Кой помак, кой македонец? Спорят Ефремов и Каракачанов

Двамата влязоха в яростен спор за бъдещата партия "Помак"
Обновена: 26 ное 2013 09:50 | 26 ное 2013 09:49,
171
Кой помак, кой македонец? Спорят Ефремов и Каракачанов
Ефрем Моллов. Снимка: europomak.com

Партия "Помак" (Патриотично обединение за многообразие, автентичност и култура) ще обедини страната, категоричен е основателят на бъдещата формация Ефрем Моллов.

"Това е новият модел на страната. В партия "Помак" искаме да спрем със статуквото. Ще поканим всички етноси на масата, за да изградят нов модел на политика и на развитие на България", коментира той пред Нова телевизия.

"Вие разделяте българите", опонира му веднага лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов.

"В последните години България се превърна в разграден двор и всеки може да си прави каквото си иска, да си измисля каквото си иска", настоя войводата.

По думите му по Конституция подобна партия не би трябвало да съществува, защото откровено се говори за нов етнос в България.

Каракачанов оспори твърденията на Ефремов, че в страната ни има македонски и помашки етнос.

Още по темата
"По вашата логика би трябвало да има шопска, добруджанска, тракийска нация. Това са глупости. Обединение чрез разделение е абсурдно", настоя лидерът на ВМРО и обвини Ефремов, че с основаването на "Помак" иска да изкара "едни пари".

Моллов пък му отговори, че не сме единна нация, а сме сбор от етноси. Той дори цитира Христо Ботев, който пише, че "народонаселението е от българи, помаци и власи".

"Четете си Ботев и не ми говорете, че няма помаци", обърна се той към лидера на ВМРО.

Спорът между двамата се задълбочи с коментири на исторически факти, родословни корени и терминология.

Красимир Каракачанов заяви, че назоваването "помаци" е обидно и затова нарича тази група хора българомохамедани, на което пък Моллов възрази и каза, че той самият е помак и се гордее с това.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


171
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
83
6
 
6
 
! Отговори
Не се знам какъв съм преди 10 години
По тези земи са минали Византийци,Римляни,Германци,Руснаци,Татари а Турците са стояли 500 г. от 1300г.Българска държава.Всички те са оставили доста количество семе а навремето е нямало и аборти.Така че за каква чиста Българска нация говорите не е ясно.Това е самата истина и всички много добре го знаете.
82
0
 
0
 
! Отговори
Кикс преди 10 години
Налице е еднозначна тъждественост между самоопределянето на членската маса на новата партия и името.Въпреки словесната еквилибристика, че името на партията е абревиатура, за да не може да бъде приложен закона забраняващ създаване на партии на етническа основа, нещата са толкова прозрачни.Едва ли в друга държава подобна партия при тази законова уредба би получила регистрация.То вярно, че Темида е сляпа, но и на Рей Чарлз щеше да му стане ясно какво решение да вземе ако беше съдия. Но не български
81
1
 
1
 
! Отговори
Turk преди 10 години
Paloc e v ungarski ezik , a pomak v bulgarsko ezik. te nqmat ni6to ob6to s osmanski turci no te sa ogur turci ...
80
1
 
1
 
! Отговори
дк преди 10 години
господин БРАХИМнямате си и представа на какви постове и какви успехи са постигнали някои от т н помаци от тебно това не е станало с протекцията на партия или вуйчо владика а с огромен труд и знания,които слава богу господ един не гледа кой какъв е като раздавакогато такива като вас търсеха закрила от някой или изясняваха произхода си ,то други се обучаваха в истинска наука и стигнаха върхове-съдии научни работници у нас и чужбина депутати говорителки и т на в рибново слушайте ахмед ищ
79
0
 
9
 
! Отговори
Български гражданин преди 10 години
Да поясня на управляващите от "***" , "ДПС" , "АТАКА" и всички останали.....Драги ми провокатори, разделение на хората в България относно религия и произход НЯМА, колкото и да ви се иска!!!Изключение са "ромите" но това е друг въпрос!Стига сте провокирали и разделяли народа за ваша угода, защото в скоро време всички ние (помаци, мюсюлмани, християни и прочие ) ще се надигнем и ще ви пометем!
78
2
 
