Не мина искането на "Атака" за купуването на земя от чужденци

Външната комисия в парламента го отхвърли
Обновена: 16 окт 2013 18:36 | 16 окт 2013 16:51,
56
Не мина искането на "Атака" за купуването на земя от чужденци
Янаки Стоилов Снимка: архив. Булфото

Удължаването на мораториума чужденци да купуват български земя може да стане само чрез предоговарянето на въпроса с всички останали 27 страни-членки на ЕС. Това обясни председателят на външната комисия към НС Янаки Стоилов.

Днес комисията отхвърли предложението на „Атака“ за удължаване на мораториума. 

Въпросът има две страни. Едната е по отношение гражданите и юридическите лица от ЕС, а другата по отношение на всички останали страни, заяви Стоилов.

Той припомни, че в договора ни за присъединяване към ЕС е имало предвиден период от 7 години, в който има забрана за граждани и юридически лица да закупват земя. Промяна трябва да премине през предоговаряне на условията с всички 27 страни, заяви Стоилов.

В момента според Конституцията, която ние сме приели в тази й част през 2005 година, в България има разрешителен режим за придобиване на земя от чужденци, обясни още председателят на комисията. 

Според него само с промени в основния закон може да се забрани закупуването на земя от граждани, които не са членки на ЕС. Според него въпросът е законодателен, а не е свързан с изпълнителната власт.

Стоилов обясни, че само вносителите от „Атака“ са подкрепили удължаването на мораториума.

Депутатите от ГЕРБ също са гласували против. Вчера депутатът от опозицията Владислав Горанов заяви, че неговата партия е за продължаване на забраната, но не с предложението на националистите, което той определи като крайно и популистко.

Днес в пленарната зала дебатите около влизането на мораториума в дневния ред на НС „Атака“ срещна подкрепа от ГЕРБ.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
0
 
2
 
! Отговори
ВАСИЛЕВ преди 10 години
НА ТОВА МУ СЕ КАЗВА АЛА - БАЛА ! ЧЕ ТЕ , ЧУЖДЕНЦИТЕ , СИ КУПУВАТ КЪЩИ ,АПАРТАМЕНТИ ,ЗЕМЯ ,КОЛИ И КАКВОТО ЩЕТЕ, ОЩЕ СЛЕД ЛИКВИДАЦИЯТА НА БЪЛГАРИЯ ,ИЗВЪРШЕНА ОТ ЖЕЛЮ И СДС ! ЗА КАКВО СТАВА ВЪПРОС СЕГА - ЗА ИЗМИВАНЕ НА КАЛНА СЪВЕСТ ЛИ ? НЯМА ДА МИНЕ ТАЗИ ДЕМАГОГИЯ ,ГОСПОДА "ДЕМОКРАТИ " И ОЩЕ ТОЛКОВА ФАЛШ СОЦИАЛИСТИ !
37
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Какво заглавие само" Не мина искането на "Атака" за купуването на земя от чужденци" ***, мислят че целият народ е по- *** от тях
36
1
 
0
 
! Отговори
39106 преди 10 години
По-добре чужденци с пари да си пазаруват недвижимости отколкото в БГ да има само *** и хора които няма как да си купят имоти. Атака ако са истински "родолюбци" (а не само популисти каквото са всъщност), биха приветствали влизането на чужди капитали в БГ с които се подпомага БГ икономиката... земята не може да се изнесе - тя пак ще си остане българска
35
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Анонименda mnogo si prav straj e no na kakva cena oops 10000000 lv , e i az bih bil straj na takava cena .
34
4
 
2
 
! Отговори
стоян петров преди 10 години
Земя се продава и купува. Просто трябваше да има данък върху земята, като основно средство за производство. А сега всеки стиска по 10-20 декара и я държи, защото нито хляб нито вода иска(най-странната икономическа логика). Ако имаше гласуван един нормален данък досега 1000 пъти да е уедрена. Но всички политици се правят на добрички, а всъщност са популисти които унищожават селското стопанство.
33
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
В МОМЕНТА АТАКА Е ЕДИНСТВЕНИЯТ СТРАЖ НА БЪЛГАРИЯ!
32
4
 
4
 
! Отговори
Томи Хечър преди 10 години
То парламента кое ли предложение на Атака не е отхвърлил.Имам чувството че го прави на инат, а също и от страх Атака да не пробият с идеите си в страната, че горките *** от парламента ще останат в сянка на най-неприятната им партия. А после като мине време, всеки гледа да копира идеите на Атака. Напълно го разбирам Волен защо ходи по чужбина като има да се обсъжда нещо важно в парламента, и ги оставя като в небрано лозе тия *** да си говорят сами без да могат да направят нищо.
31
0
 
