Чиновници на протест? Може, но не в работно време!

Институциите не трябва да се саботират, смята Орешарски
Обновена: 19 ное 2013 14:23 | 19 ное 2013 12:34,
128
Чиновници на протест? Може, но не в работно време!
Пламен Орешарски Снимка: архив, БТА

Държавните служители имат право да протестират, но в извънработно време. Това е позицията на премиера Пламен Орешарски, който внесе повече яснота около изказването си, че ще се уволняват държавни служители, които протестират.

Той обясни, че думите му се отнасят само за хората, които го правят в работно време и по този начин саботират работата на институциите. Той беше категоричен, че не се притеснява от внесените в прокуратурата сигнали за това негово изказване.

„Уважавам протестиращите, стига това да не са служители в работно време и това да не води до саботаж на институциите“, каза премиерът. „Разбира се, че имат право“, заяви Орешарски на въпрос дали държавните служители имат право да протестират в извънработно време.

Още по темата
Той не отговори дали ще бъде освободена шефката на Агенцията по заетостта Камелия Лозанова заради писмото с критики от Брюксел.

Мислим за подобряване на цялостната дейност на Агенция по заетостта. Това ще се направи във връзка с писмото от Брюксел, в което се критикува дейността на агенцията. Имаме едно сигнално писмо, на което ще обърнем внимание. Такова писмо сега разбирам, че е имало и в началото на годината, коментира още Орешарски.

Ще се мисли за въвеждането на опростена данъчна декларация за хората с минимална работна заплата, стана ясно още от думите на Орешарски. Досега те не подаваха такава, но заради новата социална мярка на правителството, която предвижда през 2015 година да се възстановят данъчните плащания на работещите с най-ниски доходи за предходните 12 месеца след подаване на данъчна декларация, това най-вероятно ще се наложи.

Мислим за облекчаване най-ниските доходи още от формиране на мандата, припомни премиерът. По негови думи първоначално идеята е била правилото за необлагаем минимум да стане факт от 2015 година.

Предложението, което сега правим, фактически ще стане от 2015 година. Въвеждаме техника не на необлагане на дохода, а на връщане на обложения доход, което практически ще се усети като ефект в началото на 2015 година след данъчна декларация, заяви Орешарски.

Около 150 млн. лева ще е ефектът върху бюджета, а около 200 000 души ще бъдат обхванати от мярката. 

Автоматично този необлагаем минимум ще бъде вързан с минималната работна заплата, обясни Орешарски.

Той припомни плановете на правителството след три години минималната работна заплата да бъде 450 лева. Това са плановете, които ни се виждат реални от днешния ден, заяви още Орешарски и си пожела икономиката да се възстановява с по-бързи темпове и да може минималното регламентирано заплащане да скочи повече. Орешарски беше категоричен, че плоският данък остава.

Той се обяви против диференциацията на ДДС. Според него ефектът върху икономиката от подобна стъпка ще е по-скоро негативен.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


128
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
8
 
4
 
! Отговори
Kaleko Aleko преди 10 години
НИКОГА ВЕЧЕ ГЕРБ, Ами точно, де :)))))
11
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Последни врътки преди неизбежните 35% ДОД и ДП
10
1
 
20
 
! Отговори
милко преди 10 години
Урааа още утре искам от шефа да ме осигурява на минимарната заплата. И без това от години ми го предлага
9
4
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
КОЛКО БЪРЗО СЕ ОТРИЧАМЕ ОТ КАЗАНОТО КОГАТО СМЕ СГАЗИЛИ ЛУКА .НИКОЙ ТРЕЗВО МИСЛЕЩ НЕ ВИ ИСКА ВЕЧЕ ГОСПОДА ОТ БСП
8
4
 
29
 
! Отговори
STARBUCKS-USA преди 10 години
Тоя завъртя гъзЪт. Вчера говореше , че ще уволнява, а днес можело ,ама в извън работно време.
7
1
 
8
 
! Отговори
Kaleko Aleko преди 10 години
Г-н 4, вече и аз се замислям дали да не направя същото.
6
2
 
12
 
! Отговори
край преди 10 години
въобще не му беше тази идеята на Незнайко ама айде този път нема да го затваряме. Цял премиер виж ако беше някой подъл пенсионер да го тикнеш в панделата.
5
7
 
29
 
! Отговори
sokrat62 преди 10 години
Орангутански, държавните чиновници имат право извън работно време, ти нямаш никакво право и морал да четеш лекции в УНСС и да вземаш пари за това, защото си викш държавен чиновник на ненормиран работен ден, сиреч 24 часа трябва да си на разположение на работодателя си, сиреч народа бе гьотверен. Това се отнася и за министрите ти, дори командировките ви по работа ги разписва председателя на НС, естественно когато е трезвен. ОСТАВКА!!!!!
4
3
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ами аз ще говоря с шефа ми да ме осигурява на минимална заплата, хем ще си пестя 500 лв данък месечно, хем накрая ще ми върнат 300 лв. А и детето ми ще взема детски. Чиста работа. Да плащат ***, нали те подкрепят сифилистичното правителство!
3
7
 
22
 
! Отговори
Топ Идиот преди 10 години
замаза гафа
2
7
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Чудно ми е, протестите или КОНТРАпротестите в твоя защита са в работно време. А?
1
9
 
32
 
! Отговори
сПинишев преди 10 години
Хората, които работят и се осигуряват на реалните заплати не са дойни крави!Но какво те интересува теб какво мислят те, след като на са от твоя електорат?