Първанов се почуди от колебанието за "Белене"

Докога ще се мотаем с някакви анализи, пита той
Обновена: 10 сеп 2013 13:56 | 10 сеп 2013 12:15,
114
Първанов се почуди от колебанието за "Белене"
Георги Първанов Снимка: архив, БТА

Сегашното колебание за АЕЦ „Белене“ за мен звучи неубедително, заяви днес в Плевен Георги Първанов, президент от 2002 до 2012 г. В енергийната дипломация загубата на темпо може да има много висока цена - това трябва да избегнем, допълни той.

Огромната част от левицата е за реализацията на проекта, ако някой има колебания, е добре да излезе и да ги обоснове, посочи Първанов.

Аз самият съм убеден в необходимостта му и ще провокирам дебат за АЕЦ „Белене“ и за „Южен поток“, защото губим темпо, а както виждаме, другите страни решават своите проблеми, уточни той. 

Още по темата
Левицата беше факторът, предизвикал националния референдум за АЕЦ „Белене“ с аргументи категорични и неоспорими, които бяха продукт на експертните възможности на "Позитано", припомни  Първанов.

„И сегашното колебание "Дайте да направим нов анализ, за да видим как стоят нещата" за мен звучи неубедително“, бе категоричен президентът.

Ако ние не сме били прави в аргументите си преди няколко месеца, някой трябва да се извини за това; ако сме били прави - докога ще се мотаем с някакви анализи, да плащаме на консултанти, при положение че нещата са ясни от самото начало на проекта, допълни той.

Днес той взе участие в международната научна конференция в Плевен "Русия -България: Връзки във времето", на която в Плевенската панорама вземат участие изтъкнати учени от България и Русия, пише БТА. 

Припомняме, че вчера лидерът на левицата Сергей Станишев обяви, че за АЕЦ "Белене" ще се прави нов анализ, за да се прецени дали проектът е икономически изгоден, но не можа да се ангажира колко ще струва това на българския данъкоплатец.

"Вече има такъв анализ на британската банка HSBC, за който бяха платени 2,5 млн. евро", пресметна той.

Станишев коментира обаче, че предишните управляващи са подавали невярна информация на консултанта и затова докладът не може да се смята за обективен.

Срокът за гаранция за технологичното оборудване е 40 г., а е бил подаден срок от 20 г., каза още лидерът на БСП.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов пък побърза да коментира думите на Станишев и го обвини в "дебелоочие".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


114
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
76
3
 
16
 
! Отговори
vesko02 преди 10 години
А защо не отидеш до Чернобил да натрупаш челен съветски опит?
75
8
 
6
 
! Отговори
ognyanz преди 10 години
До Миа (77): Аз не разбрах, кое точно считаш за проблем. Очевидно е, че ел. енергията, произведена от АЕЦ ще е по-евтина от "зелените" енергии. Ако проекта е икономически изгоден, ще се намери инверситор за него, ако не е изгоден - ще пием една студен авода за направените вече разходи. Какво тук има да се политизира? Така се работи с инвестиционни проекти по цял свят. А тук могат да се прочетат всякакви глупости за национално предателство, какъв бил Първанов и т.н. Накрая Турция ще строи АЕЦ.
74
3
 
15
 
! Отговори
Камен преди 10 години
До ПрисмехулникЖивота на 5 и 6 блок може да бъде удължен с 15-20 години, а повечето ТЕЦ-ове вече имат монтирани пречиствателни системи. Ако това стане от Белене практически няма да има нужда. До след 20 години може да се измислят много по-ефективни начини за получаване на енергия, да паднат цените и да се вдигне ефективността на слънчевите панели и т.н. Като цяло няма смисъл да инвестираш в нещо, което не ти трябва в момента (както няма смисъл и да вземаш назаем пари, които не ти трябват, но)
73
7
 
16
 
! Отговори
xl преди 10 години
ВСИЧКИ ЧЕРВЕНИ СА ГОТОВИ ДА СИ СВАЛЯТ ГАЩИТЕ И ДА СЕ НАВЕДАТ ДА СИ ВЪРЖАТ ОБУВКИТЕ В ОЧАКВАНЕ НА РУСНАКА ДА МИНЕ ОТЗАД ...
72
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Инициатора на "Голямия член" се опитва да го пробута на Станишеф !
71
3
 
