Купувайте родна риба, призова министър Греков

Отглеждана била добре, без да е хранена с изкуствени смески
Обновена: 5 дек 2013 18:14 | 5 дек 2013 18:14,
30
Купувайте родна риба, призова министър Греков
Министърът се радва на шаран, родно производство. Снимка: БТА

Мисля, че българската риба се отглежда при много добри и контролируеми условия, така че не бива да хвърляме петно върху рибопроизводителите.

Така министърът на земеделието и храните Димитър Греков коментира пред БТА доколко верни са твърденията, тиражирани в някои медии напоследък, че предлаганата на пазара риба от български водоеми е с доста съмнително качество.

"Бих препоръчал дори да се купува и консумира приоритетно българска риба, защото тя не се храни с изкуствени смески, а при нормални условия и е изключително полезна. Отглеждана по този начин, рибата в цял свят е многократно по-скъпа, отколкото у нас", коментира той.

Министър Греков каза още, че за съжаление у нас се консумира много малко риба, средно по 5,8 кг годишно на човек, което е под нормалните стойности.

"Рибата е биологичен обект, който е изключително податлив на влиянието на пестициди и на замърсяването на водата. Така че не може да се твърди, че нашата риба е опасна", каза още министърът.

Още по темата
По думите му до момента БАБХ е проверила вече над 20 обекта за продажба на риба.

"Непрекъснато се проверяват язовирите, морето, където са заловени над 250 хил. метра незаконни рибарски мрежи. Над 20 тона е конфискуваната риба, от която половината е върната във водоемите", обобщи той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
То без това друго не се произвежда в нашата разграбена държава. Където и да минеш- все руини и съсипия. Освен едни голи и хлъзгави шарани - друго няма.
19
0
 
0
 
! Отговори
банкеръ преди 10 години
Избягвам риба от развъдник,защото е мазна,обикновенно и мирише на тиня.Хранена е със всевъзможни ***,негодни фуражи,отсевки,птичи курежки.На места слагат и торове за развитие на планктон,за какви производства дрънкате тука.Качествената риба е от бракониерите по големите водоеми и тя не може да се появи на пазара поради липса на документи.Досега не съм виждал шаран с червено месо от рибарник,министъра пък ако изяде тоя толтолоб,няма да опита втори път.Аиде честит празник и късмет с покупките.
18
0
 
1
 
! Отговори
Скъпи българи! преди 10 години
Аз от доста неща не разбирам, но според мен на този етап от глобалното развитие, японската ядрена катастрофа и огромното замърсяване на японски води, и около тях! Бих казал, наистина да се ориентираме към българска риба! В момента се вкарва големи количества скумрия от Япония с надпис Норвегия. Нищо не можеш да докажеш, затова по-добре наша риба,като божествената ПЪСТЪРВА.
17
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
"Отглеждана била добре, без да е хранена ... "Също като самите българи. Другото са само думи и популизъм. Иначе казано чист ВНОС. :-)))
16
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
купувайте българска риба, отглеана в бивши гюмета (гьолове дето зимуват патиците), миришещи на тиня, хранена с незнайни ГМО-та от чернобилско и от неизвестен зарибителен материал...гарантирано след консумация почвате да светите!
15
3
 
7
 
! Отговори
winetu преди 10 години
Ква е тая риба ,бе греков дето я държиш,ми то нито на шаран мяза нито на таранка как да я купя .на извънземна ми прилича.Да не е от твоя язовир.
14
4
 
6
 
! Отговори
Dalaver4u преди 10 години
Тоя дали ще яде магазински шаран ? Лае много че всичко точно било ама съм сигурен че и водоема ще подбира ! баба гуси
13
2
 
9
 
! Отговори
Dalaver4u преди 10 години
не лъжи министър баба гусиииии ..........не били я хранели с изкуствени смески .....ЛЪЖЕЦ и малко дете знае защо ставам шараните едва 2 кг а тлъст мазен безвкусен
12
0
 
13
 
! Отговори
рибар преди 10 години
къде остана българският риболовен океански флот. веднага отиде на скрап.сега ядем вносна морска и сладководна риба.няма и в в водоемите за спортен риболов.там опъват мрежи по 500м и от иара внимават да не скъсат някояче мутрите лошо пердашат.инъче на обикновения риболовец му броят куките под плувката и дали си е вписал таранките в билета..
11
0
 
1
 
! Отговори
Христена преди 10 години
До бай иванНаправо си е постижение..
10
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Капацитети, естествено че трябва да се купува колкото се може повече българска продукция! Не само риба, ами всичко, което се произвежда в България. Две прости причини - работни места и екология. Цяла източна Европа пазарува немско-австрийски *** от долните им супермаркети, продукти създадени от техни сънародници при спорни условия, принудени имено от липсата на работни места в държавите им. Дяволски кръг...)
9
3
 
19
 
! Отговори
Дупедат преди 10 години
Ям само българска сьомга с трюфели и Дом Периньон.
8
3
 
6
 
! Отговори
дядо Боцко преди 10 години
Най-честния министър :)
7
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Купувайте местна риба, защото за друга нямате пари.
6
1
 
10
 
! Отговори
бай иван преди 10 години
от БАХ били проверени 20 магазина за продажба на риба !!!Това е засилен контрол....
5
9
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Да купуваме родна риба, ама нема родна сьомга. Шарана смърди.
4
11
 
8
 
! Отговори
varg vikernes преди 10 години
До anonim1000Герб ще ти дадат.
3
3
 
6
 
! Отговори
jo преди 10 години
Абе ,*** , ти знаеш ли колко е скъпа в сравнение с вносната ?
2
5
 
16
 
! Отговори
Pimp C преди 10 години
Щом казват че не е хранена с химия значи точно с това е хранена,аз пък не харесвам шаран има други много по-вкусни риби :))))
1
5
 
30
 
! Отговори
anonim1000 преди 10 години
Дай пари.