Да мислим за интеграция на сирийците, зове Георгиева

Не приемам ксенофобията, категоричен е еврокомисарят
Обновена: 3 ное 2013 21:16 | 3 ное 2013 21:15,
298
Да мислим за интеграция на сирийците, зове Георгиева
Кристалина Георгиева. Снимка: архив Булфото

Да очакваме, че няма да имаме проблем с бежанците догодина или дори след 2-3 години не е реалистично. Да смятаме, че всички те ще намерят път към роднини в Европа - също. Затова трябва да помислим как те сами да си помагат, да се интегрират, така че да не са в тежест на държавата, заяви еврокомисарят Кристалина Георгиева пред bTV. Тя беше категорична, че интеграцията е възможна. Според нея това може да стане най-лесно при децата и по-трудно при по-възрастните.

Виждаме, че войната в Сирия няма да свърши скоро, обясни тя. Според нея за бежанския проблем има само един правилен подход - спокойно дискутиране и разясняване на хората, че избягалите от войната в Сирия хора ще са сред нас поне в следващите 2 години, но няма причина да се плашим от тях.
Огромната част от сирийските бежанци са жени и деца, заяви тя. Според нея обаче действително  нас влизат хора, които не са бежанци от войната.

Работа на властите е да разграничат кой е бежанец и кой е нелегален имигрант, както и да преценят дали искаме да му дадем статут или да го върнем, заяви тя. Според нея проблемът у нас е малък и той може да бъде решен. Тя призова властите да работят с местните хора.

Ние работим много добре с българските власти, заяви още Георгиева. Тя обясни, че се среща постоянно и представители на МС и президентството. По думите на Георгиева ЕК работи еднакво добре с кабинета „Борисов” и този на Пламен Орешарски.
Според Георгиева по тази тема трябва да се говори спокойно между институции и политически партии.

Във връзка с трагичното нападение над 20-годишната Вики в центъра на София от мъж с арабски произход, Георгиева подчерта, че този инцидент не трябва да хвърля сянка върху всички бежанци.

Това е само един случай, който трябва да ни накара да се замислим, че между многото хора, които не са заплаха за нас, ще има и такива, които идват с лоши мисли, заяви още тя. Според Георгиева трябва да се вземат необходимите мерки за сигурност. Според нея институциите трябва да обяснят на хората ситуацията.

Не приемам ксенофобията като полезна. Над 1,5 млн. българи работят за семействата си от чужбина – ако кажем „България за българите”, подаваме ръка на тези, които казват „Холандия за холандците” и т.н., тоест на тези, които искат да изгонят сънародниците ни от тяхна територия”, обясни еврокомисарят.

Тя уточни, че в момента ЕК преценява какво от нещата, които България иска във връзка с бежанската вълна, могат да се финансират. „Може решението за отпускане на помощ да се случи всеки момент – помощта ще бъде осезаема и няма да е последната, догодина също е предвидена. В Брюксел разбират, че това е нов за нас проблем – че трябва не само да се помогне на бежанците, но и на българите да приемат това като човешка отговорност”, каза още Кристалина Георгиева.
Тя коментира, че е много притеснена от огромното разделение в българското общество, което се задълбочава още повече.

„Трябват мостове по големите теми. Няма как една държава да е добре и да е богата, когато хората са в такива сериозни конфликти”.

По темата с удължаването на мораториума върху продажбата на земя на чужденци, комисарят заяви кратко, че „ние сме млада демокрация, правим грешки – важното е тази грешка да бъде поправена”.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


298
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
195
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Протестите на българите заради парите,които се дават за имигрантите са напълно оправдани-вижте какво става в нашето здравеопазване колко хора живеят на помощи.Така че изнудването,което упражняват разни правозащитници, е напълно неоправдано.Кой би се съгласил да построят бежански лагер до дома му тихомълком, без да го питат.Все пак,които се съмнява в написаното от мен,да намери статията ,,Крепости континенти'' от Наоми Клаин в интернет.
194
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Става все по-очевидно, че западните демокрации готвят България да се превърне в бежански лагер.Франция и други държави са готови да приемат м-у 500 и 1000 бежанци,а Германия-5000. В същото време на нас ни се обяснява как трябва да бъдем толерантни при положение, че сме приели над 7000 имигранти на наша територия(колко от тях са бежанци е друг въпрос),а нямаме възможност да се грижим за тях.Така че бежанците няма да заминат на Запад,след като получат такъв статут,защото никой не ги иска.
193
0
 
33
 
! Отговори
Целокупна България преди 10 години
Вижте и физиономията на тази !!!Ето, това е истинското лице на омразата и то към собствения и народ!Анатема за теб, госпожо !
192
0
 
25
 
! Отговори
Сталинке, преди 10 години
Защо не ги интегрирате в богатите западни държави, където искат да отидат, ами ги натрисате на бедна България, която няма пари за детски, здравеопазване, пенсии и др. социални за собствения си народ? Като получат статут у нас ще се ползват от всички "благинки" на социалния туризъм барабар със сюриите дечурлига, които водят, раждат и ще раждат тук без да са дали и 1 лв. принос към тази система! Хайде, стига си редила нагло ухилена "благи" приказки, Българите не са ксенофоби, но не са и будали!
191
1
 
