Нова система за контрол над вноса на храни от догодина

Тя ще реагира при влизане на ТИР с рисковата стока
5
Нова система за контрол над вноса на храни от догодина
Снимка: архив, Булфото

От 1 януари ще се прилага система за контрол при вноса на храни, съобщи заместник-министърът на земеделието и храните Явор Гечев на традиционната среща на премиера Пламен Орешарски с представители на граждански организации.

В отговор на въпрос за възможностите за защита на българския производител, Гечев отбеляза, че системата ще реагира при влизане на ТИР с рискова стока, каквато са храните. На място ще се прави бърза проверка - откъде идва, на каква стойност е, какво е качеството и кой е складът, където ще се разтоварва, предаде БТА.

След това на камиона ще се слага специализирана скоба, а екип от Министерството на финансите и Агенцията по храните ще участва в разтоварването на стоката. Те ще се уверят, че стоката не е контрабандна, че има реалната фактурна стойност и че отговаря на изискванията за качество на държавата ни, както и че е заприходена във фирмата.

В момента няма такъв тип схеми, отбеляза заместник-министърът. По думите му това ще е основна тема
- стандартите, системите за контрол и обмяната на данни между различните ведомства и къде отива дадената стока от производителя или вносителя до магазините. Гечев покани представители на контактната група за разговор в Министерството на земеделието.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още по темата: МЗХЯвор Гечевхрани
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
1
 
! Отговори
Говорите глупости! преди 10 години
КОНТРОЛА Е НЕОБХОДИМ НА АРМИЯТА ОТ ЧИНОВНИЦИ ЗА ДА ОПРАВДАЯТ ЗАПЛАТИТЕ СИ .КАКВО ЩЕ КОНТРОЛИРАШ НА ЕДНА ДЪРЖАВА , В КОЯТО НЯМА ПРОИЗВОДСТВО НА СУРОВИНИ ЗА ХРАН.ПРОМИШЛЕНОСТ И ВСИЧКО Е ОТ ВНОС!??!!!КАК ДА ПРАВИШ ПРОИЗВОДСТВО ,КОГАТО ДЪРЖАВАТА СТРИКТНО ТЕ ОГРАБВА И НЕ ТИ СЪЗДАВА УСЛОВИЯ ЗА ТОВА?КАК ДА ПРОИЗВЕЖДАШ , КОГАТО ПОВЕЧЕТО ОТ ХОРАТА НЯМАТ ПРОФЕСИОНАЛНА ПОДГОТОВКА?Кой ДА ПРОИЗВЕЖДА , КОГАТО НАРОДА ТИ Е СВИКНАЛ ДА БЪДЕ "ХРАНЕНИК" НА ЕДНА СИСТЕМА КОЯТО ГО ОТУЧИ ДА РАБОТИ И ДА СЕ БОРИ?
3
0
 
1
 
! Отговори
той преди 10 години
може би,това ще се случи,но кога реално,не се знае,слаб контрол,подкупни и бездарни чиновници,непрекъснати нелегални канали за внос,на всичко,за което си помислиш,предателска политика спрямо интересите на нашите производители и догорките с големите търговски вериги,които ни набутват какви ли не ***,но на ниски цени,а безпаричието и липсата на работа ни правят постоянни тяхни клиенти,може би е необходимо да си внесем,патриоти,неподкупни,професионално подготвени и социално мислещи политици.
2
0
 
2
 
! Отговори
лекар ,но не ветер преди 10 години
Най-голямата грешка е структурирането и от Миро Мършата. Не може контрола на храните от здравеопазването да се повери на ветиринари , бъркали довчера в кравешките ***. Те работят това където не им е работата. Защо не вземат да ни лекуват след като няма достатъчно здравни кадри? Такава *** държава никъде я няма. Простатъци и *** сме всички. Имаше система която работеше безотказно и се контролираха храните не само у нас но и от внос. Това беше структурата на бившето ХЕИ. Но ние и тов
1
2
 
5
 
! Отговори
КАКЪВ КОНТРОЛ ,БЕ... преди 10 години
"*** нема-гайда иска"!!!!ВИЕ В БЪЛГАРИЯ НИЩО НЕ ПРОИЗВЕЖДАТЕ И ВСИЧКО ВИ Е ВНОС----С *** ДА ВИ ХРАНЯТ , ПАК СТЕ НА ДАЛАВЕРА , ЩОТО СКЪПОТО НЕ МОЖЕТЕ ДА ГО КУПИТЕ ...!ПЛАЩАТ ВИ ---КАТО НА ПРОСЯЦИТЕ --ЗА ДА НЕ УМРЕТЕ ОТ ГЛАД.В РУДНИК ОРАНОВО -КОПАТ ЗА 400-лв/месечно....И УМИРАТ ЖИВИ ПОГРЕБАНИ!КАКВО ЩЕ КОТРОЛИРАТЕ??!Я СЕ СЪБУДЕТЕ!