14
 
! Отговори
енергетик преди 10 години
Имаме около 13 хиляди мегавата работещи производствени мощности.Но консумираме само около 4 хиляди и изнасяме около 1000.Толква голям е пазара у нас и на балканите. По тази причина повече от половината ни производствени са в перманентен престой и трупат загуби. Мините работят със силно занижен капацитет и съкращават работници.Козлодуй ще баде реновиран през 2019 г. за още 15 г. Питам се за какъв дявол ни е Белене.Явно комунистите са поели ангажименти към своите московски господари и няма накъде.
70
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Консултантите трябва да са БАН-яджии , хем е евтини , хем се знае предварително, че ще кажат да се стри.
69
14
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Как няма да скача Борисов против нова АЕЦ ?Ами на Цветелина Бориславова,кой ще и купува Зелената енергия и кой ще докара слонове да и пасат Слонската трева?Някой не си си ли прави сметка,колко хора ще бъдат ангажиранти в изграждането на новата централа,комуникациите и, а по-късно и в самата и експлоатация?Като има работа и работни места,ще има паричен оборот,на всеки нещо ще му влиза в джоба,а после ще го дава на на някой друг.Това е естествения закон,не гьоловете на Бойко!
68
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Селянина от Село Сирищник който окраде окраде окраде държавата за 2 мандата и стана от селски нужник на двора Милтимилиардер в офшорни сметки за да яде пътува и граби на гърба на данъкоплатците днес говори за Белене Какъв Белене бе *на навремето твоята партия разстрешваше в името на народа такива продаждни като тебе бе
67
0
 
0
 
! Отговори
МИА преди 10 години
До ГостЗависи кой ще е консултант. Нима не знаеш, че българските консултанти работят по европейски ставки.
66
2
 
1
 
! Отговори
MIA преди 10 години
До ognyanzТочно това е въпросът, затова се кумят и пак ще си измият ръцете комунистите, както преди когато бяха на власт. После беше -референдум, после- ама следващото правителство ще реши, но ние сме ЗА. Не им е лесна работата, аз обаче смятам, че ще се нахендрят най-накрая.
65
0
 
6
 
! Отговори
Гост преди 10 години
След като анализът на HSBC може да е манипулиран, защо изобщо се възлага на външни консултанти, а не се възложи на "експертите" от сектор енергетика или на БАН? И в 2-та случая явно може да се манипулира крайният резултат, просто с нашите консултанти ще е по-евтино.
64
0
 
11
 
! Отговори
ОООООООО преди 10 години
ПИЯНИЯТ С белите чорапи пак прави оргии на цънтъра на дъгето ХОТЕЛ РОСТОВ !!!! ТАМ СА САМО МАСОНИ В ТОЯ ХОТЕЛ--напиване и оргии !!ЗА БЕЛЕНЕ
63
2
 
16
 
! Отговори
Чили преди 10 години
По-голям подлец и гнусар от Гоце е може би само Станишев! Той би продал и майка си, стига да гушне някой милион повече!Откъде се пръкват такива недомаслени ***, как успяват с наглост да узурпират и власт, и пари, и всичко?!Трябва да ходи в Скравена тоя предател! Да го дадат на прасетата, да го изядат, както комунистите затриха хиляди невинни българи!
62
2
 
9
 
! Отговори
Камен преди 10 години
Ще се мотаем с анализи докато се намери поне един анализ дето да казва, че тази АЕЦ е необходима на България и ще бъде изгодна от финансова гледна точка. За момента анализите показват точно обратното.
61
1
 
17
 
! Отговори
нехорошо преди 10 години
Дърпа му се лай...то поне 20 см навътре само при мисълта ,какво ще стане ако не свърши работата на руснаците , а и паричките не може да върне
60
0
 
12
 
! Отговори
Ф-1 преди 10 години
Този пернишки "ШМАТАРОК" ЗА КАКЪВ СЕ МИСЛИ? Тий стна Президент, както и сегашният-Плевнелиев,с политически игри, за да не кажа ДАЛАВЕРИ.Понеже повечето ни политици са "компетентни" колкото него, затова сме на това дередже!
59
2
 
22
 
! Отговори
българин преди 10 години
Гоцка, боцка ли те мисълта какво правят другарите от Раша с ония, които взимат парите и не вършат работата? *** и национален предател си, Гоце!
58
8
 
4
 
! Отговори
ognyanz преди 10 години
АЕЦ "Белене" може да се построи като проект на частен инвеститор и когато бъде готов, да се премине на пазарен принцип при продажбата на електроенергия. Да видим тогава кой ток ще се продава: произведения от "Белене" или скъпия ток от слънчеви панели и ветрогенератори.
57
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ДО 61 ДА, БЕШЕ КАТЕГОРИЧЕН- 60 % ОТ ГЛАСУВАЛИТЕ НА ЗАКОННИЯ РЕФЕРЕНДУМ ЗА АЕЦ БЕЛЕНЕ КАЗАХА "ДА". ЗА КАКВО КОЛЕБАНИЕ ГОВОРИМ ? КОЙТО Е ЗАБРАВИЛ ФАКТИТЕ- ИМА ЧИЧКО ТИ ГУЛЪЛ.