Кой помак, кой македонец? Спорят Ефремов и Каракачанов

Двамата влязоха в яростен спор за бъдещата партия "Помак"
Обновена: 26 ное 2013 09:50 | 26 ное 2013 09:49,
171
Кой помак, кой македонец? Спорят Ефремов и Каракачанов
Ефрем Моллов. Снимка: europomak.com

Партия "Помак" (Патриотично обединение за многообразие, автентичност и култура) ще обедини страната, категоричен е основателят на бъдещата формация Ефрем Моллов.

"Това е новият модел на страната. В партия "Помак" искаме да спрем със статуквото. Ще поканим всички етноси на масата, за да изградят нов модел на политика и на развитие на България", коментира той пред Нова телевизия.

"Вие разделяте българите", опонира му веднага лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов.

"В последните години България се превърна в разграден двор и всеки може да си прави каквото си иска, да си измисля каквото си иска", настоя войводата.

По думите му по Конституция подобна партия не би трябвало да съществува, защото откровено се говори за нов етнос в България.

Каракачанов оспори твърденията на Ефремов, че в страната ни има македонски и помашки етнос.

Още по темата
"По вашата логика би трябвало да има шопска, добруджанска, тракийска нация. Това са глупости. Обединение чрез разделение е абсурдно", настоя лидерът на ВМРО и обвини Ефремов, че с основаването на "Помак" иска да изкара "едни пари".

Моллов пък му отговори, че не сме единна нация, а сме сбор от етноси. Той дори цитира Христо Ботев, който пише, че "народонаселението е от българи, помаци и власи".

"Четете си Ботев и не ми говорете, че няма помаци", обърна се той към лидера на ВМРО.

Спорът между двамата се задълбочи с коментири на исторически факти, родословни корени и терминология.

Красимир Каракачанов заяви, че назоваването "помаци" е обидно и затова нарича тази група хора българомохамедани, на което пък Моллов възрази и каза, че той самият е помак и се гордее с това.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


171
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
123
0
 
0
 
! Отговори
Един българин преди 10 години
Тоя е просто един зализан *** и много опасен !
122
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До ЯНИ КАНТАКУЗОВДо 1953 година всички Каракачани-в България и Гърция са се възприемали като българи.Вселдствие на гръцката пропаганда приемат че са гърци.Подобен е случая и с власите и с гагаузите.Интересно е ,че и власите ,и каракачаните и сърбите до 18 век са водили полуномадски начин на живот с основен поминък животновъдството-подобен начи на живот и устройство(села на махали)-за разлика от етническите българи,които са с уседнал начин на живот(големи села) с основен поминък земеделието.
121
0
 
3
 
! Отговори
rasate преди 10 години
До Христо ТамаринНещо бъркаш етнос и религия-това епроблемана Балканите-където двете понятия се смесват.Помаците не са отделен етнос,а българи изповядващи сунитският клон на исляма.Те говорят различни диалекти на българският език,част от тях празнуват подобни на техните едноплеменици християните празници.Т.е. помашките общности и в Балкана и в Родопите са различни една от друга-принадлежат към края в който се намират-т.е. имат повече общо със съседите си християни отколкото помежду си.
120
1
 
2
 
! Отговори
boyko_stoew преди 10 години
До 131...."Предприсъедителните фондове на Турция"-то бива да си неграмотен ама ,че и манипулативно-неграмотен.....?!Като те гледам колко разбираш от съвременна геополитика,съм наясно какви са ти познанията за Балканските Войни.Външни врагове България няма,но има много вътрешнифашизуидни ***,национал-паразитчета разни и техните евтино закупени производни.
119
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Партия *** е тази, която трябва да обособи нов етнос в Родопите и да изработи в този регион сепаратиски настроения. Създаването й кореспондира пряко с "евро регион" Тракия, който ще се развива с пари от Турция от предприсъединителните й фондове и с започналото заселване на "бежанци" в югоизточна България. А на българските пишман политици ще припомня задкулисието на Балканската и Междусъюзническата война. Този път ще се действа бавно, но ефективно и с "мирни" средства!
118
1
 
1
 
! Отговори
boyko_stoew преди 10 години
Тази тема е за :1.Отклоняване на вниманието на медиите от по-важни теми.2.Чрез противопоставяне да се наложат допълнителни националистически мотиви и аргументи в общ-полит. ни живот.ПЪЛНА ПРОСТОТИЯ Е да се отдава МЕДИИНО ВНИМАНИЕ на това обстоятелсво.Ами нека да си я направят тая партия...Да видим как ДПС ,ще допуснат КОНКУРЕНЦИЯ.Да оставим ДПС да се занимават с проблемите си...Каракачанов да не се занимава с тази проблематика,че иначе обслужва ДПС
117
0
 
