Връщат пушенето на закрито до Нова година

Искането на БСП среща голяма опозиция в парламента
Обновена: 25 ное 2013 14:03 | 25 ное 2013 08:36, Петя Славова
183
Връщат пушенето на закрито до Нова година
Снимка: Булфото

БСП иска да върне пушенето на закрито за Нова година, пише в. "Труд". През декември парламентът ще обсъжда и гласува промени в Закона за здравето, които предвиждат отпадане на тоталната забрана за цигарен дим в заведенията. Идеята е в ресторантите и кафенетата да бъдат обособени зали за пушачи и зали за непушачи, а собствениците на заведения до 70 кв. м сами да решат дали да се пуши или не.

“Веднага след като приемем закона за държавния бюджет, ще включим поправката за пушенето в дневния ред на парламента. Нагласата ни е да либерализираме режима от Нова година”, обясни пред изданието депутатът от “Коалиция за България” Спас Панчев, който е един от вносителите на промените.

Очаква се идеята за връщане на пушенето на закрито да не се приеме от голяма част от депутатите. Макар че социалистите са вносители на поправките, не всички в левицата искат забраната да отпадне. Вероятно е в БСП да се стигне до политическо решение по въпроса, тъй като либерализирането на тютюневия режим е едно от предизборните обещания на лидера Сергей Станишев. Предвижда се да бъдат обсъждани два проектозакона - на БСП и на “Атака”.

Становището на здравната комисия в парламента, която е водеща по законовите поправки, е отрицателно. Икономическата комисия обаче подкрепя отпадането на тоталната забрана за цигарен дим на закрито.

Единствено ГЕРБ е обявила официална позиция по въпроса. Бившите управляващи няма да подкрепят либерализирането на режима.

По-голямата част от депутатите от “Атака” също са за отпадане на забраната за пушене на закрито. От ДПС твърдят, че ще гласуват по съвест.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


183
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
122
7
 
24
 
! Отговори
ama... преди 10 години
На какво прилича това-забрана за пушене?Я да се въведе задължително пушене още от 4 годишните-така мама и тати ще им купуват по-качествени цигари и няма да се тровят толкова, като пораснат няма да им пречи пушенето в заведенията, поради ранната смъртност и пенсионния фонд ще има повече пари за евентуално оцелелите, ще се спести ток и пари от вентилациите в заведенията и още много, много "ползи и придобивки"...
121
15
 
11
 
! Отговори
до 112 преди 10 години
По тази тема навсякъде вият на умряло няколко платени наемника , изпадащи до истерия щом се заговори за пушене. По-добре се запитай кой има интерес от репресии срещу ресторантьорите? Аз лично не мога да открия причината за тази огромна стръв, с която бранят забраната. Тотален дебилизъм или желание да се наложи поредната агресия?
120
3
 
37
 
! Отговори
Багаин преди 10 години
Върнаха се социалистите на власт - върнаха се и пороците
119
4
 
17
 
! Отговори
zlodei преди 10 години
Във Велико Търново в доста заведения се пуши свободно, даже и в пицарии, които се имат за елитни :), тази забрана беше хубава, но да бяха глобявали нарушителите. Сега като върнат пушенето, ще цъфнем и вържем, болна нация сме и ще си останем. Не на цигарите. Аз затова с моите приятели спряхме да ходим по тези заведения, а всеки си има дом и там си готвим и всичко останало. По рано оставяхме 5-6 ч0века - общо 150 лева средно (понякога и над 20 лева) в рамките на 2 часа
118
41
 
9
 
! Отговори
мони преди 10 години
Ако БСП се пребори и премахне този мракобесен закон , то цялото ми семейство и всичките ми приятели ще гласуваме с две ръце за тях. Важното е да се натрие носа на фашизираните твари, свикнали да налагат мнението си по герберски маниер. Нека всеки определя как да живее . Това е истинската демокрация.
117
5
 
