Трябва да се спазва не само буквата, но и духът на закона!

Президентът: Търпимостта към несправедливостта е изчерпана
22 ное 2013 12:49,
14
Трябва да се спазва не само буквата, но и духът на закона!
Снимка: БТА

Ефективната и справедлива съдебна система е стратегически национален приоритет. Той може да бъде постигнат с обединение и диалог между трите власти, експертите и обществото. Това заяви президентът Росен Плевнелиев пред участниците на Националната конференция „Адвокатурата и върховенството на закона“, посветена на 125-годишнината от приемането на първия Закон за адвокатите в България.

Държавният глава отбеляза, че без експертизата и професионалния капацитет на адвокатурата е немислимо да имаме съдебна система, работеща за гражданите.

„Всички искаме България да бъде правова държава, всички виждаме, че търпимостта на обществото към несправедливостта генерално е изчерпана“, заяви президентът и допълни, че за да имаме демократична и социална държава, трябва да се спазва не само буквата, но и духът на закона.

„Без този принцип не може да има нито равенство между гражданите, нито ефективна и справедлива съдебна система, работещи институции и пазарна икономика“, каза президентът пред участниците в конференцията, организирана от Висшия адвокатски съвет.

Държавният глава отново подчерта, че утвърждаването на върховенството на закона осигурява просперитет и сигурност за всеки гражданин и изтъкна важната роля на адвокатурата в този процес.

Президентът посочи, че много често на адвокатите хората доверяват съдбата си и най-важното – очакването си за справедливост. „Нека българската адвокатура продължава и занапред да се ползва с доверието на гражданите и достойно да изпълнява конституционния си дълг да защитава техните права и законни интереси“, обърна се Росен Плевнелиев към участниците в юбилейния форум.

125-годишнината от приемането на първия у нас Закон за адвокатите уважиха президентът (1997-2002 г.) Петър Стоянов, председателят на Народното събрание Михаил Миков, министър-председателят Пламен Орешарски, главният прокурор на Републиката, висши магистрати, председателят на Висшия адвокатски съвет, народни представители.   

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
1
 
! Отговори
бай Х преди 10 години
Да се смея ли, да плача ли...
12
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
"Президенте", моята нетърпимост към теб и кликата, която те пробута на върха отдавна е изчерпана! Търся отговори: 1. Злоупотребявал ли си и отклонявал ли си пари, вкл. към офшорки? Бил ли си на ръководна длъжност в Комсомола? 2. Боко доносник ли е? Член ли е бил на мафиотски структури? Учасвал ли е и как във Възродителния процес? Злоупотребявал ли е с власт? Доведе ли Държавата до пълна разруха? 3. Цветанов, Фидоска, Миро-Мършата? Цеца? Лъжливи "Антикомунисти"! *** и крадци!
11
1
 
2
 
! Отговори
vyara dimova преди 10 години
Откога Плевнелиев започна и от това да разбира?!
10
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
тоя и от съдебна система започна да разбира - поредните празни приказки, никой политик не я реформира, защото в момента тя служи на политиците, магистратите са пешки в ръцете на политиците
9
0
 
5
 
! Отговори
гост преди 10 години
В развитите демокрации за по малко СЪМНЕНИЯ в нарушаване на ПРАВИЛАТА политици си подават ОСТАВКИ , а нашата КОМСОМОЛСКА ПАСТИРКА МЕНТОРСТВА.
8
0
 
6
 
! Отговори
Борисов преди 10 години
Проблемът е в това,че бедните по-лесно понасят несправедливостта,отколкото богатите - справедливостта.
7
1
 
2
 
! Отговори
Миро преди 10 години
Ако излагаше само себе си окей, но той излага и нас... а това не може да се търпи!
6
1
 
3
 
! Отговори
Миро преди 10 години
Тоя *** до кога ще се излага?
5
1
 
4
 
! Отговори
Вили преди 10 години
Време е да отстъпи мястото на някой по компетентен
4
1
 
4
 
! Отговори
Вили преди 10 години
Той просто не става за тази работа...
3
1
 
3
 
! Отговори
Вили преди 10 години
не мога да наричам тази *** президент...
2
1
 
3
 
! Отговори
Вили преди 10 години
Той не осъзнава, че не го бива за тази професия май...
1
1
 
3
 
! Отговори
Вили преди 10 години
Този защо продължава да се изживява като президент?