят почивните дни и дават възможност на малките магазини да имат бизнес, да продължат да работят.

"В България се случи нещо по-различно, обикновено в центъра на големите градове е натрупано с търговски вериги, в моя квартал например има четири такива", продължи той и допълни, че това влияе на малкия бизнес.

"Аз обаче съм доволен като български гражданин и софиянец, че около мен има четири търговски вериги, откъдето винаги мога да купя каквото си искам", оправда се той.

"Едно такова предложение за изместване на хипермаркетите от центровете на големите градове означава хората, които живеят там да пазаруват на по-високи цени, а нека да не забравяме, че българският потребител е най-бедният в ЕС", каза на свой ред председателят на Сдружението за модерна търговия Йордан Матеев.

Той защити тезата, че малките магазини не могат да предоставят добри цени на потребителите, така както правят големите хипермаркети.

По думите му всеки може да сравни цената на олиото в квартален магазин и голяма верига и да види колко голяма разлика се получава.

Според него с евентуална подобна промяна ще пострадат най-бедните, защото богатите ще си запалят колите, ще отидат до покрайнините и ще си напазаруват, докато бедните няма да имат пари за бензин и ще са принудени да пазаруват по-скъпо от кварталните бакалии.

"ЕК излезе със Зелена книга, която се казва, че има проблем с нелоялни практики в отношенията между търговци и производители, но той не е в търговските вериги. Проблемът е във всички части на веригата, включително и в производителите", подчерта Матеев и добави: "ЕК ще излезе с решение по този въпрос до края на годината”, завърши председателят на Сдружението за модерна търговия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


184
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
И как ще се забрани в Кодекса на труда полагането на труд в определени дни от седмицата? По-голяма смешка не бях чувал досега.
12
2
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Това е някакъв филм. Такива *** в такова зашеметяващо количество, май не са попъпляли народното събрание до сега. Просто нямам думи, това било само идея, че това е скандалното, че изобщо ви хрумват такива идеи.
11
1
 
19
 
! Отговори
eti преди 10 години
Този тип на действие почва да писва и при Дянков беше така - ще правим нещо, чака се реакция ако е добра правим го, ако народа скочи - ама ние такова нещо не сме казвали, това е било само слух. Аман нищо завършено и аргументирано не могат да предложат ни едните ни другите.
10
0
 
40
 
! Отговори
Кочо преди 10 години
Алкохола не прощава...
9
2
 
26
 
! Отговори
Мистър Х преди 10 години
има САМО два начина да се стимулира икномиката1) захващат се здраво със земеделието и стимулират родното производсто - резултата ще се усети след 5-10 години2)Взимат бъриз мерки и покачват рязок стандарата на населението . Потреблението се покачва, а това води и до по-оживена икономика и повече динамика на парите.Няма други варинатиТова което се предалага - ама хиремаркетите, ама ммалките магазини, ама аутлетите - са смешни истории.
8
0
 
23
 
! Отговори
оргия преди 10 години
Е че той Спас-чо какво друго да каже то за БСП все е било така и до кога проба -грешка никой не знае !!!!!
7
0
 
40
 
! Отговори
Стефанов-29 преди 10 години
Поредният опит за отвличане на вниманието от проблемите в общедтвото.
6
0
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Г-н Пенчев идеята беше да насочите вниманието на хората в друга посока докато смените клучови постове като архивите Браво пак излъгахте народа
5
2
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
*** човек прости идеи
4
5
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Заодайте си въпроса ЗАЩО хипермаркетите се наложиха толкова бързо -ами защото отговораят на редица условия които по-малките магазини не могат. Първо изписват ти откъде е продукта, какво съдържанието на мазнини и соя в него, дават ти да пипаш стоката, докато при Баба Пена ти се пазариш за кило домати, с два лева по-скъпи от хипермаркета, тя ти казва че са от Кюстендил ама те са от Гърция, не ти дава касова бележк ако не поискаш ...В хипермаркета има 20 вида млека, при баба Пена -2.
3
1
 
55
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Само идея..., ама *** идея! Икономика не се стимулира с търговия, а с производство!!!
2
2
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
тоя панчев е сатр апартчик, личи си още по вида му, може да е видял досат неща ама не ги е осмислил. В европа стандартите са други, мисленето е друго не можем да се сранвянаме с нея. Стимули за еудна гилдия не се създават (и не трябав да се създават) чрез ограничения за друга. - местене на хиремаркети или орязване на правото им да работят в почивните дни вместо това нека да стимулират земеделеието и по-висок стандарт на хората, останалато ще дойде от само себе си
1
7
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
червен *** - марш в сибир, там няма супермаркети...