10
 
! Отговори
... преди 10 години
Мърльовци,вие *** ли сте бе?Мъже ли сте бе,***? Я стига сте ревали като *** и почнете да се борите!Вие не сте никакви българи!Такива изпедерастени женчовци като вас са срам за България!Излизате и проливате кръв!Аз с вас!Спрете да оплаквате нещата и се борете!Дори и с цената на живот!
30
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен 1 преди 10 години
Защоо, бее, това е изключително важно и смислено искане, един ден ще си чукате главите, като ви изгонят от собствените ви земи.....Продажници, продадоха България....
29
5
 
2
 
! Отговори
SKYBET преди 10 години
AIDDE STIGA VECHE S TAZI ATAKA , NE MOGA DA GI PONASIAM TEZI PRODAJNICI NA BULGARIA
28
6
 
12
 
! Отговори
are_kulata преди 10 години
Има толкова много държаваи с забрана за продажба на чужденци не само на зема, че и на всякакъв имот.Мизериятя, глада и болестите ще принудят Българинът да си продаде земята и тогава ще сте тоталните роби на ''своя територия''*** от ГРОБ и БСП не са от вчера, смачкат ли АТАКА, България си отива завинаги.
27
14
 
2
 
! Отговори
boyko_stoew преди 10 години
Гледайте филма" ПАТРИОТ"(с Мел Гибсън)Там има заложени много морални казуси по тази тема.Ечемика в нивите,прасетата в *** или някаква къща,НЯМАТ ЕМОЦИОНАЛНАТА МОЩ,която да СЪТВОРИ един истински ПАТРИОТ....Пълноценния живот на Децата ни,Приятелите ни и Всички Добронамерени Хора е това за което си заслужава да се бориш и Умреш!...Някой щял да изкупи земите ни на безценица след отпадането на Мораториума...?!?!Точно-НАПРОТИВ:Цените ще се вдигнат,защото ще има нормален Пазар на земите.
26
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
до 35 Разбира се че можеш ! Вкараи я в регулация , удари една ограда и зад ограда важат твоите правила Аиде сега си го представи на 10 000 декара или на 100 000 декара Разбира се че спазваш законите на държавата , но ако имаш достатъчно пари можеш и град да си построиш Според мен ще доидат руснаци и израелци (макар че силно се съмнявам да потекат реки от пари ) Лека вечер
25
9
 
7
 
! Отговори
Адем Кенан преди 10 години
Атака си го карат "поръчаш,пиеш,ядеш без да плащаш".Не може българи да купуват в ЕС а чужденци да нямат право...Не СТАВА!
24
5
 
7
 
! Отговори
Мильо ВИПОНДов преди 10 години
До Анонимен 33 Глупости на търкалета! По твоята логика на моята земя мога да си основа собствена държава..... И до сега чужденци купуват земя - или чрез фирма, или чрез подставено лице!
23
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Без да се правя на интересен ще ви кажа едно, вие го разберете както искате Купуването на земя е купуване на територия
22
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
o na snimkata kak vieshe predi 20 godini , kolko bilo opasno da se prodava zemya, kak gadnite zapadnyaci shte ni porobat, a sega vze da se ogava. Komunyagite nyamat nikakvi principi osven lazata I krajbata!neka mladite da se uchat I znayat!
21
5
 
30
 
! Отговори
Попа с картечницата преди 10 години
Нашите деди са проливали кръвта си за тази земя,а сега ние ще я продадем за жълти стотинки.Ще станем народ без земя и наследство и тогава тежко ни.
20
5
 
26
 
! Отговори
дог преди 10 години
Не мразя Турция , но Турците са много примитивна цивилизация от 13-ти век нв са се променяли , нямат никаква култура , световни постижения , професори , учени и така нататък. Просто всичко са постигали със ятаган и упорство на варвари .Как може изобщо да сравняваме Европейска цивилизация 7 века по стара от Турските племена които са единственно са колели и бесели и изнасилвали.Българите сме келти , славяни , прабългари , трякийци и викинги.Турците са просто диво арабско племе вероятно Индийско.
19
2
 
21
 
! Отговори
аз съм българче преди 10 години
Ясно е, че в парламента са си клатили краката през 2010-та, когато сме можели да променим срока, ясно е че ще си ги клатят и сега. Имам доста декари земя, които нямам никакво намерение да продавам без значение каква цена предлагат. Земя не се продава, още повече парче от България, за което безброй българи са си дали живота. Чужденецът купи ли земята ни, ще ни съсипе природата, ще строи каквото си иска, включително молове и джамии. Не си продавайте земята!