33
 
! Отговори
България преди 10 години
Тези хора не искат интеграция, Г-жо. И вие много добре го знаете. Виждате го в "интеграцията" на поколения турци в Германия, на пакистнаци във Великобритания. Спомнете си Батак, спомнете си историята. И моля, по-добре си гледайте собствения живот и оставете България на българите...не ни излагайте повече...
190
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Досега няма интегрирали се мюсита в християнска държава! У нас може да се интегрира чужденец ако е християнин и научи български език.
189
0
 
39
 
! Отговори
Целокупна България преди 10 години
Национална предателка, която трябва да гние до живот в затвора за национална измяна !!!Няма такава наглост !!! Изчадие адово !!!
188
0
 
43
 
! Отговори
Българка преди 10 години
Позор и срам! Вие българка ли сте госпожо? Каква наглост, да пренебрегваш собствения си народ, който се дави на дъното на бедността и да го призоваваш да интегрира хора, които не са никакви бежанци, а са нелегално преминали границата ни и са нарушили БЪЛГАРСКИТЕ ЗАКОНИ.
187
0
 
41
 
! Отговори
БОГ ДА ПАЗИ БЪЛГАРИЯ преди 10 години
Поредната продажница, облечена с добър имидж и "европодкрепа". Напомня ми за Кунева. БОЖЕ, ПАЗИ БЪЛГАРИЯ
186
0
 
27
 
! Отговори
Deathstalker преди 10 години
Я, Сталинка чете коментарите - нацвъкала е минусчета на всички негативни по неин адрес писания! :-D :-D :-D
185
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Мръша нагла. И ме трийте колкото си искате. Това мисля, че тази е мръша!
184
1
 
43
 
! Отговори
Deathstalker преди 10 години
Кукловодите реагираха светкавично - още на следващия ден след зверското клане това женоподобно изчадие се изтипоса при Росчо - милиционерчето да се обяснява, да ни успива, да лъже и да маже. С титанични усилия на волята си си наложих да я изслушам докрая! Е, НЯМА ТАКАВА НАГЛОСТ И ЙЕЗУИТЩИНА! ДА Й СЕ ОТНЕМЕ БЪЛГАРСКОТО ГРАЖДАНСТВО И ДА Й СЕ ЗАБРАНИ ДА СТЪПВА НА ТЕРИТОРИЯТА НА РОДИНАТА НИ!!!!!!!!
183
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Бла...бла...бла... след като уважаемите г-да професионалисти от полицията не могат да отделят гнилото от здравото, "терористите" от мирните бежанци, не очаквайте г-жо ние мирните хора да стоим като агнета на заколение и да се усмихваме дружелюбно на колачите си ! Щем не могат да се разделят убийците, изнасилвачите, крадците от другите ще ги слагаме под общ знаменател разбира се, животът ни е по-важен от вашата презряна политика !!! Цените живота ни или не ни търсете сметка за контра действията !
182
1
 
28
 
! Отговори
Арети преди 10 години
Налице е парадокс!!! Такъв висок покаэател на беэкруполност е сигнал эа тревога, особено по-време на Световна Икономическа Криэа!!!
181
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
не сравнявай българите с тази........................дето ръган с ножове децата ни!!!
180
8
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ПРОТЕСТИ ДО ДУПКА!!!ИЗЛИЗАМ С ЦЯЛОТО СИ СЕМЕЙСТОВО!!!ОСТАВКА!!! БРАВО НА СТУДЕНТИТЕ!!!
179
1
 
58
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
КАК НЕ ТЕ Е СРАМ ГОСПОЖО!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!ВЪН ОТ БЪЛГАРИЯ! ДЕЦАНА НИ ИЗБЯГАХА А ТИ ТЕЗИ ГИ ПРИБИРАШ!!!!КАК НАГЛО ГЛЕДАШ ОТ ВИСОКО!!!ДЕТЕТО В ПИРОГОВ БЕРЕ ДУША!!!НЕЗНАЕТЕ КАКВИ ХОРА СТОЯТ ЗАД ДЕЦАТА!!!!
178
1
 
50
 
! Отговори
чвор преди 10 години
Е*ете си майката!!!Никва интеграция!Няма да ни правите мюсюлманска държава,ей,***!!!
177
1
 
41
 
! Отговори
галя преди 10 години
До методогодина ще се върне в световната банка и от там ще продължава да мрази родината николкото до разделението на нацията ни двамата с президента полагат доста усилия в тази посока
176
1
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Сталинке *** еврейски, вземи си ги у вас тези с *** паламарки да си интегрирате с *** и щерка ти. Няма как да те наречем родоотстъпничка тъй като си с еврейска кръвчица и е нормално за теб и подобните ти на мачката българският народ и да се опитвате да ни промиете кръвта с разни ***.