39
 
! Отговори
Blake преди 10 години
Червените *** продължават да осират и малкото положителни неща, постигнати досега! *** бееее!!!
116
3
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Любомите *** от БСП пак обслужиха интереса на Цветан Василев (Булгартабак, Лафка) и ДПС.
115
6
 
9
 
! Отговори
Неразбрал преди 10 години
А забраната за *** в заведениата и нея ли ще отменят?
114
3
 
30
 
! Отговори
нд преди 10 години
Понеже "управляващите" са хора на ДПС (те командват тютюнопроизводителите), а Булгартабак е собственост на близки до ДПС олигарси (Ц.Василев и Д.Пеевски -собственици на новата търг.марка "Лафка") е ясно , че пушенето на закрито трябва да се върне, за да се увеличат печалбите на изедниците!! Освен това в училищата ще се открият часове по тютюнопушене, за да се учат децата от малки, а и за да не припадат в ресторантите след като нямат тренинг!! Това са новите идеи!!!
113
6
 
28
 
! Отговори
ДО 112 преди 10 години
Не бе човек, просто тъпите пушачите нямат достъп до интернет, къде си видял *** да работят с компютри, а тези хора, които пушат, но си имат хубава работа и са интелигентни, се съгласяват със забраната за пушене, просто в заведенията трябва да има комфорт, чист въздух и когато се прибереш вкъщи да не вониш на мазно и дим!!!
112
4
 
23
 
! Отговори
пушач преди 10 години
И сега като тръгнат едни обороти в ресторантите, направо ще станат милионери!Че то и сега който му се пуши си пуши, какъв е проблема? Кой и кога е забранявал тютюнопушенето?
111
24
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Винаги ми е било чудно от къде толко злоба тайте, бе драги непушачи. Ми не ходете там където се пуши, бе! Мен примерно чалгата ме отвращава и съответно не ходя по чалготеки, кво да искам да я забранят само защото аз не я слушам ли бе?! В квартала половината кафета фалираха миналата зима след гениалната забрана за пушене. Искам да попитам къде сте бе непушачи, защо затвориха заведенията като няма дим, защо не ги посещавате? Аз един път не съм стъпила на заведение миналата зима примерно...
110
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До АнонименАз съм БИВШ пушач и като такъв държа да има заведения за пушачи и такива, в които не се пуши. Всеки има право да избира дали да се трови, но аз също имам право да избера да не ме тровят така, че ДА против съм връщането на пушенето в заведенията(всичките) понеже няма да има място, където да мога да седна без да ме опушват като наденица. И аз докато пушех не се замислях що за воня е това след като спрях разбрах на какво подлагам близките си, които не пушат.
109
3
 
15
 
! Отговори
Smoke weed not tar преди 10 години
Комунделът е канцерогенно изчадие!
108
24
 
8
 
! Отговори
Илия преди 10 години
Аз съм ЗА ! Пушенето в закрити места! без това в големите баровски ресторанти,заведения се пуши !
107
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Още малко ако останат на власт и ще легализират и дрогата,(не че сега не се намира,но ще бъде по-лесно).БСП и ДПС са готови и на много повече само за да останат във властта.
106
3
 
14
 
! Отговори
ист преди 10 години
На престъпната тройна коалиция и пуши под опашката и са готови на всякакви простотии само да се задържат на власт- целта дооглозгване на кокала, Затова ще разрешат и пушенето в заведенията, Няма да се очудя ако разрешат пушенето в болниците и учелищата,
105
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До !ok ,Chavez ,samo po-spokoino ,da ne ti se vdigne oshte kruvnoto
104
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Е вие сте по-долни и от най-долните Тук в тая гнусна забравена от всички държавиЧКА се правят такива безумия а ние тъпите овце седим и блеем по форумите. Пу как па няма някой да ви гръмне всичките дето сте се събрали Управници ***
103
15
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Чудно.. над 60% от Българите са пушачи.. а в тоя сайт само непушачи.. явно непушачите са деградители и нямат друга работа освен да пишат коментари в сайтовете.