Приветлив и добре платен чиновник – мечтата на Адемов

Съкращенията в администрацията нямало да бъдат механични
Обновена: 14 окт 2013 14:38 | 14 окт 2013 12:50,
23
Приветлив и добре платен чиновник – мечтата на Адемов
Опашките - чести гледки в родните държавни служби. Снимка: архив, Булфото

Държавната администрация трябва да бъде стегната, добре платена и да отговаря на изискванията на българските граждани, настоя социалният министър Хасан Адемов, който участва в конференция, организирана от КТ "Подкрепа".

Коментарът му бе в отговор на въпрос за заявеното от премиера Пламен Орешарски 10-процентно съкращение на чиновници.

По думите на Адемов сега съществуващият модел на администрацията не е удачен, защото в края на мандата на предишния кабинет бройката на държавните служители била увеличена от Симеон Дянков с 14 400 души.

"Никой не е казал че съкращенията сега ще бъдат механични", каза в отговор на упреците на синдикатите министърът, цитиран от БТА.

Още по темата

Според него преди да се пристъпи към такава мярка, трябва да се направи сериозен анализ на структурите на държавната администрация.

"От една страна трябва да положим усилия в бюджета за 2014 г. да се намали издръжката на отделните ведомства, да се предложат структурни корекции там, където е възможно, за да може в крайна сметка администрацията да бъде полезна на хората и да предлага услуги", отбеляза Адемов.

Големият проблем по думите му е как да се намери начинът, по който да се намалят разходите за издръжка, да се премахнат дублиращите се структури и да се освободи финансов ресурс и за други политики.

Министърът съобщи, че се правят предложения и разчети по отделните ведомства и министерства, като в крайна сметка Министерският съвет ще предложи на социалните партньори дискусия по този въпрос.

Той заяви, че дискусията за съкращения в администрацията е необходима с оглед на бюджета за догодина и от гледна точка на "голямата тема как трябва да функционира администрацията в България".

Хасан Адемов уточни, че има структури като приходните агенции, в които е трудно да се мисли за съкращения, както и в структури с контролни функции, и такива, при които има пряк контакт между държавните служители и населението като Агенцията за социално подпомагане (АСП).

Той посочи още, че в регионалните структури на АСП хората изнемогват, защото са в пряк контакт с гражданите, работят по повече от 40 закона и това създава изключителни затруднения.

"Нашето  предложение е там да няма промени", отбеляза социалният министър.

"В Главна инспекция по труда има потребност от повече инспектори, защото спазването на трудовото законодателство е много важно, както и решаването на проблемите на "сивия" сектор", заключи Адемов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До АнонименЗащото още не са се появили 250-те хиляди нови работни места.
20
0
 
1
 
! Отговори
Вуте от село преди 10 години
Защо през март 2014 ще откриват Агенция по земята, като работа за която я създават я вършат Поземлените комисии. Какви съкращения, какви пет лева.
19
0
 
2
 
! Отговори
vesko02 преди 10 години
Приветлива държава с усмихнати хора без представители на сегашните партии-това е моята мечта.
18
0
 
3
 
! Отговори
ПОТЕРПЕВШ преди 10 години
За какви съкращения говорят,при положение,че откриват нови министерства с неизяснени функции,но с по няколко секретарки и други подобни.Ще посегнат пак на най натоварените,изпълнителите,които са пред гишетата.А БЕЗБРОЙНИТЕ ,,ШАПКИ,, МИНИСТЕРСТВА,АГЕНЦИИ,ДИРЕКЦИИ,които в повечето случаи дублират дейността си и служителите им получават заплати в хиляди,за разлика от тези пред гишетата?ТЕ ЩЕ ОСТАНАТ,ЗАЩОТО ТАМ РАБОТЯТ ХОРА СЪС СПЕЦИАЛНИ ЗАСЛУГИ.
17
0
 
4
 
! Отговори
БРАННИК преди 10 години
Хахахахахах ама ми се плаче от тия смешни чиновници. Параграф 22 ви е цялата работа. Дърти тетки в критическата.
16
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
На който не му харесва да е чиновник и се оплаква от заплатата и помещенията, в които работи, да напуска и да си търси друга работа! Ама нещо не се чува за чиновници да са си зарязали работата, защо ли така?!
15
2
 
9
 
! Отговори
анонимен преди 10 години
До Анонимен В социалните служби няма чиновници!! Всички работят с гражданите и обслужват райони. Няма и шофьори и чистачки - тях отдавна ги съкратиха. Няма и технически персонал - към момента има само по един счетоводител в Дирекция за всичко. Служителите сами чистят мизерните помещения в които обслужват гражданите / които идват с гумени *** *** на животински фекалии/. Помещенията са отблъскващи, по-зле са от къщите в ромските махали. Усмивката само им липсва!!
14
3
 
5
 
! Отговори
:) преди 10 години
Предизборното обещание да не е било за закриване на 250 000 работи места?
13
2
 
6
 
! Отговори
роднина на соц.работ преди 10 години
Всички реват като трябва да чакат на опашка. И правилно! Само, че всички искат добро и бързо обслужване, ама ако може да бъде съкратена цялата администрация. Мисия налудничава и невъзможна!! Бедните се увеличават, Законите и нормативните основания също, а служителите все трябва да намалят. Заплащането е по-близко до мин.раб.заплата а условията на труд допотопни. Материалната обезпеченост на службите е за сметка на същите соц. работници. Е, как да предлагат съвременно и задоволително обслужване?
12
0
 
3
 
! Отговори
ДА ВЕ! преди 10 години
,...но без КЛИЕНТИ !
11
0
 
10
 
! Отговори
оптимист преди 10 години
Има "изкуствено" създадени Агенции, чиито функции се дублират с тези на държавните служители по министерствата...по-добре ТЕ да се огледат и даже някои от тях спокойно могат да бъдат закрити, защото липсата им няма да се усети...
10
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Добър ден Гражданино,Как ще платите рушвета - в брой или с карта?:))))
9
6
 
8
 
! Отговори
MiB преди 10 години
трябва не 10% да съкратят, а 10% да останат и тогава България ще излезне от кризата в която така упорито искат да ни набутат другарите комунисти
8
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
и с някаква дипломка , но не купена- направо чиновник мечта , да го гледаш и да ревеш с глас
7
0
 
15
 
! Отговори
банкеръ преди 10 години
Гн министър кажете си го направо колко чиновници не вършат нищо и получават пари за това.10 процента са метачките от тях ли започвате.Не забравяите и незнаещите български и западен език,също и роднините и ще останете в историята,като турчин по Бъгарин от българите
6
0
 
8
 
! Отговори
ahha преди 10 години
Ударението на МЕЧТА !
5
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
да бе само чиновници а кой ще бачка
4
8
 
7
 
! Отговори
Запозната преди 10 години
Дано. За сега са намусени и добре облечени.
3
0
 
7
 
! Отговори
az tam преди 10 години
Необходими са не контролни, а помагащи органи. Преметайте си ги както искате иначе, ***
2
0
 
8
 
! Отговори
az tam преди 10 години
Необходими са не контролни, а помагащи органи. Преметайте си ги както искате иначе, ***