Приветлив и добре платен чиновник – мечтата на Адемов

Съкращенията в администрацията нямало да бъдат механични
Обновена: 14 окт 2013 14:38 | 14 окт 2013 12:50,
23
Приветлив и добре платен чиновник – мечтата на Адемов
Опашките - чести гледки в родните държавни служби. Снимка: архив, Булфото

Държавната администрация трябва да бъде стегната, добре платена и да отговаря на изискванията на българските граждани, настоя социалният министър Хасан Адемов, който участва в конференция, организирана от КТ "Подкрепа".

Коментарът му бе в отговор на въпрос за заявеното от премиера Пламен Орешарски 10-процентно съкращение на чиновници.

По думите на Адемов сега съществуващият модел на администрацията не е удачен, защото в края на мандата на предишния кабинет бройката на държавните служители била увеличена от Симеон Дянков с 14 400 души.

"Никой не е казал че съкращенията сега ще бъдат механични", каза в отговор на упреците на синдикатите министърът, цитиран от БТА.

Още по темата

Според него преди да се пристъпи към такава мярка, трябва да се направи сериозен анализ на структурите на държавната администрация.

"От една страна трябва да положим усилия в бюджета за 2014 г. да се намали издръжката на отделните ведомства, да се предложат структурни корекции там, където е възможно, за да може в крайна сметка администрацията да бъде полезна на хората и да предлага услуги", отбеляза Адемов.

Големият проблем по думите му е как да се намери начинът, по който да се намалят разходите за издръжка, да се премахнат дублиращите се структури и да се освободи финансов ресурс и за други политики.

Министърът съобщи, че се правят предложения и разчети по отделните ведомства и министерства, като в крайна сметка Министерският съвет ще предложи на социалните партньори дискусия по този въпрос.

Той заяви, че дискусията за съкращения в администрацията е необходима с оглед на бюджета за догодина и от гледна точка на "голямата тема как трябва да функционира администрацията в България".

Хасан Адемов уточни, че има структури като приходните агенции, в които е трудно да се мисли за съкращения, както и в структури с контролни функции, и такива, при които има пряк контакт между държавните служители и населението като Агенцията за социално подпомагане (АСП).

Той посочи още, че в регионалните структури на АСП хората изнемогват, защото са в пряк контакт с гражданите, работят по повече от 40 закона и това създава изключителни затруднения.

"Нашето  предложение е там да няма промени", отбеляза социалният министър.

"В Главна инспекция по труда има потребност от повече инспектори, защото спазването на трудовото законодателство е много важно, както и решаването на проблемите на "сивия" сектор", заключи Адемов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
16
 
! Отговори
kostandb преди 10 години
А дано, ама надали :)