1
 
! Отговори
Брахим пита преди 10 години
далната половина ли са помаци или горната Плевнелиев и Първанов.Жените им да ама за тях...ха..ха
77
5
 
2
 
! Отговори
Брахим преди 10 години
Аз за такава партия ще гласувам защото другите партии не ме представляват а и не ми пука за хорско мнение.
76
0
 
0
 
! Отговори
отвътре разбрал преди 10 години
хоравсичко идва оттам-от парите и власттаникой не е преритал нито този *** нито рибновския ахмеддоскоро същите са работили по въпросите на възродителния процес заедно с партиятано сега видяха ,че турците успяха да командват българия24 години с корпорация дпс и този хитрец е решил да го последва,но-има едно голямо НО-НЯМЧА КОЙ ДА ГО ПОСЛЕДВАдумата *** е обидна и я забраветеосвен в рибново и района няма кой от младите хора да се нарече така освен ако не е платенкрай на игрите на
75
2
 
4
 
! Отговори
Брахим пита. преди 10 години
Като помаците са българи , я ми кажете един съдия,прокурор,министър,командир на поделение,генерал,..и т.н. да е ***? Нали сме равни?Е вече има един шеф на полиция за кадем...ха..хаГледате америка .Ама там *** е президент!
74
0
 
2
 
! Отговори
DARK преди 10 години
Аз предлагам люлинчани да подемем кампания и да превземеме шопско.За целта трябва да започнем от Модерно предградие.
73
0
 
3
 
! Отговори
Тъй, тъй.. преди 10 години
Следват партии ЮДАИСТ, ГАГАУЗ, КАТОЛИК и ПРОТЕСТАНТ ! След това- партии ШОП, МАКЕДОНЕЦ, МИЗИЕЦ И ТРАКИЕЦ. За по-добро обединение на българите чрез сепаратистко многообразие !
72
0
 
6
 
! Отговори
аз съм българче преди 10 години
На последното преброяване има и хора, самоопределили се като джедаи, къде е българският Люк Скайуокър да им създаде партия?Между другото, на официалното преброяване на населението в България преди 2 години, нито един гражданин не е опредлил етническата си група като "помашка", може би гордият *** Моллов ще обясни защо се получи така.
71
1
 
1
 
! Отговори
sos преди 10 години
До Анонименce koy e kazal ce bilgarite sa sa rusi i sis sini oci be mnogoznaetso.nikide go nyama tova !
70
0
 
18
 
! Отговори
147 преди 10 години
Етнос ***, мадеконец, шоп, люлинчанин ... Разпад! Хора, осъзнайте се, не може толкова абсурд и глупост на едно място, държавата ще се пръсне.
69
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Pomacite sa chist Balgarski narod , ako nqkoi ne go marzi neka da obikoli selata im , i da vidi shto za krasiv seriozen kulturen narod stava vapros ! Pochti vsichki sa beli s sini ochi , te sa edni ot istenskite Balgari zapazili Prabalgarishtinata ! Vqrata si dali ezika nesi dali !
68
0
 
6
 
! Отговори
БРАННИК преди 10 години
Разделяй и владей, но на българина като му писне, коли и ***
67
6
 
3
 
! Отговори
УУ преди 10 години
КАРАКАЧАНОВ НАИСТИНА НЕ Е В ЧАС....
66
1
 
4
 
! Отговори
бат Коля преди 10 години
До rumen221Румене ,не знаеш колко си прав и аз съм на същото мнение ,но си мисля че етносите в Пуйкистан са около 40 ,но може и да са 100 :)
65
1
 
5
 
! Отговори
бесмисленна Партия преди 10 години
От както я има ВМРО до ден днешен абсолютно нищо не са направили за Държавата , само изразходват ненужни пари на Държавата , нема нужда от тази бесмисленна Партия
64
4
 
9
 
! Отговори
бат Коля преди 10 години
До ГУРБЕТЧИЯПак ли ти?Шизофреник си ти ,без род и родина ,ни Българин защото се отмяташ от корена си ,нито турчин защото не живееш в турция ,а както всички знаем турски етнос не съществува!