6
 
! Отговори
Божо преди 10 години
До Брахим питаЧувал ли си името Долински ?????????? Стига сте се излагали !!! В България само *** , евреите и арменците не са с български корени !!!! Обаче точно *** искат най-много да са българи - парадокс :)))))))))))))
116
2
 
4
 
! Отговори
maketa mrasni преди 10 години
VMRO e ne balgarska partiq , o6te po malko protiv Balgariq
115
1
 
3
 
! Отговори
месат се в Пoлитикат преди 10 години
България нема нужда от ВМРО македонската Партия , достатъчно Български партии има в България , македонците да си ходят незабавно у Македонско и да не се месат в Пoлитиката на чужда държава
114
0
 
3
 
! Отговори
ASI преди 10 години
Ti ot MISULMANIN si stamal HRISTIANIN ili ot HRISIANIN si stanal MISULMANIN ?????Abe bai MOLLOV , nese izlagai po-veche be...parvo si nauchi RASATA,KORENITE si i posle zastani pred kameritenali te gleda celia sviat dnes pred ekraniteSTAVASH MN SMESHEN BE MOLLOV
113
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
и двамата т.н. спорещи , каракачанов и моллов са агенти на дс. спора им е постановка и обслужва сегашното правителство и тези ,които стоят зад него
112
1
 
4
 
! Отговори
помак каза преди 10 години
*** Моллов, какво от това че си ***. Спри се бе нямаме нужда от никаква партия. Те са достатъчно в България и всеки има право сам да се самоопределя и да си избира партия. Наистина думата покак е обидна, ние сме си българомохамедани и това е! ***!
111
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Много поздрави от "Ефремов" /Ефрем Моллов/ - ***!
110
1
 
6
 
! Отговори
Рали1 преди 10 години
До ROMAN EMPIREНаселението на тези земи не е дошло от никъде,а е коренното население с уседнал начин на живот,с бит и поминък ,с развитие на земеделие,животновъдство,с развитие на занаяти.И това е повече от ясно има достатъчно документи и паметници на тази земя.Вярно е,че омразата ражда омраза,но тя не идва от хора,които искат да съхранят духовни ценности,имоти,култура предавана от поколения.Защо до преди 89 г.помаци,***,турци и българи живееха в разбирателство?Кой има интерес от противопос
109
0
 
5
 
! Отговори
fago преди 10 години
До Христо ТамаринУ нас можем да интегрираме всеки, без... ***. Смахнатите на една или друга тема НЕ може да бъдат интегрирани. Те нито се водят, нито се карат.
108
7
 
2
 
! Отговори
ROMAN EMPIRE преди 10 години
KADE 4UKACH KADE SE PUKA . STRAHA VI E OT ROMITE TOVA E YASNO KATO BYAL DEN PONEJE VIE STE DACI KOITO DOCHLI OT SEVERA I PREVZELI ROMEISKITE ZEMI I OMRAZATA VI SRECHTU ROMEITE OCHTE E VAV PALNA PARA TIYA FACHISKI PARTIT ATAKA VMRO I TEM PODOMNI . VIJTE OMRAZATA 4E RAJDA OMRAZA OMRAZATA KAM ROMITE VI RODI NOVA PARTIA POMAK VIDYAHTE LI KADE 4UKNAHTE A TOI KADE SE PUKNA .
107
0
 
5
 
! Отговори
ou преди 10 години
свидетел съм ,че след 1970 година можеше да учи всеки независимо от етнос вуз,стига да се класира на трудните изпитии най много се ядосвам когато някой каже че нямал възможност да учибило е непосредствено сле 9 септември тази забрана но после извинявайдруг е въпроса ,че простолюдието нямашще достъп до междунар отношения правото много рядко и т ндаже имаше постановления с които кандидатите от даден окръг се състезаваха помежду си за да имат шансоветази демокрация и сега я няма,а вие не сте
106
0
 
5
 
! Отговори
Не знам какъв съм преди 10 години
До къде бегашНяма как ще ти отговоря.Вълнуват ме коментарите на хората а тези две пиявици горе в статията където им минават именат,те просто са смешки някакви и дано хората го разберат.Ако не тези двамата-Ефрем ЕнтелЕгентов и Каракачанов,други ще бъдът.Въпроса е ние да не ги допускаме до властта,защото това са някакви ***.
105
0
 
4
 
! Отговори
sokrat62 преди 10 години
До Христо ТамаринТочно така е, а политиците и партиите им трябва да са национално отговорни демек към всички етноси в състава на българската нация!!! Това са правили и Ботев , Левски и Вазов, а от последния може да им е и пример и за парламентаризъм
104
0
 
1
 
! Отговори
къде бегаш преди 10 години
До Не знам какъв съмтоя многообразен автентичен ЕнтелЕгент на снимката - за който помаците не са българи, а сатурнианци, поради наличие вече на марсианци, както потърква ръце, пари чека от тебе, не само да четеш