Мартин Захариев: Колко пъти нашият посланик в Германия е критикувал немските медии?

Трябва да се промени медийният закон, смята депутатът от БСП
2 окт 2013 21:23,
26
Мартин Захариев: Колко пъти нашият посланик в Германия е критикувал немските медии?
Мартин Захариев Снимка: архив, Булфото

Има известна степен истина в това, което каза за медиите в България германският посланик у нас Матиас Хьопфнер, но не бива да се фокусираме по начин, по който това да стане самоцел. Питам обаче колко пъти българският посланик в Германия си е позволил да критикува немските медии там и каква е тежестта на казаното тогава. Считам, че в случая ние можем да приемем мнението на германския посланик само за сведение. Това заяви депутатът от ПГ на КБ и член на Комисията по културата и медиите в НС Мартин Захариев в ефира на bTV.

Според него в медийния бранш има проблем с прозрачността, тъй като "законодателят е замълчал по въпроса".

Захариев посочи, че има един-единствен член в медийния закон, в който се изискват доказателства за собственост на медиите. "Визирам чл. 105, ал. 3 от Закона за радиото и телевизията, в която се изискват доказателства за собственост на медиите, когато трябва медията да получи лиценз. Не се искат такива доказателства дори при регистрирането й. В Германия обаче медиите се рапортуват в публичен регистър на всеки 6 месеца, до ниво на физически собственик. Но там законодателят си е свършил работата", подчерта той. 

Още по темата
"Трябва да се промени медийният закон. Трябва да се знае, че медийният регулатор регулира само съдържанието, той не регулира пазара. Органът, който регулира пазара в държавата, се нарича Комисия за защита на конкуренцията", обясни Мартин Захариев.

По думите му според действащото в момента законодателство именно КЗК е органът, който се произнася за състоянието на пазара.

"Нашият медиен регулатор не желае да регулира пазара, защото така е написан законът", посочи той.  Захариев подчерта, че в рамките само на 100 дни не може да се напише нов закон, който да реши проблемите.

Според него съществува и друг проблем в медийния бранш. "Трудно може да се наложи ново списание на пазара например, защото има монопол на разпространението на печатните издания, по-конкретно за разпространението на пресата", каза още експертът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още по темата: медииМартин Захариев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
0
 
! Отговори
Страстна преди 10 години
Напротив, много е готин ,правихме много хубав..
19
1
 
3
 
! Отговори
ален мак преди 10 години
Другарю Захариев, искаш да приемем, че немският посланик е невъзпитан варварин, който не знае какво, кога и как да каже?
18
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Тоя, честно ви казвам, ми е много противен тип!
17
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Мартинчоо, не може краставо магаре да дава акъл на кон шампион, а?
16
4
 
9
 
! Отговори
десд преди 10 години
Ей с тия коми мозъчета като нищо ще го направят. Соц държавицата дето се моли за 2 лв подаяние ще закритикува немската преса. Направо ще вземем златен медал. Ако ни послушат от 1500Е пенсия ще станат 100Е, от Мерцедеси БМВ-та ще минат на голф 2! : )))))))))))))))Простьо, кво стана с забраната за пушене? Тва ли ти беше най-голямата цел, че ходеше като *** на адрес да се жалваш?
15
4
 
6
 
! Отговори
22 преди 10 години
Докато се държим и чувстваме като втора ръка държава и хора всеки ще ни тъпче. Ние себе си не уважаваме, а искаме другите да го правят. М.Захариев е прав, но Ви е яд , че този човек е от БСП. Нека тогава да се сравним като народ с германците. Двете най-големи партии загърбват противоречията си за доброто на държавата си и народът подкрепя това. Ние това не го можем и затова сме си виновни ние. Тук всеки е голям умник и чуждо мнение не търпи.
14
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Когато БГ регистрира износ за трилион евро годишно тогава папуняка от снимката да заповяда с въпросното си сравнение. До тогава ще слуша хер посланица и ще козирува!
13
3
 
14
 
! Отговори
трафоПОСТ преди 10 години
Защо най-големите *** в БСП са безпартийните комунисти? Орешарски, Захариев, Корумбашев...
12
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Мартин Захариев ми е противен много отдавна .Да го сравняваш с Хю Хефнър е нонсенс. Нонсенс е комунисти и хора с мислене като твоето да са в парламента. Съжалявам но позициите които защитаваш са анти български точно колкото и на ***. Опитай се да бъдеш обективен ако изобщо можеш де. За Италия....... гледай документални филм " Видеокрация" -та ще ти стане ясна картинката
11
6
 
2
 
! Отговори
nerez преди 10 години
Одисейчо, много ми приличаш на млад комунист на който Ленин е подарил каскет. Комузмът е начин на светоусещане и мислене. Казвам ти , одрал си кожата на комунист и си се наврял вътре. Няма значение че пишеш против комунистите. Просто си лика ,прилика с тях.
10
12
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
явно коментиращите са на ниво ***. даже и някой да каже нещо смислено те си знаят "кой не скача е червен"
9
1
 
9
 
! Отговори
wc преди 10 години
*** negramoten poslanika na germania e prav
8
15
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Медиите в Германия са точно толкова зависими от олигархията, която е подчинена на САЩ, колкото и медиите в България.Истината винаги се определя от големите играчи.
7
1
 
4
 
! Отговори
nerez преди 10 години
Шоп, защо "забравяш" и третата к*рва от тройната коалиция. И какво те кара да мислиш че ти самия не си " азият"?
6
4
 
16
 
! Отговори
Shop преди 10 години
***, ***, човешки ***, това е Мартин. Щеше да изкарва пушачите на манифестация. Цялата клика БСП + Атака са азиати и в червата, нищо, капка европейщина няма у тях, тия лягат и стават с мисълта да ни превърнат в ПУТИНСКА АЗИАТСКА ***. ДО СТЕНАТА !!!
5
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
toia mazen da se skrie i da ne se pravi na udaren 4e skoro idva kraia na mafiata v bg
4
5
 
17
 
! Отговори
makedonski преди 10 години
Медиите в Германия няма нужда да се критикуват, защото са свободни от олигархични (комуниситческо-турски кръгове). Оставка!
3
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ами да пробва нашия посланник да критикува немските медии. ами ние искаме да сме с германия ,а не германия с Бг .***.100 дни му трябвали за да напише закон,ами да препише немския.***.
2
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
*** цоциалист.
1
2
 
12
 
! Отговори
. преди 10 години
МИШОК!!!